Česká golfová federace

Aktuality

Klára Spilková vítězí na Ladies European Tour

Klára Spilková vítězí na Ladies European Tour

Tisková zpráva , Neděle 25. září 2022

Druhého vítězství kariéry na Ladies European a prvního po pěti letech dosáhla Klára Spilková. Sedmadvacetiletá golfová profesionálka zvítězila v play off na KMPG Women´s Irish Open a k výhře z dubna 2017 v Maroku přidala 25. září 2022 titul ještě většího významu.

Turnaj v Irsku měl prize money 400 000 eur, z toho 60 000 pro vítězku, a zúčastnila se ho evropská špička, mj. s letošní jedničkou Linn Grant ze Švédska, sedmi hráčkami z Top 10 pořadí Race to Costa del Sol a také s irskou hvězdou Leonou Maguire, 19. hráčkou světového žebříčku. Zároveň šlo o poslední turnaj sezony LET na evropském kontinentu. Všechny soupeřky ale nakonec nechala za sebou právě česká profesionálka. Po prvním kole se dělila o 3. místo, po druhém i třetím o 8. příčku a po finálovém o tu nejvyšší, jenže nebyla sama.

S výsledkem 14 pod par (66-68-73-67) šla Klára ze čtvrtého flightu od konce do play off, v němž jí birdie na první dodatečné jamce, pětiparové osmnáctce, přineslo vítězství. Její soupeřky v rozstřelu, Dánka Nicole Broch Estrup (29) i Finka Ursula Wikström (42) zahrály jen par a skončily tak na děleném druhém místě. Estrup má z LET jeden titul z roku 2015, zatímco Wikström dosud žádný.

Na cestě k irskému vítězství předvedla Klára ve finále sedm birdie, mj. na čtyřech pětiparech včetně šestnácté i osmnácté jamky, spolu s nimi měla i dvě bogey, ale klíčový byl par na tříparové sedmnáctce po ráně dne. Odpal totiž skončil vpravo v trestné oblasti, těsně u vody v bahně, ale místo dropu Klára zula boty, svlékla ponožky a vydala se do ledové vody jezírka, aby se postavila ke kurážné ráně. 

„Poloha míče nebyla zase tak špatná, tak jsem se rozhodla, že to zkusím zahrát kamkoli na green, a i když z toho budou dva putty, tak můžu ještě dát birdie na osmnáctce,“ pravila Klára, která z bahna zahrála asi na dva metry od jamky a proměnila putt do paru. „Byla jsem trpělivá. Věřila jsem si, jen šlo o to, přesvědčit se, že to dokážu. Věděla jsem, že hraju dobře a že mám za sebou dobré výsledky,“ připomněla Klára své letošní pouhé tři starty na Ladies European Tour, kde pokaždé skončila v Top 10.

Začátkem léta se dělila o 2. místo na Tipsport Czech Ladies Open v Berouně a týden poté byla desátá na Amundi German Masters. S koncem léta nejprve skončila osmá na Lacoste Ladies Open de France a hned odsud se vydala do Irska, kde se konal turnaj LET poprvé po deseti letech.

Zrenovované hřiště Dromoland Castle se přes délku kolem 5,5 kilometru ukázalo jako velmi obtížné, s měnícím se počasím a chladem, dešťovými přeháňkami a větrnými poryvy. Jedna taková náhlá změna přišla ve druhém kole, když Klára odpalovala na pětiparové jedenáctce. Míč vzal vichr do trávy za červenými kolíky, kde nebyl nalezen. Dlouhým puttem Klára nakonec zachránila bogey.

„Třetí kolo pak bylo takové dobrodružné, hrála jsem nahoru, dolů, a hlavně na druhé devítce mě podržela krátká hra. Ve finále jsem přes veškerý tlak už byla přece jen klidnější,“ dodala Klára Spilková.

A bylo to především skvělé puttování, na greenech s rychlostmi blížícími se 12 stopám, kde spředla svůj dosud největší profesionální úspěch. Pomohl jí k němu, stejně jako k předchozím Top 10, přítel Sean Davidson jako caddie. S ním Klára ostatně uhrála také svůj nejlepší výsledek na LPGA, 8. místo na turnaji v Boca Raton na začátku sezony 2020.

„Irsko byl náš poslední společný turnaj v letošní sezoně, protože Sean už musí zase do práce, učit ve škole. Jsem šťastná, že jsme takto korunovali sezonu,“ pravila Klára, která se hned vrací do USA na zbývající turnaje sezony Epson Tour.

Díky titulu je jasné, že si také zahraje v polovině října turnaj LET v New Yorku, kde pokračuje Aramco Team Series a kde byla dosud náhradnicí. Zároveň její irské vítězství znamená zisk plné karty na Ladies European Tour 2023. Dlouhodobá česká jednička se výrazně posune ve světovém žebříčku, podle předběžných odhadů na přelom druhé a třetí stovky.

Pro český golf je to také druhé letošní vítězství na Ladies European Tour, a to po třech měsících od titulu Jany Melichové na Tipsport Czech Ladies Open, kde se Klára Spilková dělila o druhé místo – shodou okolností právě s Nicole Broch Estrup, kterou nyní v play off v Irsku porazila.

Do finálových kol se probojovala také Tereza Melecká, které se víkendové dny vůbec nepovedly. “Pocity jsou smíšené, protože jsem zvládla cut. Jenže jsem si věřila na lepší výsledek i vzhledem k tomu, že moje hra nebyla vůbec špatná", hodnotila Melecká konečnou 61. pozici. Jana Melichová kvůli rodinné tragédii z turnaje odstoupila před finálovými koly z průběžné třinácté pozice.

Foto: Mark Runnacles/LET

 

Odkazy:

Konečné výsledky turnaje KPMG Women's Irish Open

Autor: Tisková zpráva  
Datum: Neděle 25. září 2022
Všechny články autora

Související články

Deště v Austrálii odplavily golfistkám turnaj ...
Deště v Austrálii odplavily golfistkám turnaj ...

07.04.2024 | Turnaj Australian Women's Classic série LET v australském Bonville se měl odehrát na 3 kola 5.-7.4. Silné deště dovolily odehrát jen sobotní kolo, které stanovilo konečné výsledky a turnaj nebude klasifikován jako oficiální turnaj LET. TOP10 umístění Davidson Spilkové a Kouskové je tím znehodnoceno.

Turnaj LET v Austrálii byl zkrácen do dvou dnů
Turnaj LET v Austrálii byl zkrácen do dvou dnů

04.04.2024 | Zastávkou druhého australského týdne Ladies European Tour (LET) je Bonville Golf Resort v Coffs Harbour, kde ve dnech 5. až 7. dubna české profesionálky odehrají turnaj Australian Women's Classic. V pořadí sedmý letošní turnaj LET s rekordním počtem zastoupených zemí se bude hrát o 300 tisíc euro.

Tři české golfistky ve finále LET v Austrálii
Tři české golfistky ve finále LET v Austrálii

31.03.2024 | Na prvním ze dvou australských podniků LET Women's NSW Open prošly cutem Sára Kousková, Jana Melichová a Klára Davidson Spilková, která má navíc na kontě eso z 1. kola. Po dobrém začátku se z českých finalistek udržela ve 3. desítce jen Kousková. Kristýna Napoleaová na své finále LET zatím čeká.

LET se i s Češkami přesunula do Austrálie
LET se i s Češkami přesunula do Austrálie

28.03.2024 | České hráčky se po náročném přesunu do Austrálie představí na přelomu března a dubna na dvou turnajích LET. Nejprve 29.-31.3. na pobřeží Nového Jižního Walesu na turnaji Women's NSW Open s finanční dotací 300.000 eur. O týden později čeká na hráčky Australian Women’s Classic v nedalekém Bonville.

Sára Kousková 12. na LET ARAMCO Team Series v USA
Sára Kousková 12. na LET ARAMCO Team Series v USA

11.03.2024 | Sára Kousková pokračovala ve skvělých výkonech i na zámořské zastávce LET. Na víkendové ARAMCO Team Series na Floridě se držela dvě kola v TOP10 a finále zakončila skvělým 12. místem. Z české čtveřice se podařilo projít cutem také Janě Melichové. ...

Češky na LET v Maroku: jsme zpátky
Češky na LET v Maroku: jsme zpátky

24.02.2024 | Český golf má první TOP10 letošní sezony Ladies European Tour. Postarala se o ni Sára Kousková skvělým 6. místem na Lalla Meryem Cup v marockém Rabatu. Klára Davidson Spilková nakonec 4. místo po dvou kolech neudržela a uzavřela na dělené 13. pozici. Janě Melichové i Kristýně Napoleaové cut unikl.

Profesionálky se s LET přesouvají do Maroka
Profesionálky se s LET přesouvají do Maroka

21.02.2024 | Kvarteto českých profesionálek se na africkém kontinentu přesunulo do Maroka na třetí letošní turnaj Ladies European Tour. Na Royal Golf Dar Es Salam v Rabatu startuje ve čtvrtek 22. února tříkolový Lalla Meryem Cup s dotací 450.000 euro. Jana Melichová se vrací do místa loňského velkého úspěchu.

Češky na LET v Saudské Arábii za očekáváním
Češky na LET v Saudské Arábii za očekáváním

18.02.2024 | Druhý podnik Ladies European Tour se odehrál 15.-18.2. v Saúdské Arábii za účasti kompletní čtveřice českých členek LET 2024. Na hřišti Riyadh Golf Club City si zahrály všechna čtyři kola jen Sára Kousková a Jana Melichová. Klára Davidson Spilková a Kristýna Napoleaová se do finále zatím nepodívaly.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde