Česká golfová federace

Aktuality

Kousková překonala české maximum na ME žen, skončila osmá

Kousková překonala české maximum na ME žen, skončila osmá

Jonáš Mencl, Sobota 28. července 2018

Loni překonala český rekord na mistrovství Evropy žen desátým místem, letos Sára Kousková skončila ještě o dvě příčky výše. Ze Slovenska veze skvělé dělené osmé místo. Šampionát ovládla Španělka Calia Barquin o ránu před Němkou Esther Henseleit.

Sára Kousková se na Penati rozpomněla na loňský úspěch ve Švýcarsku, kde nakonec brala desáté místo a o jednu příčku překonala maximum Karolíny Vlčkové. Letos začala u východních sousedů ve velkém stylu, když hned v prvním kole zahrála na hřišti Heritage 67 ran.

A ve skvělých výkonech pokračovala i v dalších kolech. Ve druhém zahrála v paru, ve třetím jednu pod. Až ve finálové rundě nezvládla poprvé v turnaji obejít hřiště v paru nebo lépe. Po 73 ranách (+1) si pohoršila ve skóre na -5 a v pořadí o jednu příčku na konečné osmé místo.

„Mrzí mě závěr dnešního kola. Špatně jsem vyhodnotila situaci na poslední jamce a zbytečně ztratila. Z celého šampionátu mám ale dobrý pocit, držela jsem vyrovnanou hru a stále byla v první desítce,“ prozradila z dějiště nejúspěšnější česká golfistka evropského šampionátu.

Ve hře ale nebylo jen umístění v první desítce, ale také historicky první medaile z mistrovství Evropy. Ta jí ovšem o čtyři rány utekla. „Medaile mě nesvazovala – hrála jsem tak, abych byla co nejvýš a v sobotu mohla mít radost. A domů odjíždím spokojená,“ oprávněně dodala reprezentantka.

Z českého pohledu byl šampionát úspěšný už jen proto, že se ho zúčastnil rekordní počet českých hráček (11). A kromě Kouskové prošly cutem další dvě národní hráčky: Kateřina Vlašínová si udělala na závěr turnaje radost dvěma údery pod par a nakonec obsadila dělenou 30. pozici, Hana Ryšková po 76 ranách v sobotu skončila na děleném 38. místě.

„Z výsledků českých hráček máme pochopitelně velkou radost. Byly vidět, jejich přítomnost na hřišti byla cítit. Sára hrála skvělý golf, ale i další Češky se předvedly ve výborném světle,“ pochválil jejich výkonný ředitel turnaje Luboš Klikar, který s dalšími členy soutěžního výboru řešil v sobotu přerušení hry kvůli bouřkám. Hra byla pozastavena na dvě hodiny, poslední flight dokončil finálové kolo v 17:15.

Španělka Barquin prvenství ubránila

Vítězkou mistrovství Evropy žen se na Penati stala Celia Barquin; španělská hráčka ve druhém kole v řadě neudělala na hřišti jedinou chybu, přesto musela o titul bojovat do poslední chvíle. Němka Esther Henseleit nesložila zbraně a na vedoucí hráčku turnaje zaútočila pěti birdie. Až proměněný třímetrový putt Španělky do paru na závěrečné jamce rozhodl o nové šampionce.

Ta při děkovné řeči zmínila, že se v příštím roce hodlá profesionalizovat a zkusit evropský okruh Ladies European Tour.

Hřiště Penati hráčky nadchlo

Vynikající dojem zanechal v hráčkách resort Penati a zvláště jeho hřiště Heritage, na němž se uskutečnilo letošní mistrovství. Hráčky, které neprošly cutem, mohly navíc v sobotu využít hřiště Legend. Zástupci Slovenské golfové asociace se nechali slyšet, že vrcholné evropské akce hodlají na Penati pořádat i nadále. Není divu, resort disponuje vším, co je k pořadání takto velkých akcí potřeba.

Konečné výsledky

Foto: Zdeněk Sluka

Autor: Jonáš Mencl 
Datum: Sobota 28. července 2018
Všechny články autora

Související články

Češi vezou ze Slovinska zlato a stříbro
Češi vezou ze Slovinska zlato a stříbro

23.04.2022 | Dvě cenné medaile vezou ze Slovinska čeští mladí golfisté z 8. European Olympic Hopes Trophy ve Slovinsku. Chlapecký tým prohrál těsně souboj o zlato, dívky svoji soutěž naprosto ovládly.

Mladí reprezentanti na EOHT znovu jasně vyhrávali
Mladí reprezentanti na EOHT znovu jasně vyhrávali

22.04.2022 | Dvě výhry nad italskými soupeři se stejným výsledkem 3:0. Také druhý den přinesl českým družstvům na European Olympic Hopes Trophy radost a klid před závěrečným hracím dnem.

Češi na EOHT zvládli úvodní den bez ztráty
Češi na EOHT zvládli úvodní den bez ztráty

21.04.2022 | Velmi vydařený den mají za sebou mladé české výběry startující v soutěži European Olympic Hopes Trophy, která odstartovala ve Slovinsku. Chlapecký i dívčí tým vyhrály proti Maďarsku i Slovensku, navíc v součtu prohrály jediný z dvanácti zápasů.

Liesera čeká další start, české trio hraje v  ...
Liesera čeká další start, české trio hraje v  ...

20.04.2022 | Bohatý program čeká na české golfisty v závěru týdne. Tři profesionálky startují v Austrálii, Ondřej Lieser bude hrát v rámci DP World Tour ve Španělsku a nejmladší české reprezentační výběry se představí na European Olympic Hopes Trophy ve Slovinsku.

Cafourek získal v Egyptě druhý titul na Pro Golf ...
Cafourek získal v Egyptě druhý titul na Pro Golf ...

14.04.2022 | Skvělá dvě kola a vítězné dvoujamkové play-off přineslo Janu Cafourkovi v Egyptě druhý titul na sérii Pro Golf Tour v kariéře. Český profesionál měl sice pozvolnější úvodní den (72), ale poté přišel fantastický finiš (67+66), vítězství a zisk pěti tisíc dolarů.

Český vrchol světových žebříčků zůstává beze změn
Český vrchol světových žebříčků zůstává beze změn

06.04.2022 | Nadále se českým hráčům daří z pohledu světových hodnocení mezi amatéry i profesionály. V první kategorii jsou těmi nejlepšími Jiří Zuska a Sára Kousková, profesionálům vládnou Ondřej Lieser a Klára Spilková, kterou však o výrazný náskok připravila Kristýna Napoleaová.

Amatérky se vytáhly ve Španělsku, do posledních ...
Amatérky se vytáhly ve Španělsku, do posledních ...

02.04.2022 | Českým profesionálkám hrajícím na turnaji LET v Jihoafrické republice finálová kola nevyšla, Kristýna Napoleaová a Šideri Váňová skončily s výsledkem +19 na děleném 63. místě. Dobré zprávy naopak přišly ze silně obsazeného amatérského turnaje ve Španělsku, kde obsadilo ženské družstvo druhé místo.

Na Augusta National Women’s Amateur Kousková cutem ...
Na Augusta National Women’s Amateur Kousková cutem ...

01.04.2022 | Start druhého kola byl na turnaji Augusta National Women’s Amateur kvůli počasí odložen a čtvrteční kolo se proto dohrálo až dnes. Sára Kousková (+12) cutem do finálového kola na Augusta National neprošla.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde