Česká golfová federace

Aktuality

Slovo prezidenta: Čeká nás složitý rok 2022

Slovo prezidenta: Čeká nás složitý rok 2022

Vratislav Janda, Středa 22. prosince 2021

Navazuji na slib pravidelné komunikace s kluby a členskou základnou, kterou jsem odstartoval minulý měsíc. Od té chvíle se však udála řada dalších událostí, o kterých bych rád informoval. A musíme se zaměřit, jak správně zvládnout náročný rok 2022.

Zasedání EGA na Islandu

Pokračovalo intenzivní seznamování s vnějším prostředím, v tomto případě i mezinárodním. Poprvé jsem měl možnost se zúčastnit zasedání EGA v Reykjavíku a protože jsem dosud na Islandu nebyl, byl jsem překvapen množstvím golfových hřišť. Při počtu obyvatel přes 330 tisíc mají téměř sedm desítek hřišť a sedm procent Islanďanů golf aktivně hraje, což je vysoké číslo.

Jednáním za přítomnosti zástupců R&A se táhla jako zelená nit problematika udržitelnosti a stability, o kterých se hodně mluví, ale málo dělá. Výjimkou jsou právě severské země a třeba Nizozemsko, které se snaží snížit na minimum uhlíkovou stopu při využití dotačních titulů. Na jednání také byla završena generační výměna ve vedení EGA, v kterém je nově i prezidentka nizozemské federace Caroline Huyskes. Bude stát v čele pracovní skupiny pro udržitelnost a plánuji s ní zahájit jednání.

Udržitelnost a uhlíková stopa

Již minule jsem připomněl cíle znovuzvoleného šéfa AGH a ambiciózní cíl získat podporu 40 až 50 hřišť. Držím jim v tomto směru palce, považuji sjednocení golfového prostředí za velmi důležité. AGH se již pustilo do zpracování studie o uhlíkové stopě na hřištích a jak by bylo možné ji omezit, což považuji za velmi důležité téma v námi chystané strategii o prospěšnosti golfu. Ve spolupráci s AGH chystáme jednání s řadou společností zabývajících se hospodařením s vodou a odpady. Výsledkem studie by měl být mimo jiné seznam, na koho se mohou provozovatelé hřišť obrátit a jak reagovat.

Finance, dotace a charita

Jedno z dřívějších rozhodnutí výboru bylo zabývat se získáním profesionální agentury, která by nám pomáhala s vypisovanými dotačními tituly, abychom dokázali všem zadáním správně vyhovět. Spolu s generálním sekretářem Libecajtem a viceprezidentem Čelikovským jsme dostali zadání agenturu vybrat a jednu už máme vytipovanou. Věřím, že se nám v příštím roce v tomto směru podaří posunout dále.

Chceme se zaměřit také na komunikaci charitativních aktivit a dotázali jsme se na hřištích, jaké projekty letos uskutečnily. Odpověděla asi třetina z Vás a výsledná kompletní částka, kterou letos všechny akce přispěly na charitu, je téměř sedm miliónů korun a to je velmi uspokojivé. Všem, kteří se na tom podíleli bych tímto chtěl poděkovat a hodláme to komunikovat dále do společnosti, abychom posouvali obraz českého golfu.

V příštím roce bude klíčové, jak se nám podaří hospodařit. Vstupujeme do nesmírně těžkého období, kdy bude státní rozpočet v delším provizoriu a granty od Národní sportovní agentury (NSA) budou pozdrženy. Ve výboru jsme proto schválili opatrnější přístup pro náš rozpočet a budeme zatím pracovat s dvacetiprocentním snížením proti roku 2021. Vůbec vše kolem financování bude složité, exprezident Václav Klaus mě nedávno upozornil, že nás čeká zcela rekordní inflace. Odcházející vláda snížila v návrhu rozpočtu podporu sportu z deseti na cca sedm miliard korun a při aktuálním stavu zadlužení země to nejsou optimistické vyhlídky. Chystám se proto na jednání na ministerstvu financí, abych byl schopen částečně odhadnout, jak se nová vláda směrem ke sportu hodlá zachovat.

Přes všechny nelichotivé ekonomické výhledy do budoucna bych rád končil pozitivně. Věřím, že se nám všem problémům bude nejlépe čelit společně s kluby, hřišti, AGH a předpokládám i PGA, kterou brzy čekají nové volby.

Chci Vám touto cestou popřát požehnané Vánoce, přeju vše nejlepší do nového roku a hlavně buďte zdrávi.

FOTO Ladislav Adámek

Datum: Středa 22. prosince 2021
Všechny články autora

Související články

ČGF vyzvala EGA a další federace k následování
ČGF vyzvala EGA a další federace k následování

28.02.2022 | Česká golfová vyzvala v dnešním prohlášení mezinárodní golfové orgány, aby se přidaly k její výzvě odmítnout společné soutěžení se sportovci Ruska a Běloruska coby reakcí za napadení Ukrajiny. ...

Slovo prezidenta: Ukrajina potřebuje podpořit
Slovo prezidenta: Ukrajina potřebuje podpořit

28.02.2022 | Obracím se na vás ve velice složité době. V takové, o které jsem vůbec netušil, že ji někdy osobně sám nebo naše děti zažijeme. Došlo k bezprecedentnímu útoku na demokratickou Ukrajinu, k porušení mezinárodního práva, mírového soužití a všeho, co jsme posledních třicet let v Evropě budovali.

Slovo prezidenta: Plánovaný roční rozpočet snižujeme ...
Slovo prezidenta: Plánovaný roční rozpočet snižujeme ...

26.01.2022 | Obracím se na vás poprvé v novém roce, do kterého vám přeji hodně zdraví a úspěchů v soukromém i profesním životě. Ve svém premiérovém příspěvku bych se rád s vámi podělil o několik informací z činnosti Výboru ČGF, zejména vývoji hospodaření federace.

Nový prezident našel ČGF v dobré kondici
Nový prezident našel ČGF v dobré kondici

31.10.2021 | V pondělí 1. listopadu to bude 100 dnů od chvíle, kdy vládne z pozice prezidenta Vratislav Janda českému golfu. O prvních zkušenostech s řízením sportovní organizace, o svých vizích, prvních krocích ve funkci a také seznamování s novými kolegy se svěřil v prvním rozhovoru pro web ČGF.

Přihlásit se do soutěží družstev lze jen do konce ...
Přihlásit se do soutěží družstev lze jen do konce ...

26.03.2024 | Soutěže družstev ČGF začnou o druhém květnovém víkendu, kdy startuje 1. a 2. liga družstev mužů a žen na Karlštejně a v Olomouci. Extraliga mužů a žen má své úvodní kvalifikační trojkolo na programu až na konci června v Telči. Novinkou sezóny je první ročník Czech Young Masters v srpnu na Ypsilonce.

Kurz maršálů golfových resortů 2024
Kurz maršálů golfových resortů 2024

25.03.2024 | Panorama Golf Resort přivítal 20. a 21. března 30 účastníků Kurzu maršálů golfových resortů s otevřenou náručí a nádherným jarním počasím. Česká Asociace Golfových Maršálů pořádala s podporou České golfové federace 15. kurz maršálů golfových resortů.

Konference ČGF schválila rozpočet pro rok 2024
Konference ČGF schválila rozpočet pro rok 2024

16.03.2024 | Již na tradičním místě, v pražském Wellness Hotelu Step, proběhla v sobotu 16. března konference České golfové federace. Delegáti rozhodli o rozpočtu pro rok 2024, který zahrnoval jak investici do nového IT systému nové generace, tak i návrat k marketingové podpoře golfu.

Kurz Trenér golfu ČGF III. třídy
Kurz Trenér golfu ČGF III. třídy

02.02.2024 | Česká golfová federace, CZECH GOLF CONSULTING s.r.o. a Profesionální golfová asociace hráčů a učitelů golfu v ČR vypisují kurz Trenér golfu ČGF III. třídy. Vzdělávací kurz má podobu základního trenérského kurzu v rozsahu 40 hodin. Více informací naleznete v odkaze.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde