Česká golfová federace

Aktuality

Češi ve světových žebříčcích

Češi ve světových žebříčcích

Marie Sehnálková, Neděle 20. listopadu 2022

Golfová sezona 2022 je téměř u konce. Nejlepšími českými hráči mezi profesionály jsou aktuálně Klára Spilková a Jan Cafourek, žebříčku amatérů vévodí Denisa Vodičková a Jiří Zuska. Přečtěte si, jak si v současné době vedou další Češi.

WAGR 

Ve světovém žebříčku amatérů o pozice aktuálně bojuje celkem 76 Čechů, z toho 40 žen a 36 mužů.

Ženy

Aktuálně nejlepší Češkou mezi amatérkami je sedmnáctiletá Denisa Vodičková, které patří 78. příčka. Jejím nejlepším umístěním v této sezoně byla 64. pozice. V žebříčku WAGR již nenajdeme Sáru Kouskovou a Janu Melichovou, které se v průběhu letošní sezony profesionalizovaly. Kousková se tak rozhodla poté, co v květnu dokončila studia na univerzitě v USA. Za rozhodnutím Melichové stálo její vítězství na červnovém Ladies European Tour v Berouně, kde tehdy startovala ještě jako amatérka. Kvůli tomu česká hráčka přišla o finanční prémii 30 000 eur.

Muži

Nejlepším mužským hráčem mezi amatéry je Jiří Zuska, který se od února, kdy mu patřila 119. příčka, zvládl v průběhu sezony probojovat až na 49. pozici. Třiadvacetiletému hráči aktuálně patří 59. místo. Sezonu zakončili mezi TOP 3 českými amatéry také Filip Jakubčík (111. místo) a Petr Hrubý (219. místo). Za zmínku stojí také 834. pozice, na níž se nachází sedmnáctiletý David Tomi, nejlepší Čech letošního Czech Masters.

Rolex Women’s Ranking

Celkem 14 Češek bychom našli v profesionálním žebříčku žen Rolex Women’s Ranking. Nejlepší z nich je Klára Spilková, jíž patří 169. pozice. České olympioničce se letos podařilo vyhrát Irish Open, čímž vybojovala druhý triumf na nejvyšším kontinentálním okruhu Ladies European Tour (LET) v kariéře. A dařilo se ji i na turnaji v Berouně. Tady získala dělené druhé místo s Dánkou Nicole Brochovou Estrupovou.

Českou golfovou jedničku v rankingu následuje Sára Kousková na 261. místě. Třiadvacetiletá rodačka z Prahy převzala ve svém domovském klubu v Praze-Zbraslavi ocenění pro nejlepší hráčku letošního ročníku druhé nejvyšší evropské série LETAS. Díky tomu získala plnou hrací kartu na další sezonu na LET.

Official World Golf Ranking

V mužském profesionálním žebříčku je aktuálně 45 Čechů včetně amaterských hráčů. Tuzemskou jedničkou je Jan Cafourek na 998. místě. Tuto pozici si čtyřiadvacetiletý hráč zajistil především vítězstvím na turnaji Red Sea Egyptian Classic v seriálu Pro Golf Tour. Oproti konci loňské sezony se Cafourek zvládl zlepšit o téměř 200 pozic. Loni touto dobou mu patřila 1187. příčka. Druhým nejlepším Čechem mezi profesionály je Ondřej Lieser na 1416. pozici, který si oproti závěru loňské sezony pohoršil.

Foto: Zdeněk Sluka

Autor: Marie Sehnálková 
Datum: Neděle 20. listopadu 2022
Všechny články autora

Související články

Češi stoupají světovými žebříčky
Češi stoupají světovými žebříčky

08.11.2023 | Při pohledu na světové golfové žebříčky lze po vydařené sezóně vidět u českých hráčů a hráček posun směrem nahoru. Nejlepší Češkou je stále Klára Davidson Spilková, Jiří Zuska se z nejlepšího amatéra stal naším nejlepším profesionálem.

Změny ve světovém žebříčku WAGR
Změny ve světovém žebříčku WAGR

05.01.2023 | WAGR je zkratka pro světový amatérský žebříček, který společně řídí R&A a USGA. Sdružuje více než 7 000 amatérských hráčů a za rok obsáhne až 6 000 turnajů po celém světě. Od 1. ledna nového roku přichystal výbor řídící WAGR několik důležitých změn.

Český vrchol světových žebříčků zůstává beze změn
Český vrchol světových žebříčků zůstává beze změn

06.04.2022 | Nadále se českým hráčům daří z pohledu světových hodnocení mezi amatéry i profesionály. V první kategorii jsou těmi nejlepšími Jiří Zuska a Sára Kousková, profesionálům vládnou Ondřej Lieser a Klára Spilková, kterou však o výrazný náskok připravila Kristýna Napoleaová.

Světové žebříčky
Světové žebříčky

16.02.2022 | Světové žebříčky zůstávají z českého pohledu stále beze změn. Amatérům vládnou Sára Kousková a Jiří Zuska, nejlepšími profesionály zůstávají Klára Spilková a Ondřej Lieser. Amatérům se daří také v zámořském univerzitním hodnocení.

Světové žebříčky zůstávají z českého pohledu beze ...
Světové žebříčky zůstávají z českého pohledu beze ...

07.01.2022 | Ve světových žebříčcích se i nadále nejlépe z českých golfistů daří amatérům Sáře Kouskové a Jiřímu Zuskovi a profesionálům Kláře Spilkové s Ondřejem Lieserem. V amatérském žebříčku WAGR je celkem hodnoceno již 56 Češek a 63 Čechů.

Světové žebříčky: Zuska na vzestupu, Kousková ...
Světové žebříčky: Zuska na vzestupu, Kousková ...

23.11.2021 | Především v amatérských žebříčcích zaznamenali čeští golfisté a golfistky za poslední měsíc postup. Na WAGRu je stále Sára Kousková na skvělém 37. místě, další vylepšení zaznamenal Jiří Zuska (122.). V profesionálním pořadí se drží nadále nejvýše Klára Spilková (264.

Sára Kousková s nejlepším umístěním ve WAGRu
Sára Kousková s nejlepším umístěním ve WAGRu

30.10.2021 | Nejlepší česká amatérka Sára Kousková dosáhla kariérního maxima ve světovém amatérském žebříčku WAGR, aktuálně jí patří 37. místo. Mezi amatéry je nejlepší znovu Jiří Zuska (139.). Profesionálům nadále s přehledem vládnou Klára Spilková a Ondřej Lieser.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde