Česká golfová federace

Aktuality

Jiří Zuska zvládl důležitý první krok k profesionálnímu golfu

Jiří Zuska zvládl důležitý první krok k profesionálnímu golfu

Tomáš Přikryl, Středa 3. května 2023

Loni si Zuska vybojoval starty na profesionálních turnajích PGA Tour a Korn Ferry Tour. V obou turnajích prošel cutem a stále jako amatér získal body do profesionálního žebříčku mužů. Jak důležité budou tyto dva výsledky, se teprve ukáže. Již teď má Zuska jistou pozvánku na D+D REAL Czech Masters.

Začátkem března Jiří Zuska přepsal historii českého golfu, když prošel cutem v turnaji PGA Tour a v Portoriku obsadil se skóre -3 dělenou 54. příčku. „Jsem spokojený, že jsem ve své premiéře na PGA Tour hned zvládl projít cutem... Po posledním puttu v druhém kole se mi velice ulevilo, neboť jsem si uvědomil, že jsem dosáhl svého hlavního cíle,“ komentoval Zuska svůj historický úspěch.

Turnaj série Korn Ferry Tour HomeTown Lenders Championship nezačal pro žádného hráče příjemně, ale hlavně pro Zusku, který měl odstartovat až v posledních čtvrtečních odpoledních časech, se stalo čekání na start dlouhým nechtěným zážitkem. Nepřízeň počasí odložila jeho start na páteční večer. „V pátek jsem od začátku dne věděl, že z prvního kola nestihnu odehrát mnoho jamek. Připravil jsem se ale stejně jako na jakékoliv jiné kolo a do těch čtyřech jamek jsem dal vše,“ hodnotil po prvních kolech začátek turnaje.

Aby toho nebylo málo, tak jeho sobotní dohrávka okamžitě navazovala na start do následujícího kola. V tu dobu Zuska na sebe upoutal snad největší pozornost, protože se dělil o první místo v turnaji: „To, že jsem vedl, jsem vlastně zjistil až na konci dne. Mezi prvním a druhým kolem jsme měli čas jen podepsat skórkarty a jít znovu na to,“ doplňuje Zuska.

Turnaj HomeTown Lenders Championship byl z důvodu počasí nakonec zkrácen na 54 jamek. Proto Zusku po zdolání cutu čekalo již jen poslední finálové kolo. Ani toto kolo nedalo hráčům od nepřízně počasí odpočinout: „…foukal vítr až 40 kilometrů za hodinu… Některé rány z týčka i do greenu byly opravdu náročné a jsem rád za to, že jsem se zvládl vyvarovat větším potížím a využil birdie šancí hned na začátku kola,“ komentoval Zuska po turnaji.

S celkovým skóre -2, po kolech 65, 72, 71, si Zuska z Alabamy odvezl dělenou 53. příčku. „Jsem moc rád, že jsem prošel na PGA Tour i nyní na Korn Ferry Tour cutem i s tím, že jsem si vědom, na čem je ještě potřeba zapracovat. Bylo skvělé vést po prvním kole a vidět, že jsem na tom herně podobně jako ti nejlepší profesionálové. K lepšímu výsledku chyběla jen větší odolnost v náročnějších situacích,“ hodnotil čtyřiadvacetiletý golfista svoji cestu na profesionálních turnajích.

Pro českého fanouška je dobrou zprávou oznámení promotéra českého turnaje DP World Tour. Jiří Zuska by se měl představit i českým divákům v srpnu v turnaji D+D REAL Czech Masters. Na to, zda i v českém prostředí projde cutem, získá další body do světového profesionálního žebříčku, a třeba i naději na účast na LOH v Paříži 2024, si musíme ještě počkat. Výsledky Jiřího Zusky jsou pro české golfové fanoušky výbornou pozvánkou na srpnový turnaj na Albatrossu.

Konečné výsledky z turnaje HomeTown Lenders Championship naleznete zde.

Foto: Alex Slitz/Getty Images

Datum: Středa 3. května 2023
Všechny články autora

Související články

Zuska i Brixi prošli cutem na Challenge Tour v ...
Zuska i Brixi prošli cutem na Challenge Tour v ...

24.03.2024 | Druhá nejvyšší evropská série Challenge Tour završila v neděli 24.3. druhý ze dvou březnových turnajů v Indii. Na Kolkata Challenge na hřišti Royal Calcutta prošli do finálových kol i oba čeští zástupci. Lépe skončil Gordan Brixi na dělené 26. příčce, Jiří Zuska přes dobrý začátek dělil 38.

Druhý turnaj Challenge Tour v Indii: Zuska a Brixi ...
Druhý turnaj Challenge Tour v Indii: Zuska a Brixi ...

20.03.2024 | Challenge Tour má na programu od 21. do 24. března druhý ze dvou turnajů na půdě Indie. Dva čeští profesionálové Jiří Zuska a Gordan Brixi se opět postaví na start, tentokrát v rozpálené Kalkatě na Kolkata Challenge, který hostí indické top hřiště Royal Calcutta Golf Club.

Zuska na Challenge Tour v Indii o jedinou ránu ...
Zuska na Challenge Tour v Indii o jedinou ránu ...

17.03.2024 | Česká jednička Jiří Zuska byl na indickém podniku druhé nejvyšší evropská série Challenge Tour hodně vidět. Na Delhi Challenge se tři kola držel ve hře o vítězství, nakonec uzavřel turnaj jednu ránu od TOP10 na výborném 11. místě. Druhý z Čechů Gordan Brixi do víkendového finále neprošel.

Challenge Tour v Indii si zahrají dva čeští p ...
Challenge Tour v Indii si zahrají dva čeští p ...

13.03.2024 | Druhá nejvyšší evropská série Challenge Tour pokračuje dvěma turnaji v Indii. Na startu obou z nich budou i dva čeští profesionálové, současná česká jednička Jiří Zuska a Gordan Brixi. Jako první je čeká od 14. do 17. března Delhi Challenge s dotací 300 tisíc dolarů.

Jiřího Zusku čeká bitva o kartu na DP World Tour
Jiřího Zusku čeká bitva o kartu na DP World Tour

01.11.2023 | Ve čtvrtek 2.11. začne další velká výzva pro Jiřího Zusku. Ve Španělsku vstoupí do druhé fáze Q-School pro nejvyšší evropskou sérii DP World Tour. V konkurenci hráčů z celého světa se během čtyřkolového turnaje pokusí probojovat do finálové fáze a v ní získat místo na DP World Tour v roce 2024.

Na Swiss Challenge čtyři čeští profesionálové
Na Swiss Challenge čtyři čeští profesionálové

20.09.2023 | V Challenge tour zbývá odehrát poslední čtyři turnaje. Ve čtvrtek do turnaje Swiss Challenge zasáhne vedle Jiřího Zusky a Filipa Mrůzka také Šimon Zach a Marek Siakala. Mrůzek se pokusí navázat na své poslední skvělé výsledky. Zach a Siakala vezou nadějnou formu z předešlých turnajů.

Jiří Zuska a Filip Mrůzek na Challenge de España
Jiří Zuska a Filip Mrůzek na Challenge de España

06.09.2023 | Vedení Challenge Tour zařadilo do startovního pole další zastávky Challenge Tour ve Španělsku i Jiřího Zusku. Společně s ním se v turnaji představí také Filip Mrůzek. Challenge de España se odehraje od 7. do 10. září na hřišti Club de Golf Playa Serena v Almeiře.

Jiří Zuska na 14. místě na D+D Real Czech Masters
Jiří Zuska na 14. místě na D+D Real Czech Masters

27.08.2023 | Světový golf i český úspěch přinesl od 24. do 27. srpna na Albatross Golf Resortu podnik série DP World Tour D+D REAL CZECH MASTERS 2023. Čerstvý český profesionál Jiří Zuska tu potvrdil neoficiální roli české jedničky a mezi evropskou elitou skončil na skvělé 14.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde