Česká golfová federace

Aktuality

Finále Poháru klubů v Telči

Finále Poháru klubů v Telči

Petr Vavrů, Neděle 14. srpna 2022

První ze tří národních finále v soutěžích družstev mládeže pořádaných ČGF – pro smíšená družstva mládeže do 16 let – hostí Telč. Pohár klubů je tradičně nejpočetněji obsazovanou týmovou soutěží. Na snímku vítězné družstvo GC Brno, který po Extralize mužů dobyl další velké vítězství.

Pohár klubů je výkladní skříní českého mládežnického golfu. Ve čtyřech regionálních kvalifikacích do něj nastoupilo 40 šestičlečnných týmů. Finálová část je následně určena pro 16 nejlepších. V tomto roce se finále vinou souhry nešťastných okolností účastí jen 15 týmů. Nejprve se z účasti omluvil Royal GC Beroun, kterého velmi dobře zastoupil GC Podbořánky, v Telči nakonec kvůli nedostatečné komunikaci nestartuje Královský GC Malevil, který si účast vybojoval jako čtvrtý nejlepší tým v regionální kvalifikaci Východ A.

Čtvrtek - finálová kvalifikace na rány

Za příjemného letní počasí a na dobře připraveném hřišti se hrála jednokolová finálová kvalifikace na rány. Už po středečním odevzdání sestav bylo jasné, že družstva na Vysočinu přijela ve velmi silných složeních. Papírové role favoritů zatím potvrzují GC Mstětice, GC Brno a RGA Greensgate, avšak hned za nimi číhají na svou příležitost loňští vítězové z Dolní Dobrouče, hráči Albatross GC Praha. Opomenout nejde ani další týmy, jež pronikly do finálové osmičky a budou v jamkové hře bojovat o titul - Park GC Ostrava, GC Austerlitz, GC Black Bridge a GC Hostivař.

Od pátku 12. do neděle 14. srpna se hraje jamkové play-off a v něm se, jak známo, může stát cokoliv. Překvapivě se mezi nejlepších osm týmů nevešel Beskydský GK a rovněž v Hradci Králové či na Kunětické Hoře asi pomýšleli na lepší umístění. Ale i tyto týmy mají pořád oč bojovat – vítěz dolní části pavouka, tj. tým na konečném 9. místě, si odveze Pohár prezidenta ČGF.

Z individuálních výsledků ve čtvrteční kvalifikaci stojí za pozornost výkon Matouše Zacha, který přinesl výsledek 71 (-2). Obdiv si zaslouží teprve 9letá Sofie Chramostová z Hostivaře, která zvládla obejít náročné telčské hřiště z modrých odpališť za 98 ran.

Pátek - 1. den jamkového play-off

Všechny ranní čtyřhry čtvrtfinálových utkání první osmičky vyhráli favorité a šli do odpoledních singlů s náskokem dvou vyhraných zápasů. V odpoledních singlech se o překvapení postarali nadšeně hrající hráči GC Austerlitz, kteří čtyřmi vyhranými singly otočili utkání s RGA Greensgate ve svůj prospěch a slavili postup do semifinále. V ostatních utkáních si postup bezpečně pohlídaly GC Mstětice, Albatross GC Praha a GC Brno.

V utkáních o Prezidentský pohár byl největší boj mezi GC Podbořánky a GC Česká Lípa. Tady rozhodovaly až poslední dva singly a šťastnější nakonec byli hráči z Podbořánek. V dalších dvou utkáních se prosadili favorité z Kunětické Hory a Hradce Králové. Hráči Beskydského GK měli volný den.

Sobota - 2. den jamkového play-off

Semifinálová utkání začala rozdílně, když po úvodních foursomech hráči GC Mstětice vedli nad Albatross GC Praha 2:0, zatímco mezi GC Brno a GC Austerlitz byl stav nerozhodný 1:1. Nakonec dopadla stejně, čemuž odpovídají shodné výsledky 4,5:2,5 ve prospěch favoritů ze Mstětic a Brna. O něco víc se však na vítězství „nadřeli“ brněnští hráči.


V utkáních o 5.-8. místo se z vítězství radovali hráči Park GC Ostrava (výsledek s GC Hostivař 3,5:1,5) a GC Black Bridge, kteří v napínavém souboji přetlačili RGA Greensgate poměrem 3:2.


V soubojích o Prezidentský pohár zvítězili nejtěsnějším poměrem 3:2 hráči Beskydského GK nad GC Kunětická Hora a Royal GC Mariánské Lázně nad GC Česká Lípa. Tým GC Hradec Králové ve zbývajícím duelu deklasoval GC Podbořánky 5:0.

Neděle - 3. den jamkového play-off

Dopolední program byl poznamenán dešťovými přeháňkami. Odhodlání hráčů porvat se o konečné umístění však bylo cítit v každém utkání. Finálová utkání první čtyřky měla dopolední průběh prakticky shodný - zatímco úvodní foursomy skončily ve prospěch moravských týmů, druhé foursomy se rozhodovaly až na 18. jamce a skončily nakonec půlením bodu. Do odpoledních singlů tedy šli s mírnou výhodou hráči GC Austerlitz a GC Brno.

Odpolední singly byly v obou utkáních napínavé až do samotného konce. V boji o 3. místo nakonec musela rozhodnout až první jamka play-off, na níž měli více štěstí hráči Albatross GC. Finálový duel byl rovněž nervy drásající bitvou s vítězným konce pro hráče GC Brno, kteří získali historicky první titul v mládežnických soutěžích.

V utkání o 5. místo si družstvo GC Black Bridge poradilo s Park GC Ostrava 4:1 a stejným výsledkem zvítězila RGA Greensgate v souboji o 7. místo nad GC Hostivař.

V napínavém souboji o 9. místo nakonec hráči Beskydského GK (na fotografii) udolali své soky z GC Hradec Králové poměrem 3:2 a odváží si na sever Moravy Prezidentský pohár. V západočeském derby o 13. místo zvítězily hráčky Royal GC Mariánské Lázně nad GC Karlovy Vary 4:1.

Finále Národního mistrovství ČR smíšených družstev mládeže do 16 let řídil soutěžní výbor v čele s ředitelem Ivo Pavlíkem. Hlavním rozhodčím byl Petr Vávrů, rozhodčím Jiří Novotný.


Foto: Petr Vávrů


Odkazy:
Pohár klubů – týmové výsledky ve finálové kvalifikaci
Pohár klubů – individuální výsledky ve finálové kvalifikaci

Zápisy jamkových utkání a pavouky najdete v přílohách zde

Autor: Petr Vavrů 
Datum: Neděle 14. srpna 2022
Všechny články autora

Související články

Nadace Hanuše Goldscheidera pomáhá autistickým dětem
Nadace Hanuše Goldscheidera pomáhá autistickým dětem

20.04.2024 | V pražském golfovém resortu GC Hodkovičky proběhla nebývalá akce na podporu dětí s autismem. Své síly ve snaze zapojit golf do dlouhodobého programu pomoci takto postiženým dětem spojily Nadace Hanuše Goldscheidera a pražský Rotary Klub. Výsledkem pilotní akce bylo nadšení dětí a dojetí rodičů.

Čeští amatéři si polepšili ve světovém žebříčku
Čeští amatéři si polepšili ve světovém žebříčku

09.04.2024 | Postavení českých amatérských golfistů na světovém žebříčku WAGR si udržuje za poslední rok vzestupnou tendenci. Stále více českých golfových nadějí, ať už se připravují v podmínkách českých klubových zázemí nebo na univerzitách v zámoří, prokazují výkonnost na úrovni minimálně širší světové špičky.

Petr Juráš z GC Hořehledy byl oceněn cenou fair play
Petr Juráš z GC Hořehledy byl oceněn cenou fair play

29.03.2024 | Český klub fair play a Český olympijský výbor ocenil v pražské Písecké věži mladého golfového hráče Petra Juráše z Golf Clubu Hořehledy cenou fair play. Cenu mu předal dvojnásobný olympijský vítěz, kanoista Martin Doktor.

Turnajová sezóna 2024 je (téměř) připravena
Turnajová sezóna 2024 je (téměř) připravena

03.01.2024 | Na konci minulého roku byly na webu a v mobilní aplikaci ČGF publikovány oba kalendáře akcí ČGF na rok 2024. V případě kalendáře hlavních akcí to je čtvrtá pracovní verze, kalendář akcí mládeže byl publikován poprvé.

Národní mistrovství ČR žáků a kadetů očima vítěze ...
Národní mistrovství ČR žáků a kadetů očima vítěze ...

21.11.2023 | Většina mládežnických hráčů má vedle vítězství v turnaji také za cíl vstoupit do světového amatérského žebříčku WAGR. Filip Lukáš si tento úkol splnil na NMČR žáků a kadetů. Jak prožíval chvíle na hřišti? Pojďte se společně s ním vrátit do červencového turnaje na hřišti Kunětická Hora.

Regionální Moravská Tour Mládeže – Region D
Regionální Moravská Tour Mládeže – Region D

17.11.2023 | Regionální Moravská Tour Mládeže (RMTM) vstupovala do nového ročníku 2023 po ukončení spolupráce s dlouholetým promotérem turnajů. Počáteční obavy se nenaplnily, letošní RMTM přinesla sérii 24 atraktivních turnajů na nejlepších moravských hřištích a také nového partnera pro novou vloženou minisérii...

Regionální Dětská Tour Severovýchod - REGION C
Regionální Dětská Tour Severovýchod - REGION C

10.11.2023 | Dětská Tour Severovýchod (DTSV) vstoupila letošním ročníkem do třetí dekády své existence posílena změnami. Hlavní dětská a mládežnická soutěž pro nově definovaný REGION C nabídla větší počet hřišť, atraktivnější turnajový kalendář a zaznamenala nárůst hráčského startovního pole.

Regionální soutěže – Regionální Tour Mládeže Regionu ...
Regionální soutěže – Regionální Tour Mládeže Regionu ...

03.11.2023 | V roce 2023 proběhl již 14. ročník Regionální Tour Mládeže Regionu B. Reorganizace regionů se nejvíce dotkla právě této mládežnické série. Přišla o více než 10 hřišť, i tak mladým hráčům nabídla možnost odehrát srovnatelný počet turnajů a kol jako minulé roky.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde