Česká golfová federace

Aktuality

Česká pětka na LET v Hong Kongu

Česká pětka na LET v Hong Kongu

Tomáš Přikryl, Čtvrtek 5. října 2023

Série LET se po dlouhé evropské šňůře přesouvá do Asie turnajem Aramco Team Series Presented By PIF - Hong Kong. Bude to jedna z posledních možností zajistit si body pro umístění v TOP 70 Race to Costa del Sol a tedy i plné hrací karty pro LET 2024. O 70. příčku bojují hlavně Melichová a Kousková.

Třídenní „one million dollars“ turnaj dorazí 6. října na ikonická hřiště New a Eden ve Fanlingu v Hongkong Golf Clubu. Jde o velmi očekávaný debut Aramco Team Series v Hongkongu, kam se ženský profesionální golf vrací po čtyřech letech. Jeho význam pro hráčky umocňuje i to, že je započítáván do žebříčků Race to Costa del Sol a Rolex Women's World Golf Ranking.

Právě umístění v TOP 70 Race to Costa del Sol znamená pro hráčky obhájení členských karet na Ladies European Tour 2024. Z Češek mají už prakticky jistou pozici v TOP 70 Klára Davidson Spilková na 8. a Kristýna Napoleaová na 29. místě. Aktuálně má reálnou šanci také Jana Melichová, které výsledek ve Francii pomohl k vzestupu na 63. místo pořadí Race to Costa del Sol. Jen o dvě příčky níže momentálně figuruje Sára Kousková, pro niž by aktuálně 65. pozice také znamenala plnou hrací kartu na LET v příštím roce: „Cílem pro nás zůstává umístění v nejlepší sedmdesátce. Celou sezónu se mé postavení v žebříčku vyvíjelo dobře, nicméně prázdniny, kdy jsem díky své nováčkovské kartě nemohla na vysoce hodnocených turnajích hrát, pořadím trochu zamávaly. Jsem ráda, že se nám od Irish Open daří sbírat důležité body, protože to vypadá, že to na konci sezóny bude ohromně vyrovnané.“  

Velmi inovativní formát Aramco Team Series spojuje v jediném turnaji paralelně individuální a týmovou soutěž. Individuální se hraje jako obvykle na rány ve 3 kolech s cutem po 2. kole pro 60 nejlepších a všechny ties. V týmové části se v rámci Aramco Team Series presented by PIF - Hong Kong sejde 28 týmů, jejichž kapitánky si pomocí jedinečného systému draftování vyberou jednu profesionální spoluhráčku a třetí jim přidělí náhodný los. Doplněním o jednu amatérskou golfistku je zkompletován čtyřčlenný tým. Ten soutěží na 36 jamek během prvních dvou dnů, přičemž se týmu započítávají dva nejlepší výsledky dne a konečné pořadí určuje součet obou dnů.

Jako jedna z kapitánek týmů odstartuje v Hongkongu i Klára Davidson Spilková a už z Hong Kongu popsala své rozpoložení: „Týden odpočinku bez golfu, týden u Jaderského moře a týden pilné přípravy mi prospěly a cítím se na závěr sezony odpočinutá a dobře připravená. Přiletěla jsem až v pondělí a stále trochu bojuju jak s hřištěm, tak s vysokými teplotami nad 35 stupňů, snad 100% vlhkostí a časovým posunem, ale to se do pátku srovná. Hřiště je nádherné a pro mě nové. Zatím jsem stihla odehrát jen deset jamek, ale ještě mě čeká pro-am, tak snad budu mít šanci všechny zdejší jamky s příběhem dostatečně poznat a na tradiční malé greeny si zvyknout.“ Nejen hřiště bude pro Davidson Spilkovou novinkou. Letos poprvé se na turnaji bude muset obejít bez svého stálého caddieho a manžela Seana.

Svoji pozici v týmu a dojmy z hřiště popisuje také Sára Kousková: “Poprvé jsem nebyla vzhledem k nabitému startovnímu poli kapitánkou a mám samozřejmě radost, že si mě Rose Zhang vybrala do týmu. Známe se z university, naposledy jsme spolu hrály loni ve flightu na Augusta National Womens Amateur a moc jsme si to na hřišti užily. Věřím, že se nám společně s Martou Sanz Bario a amatérkou povede zahrát co nejlépe individuálně i týmově.

Po svém úspěchu ve Francii vyhlíží turnaj v Hong Kongu s optimismem i Jana Melichová: „Díky výsledkům z posledních tří turnajů v Evropě cestuju do Asie s mnohem lepším psychickým nastavením a také s větším sebevědomím. Jsem uvolněná a moc se těším.“

V Hong Kongu se tedy po delší době představí celá pětice našich elitních profesionálek, kromě Davidson Spilkové, Melichové a Kouskové nebudou chybět ani Tereza Melecká a Kristýna Napoleaová.

I přes to, že na turnaji chybí loňská vítězka a světová čtyřka Nelly Korda, má turnaj velmi kvalitní obsazení. Největší hvězdou týmové soutěže bude určitě světová jednička a aktuální vítězka Women’s British Open, Lilia Vu. Ve startovním poli se objeví i světová trojka, Jihokorejka Jin-Young Ko nebo hvězdy Solheim Cupu 2023 Španělka Carlota Ciganda a Švédka Caroline Hedwall.

Jak si v této konkurenci povedou na Aramco Team Series české hráčky, můžete sledovat od 6. do 8. října mj. v přímých přenosech na O2 TV Sport denně od 7.00 do 11:00.

Výsledky Aramco Team Series Presented By PIF - Hong Kong sledujte zde.

Připravil: -vrk-
Foto: Tristan Jones / LET

Datum: Čtvrtek 5. října 2023
Všechny články autora

Související články

Mys Dobré naděje je další zastávkou LET
Mys Dobré naděje je další zastávkou LET

24.04.2024 | Ladies European Tour (LET) se z Johannesburgu přesouvá do Kapského Města ke svému osmému turnaji sezony. Na start čtyřdenního Investec South African Women's Open se ve čtvrtek 25. dubna postaví stejná česká sestava z předchozího týdne na Joburg Ladies Open, kde zazářila v TOP 5 Tereza Melecká.

Pro českou čtyřku začíná první LET ARAMCO Team ...
Pro českou čtyřku začíná první LET ARAMCO Team ...

07.03.2024 | Na první z pěti unikátních turnajů ARAMCO Team Series v rámci LET zamířila na Floridu čtveřice českých profesionálek. Klára Davidson Spilková, Sára Kousková, Jana Melichová a Kristýna Napoleaová se od 8.3. zúčastní třídenního turnaje o 1 milion dolarů na hřišti Feather Sound Country Club v Tampě.

Češky finišují na LET v rámci Aramco Team Series ...
Češky finišují na LET v rámci Aramco Team Series ...

26.10.2023 | Posledním mimoevropským turnajem letošního ročníku Ladies European Tour je finále Aramco Team Series by PIF konaný 27.-29. října v saudskoarabském Rijádu. Tento a další zbylé dva turnaje LET v Evropě odehrají společně Klára Davidson Spilková, Kristýna Napoleaová, Sára Kousková a Jana Melichová.

Tým Napoleaové vyhrál Aramco Team Series v Hongkongu
Tým Napoleaové vyhrál Aramco Team Series v Hongkongu

08.10.2023 | Aramco Team Series v Hong Kongu zkrátil tajfun Koinu na dvě kola, nicméně v plně odehrané soutěži družstev triumfoval tým Kristýny Napoleaové, když po senzačním výkonu v druhém kole vyhrál s celkovým výsledkem -31. V individuální soutěži byla nejlepší z Češek Klára Davidson Spilková na 21.

Tři Češky prošly cutem na Ladies European Tour ...
Tři Češky prošly cutem na Ladies European Tour ...

10.09.2023 | Ze čtveřice českých hráček na nizozemské zastávce Ladies European Tour se třem z nich podařilo projít cutem do finálové neděle. Mohutný finiš ve 3. kole vynesl Kláru Davidson Spilkovou na dělenou 15. příčku, Jana Melichová a Sára Kousková skončily ve čtvrté a páté desítce.

Nizozemská výzva na Ladies European Tour pro české ...
Nizozemská výzva na Ladies European Tour pro české ...

07.09.2023 | Jedinou nizozemskou zastávkou sezony na okruhu Ladies European Tour bude Big Green Egg Open. Odehraje se o víkendu 8.-10. září na hřišti Hilversumsche Golf Club a v nabitém startovním poli jsou opět čtyři české profesionálky Klára Davidson Spilková, Tereza Melecká, Sára Kousková a Jana Melichová.

Pro Kláru Davidson Spilkovou je La Sella Open ...
Pro Kláru Davidson Spilkovou je La Sella Open ...

19.07.2023 | Po chladném Londýně se české hráčky přesunuly do slunného Španělska. Pětici Češek doplnila také Tereza Koželuhová. Klára Davidson Spilková bude ladit formu před major turnajem ve Francii, který je na programu již příští týden.

Ladies European Tour s pěti Češkami na Aramco ...
Ladies European Tour s pěti Češkami na Aramco ...

13.07.2023 | Ladies European Tour se po týdenní přestávce vrací týmovým turnajem Aramco Team Series Presented By PIF – London. 14. až 16. července 2023 zde bude hrát paralelně v individuální i týmové soutěži i pět Češek.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde