Česká golfová federace

Aktuality

AKTUALIZOVÁNO 16.3.: Golfový život se zastavil

AKTUALIZOVÁNO 16.3.: Golfový život se zastavil

Karel Čelikovský, Pondělí 16. března 2020

Také golf se přizpůsobuje opatřením, které vyplývají z dalšího vládního usnesení o nouzovém stavu na území České republiky. Níže přinášíme stanovisko Právní komise ČGF po nočním rozhodnutí vlády, které mimo jiné zastavilo golfový život v zemi.

Aktuální stanovisko Právní komise ČGF k 16.3. 

Usnesením vlády ČR č. 214 ze dne 15. 03. 2020 o přijetí krizového opatření, s účinností ode dne 16. března 2020 (od 0:00 hod.) do dne 24. března 2020 (do 6:00 hod.)

vláda zakazuje přítomnost veřejnosti v provozovnách poskytovatelů služeb – vnitřní i venkovní sportoviště.

Vstup v účinnost tohoto Usnesení tedy pro provozovatele golfových zařízení, tedy hřišť, indoorů a drivingů znamená následující:

  1. Veřejnosti je zakázáno na sportoviště vstupovat. Tento výslovný zákaz jednoznačně ukončuje jakékoliv debaty a úvahy z předchozích dnů a znamená, že každý, kdo na sportoviště (golfové hřiště, indoor, akademii, fotbalgolf, footgolf, driving atd.) vstoupí, poruší explicitní zákaz se všemi hmotněprávními (až 3 miliony korun) a trestněprávními (porušení zákazu je nově trestným činem) důsledky pro občany - hráče/návštěvníky.

  2. Provozovatelé těchto sportovišť se mohou dostat do kolize se zákazem tím, že navzdory shora uvedenému umožní porušování zákazu. Umožnění porušování zákazu je třeba spatřovat nejenom v tom, že by provozovatel (majitel, zřizovatel atd) do zakázaného zařízení zájemce vpustil (např. odbavil), ale i tím, že nepřijme taková opatření, která po něm lze spravedlivě požadovat.

    Takovýmito opatřeními dozajista bude vyvěšení informačních cedulí obsahujících např. text: "Usnesením vlády ČR č. 214, ze dne 15.03.2020 vláda ČR do dne 24.03.2020 ZAKAZUJE přítomnost veřejnosti v provozovnách poskytovatelů služeb – vnitřní i venkovní sportoviště. Z těchto důvodů je toto zařízení UZAVŘENO. Každý, kdo poruší zákaz, se vystavuje nebezpečí zákonného postihu (až 3 miliony KČ či trestní stíhání)."

  3. V rámci specifik golfových hřišť a drivingů je třeba vyložit, co ještě lze považovat za opatření, které lze spravedlivě požadovat a co již nikoliv. U indoorů je takovýmto opatřením jednoznačně uzavření (uzamčení) prostor s vyvěšením upozornění, čímž je nade vší pochybnost znemožněno veřejnosti do prostor vstupovat.

  4. Na venkovních sportovištích bude situace složitější a bude na každém hřišti jiná. Nelze spravedlivě požadovat, aby provozovatelé na všech přístupových cestách, či dokonce v nějakých rozestupech po obvodu hřiště vyvěšovali upozornění. Naopak ale doporučujeme, aby takovéto upozornění bylo umístěno v místě, kde probíhá obvykle odbavení hráčů, vhodné také bude ho umístit i třeba na příjezdovém parkovišti, popř na odpališti jamky č. 1.

  5. Drivingy - tam, kde to je možné (což je většina případů drivingů v ČR), doporučujeme rovněž umístit upozornění u vstupu a výdejní automaty na míče vyřadit z provozu. Drivingy, které mají uzavíratelný vstup, by měly tyto vstupy uzamknout a umístit upozornění.

Shora uvedený výklad je vydáván jako doporučení, směřující k ochraně subjektů zabývajících se golfem před sankcemi, jejichž masivní aplikaci v období až pomine krize, a budou se řešit její dopady do ekonomiky, lze ze strany orgánů očekávat. I nadále však platí, že za provoz jednotlivých zařízení plně odpovídají subjekty, které k nim mají právo hospodaření.

V této souvislosti tedy odmítáme různé účelové výklady typu, že golfové hřiště lze chápat jako park, či úvahy o náhlém pronájmu hřiště společnosti s ručením omezením bez majetku, kterou později lze obětovat atd. Podstatou opatření vlády je zamezit tomu, aby se osoby (s výjimkou zaměstnanců při výkonu práce či vyjmenovaných služeb) mohly setkat. Důrazně tedy varujeme před jakýmkoli obcházením Usnesení vlády ČR.

 

Aktualizované stanovisko Právní komise ČGF 13.3. (19:00)

Usnesení je zpřesňující reakcí na nejasnosti ve výkladu předchozího Usnesení č. 199

Od zítřka tedy platí, že na golfových hřištích či indoorech se ve stejný okamžik nesmí nacházet více, než 30 osob.

Provozovatelé jsou odpovědni za to, že zajistí, aby buď golfová recepce nebo maršál nebo jiná pověřená osoba sledovali, jak hráči po dohrání opouštějí prostor golfového hřiště a ve spolupráci s recepcí odbavovali další hráče tak, aby se ve stejnou dobu v prostoru golfového hřiště nenacházelo více než 30 osob.

Podotýkáme, že do celkového počtu musí být zahrnuti i právě maršálové či pracovníci obsluhy.

Bude tedy třeba, aby provozovatelé golfových hřišť věnovali maximální pozornost tomu, aby regulovali počet osob v prostoru hřiště - například tím, že v době, kdy je maximální poptávka na hru nepouštěli pracovníky údržby na hřiště.

Zároveň připomínáme, že Vláda rovněž schválila návrh ministryně spravedlnosti, podle kterého má být nedodržování krizových opatření směřujících k zamezení šíření koronaviru trestným činem.

K předpokládaným dotazům ohledně driving range: tam, kde driving range není součástí golfového hřiště, nedochází na něm k centrálnímu odbavování golfovou recepcí, má samostatný přístup atd., je režim účasti jiný - každá osoba, která se samostatně dostaví na nějaký driving, musí samostatně a s vlastní odpovědností dodržovat Usnesení vlády - tedy přepočítat si, kolik je v prostoru driving range osob a je-li naplněn počet 30 osob, nesmí do prostoru vstoupit, ale vyčkat, až se uvolní místo.

 

Stanovisko Právní komise ČGF 13.3. (7:00)

Zákaz pořádání akcí je třeba vnímat jako regulaci vůči všem, kteří organizují či pořádají sportovní či spolkovou "akci", na které by bylo ve stejném čase více než 30 osob - typicky golfový turnaj, nebo třeba členskou schůzi klubu.

V této souvislosti je třeba upozornit na to, že takovým organizátorem může být jak klub samotný (typicky tím, že vypíše turnaj, například hendikepové odpoledne), nebo subjekt, který si pronajme hřiště a uspořádá si soukromou akci ve formě golfového turnaje který se ani nebude hrát na úpravu hendikepu, nebo majitel či provozovatel hřiště, ale také samotná ČGF v rámci turnajů pořádaných ČGF!

Do definice sportovní akce je tedy třeba v rámci hry golfu zahrnout jakoukoli organizovanou činnost spojenou se sportem konanou ve stejném čase na stejném místě - tedy golfovou hru, typicky tedy jakýkoli golfový turnaj a to v jakékoli formě, pořádaným kýmkoli. Jediným kritériem legality, tedy poměřovaným parametrem, pak bude počet osob, které se turnaje zúčastní.

Zákaz účasti veřejnosti je naopak naprosto jednoznačně vymezen vyjmenovanými provozovnami, tedy v daném případě platí, že veřejnosti (hráčům golfu) je zakázána přítomnost pouze tam, kde je to výslovně uvedeno. Golfová hřiště v tomto výčtu uvedena nejsou.

Právní komise ČGF tedy k otázce legality provozování golfové hry za platnosti shora uvedeného usnesení vlády ČR uvádí, že hráči golfu nejsou nijak omezeni v možnosti individuální golfové hry.
Pokud jde o golfové turnaje, organizátoři golfových turnajů musí dbát na to, aby nebyl překročen počet 30 osob.

Nad rámec shora uvedeného se podává, že počet osob "ve stejný čas" je třeba vykládat jako omezení absolutní, tedy do tohoto počtu musí být zahrnuty všechny osoby, které se v danou dobu vyskytují na hřišti v souvislosti s danou akcí - tedy včetně všech caddy, rozhodčích, diváků atd!

Zároveň připomínáme, že stejným způsobem je třeba nahlížet i na golfové tréninky, a to jak dětí, tak ostatních hráčů - trénink je sice individuální záležitostí trénujícího sportovce - golfisty, který, jak již vyloženo, nemá zakázánu účast, ale organizátor tréninků musí dbát své odpovědnosti, vyplývající z množstevního limitu trénujících hráčů v daném čase a místě v rámci "akce" - tedy tréninku.

Mgr. Karel Čelikovský, LL.M.
předseda PK ČGF

 

Datum: Pondělí 16. března 2020
Všechny články autora

Související články

Členové Právní komise ČGF jednali u Milana Hniličky
Členové Právní komise ČGF jednali u Milana Hniličky

11.05.2021 | Členové Právní komise ČGF Pavel Vidura a Karel Čelikovský jednali s předsedou Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou. Na jednání se řešily především problematické otázky související s dopady mimořádných opatření na hru golfu.

Chcete zůstat v bezpečí a zdraví? Sportujte v ...
Chcete zůstat v bezpečí a zdraví? Sportujte v ...

12.04.2021 | Přes rok se potýká celá společnost s následky koronavirové epidemie. Zúžily se nám možnosti obvyklého způsobu života a sportovní aktivity nezůstaly ušetřeny. Zavřená hřiště i sportovní haly snížily možnosti k pohybu, navíc při omezeném počtu sportujících.

ČGF žádá o výjimku pro pořádání turnajů v úvodu ...
ČGF žádá o výjimku pro pořádání turnajů v úvodu ...

06.04.2021 | Česká golfová federace žádá o výjimku ze zákazu pořádání hromadných akcí, aby mohla uspořádat dva celostátní turnaje v závěru dubna. Po dnešním druhém jednání krizového štábu Technického úseku STK o tom informoval technický ředitel ČGF Luboš Klikar.

Volební konference ČGF byla odložena do druhé ...
Volební konference ČGF byla odložena do druhé ...

24.01.2021 | Letošní volební Konference České golfové federace byla odložena v souvislosti s vládními opatřeními v rámci epidemie COVID-19 nejméně o dva měsíce do druhé poloviny května. Původně byla plánována na 20. března.

Stanovisko Právní komise ČGF k opatřením Vlády ČR
Stanovisko Právní komise ČGF k opatřením Vlády ČR

21.10.2020 | Právní komise ČGF vydala stanovisko k opatřením Vlády ČR platným od 22. října 2020. Na jejich základě rovněž shrnula dopady pro golfové prostředí. Individuální hra je povolena, je však třeba dodržovat řadu dalších opatření a omezení.

Projekt Hrajeme a pomáháme vynesl 700 tisíc korun
Projekt Hrajeme a pomáháme vynesl 700 tisíc korun

16.06.2020 | Společný charitativní projekt ČGF a Asociace golfových hřišť ve spolupráci se společnosti TeeTime SE s názvem „Hrajeme a pomáháme“ získal na charitativní účely 700 tisíc korun. Projekt byl symbolicky ukončen minulý týden předáním šeku ve prospěch Fondu pomoci zdravotní péči Charity Česká republika.

Turnaj Amundi Czech Ladies Challenge mění termín ...
Turnaj Amundi Czech Ladies Challenge mění termín ...

10.06.2020 | Dámský profesionální turnaj AMUNDI Czech Ladies Challenge z evropské série LET Access Series se letos uskuteční od 16. do 18. září v Prague City Golf na Zbraslavi. Původně se mělo hrát již potřetí v řadě na Konopišti v termínu od 30. července do 1. srpna.

Další vlna uvolnění umožní akce do 500 osob
Další vlna uvolnění umožní akce do 500 osob

07.06.2020 | Další vlna rozvolňování opatření kvůli pandemii COVID-19 přinese od pondělí 8. června možnost pořádat akce včetně sportovních až do 500 osob, což platí rovněž pro shromáždění včetně spolkové činnosti.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde