Česká golfová federace

Aktuality

Ohlédnutí 2018 (1.):  Spilková posouvá český golf vpřed

Ohlédnutí 2018 (1.): Spilková posouvá český golf vpřed

Jonáš Mencl, Neděle 30. prosince 2018

Klára Spilková v posledních dvou letech výrazně vynáší český golf vzhůru. Loni premiérovým vítězstvím na LET, letos postupem do elitní soutěže LPGA. Není už však sama, kdo má podíl na vzestupu českého golfu. Výtečnou sezónu mezi profesionály zažil i Filip Mrůzek, ani další hráči nezůstali pozadu.

Po loňském senzačním vítězství v Maroku dosáhla česká jednička Klára Spilková i v letošním sezóně vynikajícího úspěchu – jako první Češka v historii se stala členkou elitní ženské série LPGA. Stalo se tak ve finálové fázi kvalifikační školy v Severní Karolíně, kde pět kol dokonce vedla. Nakonec skončila po osmi kolech čtvrtá a členskou kartu získala s velkým přehledem.

Nechybělo mnoho a skvělá sezóna korunovaná postupem na americkou sérii mohla být ještě lepší. Při obhajobě titulu v Maroku skončila Klára Spilková těsně druhá, když vítězce Jenny Haglund podlehla až v play-off. Právě druhé místo z marockého Rabatu, ale také dvanáctá příčka na druhém australském turnaji a historicky nejlepší umístění (T50.) na evropském majoru Ricoh Womens British Open zajistily navíc české hráčce stejně jako loni umístění v TOP 10 (9. místo) konečného žebříčku Order of Merit Ladies European Tour.

Zatímco Spilková zažije v příštím roce první plnohodnotnou sezonu za oceánem, Karolína Vlčková vstoupí do své druhé profesionální sezóny na Symetra Tour, která je o pomyslné jedno patro níže než LPGA. V premiérové sezóně si ale česká profesionálka nevedla vůbec špatně: V prvních deseti turnajích sezony pokaždé prošla cutem. Až ve druhé části roku několikrát i díky zdravotním potížím výsledkově klopýtla, přesto na druhém americkém okruhu vytěžila ve své nováčkovské sezoně tři TOP 10 umístění, přičemž dělené čtvrté místo na FireKeepers Casino Hotel Championship je novým českým rekordem na tomto okruhu.

Historického zápisu letos dosáhla i Šideri Váňová svou kvalifikací na major Ricoh Women’s British Open. Česká bojovnice už poněkolikáté ukázala, že v kvalifikačních turnajích je jako ryba ve vodě. Dokázala totiž postoupit do druhé fáze o LPGA, ve které nakonec získala částečnou kartu na Symetra Tour. A v kvalifikaci se jí dařilo i v Evropě na konci roku. Po nevýrazné sezóně v ní uhájila kartu Ladies European Tour i pro příští rok.

Zahanbit se letos rozhodně nenechali ani čeští muži: Stanislav Matuš sice na vlastní kůži zažil jaký je výkonnostní rozdíl mezi tzv. třetiligovou Pro Golf Tour a druholigovou Challenge Tour; především v úvodu sezóny nemohl najít recept na to, jak projít cutem. Ve druhé části sezóny ale zabral a kartu pro příští rok uhájil, byť už si zřejmě nezahraje tolik turnajů jako v sezóně 2018.

Stejnou cestou jako Matuš loni se na Challenge Tour mohl dostat Ondřej Lieser. Nebýt malého počtu odehraných turnajů na Pro Golf Tour, možná by na konci slavil postup. Během pouhých sedmi turnajů PGT v Německu, Česku, Polsku a Rakousku totiž jednou vyhrál, celkem čtyřikrát skončil v TOP 3 a v TOP 25 dokonce ve všech případech. Díky tomu se posunul ve světovém žebříčku nejvýš z českých golfistů, aktuálně mu patří 648. místo. Brilantní sezóna, které scházelo jediné – získat kartu na Challenge Tour.

O tu se naopak nemusí strachovat Filip Mrůzek. Díky několika skvělým výsledkům, které uhrál díky sponzorským pozvánkám na Challenge Tour, si uhrál hráčskou kartu pro příští sezónu. Vůbec nejlépe si vedl v sousedním Rakousku na Euram Bank Open Championship, kde obsadil dělené osmé místo, po prvním kole si navíc zažil i slastný pocit vedoucího hráče turnaje. Mrůzkovi se ale nedařilo pouze za hranicemi Česka, vyhrál tři turnaje Moneta Czech PGA Tour a jasně ovládl i finanční žebříček domácí série s výdělkem 411 250 Kč. Na prestižním turnaji WGM Czech Open v Berouně navíc ukázal srdce bojovníka, když se skvělým comebackem vrátil do hry o titul, který nakonec ve finálovém kole slavil. Kromě toho vylepšil celkové skóre turnaje -22 po čtyřech kolech i rekord hřiště, neboť ve třetím kole zaznamenal 62 ran (-10).

Český profesionální golf prožil úspěšný rok, řada domácích hráčů dostala českou vlajku vysoko ve výsledkových listinách významných turnajových sérií a pokud bude pokračovat trend z posledních let, měli by se Češi prosazovat v zahraničí i nadále. Nakonec není vyloučeno, že Kláru Spilkovou v elitní soutěži doplní velmi záhy další česká jména. A že čeští muži najdou cestu, jak se probít mezi evropské i světové hvězdy.

Autor: Jonáš Mencl 
Datum: Neděle 30. prosince 2018
Všechny články autora

Související články

Domácí víkend bude ve znamení Raiffeisenbank Preside ...
Domácí víkend bude ve znamení Raiffeisenbank Preside ...

23.09.2021 | Posledním letošním tuzemským turnajem předních amatérů bude Raiffeisenbank President Masters Invitational, které se uskuteční od pátku do neděle v Karlových Varech. Další start na LPGA Tour čeká Kláru Spilkovou, Karolínu Vlčkovou na Symetra Tour. Na Challenge Tour hraje Gordan Brixi.

Lieser, Mrůzek a osm Češek na evropských sériích, ...
Lieser, Mrůzek a osm Češek na evropských sériích, ...

15.09.2021 | Osm českých hráček dnes odstartovalo do turnaje LET Access Series ve Švýcarsku, ve čtvrtek začínají mužské turnaje za účasti Ondřeje Liesera (European Tour) a Filipa Mrůzka (Challenge Tour). Do hry se vracejí po pauze také Klára Spilková (LPGA) a Karolína Vlčková (Symetra Tour).

Spilková pokračuje v Austrálii, Cafourek na startu ...
Spilková pokračuje v Austrálii, Cafourek na startu ...

12.02.2020 | Bohatý program čeká na profesionální golfisty v druhé polovině týdne. Jan Cafourek vstupuje do nové sezóny na Pro Golf Tour, Kláru Spilkovou čeká druhý start na LPGA v Austrálii a Stanislav Matuš završí vstup do Challenge Tour v Jihoafrické republice.

Šest českých zástupců startuje na čtyřech profesioná ...
Šest českých zástupců startuje na čtyřech profesioná ...

10.07.2019 | Tři české hráčky a tři hráči budou v druhé polovině týdne startovat na turnajích ze sérií LETAS, Symetra Tour, Challenge Tour a Pro Golf Tour. Klára Spilková se na americkou LPGA prozatím nevrací.

Spilková pokračuje na LPGA, dva Češi na Challenge ...
Spilková pokračuje na LPGA, dva Češi na Challenge ...

01.05.2019 | Klára Spilková pokračuje na LPGA Tour dalším startem v Kalifornii, Jan Cafourek a Filip Mrůzek se představí na turnaji European Challenge Tour ve Španělsku a hned sedm hráček bude hájit české barvy na turnaji série LET Access Series ve Švýcarsku.

Češi na mezinárodní scéně – 35. týden
Češi na mezinárodní scéně – 35. týden

02.09.2022 | Na přelomu týdne mohou čeští hráči dosáhnout dalších skvělých individuálních, ale také týmových výsledků. Po úspěchu družstva žen na mistrovství světa odehrávajícím se v minulém týdnu se o vylepšení svého maxima snaží i družstvo mužů. Sára Kousková bojuje o své další vítězství v sérii LETAS.

Klára Spilková na dalším turnaji Epson Tour
Klára Spilková na dalším turnaji Epson Tour

30.03.2022 | V rychlém sledu pokračuje dámská Epson Tour, na které letos působí Klára Spilková. Další čtyřdenní turnaj začíná ve čtvrtek v Arizoně, kde bude chtít česká profesionálka pokračovat ve zlepšujících se výsledcích.

Profesionální série: ženské trio v Africe, Lieser ...
Profesionální série: ženské trio v Africe, Lieser ...

23.03.2022 | Řada českých želízek bude ve hře na profesionálních akcích. Na další turnaj LET se chystají Kristýna Napoleaová, Tereza Melecká a Šideri Váňová, na DP World Tour se vrátí Ondřej Lieser v Kataru, další turnaj Epson Tour bude hrát Klára Spilková a třetí akce Pro Golf Tour je před Janem Cafourkem.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde