Česká golfová federace

Aktuality

Českými dorosteneckými a juniorskými mistry jsou Klein, Tomi a Hurtová

Českými dorosteneckými a juniorskými mistry jsou Klein, Tomi a Hurtová

Tomáš Přikryl, Sobota 1. července 2023

Czech International Junior Amateur Championship v Mladé Boleslavi přinesl napínavé boje o tituly. Jen v kategorii dorostenek uloupila českým hráčkám vítězství Katharina Schroll z Rakouska; ostatní mezinárodní tituly zůstávají doma.

Mezinárodní mistrovství ČR dorostenců a juniorů je nejvýznamnějším tuzemským mládežnickým turnajem pořádaným Českou golfovou federací. O jeho kvalitě svědčí, že do startovního pole se vešli jen hráči s hendikepem nižším než 4,0. Celkem 156 hráčů, z toho 45 ze zahraničí se ve čtyřech kategoriích utkalo o mezinárodní, případně národní tituly mistrů.

Asi nejsledovanějším hráčem byl nejmladší hráč, který kdy prošel cutem v profesionálním turnaji série Challenge Tour, Louis Klein. Toho v prvním kole dokázal vyrovnat pouze Matouš Zach. Ani jednomu se však nevydařilo druhé kolo, a tak v něm přenechali vedoucí příčku zástupci Golf Clubu Brno Ondřeji Šustkovi. Klein (69, 75, 70) ale nakonec dokázal využít svých zkušeností a vynikajícím závěrečným kolem se vrátil na první příčku. Na druhého Ondřeje Šustka (70, 73, 75) se ještě dotahoval Matěj Mňahončák (78, 69, 72), kterému však i přes eagle na sedmé jamce a vzápětí birdie na osmé jamce nakonec chyběla jedna rána v celkovém součtu na druhé místo.

V kategorii Girls na své první kolo dlouho nezapomene poslední účastnice Tipsport Ladies Czech Open Miriam Barcalová, která zahrála v jednom kole eagle i albatros (na 17. jamce). Nevydařené třetí kolo ji však nakonec odsunulo až na konec TOP 10. Zvláště v této kategorii měly české hráčky silnou zahraniční konkurenci. Čest na stupních vítězů za Česko nakonec uhájila Natálie Slabá (77, 74, 72). Na prvním místě se umístila s náskokem dvou ran rakouská hráčka Katharina Schroll (75, 73, 73) a třetí místo putuje rovněž do Rakouska zásluhou Johanny Janisch (77, 73,73).

I v kategorii Juniors byly výsledky jako na houpačce. Skvělé první kolo zahrál pozdější vítěz David Tomi (70, 78, 73), aby po druhém kole přenechal první místo slovenskému hráči Renému Bergendimu (75, 71, 78).  Ten však hlavně na začátku posledního kola chyboval, a nakonec mu ani eagle na 17. jamce nestačil na druhé místo. O jednu ránu ho v posledním kole přeskočil Jan Piperek (77, 74, 72), který si skvělé třetí kolo trochu pokazil pouze na 17. jamce.

Jedinou hráčkou, která od prvního kola měla pod kontrolou své vítězství, byla Klára Hurtová (69, 73, 71). Druhá v pořadí Alexandra Šulíková (75, 70, 73) ze Slovenska ztrácela před závěrečným kolem tři rány. Hurtová však ihned na začátku posledního kola začala zvyšovat svůj náskok a nedala své soupeřce ani na chvíli žádnou šanci. Loňskou mistryni mezi dorostenkami, nyní už juniorku Veroniku Kedroňovou bude mrzet horší druhé kolo. Jedna rána jí chyběla na třetí příčku a medailovou pozici uvolnila Agátě Vahalové (73, 75, 72).

Ředitel šampionátu Luboš Klikar vyzdvihl připravenost hřiště v Mladé Boleslavi: „Turnaj se hrál na výborně připraveném hřišti s rychlými grýny. Mladá Boleslav už dávno není hřiště, kam se jezdí snižovat hendikepy. Vysázené stromy vyrostly a hráči musí být velice přesní.“ V dalším komentáři se vyjadřuje k celému mistrovství: „Do turnaje se přihlásilo přes 200 hráčů, kvalita byla vysoká. O stupně vítězů bojovali do posledních jamek i zahraniční hráči, takže mistrovství dostalo ten správný rozměr mezinárodního turnaje. Vždy mám radost, když tituly zůstanou doma. To se sice v jednom případě nepovedlo, ale na druhou stranu to ukazuje, jak kvalitní turnaj jsme mohli sledovat.“

Konečné výsledky naleznete zde

Foto: Zdeněk Sluka

Datum: Sobota 1. července 2023
Všechny články autora

Související články

Seniorům vládli zahraniční hráči, ženy uhlídaly ...
Seniorům vládli zahraniční hráči, ženy uhlídaly ...

10.08.2023 | Nebývalá zahraniční účast seniorského mezinárodního mistrovství v Karlových Varech se projevila u mužů také na stupních vítězů, kdy všechny tři medaile putují pryč z České republiky. Naopak ženy mezi sebe na stupně vítězů hráčky ze zahraničí nepustily.

Mezinárodní mistrovství ČR seniorů
Mezinárodní mistrovství ČR seniorů

07.08.2023 | Tradičně v Karlových Varech začíná v úterý 8. srpna třídenní mezinárodní šampionát České republiky amatérských golfistů seniorních kategorií a vstupuje tak do čtvrté dekády své historie. XXXI Czech International Senior Amateur Championship 2023 nabídne nebývale silnou zahraniční účast.

Mezinárodní mistrovství ČR ve hře na rány – trofeje ...
Mezinárodní mistrovství ČR ve hře na rány – trofeje ...

05.08.2023 | Mistrovské tituly ČR ve hře na rány zůstávají v roce 2023 doma. V dramatickém finiši přetlačil devatenáctiletý Filip Jakubčík z Golf Clubu Brno o šest let mladšího Louise Kleina z Albatrossu a o jedinou ránu obhájil loňský titul. Novou mistryní ČR je Veronika Kedroňová z Golf Clubu Olomouc.

Mezinárodní mistrovství ČR ve hře na rány hlásí ...
Mezinárodní mistrovství ČR ve hře na rány hlásí ...

31.07.2023 | Jeden z vrcholů domácí amatérské golfové sezony, CZECH INTERNATIONAL AMATEUR CHAMPIONSHIP 2023 presented by Raiffeisenbank, odstartuje již ve středu 2. srpna na mistrovském hřišti Prague Golf City Zbraslav. V sobotu 5. srpna pak budeme znát letošní amatérské mistry ve hře na rány.

Mezinárodní mistrovství ČR ve hře na rány – týden ...
Mezinárodní mistrovství ČR ve hře na rány – týden ...

17.07.2023 | Již jen týden zbývá do termínu 25. července do 12 hodin všem sportovně laděným amatérským golfistům a golfistkám, kdy vyprší lhůta pro přihlášky na Mezinárodní mistrovství ČR ve hře na rány. Od středy do soboty 2.-5. srpna bude jeho dějištěm mistrovské hřiště Prague Golf City Zbraslav.

Kunětická Hora je připravena na Národní mistrovství ...
Kunětická Hora je připravena na Národní mistrovství ...

12.07.2023 | Přes obavy pesimistů je resort Kunětická Hora perfektně připraveným dějištěm Národního mistrovství ČR žáků a kadetů. Od pátku 14. července do neděle se zde utká 121 českých golfových nadějí o tituly v kategoriích žáci/žákyně a kadeti/kadetky. ...

Czech International Match Play Championship 2023 ...
Czech International Match Play Championship 2023 ...

09.07.2023 | Mezinárodním mistrem jamkové hry se stala v Berouně Dominika Burdová, která ve finále porazila svoji soupeřku Terezu Zavřelovou na 16. jamce. Kategorii Amateurs ovládl Laurenz Kubin z Rakouska, když na 15. jamce skolil Jana Wdówku.

Šampiony Mezinárodního mistrovství ČR ve hře na ...
Šampiony Mezinárodního mistrovství ČR ve hře na ...

05.07.2023 | Dalším z vrcholů sezony berounského Royal Golf Clubu přichází ve dnech 6.-9. července s Mezinárodním mistrovstvím ČR ve hře na jamky. Od čtvrtka do neděle zde zabojuje o prvenství na mezinárodním šampionátu 126 českých hráčů a hráček a 15 účastníků ze zahraničí.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde