Česká golfová federace

Aktuality

Český golf ocenil nejlepší: Amatérům kralují Zuska s Kouskovou, profesionálům Spilková a Matuš

Český golf ocenil nejlepší: Amatérům kralují Zuska s Kouskovou, profesionálům Spilková a Matuš

Petr Halaburda, Neděle 15. prosince 2019

V novém aranžmá se uskutečnil dnes 24. ročník Večera českého golfu, po kterém známe jména nejlepších českých golfistů: Amatérkám kraluje už třetím rokem Sára Kousková, mezi muži usedl na trůn poprvé Jiří Zuska, profesionálům vládnou Klára Spilková a Stanislav Matuš.

Večer českého golfu je každoroční tradiční slavnostní tečkou za domácí golfovou sezónou, ale letos bylo všechno tak trochu jinak. Premiérově se na něm podílela vedle České golfové federace společnost Relmost, díky které se navíc celý večer objevil v přímém přenosu na Golf Channel.

Večer se navíc uskutečnil poprvé ve Slovanském domě, který nahradil dnes již uzavřené prostory v Erpet Golf centru na Smíchově. Slavnostní večer moderoval Pavel Poulíček, v průběhu přenosu vystoupila řada tuzemských umělců.

Vítězem ankety golfových činovníků a mediálních expertů, kteří volili v obou kategoriích vždy z pěti nominovaných, se stala potřetí v řadě dvacetiletá Sára Kousková, členka Prague City Golf a také hráčka velmi silného týmu University of Texas, jednoho z nejlepších z univerzitních zaoceánských soutěží vůbec.

Současná 53. hráčka Světového amatérského žebříčku (WAGR) znovu podávala především v zámoří výborné výkony a nejen podle žebříčkového pořadí zůstala českou jedničkou. Třikrát v sezóně zapisovala umístění TOP 10, jedenáctá skončila na Amundi Czech Ladies Challenge ze série LET Access Tour. "Myslím, že spokojená budu hlavně se závěrem sezóny - byla jsem třetí na turaji na Bahamách a pomohla si tak ve světovém žebříčku," prozradila Kousková.

Mužskou anketu ovládnul stejně starý Jiří Zuska (GC Podbořánky), který stejně jako Kousková působí v Americe druhým rokem, a na trůnu tak vystřídal svého nedávného parťáka z týmu univerzity v Lousville,  Šimona Zacha -  ten letos svoje zámořská studia ukončil a přestoupil k profesionálům.

Na světovém žebříčku byl Zuska naposledy na 143. místě, nejvýše v kariéře. Obsadil šesté místo na individuálním mistrovství Evropy, vedle toho během léta startoval v Evropě také na týmovém evropském šampionátu a využil volné karty pro start na D+D Real Czech Masters. Stal se vicemistrem na velmi ceněném MM Německa, na špičkových amerických turnajích byl jednou třetí a dvakrát čtvrtý. "Letošní sezona byla velmi úspěšná. Začal jsem hezky a léto se mi povedlo," zhodnotil uplynulý rok Zuska.

Už v minulosti byli oceněni za výjimečné výkony nejlepší čeští profesionálové, letos byli vyhlášeni vítězové jak mužské, tak ženské kategorie. Mezi ženami i přes méně vydařenou sezónu, kterou narušily zdravotní potíže, kralovala Klára Spilková, která právě dnes slaví 25. narozeniny. V příštím roce bude mít opět plnou kartu na LPGA Tour, kterou uhrála skvělým výkonem v závěru roku na kvalifikační škole.

"Sezóna mi ukázala, že v hlavě nemusím mít žádné limity. Je to nový životní styl a kvalita turnajů a hráček je o dost vyšší. Byl to úžasný rok, hodně jsem poznala sama sebe, za což jsem vděčná," řekla po vyhlášení Spilková.

Mezi muži prožil nejlepší rok své kariéry Stanislav Matuš. Třicetiletý golfista si vybojoval částečnou kartu na European Tour a především plnou kartu pro příští sezónu Challenge Tour, v které bude chtít udělat rozhodující krok mezi evropskou golfovou smetánku.

"Pořád to vstřebávám. Další sezóna se neprodleně blíží, ale už jsem se musel odhlásit z Australian PGA Championship. Musím se totiž držet svého, v zimě potrénovat a připravit se na novou sezonu," vzkázala česká profesionální jednička.

Zástupci Raiffeisenbank předali Nadaci Hanuše Goldscheidera šek na 200.000 korun v rámci akce Dobrá rána pomáhá, do které přispívali účastníci Raiffeisenbank Czech Golf Amateur Tour za své birdie a eagle během letošní sezóny.

Do síně slávy České golfové federace byl uveden Zdeněk Klan - lékárník a docent Přírodovědecké fakulty byl za protektorátu funkcionářem GC Líšnice a Golf Clubu Praha, místopředsedou Českomoravského golfového svazu a po válce do komunistického převratu byl předsedou obnoveného Golfového svazu ČSR.

Během slavnostního večera byli vyhlášeni také vítězové domácích celoročních sérií počínaje mladšími žáky po seniory, oceněni byli nejlepší paragolfisté i greenkeeper.

Jaký to byl golfový rok?: "Krásný! Já si dovolím být spokojen," uvedl stručně a jasně na závěr české sezóny 2019 prezident ČGF Zdeněk Kodejš.

 

Přehled oceněných v rámci 24. Večera českého golfu

Golfista roku ČGF - Amatér  Jiří Zuska Golfistka roku ČGF - Amatérka Sára Kousková
Golfistka roku ČGF - Profesionál Stanislav Matuš Golfistka roku ČGF - Profesionálka Klára Spilková
Mladší žák roku Louis Klein Mladší žákyně roku Viktorie Trůková
Starší žák roku Maxmilián Jelínek Starší žákyně roku Denisa Vodičková
Kadet roku Filip Jakubčík Kadetka roku Natálie Saint Germain
Dorostenec roku Petr Hrubý Dorostenka roku Patricie Macková
MID amatér roku Petr Chajda MID amatérka roku Silvie Dittertová
Senior roku Pavel Vilimovský Seniorka roku Anna Dzurenda
Raiffeisenbank CGAT - muži  David Benák Raiffeisenbank CGAT - ženy Gabriela Roberta Vítů


Výroční cena České golfové asociace hendikepovaných
European Nations Cup – 1. místo:
Stanislav Jirásek, Zbyněk Kotek, Jakub Kovařík, Václav Mráz

Cena Českého svazu greenkeeperů
Jaroslav Pavelčák

Výroční cena PGA of Czech Republic
Martin Bouda

 

FOTO Zdeněk Sluka

Datum: Neděle 15. prosince 2019
Všechny články autora

Související články

Ondřej Lieser končí rok na 179.
Ondřej Lieser končí rok na 179.

28.12.2020 | Český golfista Ondřej Lieser zakončí letošní rok na 179. místě světového žebříčku a nadále zůstává v pořadí TOP 60 hráčů redukovaného pořadí pro účast na olympiádě, stejně jako Klára Spilková. V amatérském žebříčku si nejlépe vedou Sára Kousková (70.) s Jiřím Zuskou (284.

Ohlasy reprezentačních kolegů na Lieserův počin: ...
Ohlasy reprezentačních kolegů na Lieserův počin: ...

23.11.2020 | Velký ohlas vyvolal úspěch Ondřeje Liesera v celé golfové komunitě, ale velkou pozornost mu věnuje především skupina výkonnostních hráčů, kteří stejně jako jejich kolega usilují o cestu mezi golfovou elitu. Řada z nich připomněla, že to je pro ně také další motivace, aby se jim podařil stejný krok.

Čechům se (nejen) ve světových žebříčcích nadále ...
Čechům se (nejen) ve světových žebříčcích nadále ...

22.07.2020 | Zatímco profesionální sezóna se teprve rozjíždí, amatéři se chystají na domácí vrchol sezóny. V čele českých hráčů a hráček ve světových žebříčcích jsou amatéři Sára Kousková a Jiří Zuska a profesionálové Klára Spilková s Ondřejem Lieserem. Jakub Janda je dokonce v čele evropského pořadí nadějí.

Golfové žebříčky - nejlepší Češi pořadí nemění
Golfové žebříčky - nejlepší Češi pořadí nemění

29.02.2020 | Nový systém ve světovém amatérském žebříčku WAGR způsobil výrazné změny, ale od té chvíle k velkým výkyvům nedošlo. Dlouhodobě nejlepší Klára Spilková a Ondřej Lieser i nadále vládnou českým profesionálům, v čele amatérů zůstávají Jiří Zuska a Tereza Melecká.

Češi lámou osobní rekordy ve světových žebříčcích
Češi lámou osobní rekordy ve světových žebříčcích

05.12.2019 | V závěru roku se už příliš turnajů nehraje ani v zahraničí, ohlédnutí za postavením českých reprezentantů na světových žebříčcích se tak letos už výrazně nezmění. Jména nejlepších amatérů i profesionálů zůstávají sice bez velkých změn, ovšem letošní posun řady z nich si zaslouží velkou pozornost.

České jedničky zůstaly po celou sezónu stejné
České jedničky zůstaly po celou sezónu stejné

21.09.2019 | Konec domácí sezóny výkonnostních hráčů klepe na dveře a jména nejlepších Čechů se během roku ani jednou nezměnila. Těmi nejvýše postavenými jsou i nadále Klára Spilková s Ondřejem Liesere mezi profesionály a Sára Kousková s Jiřím Zuskou mezi amatéry.

Jména nejlepších Čechů ve světových žebříčcích ...
Jména nejlepších Čechů ve světových žebříčcích ...

29.08.2019 | Hlavní sezóna se převalila do své závěrečné fáze, ale nejlepší čeští hráči na světových žebříčcích se stále nemění. Profesionálům vládnou Klára Spilková s Ondřejem Lieserem, amatérskými jedničkami jsou Sára Kousková s Jiřím Zuskou. České dvojky se naopak ve většině případů během prázdnin změnily.

Jména nejlepších Čechů ve světových žebříčcích ...
Jména nejlepších Čechů ve světových žebříčcích ...

24.07.2019 | V polovině sezóny a s několika mezinárodními šampionáty za námi jsme také mohli zaznamenat některé změny v postavení českých hráčů na světových žebříčcích. Ti nejlepší však zůstávají stejní: Klára Spilková, Ondřej Lieser, Sára Kousková a Jiří Zuska.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde