Česká golfová federace

Aktuality

European Tour se změní. To bude výhoda Czech Masters, věří Petr Dědek

European Tour se změní. To bude výhoda Czech Masters, věří Petr Dědek

Honza Fait, Pátek 21. srpna 2020

V tomto týdnu měl se svou promotérskou společností Relmost pořádat už sedmý ročník turnaje D+D REAL Czech Masters. Nejen ten musel Petr Dědek přesunout kvůli pandemii na příští rok, kdy plánuje návrat nejen jediného turnaje European Tour v tuzemsku, ale i turnajů Challenge Tour.

„Potvrdilo se, že jsme situaci odhadli naprosto přesně. Museli jsme se rozhodnout rychle, protože jsme byli těsně před spuštěním reklamní kampaně k letošnímu Czech Masters, připravena byla tisková konference a měla se rozběhnout smluvně vázaná reklamní plnění pro partnery turnaje. Měli jsme uzavřené dohody s hlavními tvářemi turnaje. Pokud bychom v tu chvíli nereagovali včas, způsobilo by to zbytečné finanční ztráty,“ vrací se k březnovému radikálnímu rozhodnutí v rozhovoru pro GolfExtra.cz Petr Dědek, který podle vlastních slov zachránil své firmě miliony korun.

V případě, že by turnaj přeci jen se svým týmem pořádal, byl by naprosto odlišný od těch, na které si fanoušci, ale i partneři v posledních letech zvykli. Ať už po sportovní, nebo doprovodné stránce.

Nebylo by možné zajistit účast top hráčů, na které byli diváci zvyklí. Cestování je omezené, zdravotní opatření jsou obrovská. Jak vidíme na současné European Tour a PGA Tour, světová špička se drží v zámoří včetně nejlepších evropských hráčů. A například Lee Westwood, náš tradiční účastník, sice zůstal v Evropě, dokonce vynechal major a WGC turnaj, ale také v rámci Evropy hraje výjimečně. Všechno je zkrátka jinak,“ upozorňuje Dědek.

Kromě toho by se nehrálo třeba o poslední body do kvalifikace evropského rydercupového týmu nebo by hráči s blížícím se koncem sezony neusilovali o udržení hrací karty pro příští ročník. I kvůli tomu by byl náboj turnaje a s tím i sportovní kvalita odlišná od sezon předešlých.

V příštím roce už by ale něco podobného snad platit nemělo, a tak může Petr Dědek spřádat plány na uspořádání sedmého ročníku akce evropské série, se kterou na sto procent počítá: „To platí od začátku, co jsme oznámili, že je turnaj odložený na rok 2021. V kalendáři European Tour máme potvrzený termín 19. – 22. srpna opět na Albatrossu.“

„Očekáváme, že v nové sezóně bude méně turnajů, než jsme si zvykli, a že plošně klesnou prize money. V tomto směru se tour vrátí o deset let zpátky. Bude to na druhou stranu ekonomicky prospěšné, protože se srovná hodnota turnajů a tím, že bude méně akcí, ti nejlepší nebudou tolik kalkulovat, kde hrát a za jakých podmínek. To si myslím, že bude výhoda Czech Masters,“ věří Dědek.

Tomu by se líbil formát se zkráceným startovním polem, ve kterém by se hrálo bez cutu. Diváci by tak měli jistotu, že největší hvězdy, kterými byli v posledních letech třeba Ernie Els nebo Lee Westwood, a v budoucnu by mohli být Luke Donald, Shane Lowry nebo Henrik Stenson, uvidí i o víkendu.

Autor: Honza Fait 
Datum: Pátek 21. srpna 2020
Všechny články autora

Související články

Skvělý závěr Filipa Mrůzka, vítězem se stal Johannes ...
Skvělý závěr Filipa Mrůzka, vítězem se stal Johannes ...

22.08.2021 | Fantastický závěr si na D+D REAL Czech Masters připravil Filip Mrůzek. Ve finálovém kole zahrál 67 ran a vystoupal leaderbaordem až na konečné dělené dvanácté místo. Z prvního vítězství na European Tour se raduje Američan Johannes Veerman. ...

Češi na European Tour ubrali, ale cutem prošli ...
Češi na European Tour ubrali, ale cutem prošli ...

16.07.2020 | Skvělý den z úvodního čtvrtečního kola v podání českých hráčů na turnaji European Tour v rakouském Adamstalu se neopakoval, o postup cutem se však Stanislav Matuš s Ondřejem Lieserem obávat nemuseli. Matuš je po druhém kole na dělené 17. pozici, Lieser na 58. místě.

Historický český den na European Tour: Matuš v ...
Historický český den na European Tour: Matuš v ...

15.07.2020 | Skvělé zprávy přicházely během dnešního odpoledne ze společného turnaje European Tour a Challenge Tour v rakouském Adamstalu. Ve společném vedení je po prvním kole Stanislav Matuš (63), jeho krajan Ondřej Lieser (65) je šestý a navíc na dvanácté jamce přidal hole-in-one.

European Tour zvedá v Rakousku oponu i se dvěma ...
European Tour zvedá v Rakousku oponu i se dvěma ...

08.07.2020 | Od 8. března byla přerušena European Tour, nejvyšší mužská evropská profesionální série. Po turnaji v Kataru také evropskou scénu zasáhla epidemie COVID-19 a turnajový program se zcela zastavil. Probudí se až tento týden během Austria Open, kterého se zúčastní i Stanislav Matuš a Ondřej Lieser.

Czech Masters ani oba české turnaje Challenge ...
Czech Masters ani oba české turnaje Challenge ...

11.03.2020 | Promotérská společnost Relmost oznámila, že kvůli šíření epidemie koronaviru COVID-19 ukončuje přípravu všech tří profesionálních turnajů, které letos měla na českém území pořádat. Neuskuteční se srpnové D+D REAL Czech Masters ani jeden z turnajů série Challenge Tour.

Česko znovu čeká záplava špičkových turnajů
Česko znovu čeká záplava špičkových turnajů

10.02.2020 | Stejně jako v loňské sezóně se mohou čeští golfoví fanoušci těšit na bohatý program (nejen) profesionálních soutěží. Tuzemskou zastávku avizují tři nejvyšší mužské evropské série, dvakrát se zde představí i hráčky dvou dámských evropských sérií.

Matuš: Po špatném začátku se na SA Open loučil parem
Matuš: Po špatném začátku se na SA Open loučil parem

10.01.2020 | Stanislav Matuš neprošel do finálového víkendu turnaje SA Open ze série European Tour. Do druhého soutěžního kola sezóny nevstoupil dobře, po zlepšeném dalším průběhu nakonec zapisoval par (71) a v soutěži končí na celkovém skóre +3.

Šampiónem na Albatrossu se již podruhé stal Thomas ...
Šampiónem na Albatrossu se již podruhé stal Thomas ...

18.08.2019 | Belgičan Thomas Pieters si udržel vedení ze třetího kola a vyhrál letošní D+D Real Czech Masters na Albatrossu. Po skvělém finiši byl o ránu druhý Španěl Adri Arnaus.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde