Česká golfová federace

Aktuality

Sára Kousková převzala na Zbraslavi plnou hrací kartu na Ladies European Tour pro rok 2023

Sára Kousková převzala na Zbraslavi plnou hrací kartu na Ladies European Tour pro rok 2023

Neděle 16. října 2022

Sára Kousková ovládla celoroční žebříček Order of Merit druhé nejvyšší evropské golfové soutěže Ladies European Tour Access Series a stala se tak historicky první českou golfistkou, které se podařilo získat podobné ocenění.

Ač Kousková absolvovala pouze polovinu z 20 turnajů, které letošní ročník LETAS nabídl, připsala si kromě vítězství v OoM také titul Rookie of the Year a prvenství v oficiálním Money Listu. Prvenství v hodnocení LETAS Kouskové zajistilo plnou hrací kartu na Ladies European Tour pro rok 2023.

Česká golfistka, která získala v žebříčku OoM celkem 2592 bodů, se neúčastnila posledního turnaje LETAS u Zaragozy, jenž již na jejím vítězství nemohl nic změnit. Druhá Němka Chiara Noja zaostala za českou golfistkou o téměř 370 bodů, třetí místo patří Momoce Kobori z Nového Zélandu. Plnou kartu na Ladies European Tour si zajistily ještě Němka Patricie Schmidt, nizozemská golfistka Lauren Holmey a Švédka Anna Magnusson.

Kouskové letos po vstupu mezi profesionálky pomohly k celoročnímu triumfu zejména tři vítězství – v Malaze, Jonkopingu a Puidoux. V deseti turnajích slavila kromě výher další tři umístění na stupních vítězů a na každém z turnajů prošla cutem.

Všechny tři výhry byly trochu odlišné, ale vážím si každé z nich. Ohromně moc jsem si vzala nejen z těchto turnajů, ale také z dalších, kde jsem bojovala do posledních jamek o výhru. Jsem přesvědčená, že ještě důležitější než samotné výsledky, byl pro mě sběr informací a zkušeností. Ty budu chtít využít už příští rok v soubojích s těmi nejlepšími…“ líčí rodačka z Karlových Varů. „Plán letošních turnajů byl lehce fluidní, ale byli jsme s týmem připraveni na několik variant průběhu sezóny. Volba cesty přes LETAS se ukázala být jako ta nejlepší, i když to nebylo zrovna lehké rozhodování. To, že vše dopadlo ziskem karty a výhrou v OoM, ač se to v červnu mohlo zdát spíš jako sen, je ohromná odměna.“

Česká golfistka měla možnost převzít všechna ocenění od zástupkyně Ladies European Tour Kláry Kuchařové o tomto víkendu v Praze, ve svém domovském klubu na Zbraslavi. „Bylo to ohromně milé a velmi osobní. Trochu mě mrzelo, že jsem nemohla být u pátečního předávání ve Španělsku, ale dnešní zážitek to vše ještě předčil. Byl to jeden z nejdojemnějších momentů v mém životě,“ říká Kousková, která přijímala gratulace z celého světa. „Ohromně si vážím všech zpráv, které jsem dostala, a ještě teď mi chodí. Zároveň to vnímám jako určitou odměnu a motivaci do budoucna. Je to takové palivo do toho mého „dieselového“ motoru. Vždyť co může být lepší, než rozdávat radost svým blízkým a lidem, kteří vám fandí… A je to o to cennější, když se třeba jedná i o vaše protihráčky,“ směje se Kousková a ke svému úspěchu dodává. „Vlastně mi vše ještě ani moc nedochází. Ale vzhledem k tomu, že už příští týden budeme plánovat jakých turnajů se následující rok na LET chceme účastnit, tak mi to dělá ohromný úsměv na tváři. Moc se těším. Cíle ještě stanovené nemáme, ale určitě bych se chtěla pohybovat v TOP 25 žebříčku LET a prorazit na jednom z majorů.“

Kouskové její letošní výsledky pomohly také ke kariérnímu posunu na světovém žebříčku, kde jí nyní na 260. místě. Na konci května, kdy se rozhodla přestoupit k profesionálkám, jí přitom patřilo umístění až v osmé světové stovce. Aktuální pozice by jí zajistila, společně s Klárou Spilkovou, účast na olympijských hrách v Paříži. „Samozřejmě skok na žebříčku je to obrovský. Amatérské turnaje se do světového žebříčku nepočítaly, takže jsem reálně začala sbírat body až od června. A moc mě těší, že se nám daří plnit plán i směrem k olympijským hrám v Paříži. Ty jsou velkým snem a motivací,“ říká s ohledem na OH třiadvacetiletá golfistka.

Pro Kouskovou ještě letošní sezóna nekončí. Díky svému vítězství v LETAS obdržela pozvánku na prestižní Australian Open, ve hře jsou i pozvánky na Aramco Series v Jeddah a také na finále Ladies European Tour ve Španělsku, kde by měla možnost poměřit síly s nejlepšími golfistkami starého kontinentu. „Ještě nechci hodnotit celou sezónu, protože jsme se rozhodli si ji trochu prodloužit. Jsem šťastná, že budu moct závěr roku strávit na hřišti a zahrát si s nejlepšími golfistkami světa. Věřím, že se mi povede na turnajích přetavit to, co zatím fungovalo celou sezónu – tedy konzistentní hra z týčka a v poli. Když se k tomu přidá i puttování, tak věřím, že mohu být úspěšná i mezi nimi,“ usmívá se Kousková na závěr.

Výsledky celoročního žebříčku Order of Merit naleznete zde.
Výsledky celoročního žebříčku Rookie of the Year naleznete zde.

 

Foto: Patrik Jeřicha

 
Datum: Neděle 16. října 2022
Všechny články autora

Související články

Deště v Austrálii odplavily golfistkám turnaj ...
Deště v Austrálii odplavily golfistkám turnaj ...

07.04.2024 | Turnaj Australian Women's Classic série LET v australském Bonville se měl odehrát na 3 kola 5.-7.4. Silné deště dovolily odehrát jen sobotní kolo, které stanovilo konečné výsledky a turnaj nebude klasifikován jako oficiální turnaj LET. TOP10 umístění Davidson Spilkové a Kouskové je tím znehodnoceno.

Turnaj LET v Austrálii byl zkrácen do dvou dnů
Turnaj LET v Austrálii byl zkrácen do dvou dnů

04.04.2024 | Zastávkou druhého australského týdne Ladies European Tour (LET) je Bonville Golf Resort v Coffs Harbour, kde ve dnech 5. až 7. dubna české profesionálky odehrají turnaj Australian Women's Classic. V pořadí sedmý letošní turnaj LET s rekordním počtem zastoupených zemí se bude hrát o 300 tisíc euro.

Tři české golfistky ve finále LET v Austrálii
Tři české golfistky ve finále LET v Austrálii

31.03.2024 | Na prvním ze dvou australských podniků LET Women's NSW Open prošly cutem Sára Kousková, Jana Melichová a Klára Davidson Spilková, která má navíc na kontě eso z 1. kola. Po dobrém začátku se z českých finalistek udržela ve 3. desítce jen Kousková. Kristýna Napoleaová na své finále LET zatím čeká.

LET se i s Češkami přesunula do Austrálie
LET se i s Češkami přesunula do Austrálie

28.03.2024 | České hráčky se po náročném přesunu do Austrálie představí na přelomu března a dubna na dvou turnajích LET. Nejprve 29.-31.3. na pobřeží Nového Jižního Walesu na turnaji Women's NSW Open s finanční dotací 300.000 eur. O týden později čeká na hráčky Australian Women’s Classic v nedalekém Bonville.

Sára Kousková 12. na LET ARAMCO Team Series v USA
Sára Kousková 12. na LET ARAMCO Team Series v USA

11.03.2024 | Sára Kousková pokračovala ve skvělých výkonech i na zámořské zastávce LET. Na víkendové ARAMCO Team Series na Floridě se držela dvě kola v TOP10 a finále zakončila skvělým 12. místem. Z české čtveřice se podařilo projít cutem také Janě Melichové. ...

Češky na LET v Maroku: jsme zpátky
Češky na LET v Maroku: jsme zpátky

24.02.2024 | Český golf má první TOP10 letošní sezony Ladies European Tour. Postarala se o ni Sára Kousková skvělým 6. místem na Lalla Meryem Cup v marockém Rabatu. Klára Davidson Spilková nakonec 4. místo po dvou kolech neudržela a uzavřela na dělené 13. pozici. Janě Melichové i Kristýně Napoleaové cut unikl.

Profesionálky se s LET přesouvají do Maroka
Profesionálky se s LET přesouvají do Maroka

21.02.2024 | Kvarteto českých profesionálek se na africkém kontinentu přesunulo do Maroka na třetí letošní turnaj Ladies European Tour. Na Royal Golf Dar Es Salam v Rabatu startuje ve čtvrtek 22. února tříkolový Lalla Meryem Cup s dotací 450.000 euro. Jana Melichová se vrací do místa loňského velkého úspěchu.

Češky na LET v Saudské Arábii za očekáváním
Češky na LET v Saudské Arábii za očekáváním

18.02.2024 | Druhý podnik Ladies European Tour se odehrál 15.-18.2. v Saúdské Arábii za účasti kompletní čtveřice českých členek LET 2024. Na hřišti Riyadh Golf Club City si zahrály všechna čtyři kola jen Sára Kousková a Jana Melichová. Klára Davidson Spilková a Kristýna Napoleaová se do finále zatím nepodívaly.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde