Česká golfová federace

Aktuality

Novinky tuzemské sezóny: open turnaje, změny v extralize a midi od pětadvaceti

Novinky tuzemské sezóny: open turnaje, změny v extralize a midi od pětadvaceti

Petr Halaburda, Sobota 6. února 2021

Nouzový stav ani koronavirová opatření zatím nenarušily přípravy blížící se turnajové sezóny. V několika pokračováních přiblížíme všechny hlavní změny, které rok 2021 přinese. Napoprvé to jsou informace o Czech Open Golf Tour, změnách v Extralize i výrazném snížení věkové hranice pro mid-amatéry.

Navzdory jarní vlně koronavirové epidemie se loni podařilo odehrát téměř všechny plánované turnaje a mistrovství. Také letos má vedení Technického úseku STK ambice svůj turnajový kalendář bezezbytku naplnit. „Trochu jsme se kvůli nutnosti pořádat všechny schůze a jednání jen prostřednictvím videokonferencí zdrželi, ale věřím, že do 23. dubna bude všechno připraveno,“ ujišťuje technický ředitel ČGF Luboš Klikar. „Pokud se protiepidemické restrikce začnou včas uvolňovat – musím a chci být optimista - turnajová sezóna ČGF bude právě v tento den zahájena v Praze na Zbraslavi.“                                                                                                                                                        
Czech Open Golf Tour                        

Čtyřdílná Czech Golf Amateur Tour je tradiční vrcholná individuální série pro amatérské hráče a hráčky. Od letošního roku však nejlepší muži dostanou šanci na přímou konfrontaci s profesionály v nově vznikající Czech Open Golf Tour. „Naším cílem je v příštích několika letech vybudovat společnou domácí túru pro špičkové amatéry a mladé hrající profesionály. Je to prověřená cesta, jak hlavně v malých zemích podpořit další výkonnostní růst nejtalentovanějších hráčů směrem ke startům na hlavních profesionálních okruzích,“ říká Klikar.

„Letos uspořádáme dva pilotní otevřené turnaje na 54 jamek – jeden na Kaskádě, druhý na Karlštejně. Pokud oba dopadnou dobře a hráči o ně budou mít zájem, v roce 2022 spustíme sérii až pěti takových turnajů. Počítáme v nich s účastí 70 až 80 amatérů a až 40 profesionálů včetně menšího kontingentu profesionálů ze zahraničí.“

Třídenní turnaje Czech Open Golf Tour budou vypsány pro 120 mužů, kteří budou hrát o dotaci ve výši do 10.000 eur. Výhry si rozdělí jen hráči v TOP 10 v neredukovaném pořadí včetně amatérů. Letos na finanční výhry dosáhnou jen profesionálové, ale po změně Pravidel amatérského statusu, která se připravuje  od 1. ledna 2022, série bude mít možnost - až do výše schváleného finančního limitu (zřejmě 750 amerických dolarů) - vyplatit výhry i amatérským hráčům.

Zavedená Czech Golf Amateur Tour bude pokračovat i po vzniku nové série v roce 2022, jen se změní poměr mezi startujícími hráči a hráčkami ve prospěch většího počtu dívek a žen. „Do budoucna počítáme i s tím, že na Czech Golf Amateur Tour budeme vypisovat také samostatné kategorie pro naše nejlepší žáky a kadety do 14 a 16 let,“ upřesnil Klikar.

Extraliga družstev se špičkou

Nejvyšší týmová soutěž mužů a žen se od letošní sezóny bude hrát ve dvou termínech v červnu a červenci. „Vyslyšeli jsme letité volání extraligových klubů, že chtějí mít na finále k dispozici všechny své nejlepší hráče a hráčky. Tedy i ty, kdo ve stále větším počtu odjíždějí studovat a hrát do Spojených států,“ vysvětlil Klikar.

Program Extraligy je hlavně z tohoto důvodu mírně upraven. Na rozdíl od dřívějších dvou víkendových kvalifikací a finále na přelomu srpna a září se bude hrát jeden tříkolový turnaj na rány v červnu. Červencové finále, jehož se změny nijak nedotknou, bude zahrnovat čtvrté kolo kvalifikace a tři dny jamkové hry v Play-off a Play-out. „Snížením počtu hracích dnů o jeden se však výrazně sníží i náklady pro extraligové kluby, což není zanedbatelné,“ připomněl Klikar. „Třídenní extraligová kvalifikace na rány v červnu navíc umožní zařazení tohoto turnaje do Světového amatérského žebříčku.“

Další novinkou by mohl být start profesionálů. „Vážně uvažujeme o povolení startu malého počtu profesionálů v ligových týmech mužů a žen. Byl by to vedle turnajů Czech Open Golf Tour další signál, že u nás chceme amatérský a profesionální golf spojit v jeden,“ popsal záměr Klikar.

Rozhodnutí je však svízelnější, než se na první pohled může zdát. Pokud se totiž změní Pravidla amatérského statusu tak, jak avizují R&A a USGA, i dnešní učící profesionálové automaticky získají status amatéra. Těmto hráčům, kteří pak budou mít chuť posílit ligový tým svého klubu, už v tom sama pravidla bránit nebudou.

„Většinový názor je počkat ještě rok a rozhodnout se se znalostí modernizovaných pravidel,“ poodhaluje rozhodovací proces Klikar. „Na druhé straně zaznívají i hlasy, abychom už tuto sezónu využili k získání konkrétnější představy, jak velký zájem o start v ligových týmech by učící profesionálové případně mohli mít. Každopádně rozhodnout musíme nejpozději do poloviny března a budeme o tom pochopitelně informovat.“

Soutěže mid-amatérů od 25 let

Revoluční změna čeká od této sezóny také na mid-amatéry. Až dosud to byli hráči a hráčky od 30 do 49 let. Nově se do série turnajů a šampionátů, které pro ně ČGF pořádá, budou moci přihlašovat i hráči a hráčky, kteří během letošního roku oslaví už své 25. narozeniny. „Stejně jako před několika lety, kdy Evropská golfová asociace snížila věkovou hranici pro midy z 35 na 30 let, budeme ji i letos znovu následovat. Není od věci připomenout, že ve Spojených státech bylo 25 let pro midy zavedeno už mnohem dříve,“ uzavřel Klikar.

Kalendář turnajů ČGF 2021 (aktualizace k 31. lednu)

Datum: Sobota 6. února 2021
Všechny články autora

Související články

Česká sportovní sezóna odstartuje v pátek na  ...
Česká sportovní sezóna odstartuje v pátek na  ...

01.05.2023 | Širokému spektru sportovních hráčů začíná na českých hřištích sezóna. Již v pátek odstartuje na pražské Zbraslavi turnaj Czech Open Golf Tour. Žáci a kadeti pak v sobotu na hřišti v Hluboké na Vltavou zahájí Národní golfovou tour mládeže. Kategorie Midů a Seniorů nabízí poslední volná místa.

President Masters: 2. kolo přineslo změny na čele
President Masters: 2. kolo přineslo změny na čele

25.09.2021 | Druhé kolo Raiffeisenbank President Masters Invitational přineslo změnu na čele leaderboardu, do finále půjdou z čela Lucie Váchová a Timotej Formánek. Rozehrány byly také dvoudenní závěrečné turnaje dětské série NGTM i kategorií MID a seniorů.

Jak dále na turnaje?
Jak dále na turnaje?

30.04.2020 | Aktuální informace týkající se pořádání turnajů a akcí budeme publikovat nejpozději v pondělí 4. května. V současné době je pořádání turnajů zakázáno, program Kalendáře ČGF byl na základě vládních opatření upraven naposledy 15. dubna.

Květnový program Kalendáře ČGF: odklady i zrušené ...
Květnový program Kalendáře ČGF: odklady i zrušené ...

15.04.2020 | Technický úsek STK České golfové federace na svém dnešním jednání rozhodl o osudu květnových akcí z kalendáře ČGF. Odloženo na pozdější termín bylo například Mezinárodní MČR na jamky, zrušen byl mimo jiné turnaj 2. Raiffeisenbank Czech Golf Amateur Tour.

Dubnový program Kalendáře ČGF byl zrušen
Dubnový program Kalendáře ČGF byl zrušen

01.04.2020 | Všechny akce pořádané Českou golfovou federací až do konce dubna 2020 byly zrušeny bez náhrady. O změnách v kalendáři, způsobených pandemií koronaviru a následným vládním opatřením, informoval generální sekretář ČGF Aleš Libecajt.

Extraliga odhalila nový vizuální styl
Extraliga odhalila nový vizuální styl

25.04.2024 | Nejvyšší klubová soutěž v České republice Extraliga vstupuje do nové golfové sezóny s novou vizuální identitou. Moderní energické logo vychází ze základních prvků komunikace České golfové federace. Golfový fanoušek získá lepší orientaci ve výsledkovém servisu, hráči extraligy svoji identifikaci.

Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour 2024 otevře ...
Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour 2024 otevře ...

23.04.2024 | První květnový víkend odstartuje další ročník nejprestižnější série otevřených turnajů pro profesionální i amatérské hráče a hráčky pod hlavičkou ČGF – Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour 2024. Možnost přihlásit se do úvodního turnaje 3.-5.5. na Kaskádě končí v pátek 26.

Raiffeisenbank COGT 2024 odstartuje na Kaskádě
Raiffeisenbank COGT 2024 odstartuje na Kaskádě

01.12.2023 | Druhý ročník nejprestižnější individuální túry ČGF – Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour 2023 skončil 17. září dekorováním vítězů. Úspěšná sezona nabídla vynikající úroveň i nebývalý zájem hráčů a hráček. Čtyři turnaje a Grand Final mají už své termíny a hřiště i pro rok 2024.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde