Česká golfová federace

Aktuality

Češi stoupají světovými žebříčky

Češi stoupají světovými žebříčky

Tomáš Přikryl, Středa 8. listopadu 2023

Při pohledu na světové golfové žebříčky lze po vydařené sezóně vidět u českých hráčů a hráček posun směrem nahoru. Nejlepší Češkou je stále Klára Davidson Spilková, Jiří Zuska se z nejlepšího amatéra stal naším nejlepším profesionálem.

World Amateur Golf Ranging

Ve světovém amatérském žebříčku přibyly v letošním roce 3 hráčky z Česka a navýšily počet na 43. Českých hráčů oproti tomu ubylo z loňských 36 na aktuálních 31.

Ženy

Své vedoucí postavení v českém amatérském golfu si stále drží Denisa Vodičková na 76. příčce, spolu s ní figuruje v první stovce ještě Patricie Macková. Vodičkovou její stabilní forma držela víceméně celou sezonu kolem 70. místa, Mackové se podařil posun směrem vzhůru o 26 příček na 81. pozici.

Muži

Z českých hráčů si první stovku na žebříčku WAGR drží také dvojice, a sice Petr Hrubý na 68. a Filip Jakubčík na 78. příčce. Polovinu roku jsme ještě mohli na WAGR nalézt jako nejlepšího Čecha Jiřího Zusku pohybujícího se kolem 70. místa. Ten se však po dokončení studií ve Spojených státech letos přesunul mezi profesionály. V první tisícovce najdeme i naše mladé hráče, jejichž jména zhusta vídáme v amatérských reprezentacích. Matěje Baču (363. místo), vítěze letošní Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour Louise Kleina (367. místo), Timoteje Formánka (602. místo), Jakuba Jandu (670. místo) nebo Davida Tomi (818. místo).

Rolex Women’s Ranking

Stejně jako loňskou, i tuto sezonu najdeme na profesionálním žebříčku žen Rolex Women’s Ranking 14 českých profesionálních golfistek. Dlouhodobou pozici české golfové jedničky si drží Klára Davidson Spilková, aktuálně figurující na 102. příčce. Přestože nevyhrála letos žádný z turnajů Ladies European Tour, stabilně vysoká výkonnost ji posouvá stále nahoru. Oproti loňsku si polepšila o 49 příček a díky 2. místu na ARAMCO TEAM SERIES na Floridě se jí podařilo v květnu vyhoupnout až do TOP100 na 89. pozici.

Na 2. místo českého žebříčku Rolex Women’s Ranking za Davidson Spilkovou se již delší dobu soustředí Sára Kousková (252. místo) i Kristýna Napoleaová (288. místo). Nejde totiž o nic menšího než o možnost startovat na olympijských hrách v Paříži 2024. Česká republika sem vyšle do bojů o medaile jen 2 hráčky a aktuálně mírný náskok Kouskové před Napoleaovou posouvá momentálně do Paříže Kouskovou. Jak tento souboj o olympiádu dopadne, bude jasné 24. června příštího roku, kdy se definitivně uzavře oficiální olympijský golfový žebříček OGR. Další české hráčce Janě Melichové aktuálně ve světovém žebříčku patří 345. místo.

Race to Costa Del Sol

Příští sezonu Ladies European Tour vyhlíží čtyři Češky, které se pohybují v TOP70 Race to Costa Del Sol. Plnou hrací kartu pro LET mají jistou Klára Davidson Spilková (8. místo), Kristýna Napoleaová (34. místo) a Sára Kousková (51. místo). Aktuálně na ni dosahuje i Jana Melichová na 65. místě.

Official World Golf Ranking

Z mužského profesionálního žebříčku Official World Golf Ranking ubylo 8 českých jmen a aktuálně zde najdeme 22 českých profesionálů a 15 amatérů. Tak jako Jiří Zuska - amatér vévodil českému poli v amatérském světovém žebříčku, jako čerstvý profesionál se postavil i do čela českého pole WGR. Patří mu 880. příčka a z Čechů jako jediný figuruje v 1. tisícovce. Dalšími Čechy v pořadí za Zuskou jsou Filip Mrůzek (1220. místo) a loňská česká jednička Jan Cafourek (1221. místo). Nejvýše postaveným amatérem na žebříčku WGR je mladý David Tomi (2550. místo).

Olympijské hry jsou pro české golfisty zatím příliš vzdálený cíl, ale uvidíme, jestli se někomu z nich na začátku roku podaří tento stav zlomit.

Challenge Tour, druhá nejvyšší evropská soutěž, bude s určitostí zaměstnávat Jiřího Zusku, který do nového ročníku vstoupí v kategorii 14 a také Filipa Mrůzka kvalifikovaného v kategorii 16.

Připravil: -vrk-
Foto: Tristan Jones/ LET

Datum: Středa 8. listopadu 2023
Všechny články autora

Související články

Změny ve světovém žebříčku WAGR
Změny ve světovém žebříčku WAGR

05.01.2023 | WAGR je zkratka pro světový amatérský žebříček, který společně řídí R&A a USGA. Sdružuje více než 7 000 amatérských hráčů a za rok obsáhne až 6 000 turnajů po celém světě. Od 1. ledna nového roku přichystal výbor řídící WAGR několik důležitých změn.

Češi ve světových žebříčcích
Češi ve světových žebříčcích

20.11.2022 | Golfová sezona 2022 je téměř u konce. Nejlepšími českými hráči mezi profesionály jsou aktuálně Klára Spilková a Jan Cafourek, žebříčku amatérů vévodí Denisa Vodičková a Jiří Zuska. Přečtěte si, jak si v současné době vedou další Češi.

Český vrchol světových žebříčků zůstává beze změn
Český vrchol světových žebříčků zůstává beze změn

06.04.2022 | Nadále se českým hráčům daří z pohledu světových hodnocení mezi amatéry i profesionály. V první kategorii jsou těmi nejlepšími Jiří Zuska a Sára Kousková, profesionálům vládnou Ondřej Lieser a Klára Spilková, kterou však o výrazný náskok připravila Kristýna Napoleaová.

Světové žebříčky
Světové žebříčky

16.02.2022 | Světové žebříčky zůstávají z českého pohledu stále beze změn. Amatérům vládnou Sára Kousková a Jiří Zuska, nejlepšími profesionály zůstávají Klára Spilková a Ondřej Lieser. Amatérům se daří také v zámořském univerzitním hodnocení.

Světové žebříčky zůstávají z českého pohledu beze ...
Světové žebříčky zůstávají z českého pohledu beze ...

07.01.2022 | Ve světových žebříčcích se i nadále nejlépe z českých golfistů daří amatérům Sáře Kouskové a Jiřímu Zuskovi a profesionálům Kláře Spilkové s Ondřejem Lieserem. V amatérském žebříčku WAGR je celkem hodnoceno již 56 Češek a 63 Čechů.

Světové žebříčky: Zuska na vzestupu, Kousková ...
Světové žebříčky: Zuska na vzestupu, Kousková ...

23.11.2021 | Především v amatérských žebříčcích zaznamenali čeští golfisté a golfistky za poslední měsíc postup. Na WAGRu je stále Sára Kousková na skvělém 37. místě, další vylepšení zaznamenal Jiří Zuska (122.). V profesionálním pořadí se drží nadále nejvýše Klára Spilková (264.

Sára Kousková s nejlepším umístěním ve WAGRu
Sára Kousková s nejlepším umístěním ve WAGRu

30.10.2021 | Nejlepší česká amatérka Sára Kousková dosáhla kariérního maxima ve světovém amatérském žebříčku WAGR, aktuálně jí patří 37. místo. Mezi amatéry je nejlepší znovu Jiří Zuska (139.). Profesionálům nadále s přehledem vládnou Klára Spilková a Ondřej Lieser.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde