Česká golfová federace

Aktuality

Zájem základních škol o výuku golfu roste

Zájem základních škol o výuku golfu roste

Tomáš Přikryl, Středa 20. září 2023

Na začátku školního roku oznámil Albatross golf club Praha novou spolupráci se ZŠ a MŠ Vysoký Újezd. Rozšiřuje tak počet škol, které začlenily výuku golfu do svého vzdělávacího systému. Projekt Se školou na golf pomáhá i dalším golfovým klubům.

Projekt Se školou na golf pomáhá již desátým rokem propojovat základní školy s golfovými kluby a přivádí děti prvního stupně škol na golfová hřiště. Před sedmi lety, za spolupráce s řediteli vybraných škol, vznikl ověřený návod, jak začlenit výuku golfu do vzdělávacího plánu školy, tzv. Školního výukového programu.  Tím se celý proces nejen urychlil, ale vznikla další příkladová řešení, která jsou pro nové školy pro začátek spolupráce důležitá. Každá škola je jiná, proto jsou zkušenosti z oboru, kde již výuka funguje, pro nové účastníky projektu nesmírně cenné.

V loňském roce se v září do projektu zapojila ZŠ Kolová, která ve spolupráci s Golfovým Clubem Háje a Golf Clubem Karlovy Vary zahájila u svých žáků výuku golfu. I v letošním roce se může projekt pochlubit novou spoluprací. ZŠ a MŠ Vysoký Újezd sídlící nedaleko golfového hřiště Albatross zapojuje do výuky hned 21 dětí ve věku osm a devět let. První lekce proběhne 21. září za účasti koordinátorů projektu Se školou na golf, a to hlavně z důvodu, aby dětem bylo předáno golfové vybavení, které golfovému klubu daruje Nadace Hanuše Goldscheidera pro český golf.

K výuce golfu se letos vrací i ZŠ Velvary. Její žáci již dříve pravidelně navštěvovali golfové hřiště v Beřovicích. Děti odrostly a nyní škola rozjíždí druhou vlnu spolupráce s novými zájemci. O zapojení se do projektu informoval také Golf Club Prostějov. Ne všechny školy si však mohou dovolit rozšířit svůj vzdělávací program. Zájem ředitele často nestačí, škola podléhá svému zřizovateli, a tak je proces změny výukového programu dlouhodobou záležitostí.

Pořádání golfových kroužků je proto pro golfové kluby další možnou činností, jak navázat spolupráci se základní školou ve svém okolí. Mezi aktivní kluby patří letos Klub hráčů golfu České Švýcarsko, který na svém hřišti v Janově přivítá žáky druhých tříd ze ZŠ Máchova v Děčíně. V minulém týdnu proběhla ukázková lekce golfu za účasti 200 dětí a učitelského sboru na ZŠ Spálené Poříčí, která dlouhodobě spolupracuje s Golf Clubem Hořehledy. Golf Club Stará Boleslav uspořádal ve spolupráci s projektem Se školou na golf seznámení s golfem v rámci festivalu sportu. Podobná akce se nedávno konala i v Karlových Varech. Nelze zapomenout na aktivity Golf Clubu Uherské Hradiště z letošního začátku golfové sezóny a bylo by možné zmínit další.

Úloha projektu Se školou na golf je důležitá právě kvůli celkovému zastřešení těchto počinů. Díky tomu se mohou děti zapojovat do celorepublikových soutěží. Navíc je projekt od nového roku součástí GolfSixes, které sdružuje projekty již v šestnácti zemích světa. Nově také u našich sousedů na Slovensku. Projekt řídí The Confederation of Professional Golf (CPG), která sdružuje 39 světových profesionálních asociací, včetně té české. Vydatnou podporu však zajišťují další partneři od R&A přes DP World Tour a také Ladies European Tour. Také proto záběry z finálového turnaje Czech GolfSixes Mini League odvysílal přenosový vůz DP World Tour do celého světa.

Nadšení, s jakým vstupují do projektu nové základní školy, lze načerpat z úst ředitelky Blanky Hlouškové z ZŠ Vysoký Újezd: „V naší obci máme už nějakou dobu golfové hřiště Albatross. Některé děti z naší školy se tam učí hrát, ale většina žáků zatím neměla možnost se s golfem seznámit. Proto jsme projekt Se školou na golf uvítali s nadšením. A to nejen my, učitelé, ale hlavně děti. Třeťáci se už nemohou dočkat první hodiny na hřišti. Ti zkušenější už vysvětlují, jak se drží golfová hůl, jak se míček odpálí, i to, jak se na hřišti musí děti chovat. I učitelky se těší, že se seznámí se sportem, který je pro většinu z nás neznámý. Skvělé je i to, že tréninky, a dokonce i vybavení nám místní golfový klub zajistí zcela zdarma. Velice si této možnosti vážíme a děkujeme za ni.“

Foto: Jan Košťál

Datum: Středa 20. září 2023
Všechny články autora

Související články

GC Hořehledy třetí na mezinárodním indoor mistrovstv ...
GC Hořehledy třetí na mezinárodním indoor mistrovstv ...

22.03.2024 | Úspěšné vystoupení zapsala ČR na International Indoor GolfSixes League Championship konaném v období 10.2.-17.3. Šestičlenný dětský tým Golf Clubu Hořehledy vybojoval v evropské konkurenci skvělé 3. místo. Palec nahoru patří i druhému českému zástupci z Golf Clubu Ypsilon za účast a 12.

GolfSixes rozhýbe další sezonu Se školou na golf
GolfSixes rozhýbe další sezonu Se školou na golf

25.01.2024 | ČGF i letos obohatí projekt Se školou na golf spoluprací s projektem GolfSixes. Malí golfoví začátečníci mohou již teď odstartovat svoji sezónu mezinárodním indoor turnajem Indoor GolfSixes Championship. Čas pro registraci pořadatel prodloužil do 5. února.

Albatross Golf Resort otevřel náruč dětem z místní ...
Albatross Golf Resort otevřel náruč dětem z místní ...

07.10.2023 | Hřiště ve Vysokém Újezdu u Prahy je známé hlavně díky své vysoké kvalitě, za kterou jezdí hráči z celého světa, včetně těch nejlepších. Od září na jeho cvičných plochách vítá místní golfový klub žáky prvního stupně nedaleké základní školy, kteří sem dochází v rámci tělesné výchovy.

Turnaj základních škol poprvé ve spojení s GolfSixes
Turnaj základních škol poprvé ve spojení s GolfSixes

07.06.2023 | Vrcholem pyramidy projektu Se školou na golf je spolupráce s golfovými kluby zapojenými v projektu se základními školami, které do svého školního výukového programu zařadily výuku golfu. Děti z těchto škol se sešly na golfovém hřišti v Kořenci, a poprvé i pod hlavičkou GolfSixes.

Se školou na golf spojilo síly s GolfSixes
Se školou na golf spojilo síly s GolfSixes

11.05.2023 | Již deset let oslovuje Česká golfová federace děti prvního stupně na základních školách. Ve spolupráci s golfovými kluby si každoročně golf vyzkouší tisíce dětí. Do nové sezóny projekt Se školou na golf spojil síly se silným mezinárodním partnerem GolfSixes.

Turnaj základních škol se představil dvěma novým ...
Turnaj základních škol se představil dvěma novým ...

15.06.2022 | Již pátý ročník Turnaje základních škol přivítal 9 škol z celé České republiky na golfovém hřišti ve Svratce. K sedmi stálým účastníkům se přidaly dvě nové základní školy a rozšířily tak počet škol, které svým žákům nabízejí výuku golfu.

Zájem dětí i škol o golf roste
Zájem dětí i škol o golf roste

26.05.2022 | Projekt České golfové federace Se školou na golf dlouhodobě pomáhá k rozvoji českého golfu. Oslovuje školy, rodiče i děti a spojuje zájmy golfových hřišť a golfových klubů. V roce 2022 vstoupil do svého devátého roku s energií rozpohybovat děti po letech ovlivněných pandemií covidu-19.

Česká golfová federace získala ministerské záštity ...
Česká golfová federace získala ministerské záštity ...

06.12.2021 | Česká golfová federace získala ve dvou případech významnou podporu na roky 2022 a 2023 pro svůj projekt Se školou na golf, kterému záštitu udělilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy i ministr zdravotnictví.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde