Česká golfová federace

Aktuality

Změny ve světovém žebříčku WAGR

Změny ve světovém žebříčku WAGR

Tomáš Přikryl, Čtvrtek 5. ledna 2023

WAGR je zkratka pro světový amatérský žebříček, který společně řídí R&A a USGA. Sdružuje více než 7 000 amatérských hráčů a za rok obsáhne až 6 000 turnajů po celém světě. Od 1. ledna nového roku přichystal výbor řídící WAGR několik důležitých změn.

Již od ledna získají amatéři méně bodů za umístění v profesionálních soutěžích. Každému turnaji je udělen celkový počet bodů podle síly startovního pole. Na „nejsilnějších“ amatérských soutěžích mohou hráči dosáhnout maximálně na 900 bodů. Avšak za účast na profesionální akci si jich mohli doposud připsat až 3597. Aby rozdíl nebyl takový, kleslo bodové hodnocení profesionálních turnajů od nového roku o 20–35 %.

Další klíčovou změnou je rozdělení bodů hráčům, kteří skončí v dolní polovině konečného pořadí turnaje. Doposud se totiž stávalo, že hráči, které dělilo někdy i sto míst, obdrželi téměř totožný počet bodů. Nový systém tyto rozdíly zvětší, čímž by se měla zvýšit i motivace soutěžících.

Změny se dotýkají i turnajů, které mohou být zařazeny do žebříčku WAGR. Turnaje již nejsou omezeny pouze na hru na rány s jedním cutem. Byl přijat nový soubor pravidel, která nabízí promotérům turnajů větší volnost. Stále ovšem platí, že turnaj musí být vypsán alespoň na 36 jamek nebo jejich ekvivalent a minimální velikost startovního pole zůstává na hranici osmi hráčů.

Od prvního ledna se ruší ochrana bodového ohodnocení turnajů, která byla nastavena v souvislosti s pandemií koronaviru v letech 2020 a 2021. Jelikož v průběhu pandemie nemohli hráči tolik cestovat, snížila se konkurence na jednotlivých akcích. Tím logicky pokleslo i jejich bodové hodnocení. Výbor řídící žebříček WAGR proto tehdy rozhodl, že u některých turnajů zafixuje hodnocení na 80 % hodnoty turnaje před pandemií.

Další důležitá změna se týká hráčů, kteří z výjimečných důvodů odstoupí z turnaje (například z důvodu svého zranění). V takovém případě již není možné požádat o odstranění bodového zápisu za daný turnaj. Hráč automaticky obdrží stejný počet bodů jako ti, kteří skončí na posledním místě. Cílem tohoto rozhodnutí je sladit amatérský žebříček s postupem v profesionálním žebříčku.

Kompletní oznámení změn v angličtině naleznete zde

Datum: Čtvrtek 5. ledna 2023
Všechny články autora

Související články

Češi stoupají světovými žebříčky
Češi stoupají světovými žebříčky

08.11.2023 | Při pohledu na světové golfové žebříčky lze po vydařené sezóně vidět u českých hráčů a hráček posun směrem nahoru. Nejlepší Češkou je stále Klára Davidson Spilková, Jiří Zuska se z nejlepšího amatéra stal naším nejlepším profesionálem.

Češi ve světových žebříčcích
Češi ve světových žebříčcích

20.11.2022 | Golfová sezona 2022 je téměř u konce. Nejlepšími českými hráči mezi profesionály jsou aktuálně Klára Spilková a Jan Cafourek, žebříčku amatérů vévodí Denisa Vodičková a Jiří Zuska. Přečtěte si, jak si v současné době vedou další Češi.

Český vrchol světových žebříčků zůstává beze změn
Český vrchol světových žebříčků zůstává beze změn

06.04.2022 | Nadále se českým hráčům daří z pohledu světových hodnocení mezi amatéry i profesionály. V první kategorii jsou těmi nejlepšími Jiří Zuska a Sára Kousková, profesionálům vládnou Ondřej Lieser a Klára Spilková, kterou však o výrazný náskok připravila Kristýna Napoleaová.

Světové žebříčky
Světové žebříčky

16.02.2022 | Světové žebříčky zůstávají z českého pohledu stále beze změn. Amatérům vládnou Sára Kousková a Jiří Zuska, nejlepšími profesionály zůstávají Klára Spilková a Ondřej Lieser. Amatérům se daří také v zámořském univerzitním hodnocení.

Světové žebříčky zůstávají z českého pohledu beze ...
Světové žebříčky zůstávají z českého pohledu beze ...

07.01.2022 | Ve světových žebříčcích se i nadále nejlépe z českých golfistů daří amatérům Sáře Kouskové a Jiřímu Zuskovi a profesionálům Kláře Spilkové s Ondřejem Lieserem. V amatérském žebříčku WAGR je celkem hodnoceno již 56 Češek a 63 Čechů.

Světové žebříčky: Zuska na vzestupu, Kousková ...
Světové žebříčky: Zuska na vzestupu, Kousková ...

23.11.2021 | Především v amatérských žebříčcích zaznamenali čeští golfisté a golfistky za poslední měsíc postup. Na WAGRu je stále Sára Kousková na skvělém 37. místě, další vylepšení zaznamenal Jiří Zuska (122.). V profesionálním pořadí se drží nadále nejvýše Klára Spilková (264.

Sára Kousková s nejlepším umístěním ve WAGRu
Sára Kousková s nejlepším umístěním ve WAGRu

30.10.2021 | Nejlepší česká amatérka Sára Kousková dosáhla kariérního maxima ve světovém amatérském žebříčku WAGR, aktuálně jí patří 37. místo. Mezi amatéry je nejlepší znovu Jiří Zuska (139.). Profesionálům nadále s přehledem vládnou Klára Spilková a Ondřej Lieser.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde