Česká golfová federace

Aktuality

Celosvětový handicapový systém - Seznámení s WHS - I.

Celosvětový handicapový systém - Seznámení s WHS - I.

Dalibor Procházka, Pátek 8. listopadu 2019

V prvních dílech jsme se zabývali obecnými otázkami a historií, je čas přikročit k samotnému představení nového handicapového systému. Takže – jaký vlastně bude?

Jak už jsme si řekli, bude to systém průměrový. Dobrá, ale co to vlastně budeme průměrovat? Body, rány, něco jiného?

Řekněme, že jsem za poslední dobu uhrál 36, 30, 34 a 28 bodů. To je v průměru 32 bodu. Jaký mám tedy handicap? Inu, těžko říct. Jen bodový výsledek bez znalosti toho, s jakým výchozím handicapem byl uhrán, nikomu nic moc neřekne. I těch 36 bodů může znamenat třeba 75 nebo klidně i 100 ran.

Jasně, takže samotné body nám nepomůžou. Zkusme tedy rány. V těch čtyřech kolech jsem hrál 90, 103, 97 a 104 ran. To je v průměru 98,5 rány. Že by můj handicap byl 98,5 – 72 = 26,5? To už vypadá celkem rozumně. No jo, ale co když nějakou jamku škrtnu, stejně pořád hrajeme ten Stableford? To pak nemám ránový výsledek! Co pak? To se takové kolo nezapočítá?

Řešením je tzv. upravený hrubý výsledek (Adjusted Gross Score). V případě hry na rány jde o prostý ránový součet, kdy se ale k omezení vlivu špatně zahrané jamky na každé jamce započítá nejvýše netto double bogey. Když mám třeba na paru 4 k dobru 1 handicapovou ránu, pak moje netto double bogey je 4 (par) + 1 (hcp rána) + 2 (double bogey) = 7. Když na této jamce zapíšu 8 nebo víc ran, tak ty sice budou platit pro turnaj, ale pro handicapové účely se mi započítá jenom těch 7. Je to vlastně obdoba Stablefordu, protože netto double bogey je přesně ta hranice, kdy už nezískávám žádný bod.

V případě Stablefordu, kdy ani nemusím mít k dispozici všechny jamkové výsledky (třeba protože po těch dvou vodách jsem už nechtěl utápět další míčky a jamku škrtnul), si musíme pomoci jinak. Upravený hrubý výsledek bude v tomto případě odpovídat nejnižšímu ránovému skóre, při kterém jsem nutně musel dosáhnout alespoň daného celkového bodového zisku. Vypočítá se následovně:

Upravený hrubý výsledek =
Par hřiště
+ plný hrací handicap (kolik ran skutečně dostávám z daných odpališť)
– ( uhrané body – 36 )

Takže řekněme, že jsem ve výše uvedených případech dostával tento počet ran (každý výsledek je z jinak obtížného hřiště): 20, 23, 22 a 21 ran. Pak přepočet přes výše uvedený vzorec dává tyto upravené hrubé výsledky: 90, 101, 96 a 101. To vychází na průměr 97 a tedy (zdánlivě) handicap 25. Proč se to liší od toho, co jsme vypočítali jenom z ran? Protože tam jsme neprovedli tu opravu na nejvýše netto double bogey na jamce! Pokud bychom tak učinili, nutně bychom došli ke stejnému výsledku. (Rozdíl může nastat až u opravdu vysokých handicapů, které na jamce dostanou 4 a více ran, protože v systému je ještě jedno omezení, která na jamce započítá nejvíce Par + 5.)

Takže tímhle to končí? Zdaleka ne! Kdyby mi totiž třeba vyšly všechny upravené hrubé výsledky stejně (řekněme 80), pokaždé by to mělo jinou hodnotu. 80 z bílých na Albatrossu je určitě něco jiného než 80 ze žlutých na Loretě (uvedený příklad znamená mj. rozdíl skoro kilometr délky!). Přeci se takové dva výsledky nemůžou započítat stejně! A taky že ne.

Odpovědí je tzv. přepočtená odchylka (Score Differential), kdy se získaný upravený hrubý výsledek přepočítá opačným vzorcem, než jak se získává plný hrací handicap. Konkrétně:

Přepočtená odchylka = ( Upravený hrubý výsledek – Course Rating ) * 113 / Slope Rating

s tím, že výsledek se zaokrouhlí na jedno desetinné místo.

Uvedená čtyři kola se hrála proti těmto ratingům: 70,5/120, 72,2/140, 73,1/131 a 72,8/129. Po přepočtu tak získáváme tyto přepočtené odchylky: 18,4, 23,2, 19,8 a 24,7. Jejich zprůměrováním pak dostaneme hodnotu 21,6. To nám to ale hezky klesá! Nicméně ani to není můj handicap (ne všechny výsledky se ve finále započítávají).

Tady je asi nejzajímavější to, že první a třetí výsledek (90/36 a 97/34) jsou si blíže, než to na první pohled vypadalo. A opravdu, numericky lepší výsledek ze snadného hřiště může ve výsledku dokonce znamenat horší výkon, než numericky horší výsledek z těžkého hřiště. Třeba 85 ze zmíněných bílých na Albatrossu (75,1/147) vyjde jako lepší výkon (7,6), než 80 ze zmíněných žlutých na Loretě (70,1/138, po přepočtu 8,1). Při důkladnějším rozmyšlení na tom ale nic divného není.

Takže tímhle to končí? Pro tuto chvíli naštěstí ano. Hurá! Přepočtená odchylka je to, co bude mít hráč zapsáno ve své handicapové historii a z těchto čísel se mu bude počítat handicap. Ale přepočtená odchylka není jenom nějaké magicky získané číslo. Naopak, dá se velmi jednoduše a pochopitelně popsat. Je to handicap, na který hráč v daném kole hrál! Řečeno jinak – jaký by býval hráč musel mít výchozí přesný handicap (nově budeme používat termín handicapový index), aby s tím, co na hřišti převedl, uhrál 36 Stablefordových bodů.

To by protentokrát stačilo. Příště si vysvětlíme, jak je to s tím průměrováním a případnými dalšími opravami a ochrannými mechanismy.

Datum: Pátek 8. listopadu 2019
Všechny články autora

Související články

Jak na WHS? Metodické pokyny
Jak na WHS? Metodické pokyny

08.07.2020 | Nástup nového Světového hendikepového systému (WHS) byl zpomalen epidemií COVID-19. Ale golf naštěstí patřil k prvním aktivitám, které se dočkaly uvolnění, a tak jsou poslední týdny již ve znamení plnokrevného turnajového provozu. To s sebou samozřejmě přineslo první reálné zkušenosti s WHS.

Přepočet handicapů byl dokončen, technický server ...
Přepočet handicapů byl dokončen, technický server ...

17.03.2020 | Technický server ČGF je po odstávce, během které se uskutečnila migrace HCP (přepočet podle nových pravidel WHS) znovu v provozu. Přepočet handicapů byl tak dokončen.

Celosvětový handicapový systém - Shrnutí na závěr
Celosvětový handicapový systém - Shrnutí na závěr

06.02.2020 | ČGF se přihlásila k používání nového WHS již od roku 2020. Leden je pryč, ale zatím se nic neděje. Jak to tedy vlastně bude? A hlavně kdy? A jak vlastně bude ten přechod vypadat?...

Celosvětový handicapový systém - Stručný průvodce ...
Celosvětový handicapový systém - Stručný průvodce ...

01.01.2020 | Do nového roku s novým handicapovým systémem! V předchozích článcích jsme se věnovali, historii, genezi, hlavním principům i detailním aspektům nového celosvětového handicapového systému. Dnešní novoroční článek shrnuje to nejdůležitější a může tak sloužit jako takový stručný průvodce.

Vypsány další termíny kurzů rozhodčích
Vypsány další termíny kurzů rozhodčích

18.12.2019 | S ohledem na nutnost přeškolit drtivou většinu stávajících rozhodčích do začátku sezóny 2020 se první kurzy pro rozhodčí uskutečnily už v listopadu a prosinci, další termíny byly vypsány pro začátek roku.

Celorepublikové jednání STK se uskutečnilo online
Celorepublikové jednání STK se uskutečnilo online

05.03.2022 | Podobu sezóny schválila celorepubliková schůze regionálních delegátů STK, která jednala v pátek prostřednictvím videokonference. V rámci Oficiálního kalendáře ČGF se uskuteční 56 turnajů, nejvýraznější novinkou je přeměna amatérské série CGAT na otevřenou COGT s profesionály a profesionálkami.

Pravidla amatérského statusu od 1. ledna 2022
Pravidla amatérského statusu od 1. ledna 2022

26.10.2021 | V úterý 26. října byla publikována modernizovaná Pravidla amatérského statusu, kterými se golf globálně začne řídit od 1. ledna 2022. Pojďme si představit nejdůležitější změny.

Jak dobře znáte Pravidla golfu? Vyzkoušejte si ...
Jak dobře znáte Pravidla golfu? Vyzkoušejte si ...

12.04.2021 | Dnešním dnem spouští Česká golfová federace vlastní online platformu pravidlových testů. Bude sloužit jak široké veřejnosti k nezávaznému ověření, jak na tom kdo je se znalostí pravidel, tak i pro výukové a zkouškové účely rozhodčích golfu.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde