Česká golfová federace

Aktuality

Nový prezident našel ČGF v dobré kondici

Nový prezident našel ČGF v dobré kondici

Petr Halaburda, Neděle 31. října 2021

V pondělí 1. listopadu to bude 100 dnů od chvíle, kdy vládne z pozice prezidenta Vratislav Janda českému golfu. O prvních zkušenostech s řízením sportovní organizace, o svých vizích, prvních krocích ve funkci a také seznamování s novými kolegy se svěřil v prvním rozhovoru pro web ČGF.

V jaké kondici jste našel ČGF?

V překvapivě dobré! Dal jsem si sto dnů na seznámení s týmem, který vede pan generální sekretář. Seznámil jsem se se smlouvami, kterými je federace vázána, s oběhem faktur, s jednotlivými pracovníky a našel jsem kvalitní profesionály. Samozřejmě tu jsou i některé věci ke zlepšení, ale obecně jsem velmi spokojen s tím, jak pan Aleš Libecajt sekretariát vede.

Do kterých oblastí jste napnul, nebo napnete své úsilí nejdříve?

Byl jsem zvolen s třemi tématy, které hodlám prosazovat. Za prvé prozkoumání a zmapování dotačních titulů, které leží na různých ministerských resortech, případně jiných orgánech státní správy a samosprávy. Druhou oblastí je zlepšení obrazu českého golfu na veřejnosti, kde už jsme s kolegy ve výboru rozhodli zpracovat komplexní materiál s pracovním titulem „O prospěšnosti golfu ve společnosti“, kde chceme zdůraznit nejen zdravotní aspekty, ale také ekologii, charitu a další. Takový materiál potřebujeme k argumentaci pro komunikaci se státní správou, ale také třeba s médii. Třetí oblastí je sjednocení golfového prostředí a rozšíření kontaktů s AGH a PGA, u kterých čekám na jejich volební hromady. Ještě bych rád směřoval ke změně stanov, ale tam jsem zatím u obou viceprezidentů narazil.

Také jste na přípravné konferenci hovořil o prvních krocích, jak různou formu podpory získat. Můžete prozradit některé z nich?

Absolvoval jsem sérii jednání s předsedou ČUS panem Mirkem Janstou, s kterým jsme se domluvili na svolání společného jednání s hejtmany, neboť v regionálních rozpočtech je pro sport alokováno 17 miliard korun a rádi bychom u těch jednání byli přítomni. Setkal jsem se s předsedou ČOV Jiřím Kejvalem, kde se mi už podařilo zajistit dodatečných sto tisíc na přípravu Ondřeje Liesera. A samozřejmě došlo i na setkání s Filipem Neusserem, jehož NSA rozděluje českému sportu největší částky; navíc máme pocit, že ne všechna kritéria pro golf byla v minulosti zohledněna. To uvidíme, až budou dotační tituly NSA vypsány.

Ale došlo i na setkání na ministerské úrovni…

Jednal jsem s ministrem zdravotnictví ohledně podpory seniorského sportu a rozšířili ji i na podporu pro mládež, kde jsme dostali záštitu ministra pro projekt Se školou na golf. Tam bychom však chtěli získat hlavní podporu od ministra školství, ale tam jde o jiný proces a také k setkání s ministrem kvůli předvolebnímu období nedošlo. Absolvoval jsem sérii jednání na ministerstvu zemědělství, pro které vzešla řada podnětů z AGH a jsme domluveni s panem náměstkem na přímé komunikaci. Se zástupci AGH máme za sebou také jednání na podporu incomingové turistky, kde jsme požádali o podporu milión korun. V této oblasti, ale třeba i v ekologii, je spolupráce mezi AGH a ČGF nezastupitelná.

Jak si představujete v praxi vizi o větším sjednocení uvnitř golfového prostředí? Golf představuje řadu různých názorových skupin.
Klíčová je vzájemná komunikace. Mrzelo mě třeba, že na přípravnou konferenci byla pozvána AGH dodatečně, protože to jsou přesně ta místa, kde můžeme společně hodně věcí projednat. Samozřejmě, že AGH si musí také své odpracovat, neboť nezastupuje například ještě majoritně tuzemská hřiště. A totéž čekám od české PGA, která se chystá na volby. Věřím, že s novým prezidentem najdeme společnou řeč.

Na co vás od zvolení lidé z golfového prostředí nejvíce upozorňují?

Zatím šlo spíše o nesystémové věci, které nepatří na stůl prezidenta. Ozývají se třeba s nápady na změny soutěží, ale zatím jsem neobdržel až na pár výjimek zásadní připomínku. Ale věřím, že podněty budou přicházet, hodlám být s kluby v úzkém kontaktu stejně jako před volbami, chystám jednotný komunikační kanál.

Český golf má v letošní sezóně na svém kontě řadu úspěchů. Stačíte sledovat nejlepší amatéry i profesionály?

Jistě, mám přehled a stačím je sledovat, přicházejí i výborné zprávy z univerzitních soutěží o nejlepších amatérech. Ale zasahovat do této oblasti skutečně nehodlám a jak jsem říkal již dříve, na sportovní oblast máme výsostně profesionální tým. Už jsem se stačil zúčastnit jednoho zasedání STK a musím dodat, že pánové a dáma na mě udělali velmi dobrý dojem. Témata od klubů jsou otevírána, třeba to o možné revizi regionální struktury, která by více odpovídala realitě.

Prezidentský post jste si přibral ke své manažerské profesi. Jak se vám dařilo v prvních měsících skloubit pracovní povinnosti, golfové funkcionaření a rodinu?

Je to někdy opravdu hukot, ale s tím jsem počítal. Už před kandidaturou se mě předseda ČUS ptal, zda opravdu nemám nic jiného na práci... Odpovídal jsem tak, že prezidenty sportovních svazů byli můj otec i bratr, a také to dokázali skloubit. Paradoxně i covid pomohl tomu, že se všichni učíme využívat různé technologie, které jsme dříve obcházeli, to nám práci urychluje. V tomto duchu připravuji návrh na změnu jednacího řádu ČGF, podle kterého bychom tyto možnosti více využívali v naší práci nadále. Považuji například za zbytečné, aby kolegové z Moravy jezdili osobně každý měsíc na jednání výboru, když se mohou připojit vzdáleně.

Kde vidíte český golf na konci svého funkčního období?

Rád bych, aby zcela zmizela jeho nálepka korporátního sportu. Abychom vstupovali aktivně do všech možností externího financování, mým přáním je mít časem více partnerů nad rámec současných, k čemuž ale musíme nejdříve zpracovat materiál, který bude jak po marketingové, tak PR stránce řešit, co můžeme partnerům nabídnout. Chtěl bych, aby ČGF zastřešovala celý golf, tak jak to mají některé jiné sporty.

Na přípravné konferenci jste klubové zástupce upozornil, že se musíme připravit na velmi složité období.

Nebude to jednoduchý rok. Rostou ceny energií, přichází zelený úděl, bude vzrůstat tlak na moderní management hřišť a k tomu všemu katastrofální zadlužení státu a s tím očekáváné škrty, které mohou dolehnout na vzdělání, sport, výzkum. Já osobně dotace nemám příliš rád, ale žijeme v dotačním prostředí, tak je musíme využívat. Je však dobře, že český golf na nich není závislý. Golfová infrastruktura je v soukromých rukou, i to je naše výhoda proti ostatním sportům.

Osobní dotaz na závěr: kolikrát jste držel golfové hole od 24. července?

Zvládnul jsem dva pěkné výlety na Adamstal a do Diamond Golf Clubu. Je pravda, že golf se mi v poslední době zúžil především na funkcionářské povinnosti, ale po nedávném zranění a následné operaci menisku jsem stejně hrát nemohl, poprvé jsem to zkusil během berounského President Trophy.

FOTO Zdeněk Sluka

Datum: Neděle 31. října 2021
Všechny články autora

Související články

ČGF vyzvala EGA a další federace k následování
ČGF vyzvala EGA a další federace k následování

28.02.2022 | Česká golfová vyzvala v dnešním prohlášení mezinárodní golfové orgány, aby se přidaly k její výzvě odmítnout společné soutěžení se sportovci Ruska a Běloruska coby reakcí za napadení Ukrajiny. ...

Slovo prezidenta: Ukrajina potřebuje podpořit
Slovo prezidenta: Ukrajina potřebuje podpořit

28.02.2022 | Obracím se na vás ve velice složité době. V takové, o které jsem vůbec netušil, že ji někdy osobně sám nebo naše děti zažijeme. Došlo k bezprecedentnímu útoku na demokratickou Ukrajinu, k porušení mezinárodního práva, mírového soužití a všeho, co jsme posledních třicet let v Evropě budovali.

Slovo prezidenta: Plánovaný roční rozpočet snižujeme ...
Slovo prezidenta: Plánovaný roční rozpočet snižujeme ...

26.01.2022 | Obracím se na vás poprvé v novém roce, do kterého vám přeji hodně zdraví a úspěchů v soukromém i profesním životě. Ve svém premiérovém příspěvku bych se rád s vámi podělil o několik informací z činnosti Výboru ČGF, zejména vývoji hospodaření federace.

Slovo prezidenta: Čeká nás složitý rok 2022
Slovo prezidenta: Čeká nás složitý rok 2022

22.12.2021 | Navazuji na slib pravidelné komunikace s kluby a členskou základnou, kterou jsem odstartoval minulý měsíc. Od té chvíle se však udála řada dalších událostí, o kterých bych rád informoval. A musíme se zaměřit, jak správně zvládnout náročný rok 2022.

Přihlásit se do soutěží družstev lze jen do konce ...
Přihlásit se do soutěží družstev lze jen do konce ...

26.03.2024 | Soutěže družstev ČGF začnou o druhém květnovém víkendu, kdy startuje 1. a 2. liga družstev mužů a žen na Karlštejně a v Olomouci. Extraliga mužů a žen má své úvodní kvalifikační trojkolo na programu až na konci června v Telči. Novinkou sezóny je první ročník Czech Young Masters v srpnu na Ypsilonce.

Kurz maršálů golfových resortů 2024
Kurz maršálů golfových resortů 2024

25.03.2024 | Panorama Golf Resort přivítal 20. a 21. března 30 účastníků Kurzu maršálů golfových resortů s otevřenou náručí a nádherným jarním počasím. Česká Asociace Golfových Maršálů pořádala s podporou České golfové federace 15. kurz maršálů golfových resortů.

Konference ČGF schválila rozpočet pro rok 2024
Konference ČGF schválila rozpočet pro rok 2024

16.03.2024 | Již na tradičním místě, v pražském Wellness Hotelu Step, proběhla v sobotu 16. března konference České golfové federace. Delegáti rozhodli o rozpočtu pro rok 2024, který zahrnoval jak investici do nového IT systému nové generace, tak i návrat k marketingové podpoře golfu.

Kurz Trenér golfu ČGF III. třídy
Kurz Trenér golfu ČGF III. třídy

02.02.2024 | Česká golfová federace, CZECH GOLF CONSULTING s.r.o. a Profesionální golfová asociace hráčů a učitelů golfu v ČR vypisují kurz Trenér golfu ČGF III. třídy. Vzdělávací kurz má podobu základního trenérského kurzu v rozsahu 40 hodin. Více informací naleznete v odkaze.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde