Česká golfová federace

Aktuality

Golfová univerzitní sezóna končí, někteří studenti se vracejí domů

Golfová univerzitní sezóna končí, někteří studenti se vracejí domů

Klára Kuchařová, Neděle 15. března 2020

Národní Vysokoškolská Atletická Asociace NCAA oficiálně zrušila veškeré zimní i jarní šampionáty kvůli šíření coronaviru COVID-19. Ruší se turnaje napříč divizemi, konferencemi i dalšími asociacemi. Univerzity zavírají či přechází na online výuku, což se týká i českých studentů.

Pouhý měsíc po odstartování jarní sezóny na amerických univerzitách se s ní hráči nejen golfu museli rozloučit. V sobotu vydal prezident NCAA (Národní Vysokoškolské Atletické Asociace) Mark Emmert a Rada Guvernérů prohlášení o zrušení všech zbývajících zimních a jarních šampionátů napříč všemi sporty. 

"Toto rozhodnutí je založeno jak na vývoji coronaviru COVID-19 a jeho ohrožení veřejného zdraví, tak i na naší schopnosti se ujistit, že námi pořádané soutěže se nebudou podílet na šíření této pandemie." 

Zasaženo těmito událostmi je samozřejmě také mnoho českých golfistů, kteří na univerzitách v USA studují. Ačkoliv se pro každého z nich situace vyvíjí jinak, jasné je to, že pro všechny soutěžní sezóna skončila a někteří se dokonce už vydali na cestu zpět do ČR.

Sára Kousková, University of Texas at Austin (NCAA, Divize I)

"Vše se nyní děje hrozně rychle, plány se mění každou hodinu, vše se v podstatě odehrálo během tří dnů. V úterý se domlouvalo kdy a kdo pojede na turnaj, ve středu nám o týden prodloužili jarní prázdniny a zakázali vstup na sportovní utkání a ve čtvrtek nám zrušili turnaj. Pak následovalo zrušení NCAA Championships a všechny turnaje základní sezóny v naší konferenci jsou v podstatě taky zrušené. Navíc v pátek ráno oznámili, že se do konce měsíce ruší škola. Po obnovení výuky bude vyučování probíhat online kde se dá, ovšem ateliéry a laboratoře s menším počtem studentů by se snad mohly otevřít úplně, jelikož se to týká i mého oboru."

Kristýna Frýdlová, University of Miami (NCAA, Divize I)

"Situace se tu také vyvíjí ze dne na den a nikdo moc neví, co bude dál. Golf nám nakonec bohužel úplně zrušili, a to jsme v pátek odpoledne ještě měli letět na turnaj. Byl to docela šok a hlavně i smutná zpráva, že se nejdůležitější část sezóny, kdy se hrajou šampionáty, ruší. Jsou zprávy o tom, že nám NCAA prodlouží možnost hrát univerzitní sport o rok déle, ale detaily se teprve řeší a nyní to u nás ani není na pořadu dne, musíme všemu dát čas. Po prodloužených jarních prázdninách budeme mít výuku online zatím jen do začátku dubna, ale pravděpodobně to bude i do konce semestru. U nás v Miami situace není tak špatná, takže tu prozatím zůstávám. V našem atletickém oddělení se o nás starají skvěle a jsme 100% informovaní, ale celkově nikdo neví, co se v dalších týdnech bude přesně odehrávat."

Eliška Kocourková, Northern Arizona University (NCAA, Divize I)

"Když ve čtvrtek ráno začala NCAA rušit turnaje ve všech konferencích, všichni sportovci o tom mluvili a nikdo neměl ověřené informace. Náš kouč pak svolal mítink a potvrdil, že se zrušili všechny šampionáty a s tím i všechny turnaje včetně našeho domácího. Pro mě jako studentku druhého ročníku to není takový problém, ale pro mé spoluhráčky, které jsou v posledním ročníku to je velice smutné, protože už si nikdy nezahrají univerzitní golf. Je tu stále šance na povolení od NCAA hrát o rok déle, ale problém bude nejspíš v tom, že koučové již mají domluvené nové hráče na další sezóny. Pro stávající hráče, kteří by chtěli hrát o rok déle, pak nemusí zbýt žádná stipendia a studium by je vyšlo mnohem dráž."

Ondřej Melichar, Southers Nazarene University (NCAA, Divize II)

"Máme zrušený golf do konce školního roku, takže já univerzitní golf nejspíš dohrál, jelikož už studuji magistra (MBA). Osobně mám výuku pouze online, tak nevím, jestli se bude škola rušit. Každopádně nám vedení univerzity dalo instrukce, aby si studenti, kteří na jarní prázdniny odjíždí, vzali s sebou pokud možno všechny své věci v případě, že se po prázdninách výuka neobnoví. Já mám letenku nazpět na konec června, tak tu do té doby plánuji zůstat."

Jana Melichová, Old Dominion University (NCAA, Divize I)

"Naše konference C-USA zatím odkládá všechny turnaje na neurčito. Univerzita prodloužila jarní prázdniny o týden, pak už bude výuka probíhat pouze online. V sobotu jsem proto odletěla domů, protože jsem bez tréninků, turnajů a s online výukou nechtěla ve státech "uvíznout" na několik měsíců."

Jan Jedlička, Missouri Valley College (NAIA)

"Také nám prodloužili jarní prázdniny o týden, pak přecházíme na online výuku minimálně další dva týdny. Škola nám dává volbu, zda chceme odcestovat domů nebo zůstat na kampusu, který zůstává otevřený s přísnějšími hygienickými opatřeními. Já osobně zůstávám v USA, jelikož chci od příštího roku studovat a pracovat na jiné škole a trochu se bojím případných komplikací, kdybych se přes léto nemohl do USA vrátit. Naše konference pod NAIA pro jarní sporty zrušila turnaje a zakázala tréninky zatím jen do 30. března, ale myslím, že budou následovat kroky NCAA a zruší celý semestr."

Tereza Melecká, East Tennessee State University (NCAA, Divize I)

"Ve čtvrtek nám zavřeli školu na tři týdny a v pátek zrušili běžnou výuku, která do konce semestru bude probíhat online. Mezinárodní studenty také v pátek poslali domů, dokud se dalo ještě cestovat z USA do Evropy. V sobotu jsem tedy odletěla, abych byla do neděla doma, jinak bych se sem nemusela několik měsíců dostat. Zpět se nevracíme, to snad až na konci srpna na další školní rok."

Kateřina Dolečková, Boston University (NCAA, Divize I)

"Na začátku týdne byly zrušeny všechny turnaje škol Ivy League a předměty se začaly přesouvat na online výuku. Naše škola sice byla jedna z posledních otevřených v tomto regionu, ale ve středu jsme také přešli na online vyučování. Zatím to je v plánu do 13. dubna, ale pochybuju, že bude běžná výuka obnovená, takže i z toho důvodu jsem se rozhodla letět v pátek večer do zpět do Čech.

Iveta Poslední, Academy of Art University (NCAA, Divize II)

"Ve čtvrtek jsme dostali zprávu, že se všechny NCAA Championships pro zimní i jarní sezóny ruší. V rámci naší konference PacWest jsou zatím turnaje zrušené do konce měsíce, ale vypadá to, že se zruší všechny. Tréninky zatím pokračují normálně, veškerá výuka probíhá online přes video konference a všechny práce nahráváme na školní web."

Hana Ryšková, University of Louisville (NCAA, Divize I)

"Zrovna jsme byli na turnaji ve Phoenixu, když nám uprostřed cvičného kola zrušili turnaj a než jsme stilhli dojet na hotel, tak nám zrušili turnaje na celou sezónu. Také nesmíme mít žádné oficiální tréninky ani jiné sportovní akce. Jarní prázdniny máme prodloužené do úterý, od středy pak bude výuka probíhat online do 5. dubna, a potom se uvidí, jestli se vrátíme do tříd nebo doděláme semestr online. Já zde kvůli jednomu předmětu musím zatím zůstat, jelikož mě jeden učitel nechtěl pustit domu, kdybych se nedostala zpět si ten předmět dodělat." 

Na stejné škole studuje a hraje golf také Jiří Zuska, pro kterého jsou podmínky stejné a také on se rozhodl prozatím v USA zůstat a dále se bude rozhodovat podle vývoje situace.

FOTO: ncaa.com

Datum: Neděle 15. března 2020
Všechny články autora

Související články

Kristýna Frýdlová se přizpůsobuje životu v rozdílnýc ...
Kristýna Frýdlová se přizpůsobuje životu v rozdílnýc ...

10.04.2020 | Přední česká reprezentantka Kristýna Frýdlová se stihla vrátit z univerzity v Miami před zhoršením situace ohledně COVID-19. V posledních týdnech se přizpůsobuje náhlým změnám. Mezi ty patří také časový posun, který jí ztěžuje online výuku a zkoušky.

Jiří Zuska netuší, zda se stačí vrátit před uzavření ...
Jiří Zuska netuší, zda se stačí vrátit před uzavření ...

03.04.2020 | Loňský nejlepší český amatér Jiří Zuska, druhým rokem studující v Lousiville, by se rád vrátil po předčasně ukončené univerzitní sezóně do Česka. Cestu mu však může zkomplikovat případné zrušení odletů z Chicaga, jediného letiště stále provozujícího lety do Evropy.

Sára Kousková přípravu na Augustu spojila s pomocí ...
Sára Kousková přípravu na Augustu spojila s pomocí ...

14.03.2022 | Česká amatérka Sára Kousková vystoupala ve světovém žebříčku WAGR už na 26. místo a její příprava na dosavadní vrchol kariéry – účast na Augusta National Women‘s Amateur – finišuje. V golfovém ráji si stačila v závěru února i zatrénovat a návštěvy využila k charitativní akci na podporu Ukrajiny.

Sára Kousková výjimku pro LET nedostala, přednost ...
Sára Kousková výjimku pro LET nedostala, přednost ...

10.02.2022 | Sára Kousková sice v prosinci uhrála plné členství na Ladies European Tour, ale kvůli odloženému přestupu k profesionálkám se ho letos definitivně nedočká. Zůstává u plánu dokončit univerzitní studium v zámoří, do kolotoče evropských turnajů se chce zapojit v červnu po návratu.

Start americké univerzitní sezóny se blíží
Start americké univerzitní sezóny se blíží

19.01.2022 | Přes dvacet českých hráčů a hráček aktuálně studuje a hraje soutěžní golf na amerických univerzitách. Jarní sezóna tamních soutěží se již blíží. Většina týmů zahájila přípravu a na první turnaje bude vyrážet začátkem příštího měsíce.

Sára Kousková obdržela pozvánku na šampionát do ...
Sára Kousková obdržela pozvánku na šampionát do ...

18.01.2022 | Legendární hřiště v Augustě si zahraje první česká golfistka. Současné postavení ve světovém amatérském žebříčku podle očekávání vyneslo Sáře Kouskové pozvání na Augusta National Women’s Amateur, který se bude hrát na přelomu března a dubna.

Golfistka roku ČGF Sára Kousková před významným ...
Golfistka roku ČGF Sára Kousková před významným ...

26.12.2021 | Amatérka roku Sára Kousková má za sebou senzační sezónu s dvěma významnými triumfy na univerzitním a profesionálním turnaji, kterou nedávno završila šestým místem na LET Q-School. Po ocenění na Večeru českého golfu se ohlíží za úspěchy roku 2021 a odkrývá plány pro příští sezónu.

Čechům se na podzim v zámořských univerzitních ...
Čechům se na podzim v zámořských univerzitních ...

19.11.2021 | Více než dvě desítky českých hráčů a hráček aktuálně studuje a hraje golf v USA. Největší hvězdou ukončeného semestru byla v zámoří Tereza Melecká, ale česká vlajka vlála vysoko v leaderboardech i díky Sáře Kouskové, Jiřímu Zuskovi či Dagmar Urbánkové.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde