Česká golfová federace

Aktuality

Jiří Zuska se zapíše do historie PGA Tour

Jiří Zuska se zapíše do historie PGA Tour

Klára Kuchařová, Středa 1. března 2023

Dlouhodobě nejlepší český amatér Jiří Zuska se zapíše do historie jako první hráč z České republiky na turnaji americké PGA Tour. Na podnik Puerto Rico Open, který začíná tento čtvrtek, se kvalifikoval díky druhému místu v sérii Elite Amateur Series.

Nejslavnější PGA Tour má v tomto týdnu na programu turnaj Puerto Rico Open, který se hraje od 2.–5. března na hřišti Grand Reserve Golf Club s parem 72 a délkou 7506 yardů, a neobejde se ani bez českého reprezentanta Jiřího Zusky.

Naše amatérská jednička, která se o start na nejvyšší golfové tour světa zasloužila v létě díky druhému místu v sérii Elite Amateur Series, bude prvním hráčem v historii na PGA Tour s českou vlajkou u svého jména.

„Hřiště je poměrně dlouhé a je tu hodně vodních překážek, takže klíčem bude silná hra z týčka. Typ trávy je podobný Bermudě, která u nás v Česku sice není, ale díky zkušenostem z universitních turnajů v USA jsem zvyklý,“ vzkazuje z dějiště hráč, kterému aktuálně patří 61. místo ve světovém žebříčku World Amateur Golf Rankings (WAGR).

„Přiletěl za mnou táta, který mi bude kedit a dorazí také bratr. Je skvělé, že tu jsou a mohu se s nimi bavit česky, jelikož mi to v cizím prostředí dodává pocit pohody a klidu. Také jsem hrál cvičné kolo s Matti Schmidem, který je členem PGA Tour a se kterým jsem strávil tři roky v týmu v Louisville,“ dodává Zuska.

V prvním kole bude Zuska startovat ve 13:49 českého času, a to z první jamky po boku Američanů Jesseho Muellera a hráče Ryder Cupu z roku 2010 Jeffa Overtona.

Turnaj Puerto Rico Open v minulých letech vyhrál například slavný Nor Viktor Hovland či Američan Tony Finau. Ač světová špička v tomto týdnu startuje na souběžnému turnaji Arnold Palmer Invitational, v Puerto Ricu budou hrát čtyři vítězové na PGA Tour z minulých dvou let i mnoho vítězů na Korn Ferry Tour.

O úspěších českého hráče, které vedly až k dosavadnímu vrcholu, si můžete přečíst v článku z minulého týdne zde.

Startovní listina

Leaderboard

Datum: Středa 1. března 2023
Všechny články autora

Související články

Zuska i Brixi prošli cutem na Challenge Tour v ...
Zuska i Brixi prošli cutem na Challenge Tour v ...

24.03.2024 | Druhá nejvyšší evropská série Challenge Tour završila v neděli 24.3. druhý ze dvou březnových turnajů v Indii. Na Kolkata Challenge na hřišti Royal Calcutta prošli do finálových kol i oba čeští zástupci. Lépe skončil Gordan Brixi na dělené 26. příčce, Jiří Zuska přes dobrý začátek dělil 38.

Druhý turnaj Challenge Tour v Indii: Zuska a Brixi ...
Druhý turnaj Challenge Tour v Indii: Zuska a Brixi ...

20.03.2024 | Challenge Tour má na programu od 21. do 24. března druhý ze dvou turnajů na půdě Indie. Dva čeští profesionálové Jiří Zuska a Gordan Brixi se opět postaví na start, tentokrát v rozpálené Kalkatě na Kolkata Challenge, který hostí indické top hřiště Royal Calcutta Golf Club.

Zuska na Challenge Tour v Indii o jedinou ránu ...
Zuska na Challenge Tour v Indii o jedinou ránu ...

17.03.2024 | Česká jednička Jiří Zuska byl na indickém podniku druhé nejvyšší evropská série Challenge Tour hodně vidět. Na Delhi Challenge se tři kola držel ve hře o vítězství, nakonec uzavřel turnaj jednu ránu od TOP10 na výborném 11. místě. Druhý z Čechů Gordan Brixi do víkendového finále neprošel.

Challenge Tour v Indii si zahrají dva čeští p ...
Challenge Tour v Indii si zahrají dva čeští p ...

13.03.2024 | Druhá nejvyšší evropská série Challenge Tour pokračuje dvěma turnaji v Indii. Na startu obou z nich budou i dva čeští profesionálové, současná česká jednička Jiří Zuska a Gordan Brixi. Jako první je čeká od 14. do 17. března Delhi Challenge s dotací 300 tisíc dolarů.

Jiřího Zusku čeká bitva o kartu na DP World Tour
Jiřího Zusku čeká bitva o kartu na DP World Tour

01.11.2023 | Ve čtvrtek 2.11. začne další velká výzva pro Jiřího Zusku. Ve Španělsku vstoupí do druhé fáze Q-School pro nejvyšší evropskou sérii DP World Tour. V konkurenci hráčů z celého světa se během čtyřkolového turnaje pokusí probojovat do finálové fáze a v ní získat místo na DP World Tour v roce 2024.

Na Swiss Challenge čtyři čeští profesionálové
Na Swiss Challenge čtyři čeští profesionálové

20.09.2023 | V Challenge tour zbývá odehrát poslední čtyři turnaje. Ve čtvrtek do turnaje Swiss Challenge zasáhne vedle Jiřího Zusky a Filipa Mrůzka také Šimon Zach a Marek Siakala. Mrůzek se pokusí navázat na své poslední skvělé výsledky. Zach a Siakala vezou nadějnou formu z předešlých turnajů.

Jiří Zuska a Filip Mrůzek na Challenge de España
Jiří Zuska a Filip Mrůzek na Challenge de España

06.09.2023 | Vedení Challenge Tour zařadilo do startovního pole další zastávky Challenge Tour ve Španělsku i Jiřího Zusku. Společně s ním se v turnaji představí také Filip Mrůzek. Challenge de España se odehraje od 7. do 10. září na hřišti Club de Golf Playa Serena v Almeiře.

Jiří Zuska na 14. místě na D+D Real Czech Masters
Jiří Zuska na 14. místě na D+D Real Czech Masters

27.08.2023 | Světový golf i český úspěch přinesl od 24. do 27. srpna na Albatross Golf Resortu podnik série DP World Tour D+D REAL CZECH MASTERS 2023. Čerstvý český profesionál Jiří Zuska tu potvrdil neoficiální roli české jedničky a mezi evropskou elitou skončil na skvělé 14.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde