Česká golfová federace

Aktuality

Kousková vstoupila do sezony LET 16. místem

Kousková vstoupila do sezony LET 16. místem

Vojtěch Hodinář, Neděle 11. února 2024

Dobrý start do Ladies European Tour se povedl Sáře Kouskové. Na turnaji Magical Kenya Ladies Open se stala vítězkou 3. dne a celkově dělenou 16. hráčkou turnaje. Odváží si tak body do světového a olympijského žebříčku a šek na 5.100 euro. Napoleaová ani Melichová na úvod sezony cutem neprošly.

Ve čtvrtek 8. února odpoledne, po prvním odehraném dni čtyřkolového turnaje na hřišti Baobab ve Vipingo Ridge, zavládly nad umístěním Češek spíše rozpaky. Turnajovým žebříčkem bylo třeba rolovat nezvykle dolů, až k 75. pozici, kde figurovala Sára Kousková se skóre +5, na děleném 88 místě se srovnaly Kristýna Napoleaová a Jana Melichová se skóre o ránu horším.

Kristýně Napoleaové podmínky v Keni více než nesedly a po nevydařeném 1. dni neskrývala velké rozčarování z jeho průběhu: „Dnes jsem šla +6, přitom jsem začala dvěma birdie… Ale stav hřiště byl pro mě nevídaně špatný. Především greeny. Měly rychlost 8,3 místo obvyklých 10,5, míček mi na nich skákal, nebyla jsem schopná dát třímetrový putt. Moje hra je za mě dobrá, ale trápím se tu.“

Po 2. kole se nakonec s turnajem po výsledku (79, 76, +9) musela Kristýna Napoleaová rozloučit a s ní i Jana Melichová (79, 78. +11). Obě skončily pod hranicí cutu v 9. desítce. Melichová ale na svém Instragramu později komentovala své účinkování v Keni s nadhledem: „Cut letos sice nevyšel, ale nevěším hlavu. Přece jenom, s místními podmínkami je to doslova rozehřívací turnaj. Dávám si dva dny kvalitního tréninku před odletem do Saúdské Arábie. Keňa je boží.“

Sára Kousková tak pokračovala v turnaji jako jediná Češka, když cutem proklouzla s výsledkem (+5) na dělené 55. pozici.

Na to nejlepší od Sáry Kouskové si ale všichni měli počkat hned do následujícího sobotního 3. kola. Sedmi birdie, eaglem a jen dvěma bogey nechala ten den s 66 ranami a skóre -7 celé pole hráček za sebou. Dosavadní tři dny pak rekapitulovala spokojeně: „Zatím byla moje hra všechny tři dny dost podobná. Až na krátkou hru, kdy první den jsem se tu s tím úplně nesžila. Špatně jsem chipovala, dala jsem dva trojputty. Greeny jsou tu v Keni pomalejší, hrajeme na 8,3 stopy, je tu daleko víc vody, takže to neběhá tak extrémně rychle jako v předchozích letech. Když mám hodnotit hru, jsem ráda, že hraju super drivy a mám je opravdu pod kontrolou. Staví to dobrý základ pro další hru. Železa mi také fungují. Dnes to bylo fajn, vytvořila jsem si šance na pětiparech. Eagle na sedmičce jsem doputtovala asi ze 3,5m po ráně hybridem z fairwaye. Na další jamce přišla šance na birdie, která ještě nevyšla, ale odměnilo mě to na další jamce, kde mi tam spadl do birdie možná sedmimetrový putt. Snažila jsem se všechno dělat pořád stejně a využít toho, že mám dnes prostě dobrý den.“

Výsledek dne vynesl Kouskovou zaslouženě o 47 příček výš do TOP10 a před posledním dnem se vyjímala na skvělé dělené 8. pozici.

Finálový 4. den zopakovala Kousková eagle, tentokrát na jedenáctce, bohužel ho vynulovala doublebogey na 15. jamce. K parům přidala dvě birdie a bogey a neděli tak zakončila s jednou ranou nad normu hřiště. V konečném součtu to pak pro Sáru Kouskovou znamenalo umístění v TOP20 na dělené 16. příčce a 5.100 euro na prize money.

Na své premiérové vystoupení letošní sezony LET se i na konci turnaje dívala Kousková pozitivně: „S celým týdnem jako celkem jsem spokojená. Ač mě teď samozřejmě mrzí konec posledního kola, tak se stále jedná o můj celkově třetí nejlepší výsledek na LET. Ale když vidím, jak málo stačilo na třetí místo… Když se od toho ale oprostím, tak je skvělé vidět, že moje hra je po přípravě tam, kde ji chceme s týmem mít. Dnes mi do jamky bohužel nespadlo šest kratších puttů, které by výsledek udělaly také veselejší, ale nedá se nic dělat. Důležité je, že jsem si ověřila, že po výborné sobotě jsem schopná zopakovat výkon i v neděli. Bohužel na hřišti jako je Vipingo si člověk nemůže dovolit sebemenší chybu, protože ho to pak vytrestá, jako mě na čtrnácté, a zejména pak patnácté jamce. To je ale golf a já jsem opravdu ráda, že jsem byla schopná celý víkend držet standard mé hry tak vysoko, kde si ji představuji. A to je pro mě teď možná ještě důležitější než výsledek prvního turnaje v sezóně.“

Magical Kenya Ladies Open nakonec ovládla Shannon Tan ze Singapuru s výsledkem -12.

Konečné výsledky Magical Kenya Ladies Open 2024 série LET najdete zde.

Připravil: -vrk-
Foto: Tristan Jones/ LET

Autor: Vojtěch Hodinář 
Datum: Neděle 11. února 2024
Všechny články autora

Související články

Tereza Melecká se kvalifikovala na LET v Berouně
Tereza Melecká se kvalifikovala na LET v Berouně

21.04.2024 | Po loňské ztrátě plné hrací karty LET vyšperkovala Tereza Melecká svůj návrat do elitní soutěže děleným 5.místem na Joburg Ladies Open. Po sebevědomém výkonu si zároveň vybojovala účast na turnaji LET v Berouně. Českému kvartetu hráček se letos premiérově podařilo projít v plném počtu cutem.

Duhová země hostí LET turnajem Joburg Ladies Open
Duhová země hostí LET turnajem Joburg Ladies Open

17.04.2024 | Po krátké přestávce po čtrnáctidenním pobytu v Austrálii se Ladies European Tour (LET) tento týden přesouvá do Johannesburgu, kde začíná jihoafrická část okruhu. Na hřiště Modderfontein Golf Club se ve dnech 18. až 21. dubna vydá 120 hráček, včetně čtyř Češek, aby si zahrály o podíl z 300.

Deště v Austrálii odplavily golfistkám turnaj ...
Deště v Austrálii odplavily golfistkám turnaj ...

07.04.2024 | Turnaj Australian Women's Classic série LET v australském Bonville se měl odehrát na 3 kola 5.-7.4. Silné deště dovolily odehrát jen sobotní kolo, které stanovilo konečné výsledky a turnaj nebude klasifikován jako oficiální turnaj LET. TOP10 umístění Davidson Spilkové a Kouskové je tím znehodnoceno.

Turnaj LET v Austrálii byl zkrácen do dvou dnů
Turnaj LET v Austrálii byl zkrácen do dvou dnů

04.04.2024 | Zastávkou druhého australského týdne Ladies European Tour (LET) je Bonville Golf Resort v Coffs Harbour, kde ve dnech 5. až 7. dubna české profesionálky odehrají turnaj Australian Women's Classic. V pořadí sedmý letošní turnaj LET s rekordním počtem zastoupených zemí se bude hrát o 300 tisíc euro.

Tři české golfistky ve finále LET v Austrálii
Tři české golfistky ve finále LET v Austrálii

31.03.2024 | Na prvním ze dvou australských podniků LET Women's NSW Open prošly cutem Sára Kousková, Jana Melichová a Klára Davidson Spilková, která má navíc na kontě eso z 1. kola. Po dobrém začátku se z českých finalistek udržela ve 3. desítce jen Kousková. Kristýna Napoleaová na své finále LET zatím čeká.

LET se i s Češkami přesunula do Austrálie
LET se i s Češkami přesunula do Austrálie

28.03.2024 | České hráčky se po náročném přesunu do Austrálie představí na přelomu března a dubna na dvou turnajích LET. Nejprve 29.-31.3. na pobřeží Nového Jižního Walesu na turnaji Women's NSW Open s finanční dotací 300.000 eur. O týden později čeká na hráčky Australian Women’s Classic v nedalekém Bonville.

Sára Kousková 12. na LET ARAMCO Team Series v USA
Sára Kousková 12. na LET ARAMCO Team Series v USA

11.03.2024 | Sára Kousková pokračovala ve skvělých výkonech i na zámořské zastávce LET. Na víkendové ARAMCO Team Series na Floridě se držela dvě kola v TOP10 a finále zakončila skvělým 12. místem. Z české čtveřice se podařilo projít cutem také Janě Melichové. ...

Češky na LET v Maroku: jsme zpátky
Češky na LET v Maroku: jsme zpátky

24.02.2024 | Český golf má první TOP10 letošní sezony Ladies European Tour. Postarala se o ni Sára Kousková skvělým 6. místem na Lalla Meryem Cup v marockém Rabatu. Klára Davidson Spilková nakonec 4. místo po dvou kolech neudržela a uzavřela na dělené 13. pozici. Janě Melichové i Kristýně Napoleaové cut unikl.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde