Česká golfová federace

Aktuality

Vyjádření soutěžního výboru k sobotní situaci na žákovském mistrovství na Kunětické Hoře

Vyjádření soutěžního výboru k sobotní situaci na žákovském mistrovství na Kunětické Hoře

Tomáš Přikryl, Sobota 15. července 2023

Na Národním mistrovství České republiky žáků a kadetů došlo v průběhu sobotního kola v kategorii žáků k všestranně nepříjemné hromadné diskvalifikaci prvních dvou skupin hráčů. Abychom předešli nejrůznějším interpretacím, považujeme za potřebné detailně popsat, jak a proč k tomu došlo.

V rámci setupu turnajů ČGF soutěžní výbory běžně přistupují k tomu, že přizpůsobují nastavení hřiště aktuálním podmínkám – ať už jde o počasí (typicky vítr, déšť nebo zima), o stav hřiště (typicky výška rafů nebo rychlost greenů), nebo o umístění jamek (pin positions). Soutěžní výbor i tentokrát přistoupil k individuálnímu nastavení, a to jak v první soutěžní den, kdy se např. jamka č. 4 hrála s ohledem na obtížný pin z kratších odpališť, tak i dnes, kdy se totéž dotklo jamek č. 13 a 17.

Tohoto nastavení, uzpůsobeného herním podmínkám druhého kola, si bohužel nevšiml nikdo z prvních dvou skupin žáků, kteří dnes startovali z jamky č. 10. Všichni na jamce č. 13 tak automaticky odpálili z plochy, odkud hráli minulé soutěžní kolo. Zde však bylo aktuálně nastaveno černé odpaliště (určené pro kategorii kadetů), nikoli bílé, ze kterého měli hráči hrát a které se nacházelo „o okno“ dále.

Rozhodčí, který v dané oblasti dohlížel na průběh hry, viděl sebejistý postup hráčů, a jelikož v turnaji hrají čtyři různé kategorie hráčů, nedal si možnou nesrovnalost do okamžitých souvislostí. Rozhodně ale svým jednáním nijak neposvěcoval samotný akt zahrání z konkrétního odpaliště. Teprve v porovnání s dalšími skupinami, které samy od sebe zamířily na správné odpaliště, si tuto chybu uvědomil. V tomto případě je nutné připomenout, že hlídat si správné odpaliště je odpovědností každého hráče.

Pro uvedené dvě skupiny ovšem došlo ke zjištění stavu věcí příliš pozdě, protože již zahájily hru na další jamce. Podle Pravidel golfu, konkrétně ustanovení 6.1b(2), tak nebylo možné žádné jiné řešení než diskvalifikace, přestože by všichni zainteresovaní uvítali jiné řešení.

Je otázkou, zda se dalo uvedené situaci předejít. Měli by se hráči při startu upozorňovat na možné změny odpališť? Změny se ale mohou dít až v rámci ranního setupu a nejsou nutně dopředu známy. Hráči navíc o takové možnosti vědí a v první soutěžní den nenastaly žádné komplikace. Každý hráč také velice dobře ví, ze kterých odpališť hraje (tím spíš, že okolo toho bylo před turnajem s ohledem na místně používané barvy veliké množství dotazů). To, že si chyby nevšiml nikdo dříve – ať už zmíněný rozhodčí, samotní hráči, nebo jejich doprovod, který zpravidla chodí jako forecaddies před hráči, je nešťastná souhra okolností, která je velice nepříjemná pro všechny zúčastněné.

Další diskvalifikace v dnešním kole turnaje z důvodu nesprávného nižšího zapsaného výsledku na odevzdané skórekartě pak jen podtrhla pravidlově hodně nešťastné dopoledne.

Připravil: Dalibor Procházka

Datum: Sobota 15. července 2023
Všechny články autora
Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde