Česká golfová federace

Aktuality

Reorganizace regionálního uspořádání ČGF

Reorganizace regionálního uspořádání ČGF

Aleš Libecajt, Neděle 27. listopadu 2022

Velký projekt několika posledních let byl dokončen. Tak by se s trochou nadsázky dala označit snaha STK ČGF upravit regionální členění tak, aby čtyři územní celky byly co do počtu klubů, hřišť i hráčů co možná nejvyrovnanější.

Původní regiony byly ustanoveny 20. ledna 2007 směrnicí STK ČGF. Převratná změna s sebou přinesla mnoho nového, samozřejmě zejména na poli sportovním – regionální kvalifikace soutěží družstev mládeže, organizace nižších ligových soutěží družstev mužů a žen, regionální mládežnické tour atd. Vznikají také příslušné regionální STK a jejich subkomise s akcentem na podporu mládeže. Rozdělují se pravomoci, ukládají se povinnosti. Každý „golfový“ region je územně tvořen třemi nebo čtyřmi kraji. Dlouhou dobu vše funguje velmi dobře.

Regionální uspořádání 2007 až 2022:

  • Západ A – Karlovarský kraj, Plzeňský kraj, Jihočeský kraj
  • Západ B – Ústecký kraj, Středočeský kraj, Praha
  • Východ A – Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Vysočina
  • Východ B – Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj, Jihomoravský kraj

Regiony
Rozdělení regionů do roku 2022

V letech 2014 či 2015 se objevují první zmínky o nutnosti „s regiony něco udělat“, že jsou nevyvážené, že v regionu Západ B musela vzniknout 4. liga mužů, že kvalifikaci družstev mládeže v regionu Západ A hrají jen tři týmy atd. Pracujeme i s návrhy na šest nebo dokonce osm územních celků. Nakonec je v roce 2019 schválena částečná reorganizace nebo chcete-li první fáze. V nižších ligových soutěžích mužů a žen (2. a 3. liga) je nově používáno označení A, B, C, D – tedy stále čtyři regiony. Už neplatí slučování krajů, ve hře jsou i okresy.

První fáze měla pozitivní odezvu, objevily se sice drobné „porodní bolesti“ či „dětské nemoci“, ale nic zásadního. Nový systém se velmi rychle zaběhl a každý klub si rychle zvykl na to, kam (v nižších soutěžích družstev) patří. Na řadě je druhá fáze – reorganizaci aplikovat i na mládež (družstva, regionální tour, TCM). Následují další schůzky, znovu se projednávají všechna pro a proti. Nakonec se STK jednomyslně shoduje na tom, že nejlepší variantou je zaběhnutý model aplikovat i na mládež. Návrh bez připomínek bere na vědomí výbor ČGF i Přípravná konference ČGF (říjen 2022).

Regionální členění má svůj dopad také na funkcionářskou činnost. Ať už se to týká regionálních komisí STK (včetně regionálních komisí mládeže), nebo i členů výboru ČGF. Funkcionáři STK budou do regionů A, B, C, D zvoleni na schůzích, které se konají na přelomu listopadu a prosince tohoto roku. Členové výboru ČGF (pro spolupráci s kluby v regionech) budou zvoleni na Volební konferenci ČGF v březnu roku 2025.

Spolu s novým označením bude používáno také barevné rozlišení (A – žlutá; B – zelená; C – oranžová; D – modrá). Na serveru ČGF budou změny provedeny během zimního období. Závěrem se sluší doplnit, že ani jedna z fází reorganizace nijak neovlivnila územní členění regionu Východ B – nyní „Déčko“.

Regiony
Nové rozdělení regionů od roku 2023

Do kterého regionu nově patří golfový klub, si můžete ověřit po stažení následujícího souboru.

Datum: Neděle 27. listopadu 2022
Všechny články autora

Související články

Přihlásit se do soutěží družstev lze jen do konce ...
Přihlásit se do soutěží družstev lze jen do konce ...

26.03.2024 | Soutěže družstev ČGF začnou o druhém květnovém víkendu, kdy startuje 1. a 2. liga družstev mužů a žen na Karlštejně a v Olomouci. Extraliga mužů a žen má své úvodní kvalifikační trojkolo na programu až na konci června v Telči. Novinkou sezóny je první ročník Czech Young Masters v srpnu na Ypsilonce.

Kurz maršálů golfových resortů 2024
Kurz maršálů golfových resortů 2024

25.03.2024 | Panorama Golf Resort přivítal 20. a 21. března 30 účastníků Kurzu maršálů golfových resortů s otevřenou náručí a nádherným jarním počasím. Česká Asociace Golfových Maršálů pořádala s podporou České golfové federace 15. kurz maršálů golfových resortů.

Konference ČGF schválila rozpočet pro rok 2024
Konference ČGF schválila rozpočet pro rok 2024

16.03.2024 | Již na tradičním místě, v pražském Wellness Hotelu Step, proběhla v sobotu 16. března konference České golfové federace. Delegáti rozhodli o rozpočtu pro rok 2024, který zahrnoval jak investici do nového IT systému nové generace, tak i návrat k marketingové podpoře golfu.

Kurz Trenér golfu ČGF III. třídy
Kurz Trenér golfu ČGF III. třídy

02.02.2024 | Česká golfová federace, CZECH GOLF CONSULTING s.r.o. a Profesionální golfová asociace hráčů a učitelů golfu v ČR vypisují kurz Trenér golfu ČGF III. třídy. Vzdělávací kurz má podobu základního trenérského kurzu v rozsahu 40 hodin. Více informací naleznete v odkaze.

Premiéra Czech Young Masters bude na Ypsilonce
Premiéra Czech Young Masters bude na Ypsilonce

01.02.2024 | Zástupci regionů se na pondělní schůzi STK ČGF dohodli na modelu soutěží družstev mládeže. Do kalendáře přibyla nová soutěž pod názvem Czech Young Masters, kterou bude hostit liberecká Ypsilonka. Finále soutěží družstev do 14 a 18 let se odehrají na Kaskádě.

Turnajová sezóna 2024 je (téměř) připravena
Turnajová sezóna 2024 je (téměř) připravena

03.01.2024 | Na konci minulého roku byly na webu a v mobilní aplikaci ČGF publikovány oba kalendáře akcí ČGF na rok 2024. V případě kalendáře hlavních akcí to je čtvrtá pracovní verze, kalendář akcí mládeže byl publikován poprvé.

Přejeme vám veselé Vánoce a šťastný nový rok
Přejeme vám veselé Vánoce a šťastný nový rok

23.12.2023 | Na konci roku přichází ohlédnutí za uplynulou sezónou, bilancování cílů, splněných či nesplněných úkolů. Snad každý golfový hráč si vzpomene na svoji podařenou jamku, skvěle zahraný putt nebo jiný golfový zážitek. Přejeme Vám šťastné a veselé Vánoce a mnoho příjemných chvil na golfu v příštím roce.

Golf patří mezi 30 prioritních sportů NSA
Golf patří mezi 30 prioritních sportů NSA

15.12.2023 | Národní sportovní agentura oznámila na tiskové konferenci výsledky svého projektu prioritizace sportu. Mezi 30 sportů, které obdrží zvýšenou podporu, patří i golf. Rada NSA vybírala na základě popularity, úspěšnosti a také velikosti členské základny.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde