Česká golfová federace

Aktuality

Změny v ČGF od 1. července: technickým ředitelem Luboš Klikar, sportovním Petr Šavrda

Změny v ČGF od 1. července: technickým ředitelem Luboš Klikar, sportovním Petr Šavrda

Petr Halaburda, Středa 1. července 2020

K personálním změnám, na které během konference ČGF upozornil prezident Zdeněk Kodejš, dochází v řízení technického a sportovního úseku STK ČGF. Funkce technického ředitele se dnešním dnem ujal Luboš Klikar, sportovním ředitelem je nově Petr Šavrda.

Co změny obnášejí, vysvětluje generální sekretář Aleš Libecajt, který je současně předseda STK ČGF: „Od samého počátku mého fungování v pozici předsedy STK jsem byl přesvědčen, že je potřeba oddělit tuzemský golf (turnaje, soutěže, mezinárodní akce na našem území) od golfu vrcholového (reprezentace, tréninkový systém). Bez sebemenších pochyb se v mnoha ohledech tato problematika prolíná, ale každý z těchto úseků potřebuje své vedení. To se s nástupem Jana Šonky do funkce manažera STK v březnu 2019 podařilo vyřešit.“

Sportovní ředitel Luboš Klikar tehdy dostal oba nově vzniklé úseky na povel. Petr Šavrda byl manažer sportovního a Jan Šonka technického úseku.

„Bylo mi však víc než jasné, že plné pracovní vytížení Jana Šonky pro ČGF nebude dlouhodobě možné. Je velmi úzce spjat s dynamicky se rozvíjející Hostivaří a dříve či později bude chtít svou pracovní kariéru naplňovat tam. Přišlo to však dřív, než jsme čekali. Výsledkem je nový model a nové výzvy. Luboš Klikar bude řídit tuzemský golf se vším, co k tomu patří. Petr Šavrda přebírá vlak s názvem výkonnostní golf – tréninkový systém – reprezentace. O své hlavní výzvy se s vámi podělí už sami,“ říká Aleš Libecajt.

Připomněl současně, že Jan Šonka jeho tým neopouští. „Jan zůstává členem technického úseku STK, regionální STK Západ B a budete se s ním nadále vídat zejména při mládežnických turnajích. Přeji všem kolegům v nových funkcích pevné nervy, správná rozhodnutí a tolik potřebný úsměv na tváři.“

Luboš Klikar se po letech vrací k tomu, co mu sedí nejvíc. „Poté, co jsem od roku 2009 pro ČGF postupně pracoval jako manažer STK, generální sekretář a sportovní ředitel, se „na stará kolena“ vracím k tomu, co mám určitě nejraději – vymýšlení a organizování turnajů pro nejlepší hráče a hlavně potkávání se s nimi,“ svěřil se.

A poodhalil, jaké spřádá plány. „Moc se na novou roli i dva hlavní úkoly s ní spojené těším. První úkol spočívá ve změně formátu soutěží družstev mládeže do 14, 16 a 18 let, aby byly ještě atraktivnější. Chtěl bych posílit význam čtyř golfových regionů v mládežnickém golfu, aby byly samy schopny do podzimních finále v každé věkové kategorii vyslat dva své nejlepší týmy. Osmičlenná finále by se pak hrála už jen ve hře na jamky na čtyřech různých hřištích včetně devítijamkových. Rád bych takto hráčům a hráčkám do 18 let prodloužil jejich každoroční soutěžní sezónu až do začátku či poloviny října a současně si uvolnil termíny v kalendáři hlavních akcí ČGF,“ vysvětlil Luboš Klikar.

„Druhý úkol je ještě ambicióznější a spočívá ve spuštění a řízení nové série až osmi turnajů ročně pro nejlepší české hráče bez ohledu na jejich status profesionála či amatéra. Tzv. Czech Open Golf Tour je podle mě jediná cesta, jak podpořit další výkonnostní růst naší špičky směrem k pravidelným startům v hlavních profesionálních túrách v Evropě a ve světě. Chystám se v nejbližších dnech o tomto konceptu jednat s vedením PGA C, několika potenciálními partnery a také manažery předních hřišť, abychom „open túru“ mohli spustit už v roce 2021, resp. 2022,“ řekl Luboš Klikar.

Sportovní a výkonnostní golf včetně reprezentačních výběrů bude plně řídit Petr Šavrda. „Z pracovního hlediska se toho pro mě zase až tolik nemění. Jako manažer reprezentace a tréninkového systému jsem měl na starost totožnou agendu. Hlavní změnou tak je převzetí odpovědnosti za tento úsek. Součástí mé práce bude tvorba dlouhodobé koncepce výkonnostního golfu, výběr a vedení realizačního týmu a jisté rozhodovací pravomoci. Věřím, že mi v úspěšnému působení v pozici sportovního ředitele pomohou nasbírané zkušenosti z předešlých sedmi let v pozici manažera a že se mi bude dařit posouvat český výkonnostní golf stále kupředu,“ svěřil se nový sportovní ředitel Petr Šavrda.

 

Datum: Středa 1. července 2020
Všechny články autora

Související články

ME mužských seniorských týmů 2023 bude v Mariánských ...
ME mužských seniorských týmů 2023 bude v Mariánských ...

01.03.2022 | Mistrovství Evropy seniorských mužských družstev v roce 2023 se uskuteční na hřišti RGC Mariánské Lázně. Oznámili to zástupci Evropské golfové asociace (EGA). V západočeském lázeňském městě se bude hrát ve dnech 5.-9. září příštího roku.

Sportovní ředitel Petr Šavrda o českém výkonnostním ...
Sportovní ředitel Petr Šavrda o českém výkonnostním ...

21.12.2021 | Nejlepší české golfisty známe a závěrečným kolem Q-School LET byla v pondělí definitivně uzavřena sezóna českých výkonnostních golfistů. Byla zase úspěšnější, ale sportovní ředitel ČGF Petr Šavrda se ohlíží nejen za končícím rokem, ale vyhlíží také nejbližší budoucnost.

Evian Junior Cup: Po 1. kole Češi na sedmém místě
Evian Junior Cup: Po 1. kole Češi na sedmém místě

21.09.2021 | Na sedmém místě je český tým starších žáků v prestižní soutěži The Amundi Evian Junior Cup, která odstartovala dnes ve Francii. Mladí Češi však neztrácejí příliš na nejlepší družstva, od čtvrtého místa je dělí pouhé tři rány. Z jednotlivců zvládl nejlépe nástrahy prvního kola Louis Klein (+3).

Startují evropské šampionáty družstev, muže čeká ...
Startují evropské šampionáty družstev, muže čeká ...

05.07.2021 | Vrchol amatérské evropské sezóny přichází, hrají se evropské šampionáty týmů v kategoriích žen, mužů, dorostenců a dorostenek. Pouze muži se nemohou zapojit do boje o medaile – v Estonsku je čeká od středy boj o návrat mezi elitu. Další turnaje začínají v úterý.

První společné setkání reprezentantů po koronavirové ...
První společné setkání reprezentantů po koronavirové ...

17.05.2021 | První soustředění hráčů Tréninkových skupin ČGF se uskutečnilo během víkendu v Albatross Golf Resortu. Vedle hlavního kouče Staffana Johanssona se ho zúčastnil premiérově i nový národní kouč Harry Scott a další trenéři.

Harry Scott má za sebou první kroky v novém angažmá ...
Harry Scott má za sebou první kroky v novém angažmá ...

01.05.2021 | Několik týdnů si musel počkat, než se vydá za svým vysněným angažmá. V dubnu nový národní kouč Harry Scott mohl konečně navzdory všem opatřením vyrazit do Prahy a započít svoji práci pro Českou golfovou federaci. Anglický trenér má za sebou cestu po regionech, chystá první reprezentační soustředění.

Čtrnáct turnajů letos chystá LET Access Series
Čtrnáct turnajů letos chystá LET Access Series

15.03.2021 | Čtrnáct turnajů nachystala na letošní sezónu druhá nejvyšší evropská dámská profesionální série LET Access Series. Soutěže se budou hrát od května do října, hned druhá akce počátkem června - Czech Ladies Challenge - se představí na Konopišti.

Vyřazovací část španělského šampionátu si zahraje ...
Vyřazovací část španělského šampionátu si zahraje ...

04.03.2021 | Pouze Agáta Vahalová prošla náročnou kvalifikací španělských šampionátů mužů a žen, které mají za sebou dvě kola hraná na rány. Další tři ženy a dva muži kvalifikačním sítem neprošli, Václavu Tichému utekl postup o jednu ránu.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde