Česká golfová federace

Aktuality

ME družstev – dívky na pátém místě, chlapci nakonec šestí

ME družstev – dívky na pátém místě, chlapci nakonec šestí

Petr Šavrda, Neděle 10. července 2022

Poslední hrací den měla dnes na programu týmová mistrovství Evropy. V soubojích o 5. až 6. místo se lépe dařilo českým dívkám, které porazily Dánky. Chlapci v Německu nestačili na Nizozemce. Ženský tým zakončil turnaj prohrou se Švýcarkami, muži podlehli Skotsku.

Závěrečný den se české dívky do 18 let utkaly o páté místo s týmem Dánska. Na hřišti opět panovaly extrémní podmínky, zápasy dokonce musely být v jednu chvíli přerušeny. Ani to nezastavilo naše hráčky, které v utkání jasně dominovaly a přehrály soupeřky 4:1. Základ úspěchu založil foursome Lucie Váchová, Agáta Křenková, který zvítězil 3&2. V singlech pak postupně získaly další body pro české barvy Veronika Kedroňová (4&3), Barbora Bujáková (2 up) a Klára Hurtová (2&1). Jediný bod ztratily Češky v posledním souboji, ve kterém nestačila Sofie Hlinomazová na Dánku Axelsen. „Dnes to byl v podání našich hráček velmi poklidný golf a až nečekaně hladký průběh. Ve většině zápasů jsme od začátku vedli a podařilo se nám zvládnout i drobné komplikace. Rád bych pochválil hlavně foursome, který dnes jednoznačně opanoval hru a dal základ našemu celkovému vítězství. S průběhem turnaje jsem velmi spokojený, páté místo musíme vždy považovat za nadstandardní výsledek, a ještě je to umocněné faktem, že v týmu byly tři nové hráčky bez reprezentačních zkušeností. Všechny se s turnajem i těžkými podmínkami popraly statečně. Náš tým prohrál pouze s pozdějšími vítězkami, Francií.“, okomentoval počínání českého týmu na šampionátu kapitán Milan Mojžíš.

Chlapci se v posledním utkání postavili papírově slabšímu týmu z Nizozemska, ale realita byla jiná. Stylem hry jsou Nizozemci podobní našemu týmu, také neoplývají takovou délkou ran jako např. Němci, Angličané nebo Italové. Ale jejich hra byla po celý turnaj naprosto strojová a bez větších chyb. Možná i únava z dlouhého turnaje dolehla na naše hráče a chyběla potřebná energie. Přesto nelze říci, že by naši chlapci nebojovali, soupeř byl ale dnes o něco lepší. Češi prohráli 3,5:1,5. O jediný celý bod se postaral David Tomi, který porazil Björna Driessena 1up. Neuvěřitelnou bojovnost ukázal Jakub Hejlek, který vyšel na nejlepšího hráče soupeře, Thijmena Batense. Ten se stal s deseti ranami pod par nejlepším hráčem kvalifikace a v turnaji byl do dnešního dne neomylný. V nastoleném trendu odstartoval také utkání s Hejlkem a po 9. jamce vedl o 3. Pak ale český hráč zavelel k neuvěřitelnému obratu a na 16. jamku přicházel už ve vedení. O to vzápětí přišel, ale dotáhl utkání k remízovému závěru. Foursome Louis Klein, Tim Formánek hrál opět velmi vyrovnanou hru, ale v závěru nestačil na nizozemský pár Chang, Groenendyk a prohrál 2&1. Nedařilo se dnes Jakubu Jandovi a Matěji Bačovi. Oba naši hráči se trápili především na greenech. Janda zaznamenal několik trojpatů a Bača nedokázal proměnit své šance. Ty naopak s neuvěřitelnou přesností využíval jeho soupeř. Po prohře tak skončil český tým na 6. místě, což je i tak velmi kvalitní výsledek. Turnaj vyhráli suverénně Němci ve finále nad Angličany. Sluší připomenout, že Češi byli s Němci ve čtvrtfinále jednu jamku od vítězství, což zaznělo i při závěrečné řeči na vyhlášení vítězů.

České ženy završily nepříliš podařený turnaj ve Walesu porážkou se Švýcarskem. O jediný český bod se postarala Natálie Saint Germain, která porazila velmi silnou soupeřku Elenu Moosemann. Ostatní Češky na své sokyně nestačily. Po porážce 4:1 tak obsadil český ženský tým 14. místo. Kouč Harry Scott v závěrečném hodnocení zmínil, že se mu líbil přístup hráček, ale také že je hodně na čem pracovat, především pak v kvalitě krátké hry. Nejlepší osmička byla nad síly a herní úroveň Češek, speciálně na tomto linksovém typu hřiště.

Poslední zápas turnaje odehráli také čeští muži. Ti se dnes v souboji o vítězství ve třetím košil postavili týmu Skotska. Utkání to bylo vyrovnané a rozhodovaly detaily. V závěru však tahal český tým za kratší konec a prohrál 3:2. Velmi solidně dnes odehrál svoje utkání David Benák, přestože se mu nakonec svého soupeře porazit nepodařilo. Jednoznačně si počínal foursome Dominik Pavouček, Václav Tichý, který zničil skotský pár 6&5. Ostatní zápasy byly velmi vyrovnané a rozhodovala až koncovka. V té byli šťastnější Skotové. Petr Hrubý svůj zápas zremizoval, Filip Ráža a Filip Jakubčík prohráli shodně na 18. jamce. Češi tak obsadili nelichotivé 18. místo a příští rok si opět zahrají divizi II.  

 

Odkazy:

Konečné výsledky turnaje European Boys Team Championship

Konečné výsledky turnaje European Girls Team Championship

Konečné výsledky turnaje European Amateur Team Championship

Konečné výsledky turnaje European Ladies Team Championship

Autor: Petr Šavrda 
Datum: Neděle 10. července 2022
Všechny články autora
Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde