Česká golfová federace

Aktuality

Změny v pravidlech platných od 1. ledna 2019 - 12.

Změny v pravidlech platných od 1. ledna 2019 - 12.

Dalibor Procházka, Středa 28. listopadu 2018

Dnešní díl uzavírající tucet pokračování bude spíš takový pel-mel, protože stěžejní témata jsme víceméně probrali. Ale není malých témat a koneckonců leccos z uvedeného má praktický dopad.

Začneme třeba s holemi a míčem. V prvé řadě v Pravidlech už teď nenajde specifikace ohledně délky, tvaru, rozměrů a dalších vlastností. To všechno bylo ze stávajících dodatků vyčleněno do Pravidel pro výstroj, která jsou dostupná výhradně elektronicky. To má výhodu v tom, že je lze aktualizovat prakticky kdykoli a tím rychleji reagovat na nové objevy a technologické trendy. A kdo potřebuje něco ověřit, má všechno hezky pohromadě včetně schválených seznamů a podobně.

Z praktického hlediska je pak důležité hlavně zachování limitního počtu 14 holí, které hráč během kola může používat.  To bylo i předtím, ale nově se jinak přistupuje k situaci, kdy hráč hůl během kola poškodí. Dříve se muselo řešit, jakým způsobem k tomu došlo – při hře nebo třeba ve vzteku.

Dnes je to jedno, takže z pohledu Pravidel není rozdíl, jestli hůl zlomíte nebo ohnete o skrytý kořen při samotné ráně, nebo když po nepovedené ráně vzteky hůl zahodíte. Ani v jednom případě si totiž takovou hůl nebudete moci vyměnit! Na oplátku ji i v poškozeném stavu můžete po zbytek kola používat (typicky se to může týkat patru s ohnutým krčkem). Jedinou výjimkou je, pokud vám hůl poškodí někdo jiný nebo něco jiného (ale popravdě, kde nahonem vzít náhradí vybavení, že).

Související tresty zůstávají stejné – za ránu nevyhovující holí je diskvalifikace (ale nevadí, pokud takovou hůl máte v bagu, dokud s ní nezahrajete ránu) a za více než 14 holí jsou to 2, nejvýše 4 trestné rány ve hře na rány a odečtení 1 nebo 2 jamek od stavu zápasu ve hře na jamky (podle toho, jak rychle to zjistíte a jestli Pravidla porušíte na jedné nebo více jamek).

Tím se dostáváme k podobným paušálním trestům nesouvisejícím s nějakou konkrétní herní situací:

  • sem patří pozdní nebo brzký start (všeobecný trest 5 minut po nebo do 5 minut před startovním časem, jinak diskvalifikace)
  • trest za víc než jednoho nosiče (všeobecný trest za každou jamku, kde k něčemu takovému došlo – to je změna oproti současnému stavu, kdy to bylo jako s těmi holemi!)
  • trest za nepovolené použití výstroje (za první porušení všeobecný trest, za druhé už diskvalifikace)
  • trest za pomalou hru resp. zbytečné zdržování (tady už je přímo v základních Pravidlech odstupňovaná škála – 1 trestná rána za první porušení, všeobecný trest za druhé porušení a diskvalifikace za třetí porušení, přičemž Soutěžní výbor nad to může zavést Místní pravidlo stanovující vlastní tempo hry včetně škály trestů)
  • trest za nevhodné chování alias porušení etikety (tady je stále jediným trestem diskvalifikace, ale Soutěžní výbor nově může přijmout jako Místní pravidlo vlastní Kodex chování, kde může stanovit další omezení a hlavně definovat vlastní odstupňovanou škálu trestů – díky tomu se snad dočkáme častějšího uplatňování podobných trestů, protože udělit jednu nebo dvě trestné rány je jednodušší, než někoho vykázat ze hřiště, i když i na to může dojít).

 Částečně sem patří i cvičení – během kola se nic nemění, hráč může pouze cvičně patovat nebo přihrávat na posledně dohraném jamkovišti nebo v jeho okolí (a i to může Soutěžní výbor zakázat), nebo na příštím odpališti nebo v jeho okolí, samozřejmě ne z bankru. Co se mění je pohled na cvičení před kolem nebo mezi koly. V jamkovce to zůstává bez omezení (ledaže Soutěžní výbor stanoví jinak, jako třeba při mistrovství republiky), ve hře na rány je nově povoleno cvičení po kole, takže třeba při dvoudenním turnaji si můžete jít ještě večer pinknout pár jamek, když bude volno a budete mít sílu a chuť (samozřejmě to Soutěžní výbor může zakázat, když bude chtít).

Zůstává tak nemožnost cvičit před kolem (pokud to Soutěžní výbor nepovolí), ale i tady se stávající poměrně drakonický trest okamžité diskvalifikace (vlastně i za něco, co mohl hráč provést omylem) zmírňuje na všeobecný trest za první takové porušení s diskvalifikací až v druhé instanci. Tady lze narazit zejména u docela oblíbených odpoledních 9jamkových turnajů, kde by Soutěžní výbor neměl zapomenout cvičení povolit (protože někde má třeba dost času a jde hrát i ráno).

Ale pojďme se ještě vrátit k tomu tempu hry. V Pravidlech se nově objevil pojem ready golf, který si ale ne všichni vysvětlují správně. Není to o tom, že si můžu hrát tak rychle až bleskurychle, jak já chci. Formální definice je hra mimo pořadí za účelem zrychlení tempa hry, když tak hráči činí bezpečným a odpovědným způsobem. Nemůžu tak třeba pomalejšímu spoluhráči sprostě utéct, protože mě nebaví na něj pořád čekat.

Co můžu, je odehrát míč, když už jsem připraven, zatímco spoluhráč, který je ve skutečnosti na řadě, ještě ne. Přitom ale samozřejmě musím dávat pozor, abych nikoho neohrozil – ať už hráče ve skupině před sebou (něco takového by mě nemělo ani napadnout!), nebo i vlastní spoluhráče (kteří to nemusejí čekat a mohli by mi omylem vstoupit do směru hry). A samozřejmě je to i o tom, zrychlit všechno okolo včetně přípravy k ráně, zatímco hrají ostatní. Neměl bych také nikoho vyrušit, takže když se třeba spoluhráč již chystá k ráně, neměl bych se ho snažit za každou cenu o pár vteřin „předběhnout“ – tím bych atmosféře ve flightu nepřispěl.

Celkově by to mělo pomoci hlavně v situaci, kdy jeden z hráčů má nějakou obtížnou situaci, na kterou potřebuje víc času, nebo je obecně pomalejší a k míčům dorazí vždycky poslední (tam ale trochu pozor, abyste svým rychlým postupem takovému hráči naopak nevlezli do směru hry, když je zároveň i o dost kratší). Ono se to ale snad rychle zažije a bude to ku prospěchu věci!

Předchozí publikované díly:

  1. Proč změny, přehled publikací
  2. Struktura, jazyk a terminologie
  3. Nové a změněné pojmy
  4. Jamkoviště
  5. Bunker
  6. Trestné oblasti
  7. Aut, ztracený a provizorní míč
  8. Beztrestné úlevy
  9. Spouštění míče
  10. Příprava na ránu
  11. Aplikace pravidel
Datum: Středa 28. listopadu 2018
Všechny články autora

Související články

Hlavní změny v nové edici Pravidel golfu
Hlavní změny v nové edici Pravidel golfu

07.11.2022 | Dnes bylo uvolněno znění nové edice Pravidel golfu, která vstoupí v platnost příští rok (2023). Tentokrát nejde o revoluční změny jako v posledním případě (2019), ale „jen“ o standardní změnovou edici, která se opakuje každé čtyři roky. I tak ale stojí za to si představit, na co se můžeme těšit.

Amatérem po 1. lednu 2022
Amatérem po 1. lednu 2022

12.11.2021 | Na konci října – po celosvětovém zveřejnění nové edice Pravidel amatérského statusu, která začnou platit od 1. ledna 2022 – jsme avizovali vydání druhého článku zabývajícího se konkrétními dopady všech přijatých změn na český golf. Tady je!...

Pravidla amatérského statusu od 1. ledna 2022
Pravidla amatérského statusu od 1. ledna 2022

26.10.2021 | V úterý 26. října byla publikována modernizovaná Pravidla amatérského statusu, kterými se golf globálně začne řídit od 1. ledna 2022. Pojďme si představit nejdůležitější změny.

Jak dobře znáte Pravidla golfu? Vyzkoušejte si ...
Jak dobře znáte Pravidla golfu? Vyzkoušejte si ...

12.04.2021 | Dnešním dnem spouští Česká golfová federace vlastní online platformu pravidlových testů. Bude sloužit jak široké veřejnosti k nezávaznému ověření, jak na tom kdo je se znalostí pravidel, tak i pro výukové a zkouškové účely rozhodčích golfu.

Pravidla golfu v češtině naleznete už také v aplikac ...
Pravidla golfu v češtině naleznete už také v aplikac ...

27.02.2021 | Více než dva roky jsou v platnosti nová Pravidla golfu, jejichž znění lze čerpat jak z několika tuzemských tištěných publikací, tak také z elektronických médií včetně mobilní aplikace ČGF. Nově lze hledat pravidla v českém jazyce také v celosvětově využívané aplikaci R&A.

Jaká budou Pravidla amatérského statusu od roku ...
Jaká budou Pravidla amatérského statusu od roku ...

22.02.2021 | Právě dnes oba řídící orgány golfu ve světě – R&A a USGA – publikovaly návrh modernizovaných Pravidel amatérského statusu, která by v nové podobě měla platit od 1. ledna 2022. Pro někoho nezáživné čtení, pro jiného bestseller. Pravidla amatérského statusu však ovlivňují golfový život každého z nás.

Jak na WHS? Metodické pokyny
Jak na WHS? Metodické pokyny

08.07.2020 | Nástup nového Světového hendikepového systému (WHS) byl zpomalen epidemií COVID-19. Ale golf naštěstí patřil k prvním aktivitám, které se dočkaly uvolnění, a tak jsou poslední týdny již ve znamení plnokrevného turnajového provozu. To s sebou samozřejmě přineslo první reálné zkušenosti s WHS.

Stručný průvodce Pravidly pro hendikepy
Stručný průvodce Pravidly pro hendikepy

10.04.2020 | Na webu ČGF v sekci DOKUMENTY byl publikován Stručný průvodce Pravidly pro hendikepy. Nový průvodce poskytuje jednoduchá vysvětlení a běžné aplikace Pravidel pro hendikepy, který je součástí Světového hendikepového systému (WHS).

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde