Česká golfová federace

Aktuality

ME družstev: dívky a chlapci v evropské špičce, muži a ženy drží pozice

ME družstev: dívky a chlapci v evropské špičce, muži a ženy drží pozice

Petr Halaburda, Pátek 20. července 2018

Dvě česká družstva ze čtyř ve finálové osmičce. Takový byl výkonnostní cíl ČGF před startem ME družstev, která se uskutečnila v minulém týdnu. Postupem do bojů o medaile potěšily oba dorostenecké týmy. Zatímco muži potvrdili své loňské pozice, od žen se čekal důraznější tlak na elitu.

Před letošní sezónou přišel k národním výběrům nový kouč a některé individuální výkony v první části sezóny potvrzovaly, že to na výkonnost českých hráčů mělo kladný vliv. „Staffan Johansson naše hráče teprve poznává, i tak jsme se však dohodli, že při letošních nominacích bude mít právo posledního slova,“ nechává nakouknout pod pokličku výběru čtyř českých týmů na ME družstev sportovní ředitel ČGF Luboš Klikar.

Cíle byly jasné už dlouho před sezónou: „Postup minimálně dvou ze čtyř týmů do elitní osmičky. Věděli jsme, že máme silný tým dorostenek, že dorostenci mohou na Kaskádě využít znalost hřiště a domácí prostředí, osobně jsem nejvíc věřil ženskému týmu,“ říká Klikar, který si připravil podrobnější hodnocení všech čtyř šampionátů.

European Boys‘ Team Championship
„Postupu do prvního výkonnostního koše jsme věřili do poslední chvíle, ač souboj s Itálií byl velmi napínavý. Mohli jsme mít i na první čtyřku, ovšem to bychom nesměli skončit osmí a hned ve čtvrtfinále narazit na Španělsko, které bylo na Kaskádě naprosto suverénní. Španělé mají letos zcela mimořádný tým, který navíc přijel osobně podpořit i prezident Královské španělské golfové federace Gonzaga Escauriaza (na snímku). Španělsku to na Kaskádě mimochodem velmi svědčí: před třemi lety tady dorostenky vyhrály, takže ani nepřekvapí, že sportovní ředitel José Ignácio Gervas mi v žertu hned napsal, že ČGF moc rád podpoří, pokud budeme chtít pořádat nějaké další mistrovství Evropy... I z pohledu českého golfu je šesté místo chlapců historickým úspěchem. Cenný je především skalp silného Dánska, navíc i závěrečné utkání s Anglií bylo dlouho vyrovnané. A hlavně: na příštím šampionátu chlapců ve Francii mohou hrát čtyři hráči ze současného výběru, třeba se staneme černým koněm turnaje.“

European Girls‘ Team Championship
„Děvčata potvrdila současnou sílu našeho golfu. Moc si vážím toho, že vybojovala čtvrté místo na cizí půdě. Stejně jako jejich předchůdkyně před třemi roky doma na Kaskádě. Strašně jsem našim hráčkám přál bronz, ten pocit mít doma "placku" z mistrovství Evropy, ale hrát proti Švédkám u nich doma bylo hodně těžké. Děvčata, kapitán a kouč si zaslouží velký respekt!“

European Amateur Team Championship
„Dvanáctého místa mužů si také moc cením, je to udržení pozic a není se vůbec zač stydět. Je otázka, zda vůbec máme na to se mezi osm nejlepších týmů Evropy mezi muži dostat či dostávat. Stále citelněji se ukazuje, že špička u nás není tak široká. Úbytek kvalitních dospělých hráčů po odchodu těch nejlepších k profesionálům se u nás projevuje mnohem výrazněji než třeba v Anglii, Španělsku či Skandinávii, kde mají mnohem širší hráčské základny.“

European Ladies‘ Team Championship
„Na ženský tým se vztahovala mnohem větší očekávání. Stejně to asi cítil i Staffan, který se nakonec rozhodl být právě s tímto týmem v Rakousku. Dvanácté místo sice není žádný průšvih, ale ani žádný velký důvod k radosti či uspokojení. Podle Staffana máme hodně velmi dobrých hráček, bohužel nám chybějí jedna či dvě výjimečné hráčky, které by přinesly výsledky pod 70 ran a strhly ostatní k nadšenému výkonu. Od 20. místa našeho týmu žen v roce 2016 na Islandu jsme se sice posunuli dopředu, ale rád bych naše hráčky viděl pravidelně bojovat v prvním koši o evropské medaile.“

Na individuální ME žen na Slovensku pojede deset Češek
Evropské týmové šampionáty nejsou jedinou významnou zkouškou v sezóně. Individuální mužský evropský šampionát se už konal na konci června, ženský se hraje v příštím týdnu v Penati na Slovensku. Na přelomu srpna a září se navíc budou hrát týmová mistrovství světa žen a mužů v Irsku.

„Třinácté místo Jiřího Zusky z letošního ME mužů v Holandsku je skvělý počin a pokračování cesty, kterou před třemi lety v Penati nastoupil Vítek Novák. O rok později Šimon Zach vybojoval bronz a Jiří Zuska letos potvrdil, že se s Čechy prostě musí počítat,“ uvedl Klikar, který bude na Slovensku v roli ředitele ME žen za EGA zblízka sledovat výkony nebývale početné skupiny českých hráček.

Na hřiště Heritage v Penati nedaleko Senice vyrazí deset Češek! „Šest našich hráček se dostalo na startovní listinu díky svému postavení na světovém amatérském žebříčku (WAGR). ČGF nominovala další dvě nejlépe postavené hráčky na WAGR – tj. Marii Luňáčkovou a Terezu Meleckou. Z pozice náhradnic se do startovního pole posunuly Františka Luňáčková a Patricie Macková,“ uvedl aktuální novinku Klikar, který by si na Slovensku přál alespoň čtyři postupy cutem a minimálně dvě hráčky v TOP 20.

Dosud nejlepší umístění na ME žen mají Sára Kousková (10. místo) a Karolína Vlčková (11. místo).

 

 

Datum: Pátek 20. července 2018
Všechny články autora

Související články

Češi vezou ze Slovinska zlato a stříbro
Češi vezou ze Slovinska zlato a stříbro

23.04.2022 | Dvě cenné medaile vezou ze Slovinska čeští mladí golfisté z 8. European Olympic Hopes Trophy ve Slovinsku. Chlapecký tým prohrál těsně souboj o zlato, dívky svoji soutěž naprosto ovládly.

Mladí reprezentanti na EOHT znovu jasně vyhrávali
Mladí reprezentanti na EOHT znovu jasně vyhrávali

22.04.2022 | Dvě výhry nad italskými soupeři se stejným výsledkem 3:0. Také druhý den přinesl českým družstvům na European Olympic Hopes Trophy radost a klid před závěrečným hracím dnem.

Češi na EOHT zvládli úvodní den bez ztráty
Češi na EOHT zvládli úvodní den bez ztráty

21.04.2022 | Velmi vydařený den mají za sebou mladé české výběry startující v soutěži European Olympic Hopes Trophy, která odstartovala ve Slovinsku. Chlapecký i dívčí tým vyhrály proti Maďarsku i Slovensku, navíc v součtu prohrály jediný z dvanácti zápasů.

Liesera čeká další start, české trio hraje v  ...
Liesera čeká další start, české trio hraje v  ...

20.04.2022 | Bohatý program čeká na české golfisty v závěru týdne. Tři profesionálky startují v Austrálii, Ondřej Lieser bude hrát v rámci DP World Tour ve Španělsku a nejmladší české reprezentační výběry se představí na European Olympic Hopes Trophy ve Slovinsku.

Cafourek získal v Egyptě druhý titul na Pro Golf ...
Cafourek získal v Egyptě druhý titul na Pro Golf ...

14.04.2022 | Skvělá dvě kola a vítězné dvoujamkové play-off přineslo Janu Cafourkovi v Egyptě druhý titul na sérii Pro Golf Tour v kariéře. Český profesionál měl sice pozvolnější úvodní den (72), ale poté přišel fantastický finiš (67+66), vítězství a zisk pěti tisíc dolarů.

Český vrchol světových žebříčků zůstává beze změn
Český vrchol světových žebříčků zůstává beze změn

06.04.2022 | Nadále se českým hráčům daří z pohledu světových hodnocení mezi amatéry i profesionály. V první kategorii jsou těmi nejlepšími Jiří Zuska a Sára Kousková, profesionálům vládnou Ondřej Lieser a Klára Spilková, kterou však o výrazný náskok připravila Kristýna Napoleaová.

Amatérky se vytáhly ve Španělsku, do posledních ...
Amatérky se vytáhly ve Španělsku, do posledních ...

02.04.2022 | Českým profesionálkám hrajícím na turnaji LET v Jihoafrické republice finálová kola nevyšla, Kristýna Napoleaová a Šideri Váňová skončily s výsledkem +19 na děleném 63. místě. Dobré zprávy naopak přišly ze silně obsazeného amatérského turnaje ve Španělsku, kde obsadilo ženské družstvo druhé místo.

Na Augusta National Women’s Amateur Kousková cutem ...
Na Augusta National Women’s Amateur Kousková cutem ...

01.04.2022 | Start druhého kola byl na turnaji Augusta National Women’s Amateur kvůli počasí odložen a čtvrteční kolo se proto dohrálo až dnes. Sára Kousková (+12) cutem do finálového kola na Augusta National neprošla.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde