Česká golfová federace

Aktuality

Jan Jedlička si nedokáže představit celý rok bez turnajů

Jan Jedlička si nedokáže představit celý rok bez turnajů

Klára Kuchařová, Úterý 31. března 2020

Golfista Jan Jedlička, studující na Missouri Valley College, se rozhodl zůstat během pandemických opatření v USA. Golf si český hráč sice zahraje, ale stejně jako pro všechny ostatní také pro něj turnaje i týmové tréninky pro tuto sezónu končí. Do Česka by se rád vrátil alespoň na léto.

Jako jeden z mála Čechů jste zůstal v USA. Co ovlivnilo vaše rozhodnutí?

Největším důvodem pro to zůstat tady byla budoucnost. Ačkoliv v květnu dokončím bakalářské studium, chci v USA pokračovat i v tom magisterském. Nechci riskovat situaci, že bych se vrátil do ČR a nemohl se sem vrátit kvůli zákazu cestování z Evropy do USA.

Jaká je situace v Missouri, popřípadě v celých Spojených státech s porovnáním s ČR, pomineme-li veliký rozdíl mezi počtem nakažených?

V USA jsou v šíření koronaviru zatím velké rozdíly mezi různými státy a dokonce i mezi oblastmi v rámci jednotlivých států. Zatímco třeba v New Yorku je situace opravdu vážná, u nás na středozápadě jsou opatření proti šíření mírnější. Moje univerzita se nachází v Marshallu, což je malé městečko uprostřed Missouri daleko od velkých měst jako jsou Kansas City nebo St. Louis. I u nás jsou sice zavřené restaurace a omezené některé veřejné služby, ale zákaz vycházení ani nic podobného asi nehrozí. 

Na vaší škole vám na začátku šíření pandemie změnili výuku na online formát a kampus nechali otevřený. Jaká je situace co se týče výuky nyní?

Teď už je jasné, že celý semestr dokončíme online. Přechod na tenhle způsob výuky je zvláštní, ale pomalu si na to všichni zvykáme. Naštěstí nám nechali otevřené koleje i jídelnu, takže těch asi 20 procent studentů, kteří na kampusu zůstali, má slušné zázemí. Samozřejmě i tady panují určitá opatření - například jídlo dostáváme do krabiček s sebou a všude musíme dodržovat dvoumetrové rozestupy. Mrzí mě, že kvůli celé téhle situaci přijdu o slavnostní promoce na konci semestru, bude to takové zvláštní završení čtyřletého úsilí, ale co se dá dělat!

A co platí pro golf? Vaše konference NAIA původně zrušila tréninky a turnaje pouze do 30. března, následuje nyní opatření NCAA?

NAIA už taky zrušila celou turnajovou sezónu a dokonce nám stejně jako NCAA vrátila rok sportovní způsobilosti. Tím pádem se sezóna 2019-2020 nebude počítat do limitu čtyř let, které jako sportovci máme na účast v univerzitních soutěžích.

Plánujete příští rok vyžít prodloužení sportovní způsobilosti a hrát nebo spíše zvolíte běžnou cestu pro magisterké studenty jako asistent kouče?

Mým plánem je získat někde pozici jako Graduate Assistant - takže bych dělal asistenta golfového kouče a za to by mi daná škola proplatila magisterské studium. Jistou pozici ještě nikde nemám, ale vypadá to (snad) nadějně. Potom, co jsme dostali zpátky rok způsobilosti, mě napadlo, že bych si ještě mohl rok zahrát, ale dělat asistenta i hráče zároveň bohužel nedovolují pravidla NCAA.

Golfová hřiště máte otevřená?

Obě dvě hřiště u nás v Marshallu zavřela klubovnu i restauraci, ale golf si jít zahrát stále můžeme. Navíc je fajn, že je na hřištích teď prázdno, protože Američani přece nepůjdou hrát bez možnosti půjčit si kárku... Na golfu nepotkám nikoho, kdo nemá svoji kárku doma. To se pak to sociální distancování dělá snadno! 

Je reálné, že se do ČR nevrátíte před začátkem dalšího školního roku?

Možné to určitě je, ale co bude za dva měsíce, to asi nemůže momentálně vědět nikdo. Pokud to půjde, chci se domů na léto vrátit. Pokud ne, jsem připravený tady zůstat.

Máte již nějaký plán pro případ, že léto strávíte v USA?

Vypadá to, že bych si asi musel zařizovat stěhování na novou školu, takže si myslím, že bych se určitě nenudil. Docela mě láká možnost zahrát si tady nějaké amatérské turnaje, ale taky je dost možné, že letos v létě budou všechny zrušené. Je hrozně zvláštní představovat si rok bez turnajového golfu, to jsem nezažil asi deset let. Na druhou stranu jsem moc rád, že tady mám možnost si aspoň jít zahrát pro radost. Procházku s holemi považuju za nejlepší nástroj pro zachování mentálního zdraví. Díky tomu, jak jsou hřiště obrovská a člověk nepřijde do blízkého kontaktu s ostatními lidmi, golf ani nepředstavuje rizikové prostředí pro šíření koronaviru.

Datum: Úterý 31. března 2020
Všechny články autora

Související články

Kristýna Frýdlová se přizpůsobuje životu v rozdílnýc ...
Kristýna Frýdlová se přizpůsobuje životu v rozdílnýc ...

10.04.2020 | Přední česká reprezentantka Kristýna Frýdlová se stihla vrátit z univerzity v Miami před zhoršením situace ohledně COVID-19. V posledních týdnech se přizpůsobuje náhlým změnám. Mezi ty patří také časový posun, který jí ztěžuje online výuku a zkoušky.

Jiří Zuska netuší, zda se stačí vrátit před uzavření ...
Jiří Zuska netuší, zda se stačí vrátit před uzavření ...

03.04.2020 | Loňský nejlepší český amatér Jiří Zuska, druhým rokem studující v Lousiville, by se rád vrátil po předčasně ukončené univerzitní sezóně do Česka. Cestu mu však může zkomplikovat případné zrušení odletů z Chicaga, jediného letiště stále provozujícího lety do Evropy.

Golfová univerzitní sezóna končí, někteří studenti ...
Golfová univerzitní sezóna končí, někteří studenti ...

15.03.2020 | Národní Vysokoškolská Atletická Asociace NCAA oficiálně zrušila veškeré zimní i jarní šampionáty kvůli šíření coronaviru COVID-19. Ruší se turnaje napříč divizemi, konferencemi i dalšími asociacemi. Univerzity zavírají či přechází na online výuku, což se týká i českých studentů.

Petr Hrubý hráčem měsíce v univerzitní konferenci
Petr Hrubý hráčem měsíce v univerzitní konferenci

14.12.2019 | Osmnáctiletý člen národního týmu mužů a chlapců Petr Hrubý má za sebou první univerzitní sezónu v USA a s akademickými i golfovými výsledky může být spokojen. Byl dokonce vyhlášen hráčem měsíce listopadu v konferenci Pac-12. ...

Sára Kousková přípravu na Augustu spojila s pomocí ...
Sára Kousková přípravu na Augustu spojila s pomocí ...

14.03.2022 | Česká amatérka Sára Kousková vystoupala ve světovém žebříčku WAGR už na 26. místo a její příprava na dosavadní vrchol kariéry – účast na Augusta National Women‘s Amateur – finišuje. V golfovém ráji si stačila v závěru února i zatrénovat a návštěvy využila k charitativní akci na podporu Ukrajiny.

Sára Kousková výjimku pro LET nedostala, přednost ...
Sára Kousková výjimku pro LET nedostala, přednost ...

10.02.2022 | Sára Kousková sice v prosinci uhrála plné členství na Ladies European Tour, ale kvůli odloženému přestupu k profesionálkám se ho letos definitivně nedočká. Zůstává u plánu dokončit univerzitní studium v zámoří, do kolotoče evropských turnajů se chce zapojit v červnu po návratu.

Start americké univerzitní sezóny se blíží
Start americké univerzitní sezóny se blíží

19.01.2022 | Přes dvacet českých hráčů a hráček aktuálně studuje a hraje soutěžní golf na amerických univerzitách. Jarní sezóna tamních soutěží se již blíží. Většina týmů zahájila přípravu a na první turnaje bude vyrážet začátkem příštího měsíce.

Sára Kousková obdržela pozvánku na šampionát do ...
Sára Kousková obdržela pozvánku na šampionát do ...

18.01.2022 | Legendární hřiště v Augustě si zahraje první česká golfistka. Současné postavení ve světovém amatérském žebříčku podle očekávání vyneslo Sáře Kouskové pozvání na Augusta National Women’s Amateur, který se bude hrát na přelomu března a dubna.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde