Česká golfová federace

Aktuality

Jan Cafourek je nejlepším Čechem ve světovém žebříčku mužů

Jan Cafourek je nejlepším Čechem ve světovém žebříčku mužů

Tomáš Přikryl, Pondělí 14. listopadu 2022

V letošní sezóně zažil snad úplně všechno, od vítězství v Egyptě až po sérii nezdarů. V Order of Merit Pro Golf Tour skončil na dvanáctém místě, čímž vylepšil své nejlepší umístění. Aktuálně je Jan Cafourek ve světovém žebříčku nejlepším Čechem.

„Letošní sezóna byla hodně zajímá, začal jsem spoustu věcí dělat jinak, přehodnotil jsem svůj pohled na golf. Nejen že jsem se toho hodně naučil, ale hlavně jsem se o sobě něco nového dozvěděl a poučilo mě to,“ bilancuje Jan Cafourek sezónu 2022. „Taky jsem začal mít golf opět rád a mám z něho radost, což se mi poslední roky bohužel nedařilo. Kdybych sezónu hodnotil podle výsledku, tak největším úspěchem je samozřejmě dubnové vítězství na Red Sea Ain Sokhna Classic 2022.“  Pro Cafourka to bylo již druhé turnajové vítězství na Pro Golf Tour v kariéře. Přitom se vítězství v turnaji nerodilo vůbec lehce. První méně povedené kolo nahradil skvělým druhým a třetím kolem. I tak musel do rozehrávky, ve které získal titul až na druhé jamce.

Následovala však šňůra turnajů, ve kterých neprošel cutem, a to včetně dvou turnajů na českých hřištích na Kunětické Hoře a Kaskádě. „Byla to nešťastná série, kdy jsem cut minul vždy o jednu ránu. Závěr sezony už byl zase celkem vydařený.  Sice se mi nepovedlo dostat se do TOP 5 na Pro Golf Tour, chybělo pár míst. Ale už je to za mnou a je potřeba se dívat dopředu.“

Nyní mě čeká třináct dní tréninku v Dubaji, protože podmínky u nás už nejsou ideální. Na konci listopadu letím do Saúdské Arábie, kde mě čeká premiéra v sérii MENA tour,“ prozrazuje své plány Cafourek. „Odehraji tam dva turnaje (pozn. 28. – 30. listopadu na hřišti Riyadh Golf Club a 3. – 5. prosince na hřišti Dirab Golf & Country Club, také v Rijádu) a pak se vracím zpět do Čech. Doufám, že napadne na horách sníh. Rád bych si v prosinci užil zimní sporty a jako každý rok nechám hole trochu oddychnout.“

Od nového roku má Cafourek naplánovány dva měsíce příprav na novou sezónu tak, aby mohl začít sezónu prvním březnovým turnajem v Egyptě. „Na Pro Golf Tour se zaměřím i příští rok, plánuji ji odehrát celou a můj cíl je jasný – TOP 3 a nasbírat co nejvíce bodů do světového žebříčku a posunout se v něm v řádu stovek dopředu (pozn. aktuálně na 985. místě). Taky bych si rád udržel pozici české jedničky.“ Dalším plánem Jana Cafourka je sledovat příležitosti startů v turnajích MENA Tour. Zaroveň věří, že se představí i českému publiku a získá pozvánku na Czech Masters a Challenge Tour turnaje, které se budou hrát na českém území.

„Přes zimu mám tedy před sebou hodně práce, golf, fyzička, mentální příprava, ale také musím budovat finanční zázemí, plnit sponzorské povinnosti a zajistit si zdroje na sezonu,“ doplňuje Cafourek a jedním dechem dodává: „Chtěl bych moc poděkovat svým skvělým sponzorům a lidem kolem mě, kteří mě podporují i přesto, že to pro ně také není v dnešní době vůbec jednoduché. Moc si toho vážím a těším se na společný rok 2023. Samozřejmě dík patří i mým fanouškům a doufám, že se budeme vídat na hřištích a bude se na co dívat,“ uzavírá Cafourek své povídání.

Foto: Ladislav Adámek

Datum: Pondělí 14. listopadu 2022
Všechny články autora

Související články

Cafourek v Rakousku skončil těsně druhý
Cafourek v Rakousku skončil těsně druhý

28.04.2023 | Celkem osm českých reprezentantů poměřilo síly s konkurencí na dalším turnaji série Pro Golf Tour. Skvělým výsledkem se blýsknul Jan Cafourek, který nestačil pouze na Slovince Žan Luka Štirna a bral na podniku v Rakousku druhé místo. Čeští hráči se zúčastnili také turnaje Mena Tour v Thajsku.

8 Čechů míří do Rakouska na Pro Golf Tour
8 Čechů míří do Rakouska na Pro Golf Tour

25.04.2023 | Naši golfisté mají před sebou další turnaj série Pro Golf Tour. V rakouském resortu Haugschlag se z Čechů představí osm profesionálů. Mezi nimi nebude chybět ani aktuální tuzemská jednička Jan Cafourek. ...

Na turnajích v Egyptě si nejlépe vedl Pavouček
Na turnajích v Egyptě si nejlépe vedl Pavouček

22.03.2023 | V průběhu března se v Egyptě uskutečnily dva turnaje Pro Golf Tour. Z tuzemských hráčů dopadly oba podniky nejlépe pro Dominika Pavoučka, který navíc prokázal i kolegiálního ducha. Během prvního podniku půjčil své hole Šimonu Zachovi, kterému letecká společnost ztratila zavazadla.

Na startu Pro Golf Tour s pěti českými zástupci
Na startu Pro Golf Tour s pěti českými zástupci

12.03.2023 | Pro Golf Tour začíná svoji sezónu turnaji v Egyptě. V prvních dvou březnových odstartuje hned pětice českých profesionálů. Jan Cafourek se vrací na hřiště Golf Club Ain Sokhna, kde minulý rok kraloval.

Cafourek získal v Egyptě druhý titul na Pro Golf ...
Cafourek získal v Egyptě druhý titul na Pro Golf ...

14.04.2022 | Skvělá dvě kola a vítězné dvoujamkové play-off přineslo Janu Cafourkovi v Egyptě druhý titul na sérii Pro Golf Tour v kariéře. Český profesionál měl sice pozvolnější úvodní den (72), ale poté přišel fantastický finiš (67+66), vítězství a zisk pěti tisíc dolarů.

Lieser dohrál na 69.místě, Cafourek se posunul ...
Lieser dohrál na 69.místě, Cafourek se posunul ...

27.03.2022 | Ondřej Lieser na turnaji DP World Tour v Kataru obsadil konenčné 69. místo, za které vyinkasoval 3265 eur. Více si polepšil na Pro Golf Tour další český profesionál Jan Cafourek, který skončil v třetím egyptském turnaji jedenáctý.

Lieser, Napoleaová i Melecká prošli cutem, slibný ...
Lieser, Napoleaová i Melecká prošli cutem, slibný ...

25.03.2022 | Nadějný den prožili čeští golfisté na profesionálních sériích. Cutem prošli Ondřej Lieser, Kristýna Napoleaová i Tereza Melecká, slibně začal třetí turnaj Pro Golf Tour pro Jana Cafourka.

Profesionální série: ženské trio v Africe, Lieser ...
Profesionální série: ženské trio v Africe, Lieser ...

23.03.2022 | Řada českých želízek bude ve hře na profesionálních akcích. Na další turnaj LET se chystají Kristýna Napoleaová, Tereza Melecká a Šideri Váňová, na DP World Tour se vrátí Ondřej Lieser v Kataru, další turnaj Epson Tour bude hrát Klára Spilková a třetí akce Pro Golf Tour je před Janem Cafourkem.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde