Česká golfová federace

Aktuality

LETAS Amundi Czech Ladies Challenge přivítá opět Kácov

LETAS Amundi Czech Ladies Challenge přivítá opět Kácov

Tomáš Přikryl, Středa 5. června 2024

Panorama Golf Resort v Kácově ve dnech 14. - 16. června opět přivítá prestižní turnaj Amundi Czech Ladies Challenge 2024. Ten je součástí druhé nejvyšší evropské ženské profesionální soutěže LET Access Series a opět nabídne srovnání české amatérské špičky s kvalitní mezinárodní účastí.

V minulosti se stalo víceméně pravidlem, že české hráčky, které v tomto měření sil uspěly, se později prosadily i na dalších akcích. Nejlepším příkladem je druhá nejvýše umístěná Češka ve světovém rankingu a pravděpodobně také naše druhá reprezentantka na olympiádě v Paříži spolu s Klárou Davidson-SpilkovouSára Kousková. Ještě jako amatérka triumfovala na Amundi Czech Ladies Challenge už v roce 2021.

Dobrou výchozí pozici v tomto systému dává hráčkám kvalitní amatérská kariéra na domácí půdě a zaznamenané turnajové výsledky při měření sil s mezinárodní konkurencí. Dlouhodobá dostupnost turnaje Ladies European Tour Access Series v Česku je podstatným stimulem pro současný potenciál českého ženského golfu. Letošní program série obsahuje patnáct turnajů od dubnového startu ve Francii až po říjnové finále ve španělské Aragonii. Hráčky se do Čech přesouvají po turnaji Montauban Ladies Open, hraném ve Francii.

Amundi je generálním partnerem turnaje již šestým rokem a jedná se o součást dlouhodobé koncepce sportovního marketingu firmy, který je cílen právě na špičkový ženský golf. Vrcholem aktivity jsou dva velké turnaje v zahraničí – Amundi German Masters, kde letos obhajovala loňský titul Kristýna Napoleaová, a také The Amundi Evian Championship, jeden z pětice ženských major turnajů. „V Amundi se ženskému golfu věnujeme již více než pět let a naše partnerství s turnajem LET Access Series je důkazem naší snahy podporovat rozmanitost a rovné příležitosti ve sportu. Jsme hrdí, že naše ambasadorka Sára Kousková, která se pravděpodobně stane druhou českou hráčkou na olympijském golfovém turnaji, je jednou z hráček, kterou jsme mohli na její cestě k úspěchu doprovázet," uvádí Alain Berry, CEO Amundi Czech Republic.

Dlouhodobou spolupráci na českém turnaji LET Access Series hodnotí vysoko také zástupci pořádající České golfové federace. Vytváření maxima herních příležitostí pro české amatérské hráčky v co nejsilnější konkurenci vnímají jako zásadní pro jejich výkonnostní růst. V tomto ohledu turnaj přesně zapadá do celkové koncepce práce sportovního svazu, což potvrzuje i generální sekretář ČGF Aleš Libecajt: „Prokázali jsme v minulých letech pořadatelské kvality a navíc zástupci LET Access Series považují Panorama Golf Resort za ideální dějiště turnaje z hlediska náročnosti, dlouhodobě skvělého stavu hracích i tréninkových ploch a také díky zázemí, které si loni hráčky okamžitě oblíbily. Čelíme masivnímu zájmu o účast – na jedné straně nás to těší, na straně druhé to klade vysoké nároky na výběr našich hráček. Letos jsme poprvé museli nastavit dosti tvrdá interní nominační kritéria a tomu odpovídá i výkonnostní úroveň našich zástupkyň. Věříme, že se to pozitivně projeví na jejich výsledcích a umístění.“

Je standardní praxí, že významný podíl míst na startovní listině je k dispozici pro domácí zástupkyně. V případě ACLC se z celkového počtu 132 míst jedná přibližně o třicítku pozic, Tady podstatnou část tvoří nominace ČGF, letos se jedná o plných čtyřiadvacet jmen. Pozoruhodná je kvalita českého zastoupení i z hlediska handicapu, s nímž hráčky do turnaje vstupují. Zcela dominantní je pozice loňské nejúspěšnější české hráčky na tomto turnaji, o dvě rány za vítězkou dělené třetí Patricie Mackové, jejíž handicap v době letošní nominace byl plus 7,4. Na turnaji by měla hrát již jako čerstvá profesionálka. „Loni jsem si potvrdila, že na „letasce“ dokážu držet krok s těmi nejlepšími. Nebyl to můj první turnaj na sérii, kde jsem hrála jako amatér, a náročné podmínky mi seděly. Mohla jsem se spolehnout na svoji dlouhou hru i dobrý course management. Studium na University of Maryland mi hodně dalo – naučila jsem se efektivně trénovat, zlepšila svoji fyzickou přípravu i mentální stránku hry. Pochopíte, jakou pozornost je třeba věnovat detailům a ne jen hodiny a hodiny odpalovat míče. Začala jsem brát všechny aspekty své kariéry vážně, profesionální golf je hodně o tom, že jste plně odpovědní sami za sebe.“

Další z českých amatérských hvězd, která se na Kácově objeví, je nejlepší současná česká amatérka Denisa Vodičková: „Start na Amundi Ladies Czech Challenge má pro mě velký význam – je pro mě důležitým srovnáním s výbornými amatérskými i profesionálními hráčkami. Letos jsem maturovala a musela jsem přípravu podřídit škole, takže se jedná v této sezóně teprve o můj druhý turnaj. Proto také úplně nedokážu odhadnout svoji aktuální formu, ale prověrkou bude v tomto týdnu Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour na Mnichu. Nemám na začátek sezóny nijak velká očekávání, ale hřiště mi vyhovuje. Je výborně připravené během celého roku, což je také důvod, proč tady často trénuju. Dobře ho znám a to by mohlo být výhodou.“

Mimořádnou kvalitu českého pole dokládá i fakt, že dalších pět domácích amatérek má plusový handicap lepší nežli pět. Na děleném desátém místě se ztrátou dalších dvou úderů byla loni také česká amatérka, devatenáctiletá Klára Hurtová, která vzápětí potvrdila své kvality ziskem mistrovského titulu na českém juniorském šampionátu. Ta bude hrát i na letošním ročníku s aktuálním handicapem plus 4,8 a poslední federací nominovaná hráčka na čtyřiadvacáté pozici je na HCP +1,5. To samo svědčí o tom, jak vypadá současná výkonnostní špička českého amatérského ženského golfu.

Pořádání obdobného turnaje je také šancí vytvořit odpovídající protihodnotu pro další golfové svazy. V praxi to znamená umožnit start zahraničním hráčkám v rámci výměnného programu, který opět v rámci golfové diplomacie zajistí našim zástupkyním vstup do turnajů pořádaných v ostatních zemích. V rámci výměnného programu se tak na startu objeví patnáct jmen cizinek, profesionálek i amatérek.

V sedmadvacetijamkovém resortu Panorama Golf se bude hrát kombinace devítek Forrest / Meadows. Na nastavení hřiště bude mít vliv skutečnost, že letošnímu ročníku nepředchází turnaj mužské Challenge Tour – díky tomu bude i zdejší rough poněkud přívětivější. Dá se tak očekávat, že budou potřeba nižší skóre pro průchod cutem i následný boj o titul. Jaké podmínky mohou hráčky očekávat na hřišti, o tom informuje manažer Panorama Golf Resort Tomáš Malec: „Hřiště je v dobrém stavu, deště posledních dnů mu rozhodně neuškodily, právě naopak, ale trochu se to projeví na kvalitě roughu, který nebude sice vysoký, ale bude poměrně hustý. V tomto týdnu probíhá měření a značení hřiště tak, aby bylo možno pro hráčky vydat oficiální yardage book. Akci jsme si v loňském roce odzkoušeli a zvládli jsme ji i přes velké problémy s počasím. Takže se těšíme, že i letos vše proběhne k plné spokojenosti pořadatelů.“

Informace o turnaji, včetně aktualit a doprovodného programu, najdete zde.

Připravil: -vrk-

Datum: Středa 5. června 2024
Všechny články autora

Související články

Trofej Amundi Czech Ladies Challenge putuje z ...
Trofej Amundi Czech Ladies Challenge putuje z ...

16.06.2024 | Na hřišti Panorama Golf Resortu vyvrcholil v neděli 16.6. domácí turnaj druhé nejvyšší evropské série LET Access Series. Z dvanáctky českých hráček, které si zahrály nedělní finále, skvěle zafinišovala Lucie Váchová až do TOP 10 na 8. místo. Do dvacítky nejlepších se vešlo i dalších pět Češek.

Na Amundi Czech Ladies Challenge po cutu dvě Češky ...
Na Amundi Czech Ladies Challenge po cutu dvě Češky ...

15.06.2024 | Turnaj LET Access Series pokračoval 2. dnem na Kácově. Hranice cutu byla zároveň hranicí úspěchu či nevyužité šance i pro dvacet devět Češek. Dvanáct jich prošlo cutem a dvě jsou v TOP 10. Amálie Tauer na poslední jamce ztratila 3. pozici, nejlepší Češkou je po 2.

Česká premiéra Mackové v roli profesionálky na ...
Česká premiéra Mackové v roli profesionálky na ...

12.06.2024 | Panorama Golf Resort Kácov bude od 14. do 16. června dějištěm Amundi Czech Ladies Challenge, na které se sjede 132 hráček. Ve druhé nejvyšší evropské soutěži LET Access Series dostane příležitost 29 českých hráček. Jako čerstvá profesionálka se v nové roli představí poprvé v ČR Patricie Macková.

Patricie Macková skončila na Kácově třetí
Patricie Macková skončila na Kácově třetí

19.06.2023 | Nejlepší českou hráčkou a zároveň nejlepší amatérkou v turnaji Amundi Czech Ladies Challenge na Kácově, patřící do druhé nejvyšší evropské ženské profesionální série LET Access Series, se stala favorizovaná Patricie Macková, která splnila předpoklady české světové jedničky v žebříčku WAGR.

Na Kácově se dohrává druhé kolo
Na Kácově se dohrává druhé kolo

18.06.2023 | Bouřky doprovázené nárazy větru a kroupami avizoval na sobotní odpoledne a večer Český hydrometeorologický zejména pro střední Čechy a Vysočinu. Nepříznivé počasí dorazilo i do dějiště turnaje a zásadním způsobem ovlivnilo jeho průběh. Druhé kolo se dohrává od nedělního rána.

Kácov nabídl ženám tvrdý test
Kácov nabídl ženám tvrdý test

16.06.2023 | První hrací den turnaje Amundi Czech Ladies Challenge přinesl hráčkám jedny z nejrychlejších greenů v celé sérii LETAS. O náročnosti nastavení hřiště vypovídá i fakt, že pouze prvních pět hráček se po úvodním kole může pochlubit výsledkem pod par. Nejlepší z českých hráček je Patricie Macková.

LETAS po roce v ČR turnajem AMUNDI Czech Ladies ...
LETAS po roce v ČR turnajem AMUNDI Czech Ladies ...

13.06.2023 | Druhá nejvyšší evropská golfová soutěž Ladies European Tour Access Series se odehraje svým jediným letošním tunajem v Česku již tento víkend 16.-18.6. Na AMUNDI Czech Ladies Challenge na Kácově uvidíme 26 českých hráček včetně profesionálek Kateřiny Vlašínové, Šideri Váňové a Evy Koželuhové.

Enormní zájem hráček o AMUNDI Czech Ladies Challenge
Enormní zájem hráček o AMUNDI Czech Ladies Challenge

06.06.2023 | Na pondělní tiskové konferenci v sídle Amundi mohl zástupce pořádající agentury GM Pro Petr Žák oznámit enormní zájem hráček o nadcházející turnaj série LETAS 16.-18.6. v Kácově. Sára Kousková vysvětlovala neúčast svoji a některých dalších hráček z české špičky.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde