Česká golfová federace

Aktuality

Jiří Zuska netuší, zda se stačí vrátit před uzavřením letišť

Jiří Zuska netuší, zda se stačí vrátit před uzavřením letišť

Klára Kuchařová, Pátek 3. dubna 2020

Loňský nejlepší český amatér Jiří Zuska, druhým rokem studující v Lousiville, by se rád vrátil po předčasně ukončené univerzitní sezóně do Česka. Cestu mu však může zkomplikovat případné zrušení odletů z Chicaga, jediného letiště stále provozujícího lety do Evropy.

Momentálně jste stále v USA, plánujete návrat domů?

Ano, letět bych měl za čtrnáct dní, jestli poletím, to se ale ještě neví. Prezident Trump už zavřel New York, New Jersey a Connecticut. Přemýšlí se, že se zavře i Chicago a okolí, což je momentálně jediné letiště, z kterého se lítá do Evropy, tak si držím palce.

Uvažoval jste, že byste v USA zůstal třeba do konce semestru? Co vás nakonec přimělo se domů vrátit?

Ano, taková možnost, že zůstanu, byla také. Dokonce jsem zvažoval, že tu zůstanu i přes léto a pak nastoupím hned do školy. Situace se ale horší a v tuhle chvíli si myslím, že je dobré být s blízkými, takže jsem se rozhodl jet domů.

Jaká je situace, co se týče výuky a provozu kampusu na vaší univerzitě?

Škola a kampus jsou zavřené, nebo alespoň velmi limitované. Výuka probíhá online do konce semestru, takže je to takový veget, občas udělám nějaký úkol či napíšu esej, ale jinak žádný stres.

 

A co golf? Turnaje jsou sice zrušeny, ale co tréninky? Máte alespoň otevřená hřiště?

Hřiště se pomalu pozavírala, takže veškerý můj trénink se odehrává doma na koberci a venku na loukách, žádná sláva to není.

Co plánujete do odletu z USA?

Upřímně nic moc. Pracovat na fyzické kondici a trénovat. Situace toho více nedovoluje. Jinak dělám takové ty běžné věci, učím se japonsky, hraju na harfu a bedlivě sleduju šachové turnaje...

To zní teda zajímavě! A máte již vymyšlený program na začátek golfové sezóny, která v dubnu ovšem proběhne bez turnajů?

Plánovat teď dopředu podle mého nemá moc cenu, protože zatím se situace jen zhoršuje. Je to trošku frustrující nevědět, kdy se to všechno zase rozjede. Je těžké trénovat a motivovat se, když člověk neví, na co a kdy se připravuje. Je to ale něco, s čím se nedá nic moc dělat. Jen vyčkat, až to přejde a využít ten čas na sobě pořádně zapracovat, abych potom, až se sezóna rozjede, byl připravený navázat tam, kde jsem skončil.

Národní Vysokoškolská Atletická Asociace NCAA potvrdila prodloužení sportovní způsobilosti studentům-atletům o jeden rok. Zvažujete tohoto dodatečného roku využít?

Určitě ano, bylo by super, kdybych tu mohl být o rok déle. Otázkou však je, jak to bude se stipendiem, jestli na to bude škola a tým mít peníze.

Datum: Pátek 3. dubna 2020
Všechny články autora

Související články

Start americké univerzitní sezóny se blíží
Start americké univerzitní sezóny se blíží

19.01.2022 | Přes dvacet českých hráčů a hráček aktuálně studuje a hraje soutěžní golf na amerických univerzitách. Jarní sezóna tamních soutěží se již blíží. Většina týmů zahájila přípravu a na první turnaje bude vyrážet začátkem příštího měsíce.

Čechům se na podzim v zámořských univerzitních ...
Čechům se na podzim v zámořských univerzitních ...

19.11.2021 | Více než dvě desítky českých hráčů a hráček aktuálně studuje a hraje golf v USA. Největší hvězdou ukončeného semestru byla v zámoří Tereza Melecká, ale česká vlajka vlála vysoko v leaderboardech i díky Sáře Kouskové, Jiřímu Zuskovi či Dagmar Urbánkové.

Sára Kousková v TOP 15 na univerzitním šampionátu
Sára Kousková v TOP 15 na univerzitním šampionátu

28.05.2021 | Sára Kousková se s jejím týmem z University of Texas probojovala až do závěrečné části univerzitního šampionátu NCAA DI Women's Championship. Česká golfistka se individuálně umístila na děleném 15. místě, v turnaji startovala také Patricie Macková, která se svým týmem cutem neprošla.

Jiří Zuska vyhrál turnaj University of Louisville ...
Jiří Zuska vyhrál turnaj University of Louisville ...

19.10.2020 | Skvělá zpráva přišla z amerického Kentucky, kde na turnaji na svém domácím hřišti v Lousville zvítězil český amatér Jiří Zuska. Nejlépe zvládl náročné třetí kolo a se skóre -15 vyhrál o sedm ran.

Kristýna Frýdlová se přizpůsobuje životu v rozdílnýc ...
Kristýna Frýdlová se přizpůsobuje životu v rozdílnýc ...

10.04.2020 | Přední česká reprezentantka Kristýna Frýdlová se stihla vrátit z univerzity v Miami před zhoršením situace ohledně COVID-19. V posledních týdnech se přizpůsobuje náhlým změnám. Mezi ty patří také časový posun, který jí ztěžuje online výuku a zkoušky.

Golfová univerzitní sezóna končí, někteří studenti ...
Golfová univerzitní sezóna končí, někteří studenti ...

15.03.2020 | Národní Vysokoškolská Atletická Asociace NCAA oficiálně zrušila veškeré zimní i jarní šampionáty kvůli šíření coronaviru COVID-19. Ruší se turnaje napříč divizemi, konferencemi i dalšími asociacemi. Univerzity zavírají či přechází na online výuku, což se týká i českých studentů.

Jiří Zuska plánuje v další sezóně vzestup na WAGRu ...
Jiří Zuska plánuje v další sezóně vzestup na WAGRu ...

17.12.2019 | Šesté místo na evropském amatérském šampionátu, výborné výsledky za mořem a především skok na světovém žebříčku WAGR. Bylo toho hodně, co přimělo odbornou porotu, aby určila vítězem ankety hledajícího nejlepšího amatérského golfistu roku 2019 dvacetiletého Jiřího Zusku z Podbořánek.

Sára Kousková přípravu na Augustu spojila s pomocí ...
Sára Kousková přípravu na Augustu spojila s pomocí ...

14.03.2022 | Česká amatérka Sára Kousková vystoupala ve světovém žebříčku WAGR už na 26. místo a její příprava na dosavadní vrchol kariéry – účast na Augusta National Women‘s Amateur – finišuje. V golfovém ráji si stačila v závěru února i zatrénovat a návštěvy využila k charitativní akci na podporu Ukrajiny.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde