Česká golfová federace

Aktuality

Soutěže družstev ČGF: šance pro sportovně laděné hráče

Soutěže družstev ČGF: šance pro sportovně laděné hráče

Tomáš Přikryl, Pondělí 17. dubna 2023

Uzávěrka přihlášek do soutěží družstev mužů, žen a mládeže ČGF se kvapem blíží. Do 30. dubna může každý klub do těchto soutěží přihlásit libovolný počet svých družstev. Od letošní sezóny mohou do vyšších ligových soutěží družstev začít postupovat i B-týmy nebo C-týmy bez jakéhokoli omezení!

Sledujete rádi golfové přenosy? Účastníte se klubových turnajů, ale chcete si vyzkoušet svoje kvality v soutěžích, které se hrají striktně podle Řádů ČGF a pod dohledem zkušených rozhodčích? Pak je nejvyšší čas se informovat ve svém klubu nebo u svých golfových přátel a zapojit se do soutěží družstev ČGF. V neděli 30. dubna se totiž uzavírají přihlášky týmů na rok 2023.

Každý klub může do těchto soutěží přihlásit libovolný počet svých týmů. S partou přátel tak můžete vytvořit zbrusu nový tým ve 3. lize družstev mužů nebo ve 2. lize družstev žen a usilovat o postup výš – třeba až na samotný vrchol, tj. do Extraligy!

Sportovně technická komise (STK) ČGF vyslyšela několikaleté požadavky klubů a umožnila postupy do vyšších ligových soutěží bez omezení jen na jeden tým z jednoho klubu. Aby však takovýto model týmového soutěžení zůstal funkční, musí být první, druhé či třetí klubové týmy co do hráčů od sebe striktně odděleny. Každý tým musí prostřednictvím klubu podat svoji vlastní přihlášku a soupisku naplnit potřebným počtem hráčů.

Technický ředitel ČGF Luboš Klikar vysvětluje: „Několik let kluby usilovaly o to, aby jejich béčka mohla v soutěžích družstev ČGF hrát. Pak aby mohla postupovat do vyšších ligových soutěží. Po vzoru fotbalu třeba až do patra, které je těsně pod jejich klubovým A-týmem. Nakonec jsme se ve vedení STK rozhodli ligové soutěže družstev mužů a žen radikálně zjednodušit. To znamená, že od této sezóny jsou postupy nejlepších družstev možné bez omezení. Věřím, že to k účasti přiláká spoustu nových družstev a že např. vznik 4. ligy družstev mužů je jen otázka času.“

Soutěže družstev mužů a žen mají dnes čtyři, resp. tři úrovně – na nejvyšší příčce je Extraliga, které se účastní 12 nejlepších týmů mužů a 12 nejlepších týmů žen, následuje 1. až 3. liga v případě družstev mužů, 1. a 2. liga v případě družstev žen.

3. liga družstev mužů se v této sezóně odehraje 10. a 11. června a dále 15. a 16. července, hrají se celkem čtyři kola v šestičlenném týmu, v každém kole se počítá pět nejlepších výsledků. U žen je v současné chvíli nejnižší soutěží 2. liga, která startuje už 13. a 14. května a pokračuje 21. až 23. července. Ligové týmy žen jsou čtyřčlenné a ve hře na rány se každému týmu započítávají tři nejlepší výsledky.

Samostatnou kapitolou jsou mládežnické soutěže družstev vypsané ve čtyřech kategoriích U14, U16, U18CH a U18D. Kategorie do 14 a 16 let jsou smíšené, a proto u mládeže velmi oblíbené. Také tady se klubům nekladou žádné meze v počtu přihlašovaných družstev do regionálních kvalifikací.

  • Informace k jednotlivým soutěžím družstev ČGF v sezóně 2023 naleznete zde.
  • Přihlášku do soutěží družstev ČGF v sezóně 2023 najdete zde.

Foto: Zdeněk Sluka

Datum: Pondělí 17. dubna 2023
Všechny články autora

Související články

Postupy a sestupy v ligových soutěžích družstev ...
Postupy a sestupy v ligových soutěžích družstev ...

25.07.2023 | Soutěže družstev mužů a žen mají v roce 2023 dohráno. Známe vítěze nejvyšší soutěže – Extraligy, ale i postupující a sestupující kluby ve všech dalších soutěžích. Přinášíme celkový přehled, kdo se radoval a které týmy budou naopak dobývat své ztracené pozice zpět.

1. liga mužů a žen vstupuje do play-off & play-out
1. liga mužů a žen vstupuje do play-off & play-out

21.07.2023 | Poslední kvalifikační kolo 1. ligy mužů a žen v regionu Západ na hřišti Greensgate a regionu Východ na hřišti Austerlitz určilo dvojice hrající o postupová, ale i sestupová místa. Napínavý souboj o osmou příčku zažili muži na Dýšině. Mezi sedmou a desátou příčkou dělí týmy odstup pouhých tří ran.

Extraliga jde do finále
Extraliga jde do finále

20.07.2023 | Nejvyšší klubová soutěž družstev ČR vyvrcholí o víkendu v Ostravici. Dvanáct týmů mužů a žen se zde od čtvrtka 20. 7. do neděle popere o titul mistra České republiky, resp. o setrvání v extralize.

Extraliga družstev ČR v Sokolově nabídla dvě HIO
Extraliga družstev ČR v Sokolově nabídla dvě HIO

29.05.2023 | Kvalifikační kola Extraligy ČR nabídla o víkendu v Sokolově skvělý golf a také dvě hole-in-one. Do dalších bojů jdou z prvních míst muži Albatross golf club Praha a ženy Golf Club Brno. V jednotlivcích si nejlépe vedli třinecký Stanislav Matuš a Veronika Kedroňová z GC Olomouc.

Extraliga se rozehraje o víkendu v Sokolově
Extraliga se rozehraje o víkendu v Sokolově

24.05.2023 | Nejvyšší klubovou soutěž družstev v ČR rozehrají týmy mužů a žen poslední květnový víkend na hřišti v Sokolově. O „zlatý hattrick“ se pokusí muži z brněnské Kaskády, na čtyři vítězství v řadě navazují ženy z GC Třinec (Beskydský GK). Do Extraligy se letos vrací ženy Hradce Králové a Čechie.

První a druhé ligy mužů a žen se rozehrají o víkendu
První a druhé ligy mužů a žen se rozehrají o víkendu

12.05.2023 | Beřovice a Lázně Bohdaneč; Kestřany, Barbora, Čeladná a Poděbrady. To jsou místa, na kterých v sobotu 13. května odstartují úvodní kvalifikační kola v 1. a 2. lize družstev mužů a žen. Celkem mezi sebou poměří síly 125 družstev z celé České republiky.

Aktuálně: ligové postupy a sestupy
Aktuálně: ligové postupy a sestupy

15.08.2022 | Přestože ligové soutěže mužů a žen ještě nejsou dohrány – zbývá odložené finále 3. ligy mužů ve skupině C v Liberci-Machníně o posledním srpnovém víkendu, množí se dotazy klubů, zda se v té které soutěži udržely.

Finále Extraligy v Kácově: tituly obhájili muži ...
Finále Extraligy v Kácově: tituly obhájili muži ...

31.07.2022 | Nejvyšší klubová soutěž družstev mužů a žen, Extraliga, vyvrcholila v Panorama Golf Resortu v Kácově. Muži GC Brno a ženy Beskydského GK ve středních Čechách dokázali obhájit své zlaté medaile z loňského roku. Blahopřejeme!...

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde