Česká golfová federace

Aktuality

Slovo prezidenta: Využití dotačních programů může pomoci snížit ekonomický tlak na hřiště

Slovo prezidenta: Využití dotačních programů může pomoci snížit ekonomický tlak na hřiště

Hana Topolovová, Úterý 27. září 2022

Dva prázdninové měsíce se v České golfové federaci nesly ve znamení mnoha jednání. Připravují se změny v marketingové komunikaci, intenzivně se pracuje na vytipování dotačních titulů pro hřiště, ale také na připomínkách k nařízení, které omezuje pesticidy na sportovištích.

Letní počasí láká spíše vyrazit na hřiště, než sedět v kanceláři. Nicméně během července a srpna se událo mnoho věcí, které mohou golf ovlivnit. Prezident České golfové federace Vratislav Janda například upozornil na chystané změny v evropské regulaci používání pesticidů. „Chceme rozhodně vznést naše připomínky do evropské veřejné konzultace v této otázce a spolupracujeme i s Ministerstvem zemědělství ČR,“ říká Janda.

Školní prázdniny skončily, ale předpokládám, že ČGF pracovala i během nich. Takže se na úvod musím zeptat, co je nového?
Ve zkratce: Pokračovali jsme v plnění úkolů, které nám uložila valná hromada ČGF. Klíčovým tématem byla reforma členských příspěvků. Vedli jsme na toto téma několik jednání s Asociací golfových hřišť (AGH) a věřím, že do přípravné konference v říjnu budeme mít hmatatelný výsledek, který patrně vyústí ve změnu stanov, po nichž volala členská základna.

A jak se posouvá snaha o vytipování dotačních titulů, které by mohly pomoci hřištím snížit náklady?
Během posledních týdnů dostala snaha o snížení spotřeby energií úplně nový rozměr. Už na příštím jednání výboru České golfové federace budeme prezentovat výsledky a pozváni budou také zástupci AGH. Hřiště si budou moci z poměrně široké škály vytipovaných dotačních titulů vybrat ty, které budou pro jejich fungování nejpřínosnější. Nejde jen o úspory energií, ale také vodní management, nákup strojů a další oblasti.

Takže snaha učinit golf zelenějším úspěšně postupuje?
Právě teď se nacházíme v rozhodujícím období. Ekonomický tlak na hřiště bude v následujícím období enormní. Kromě energií je tu také chystaná regulace Evropské komise týkající se pesticidů a zákazu jejich používání na veřejných místech a sportovištích. Jako jediný sport u nás jsme její přípravu včas zaregistrovali. Sledujeme situaci od doby, kdy Evropský parlament uložil Komisi podniknout kroky v tomto směru. V tuto chvíli probíhá evropská veřejná konzultace a do ní se – ve spolupráci s AGH – rozhodně zapojíme a vzneseme připomínky. Úzce spolupracujeme s Ministerstvem zemědělství, které naši pozici vznese na Evropské radě. Musíme jednat, protože riziko zákazu pesticidů a fungicidů na golfových hřištích je velké. Nejde tu jen o golf, a tak hledáme spojence přes Národní sportovní agenturu i Českou unii sportu. Jednáme s ragbisty, fotbalisty, baseballisty a softbalisty, mluvíme se zástupci Svazu chemického průmyslu i se Svazem měst a obcí.

Myslíte, že opatření, o kterých jsme mluvili, se mohou projevit už příští rok a zmírnit očekávaný růst nákladů a tím také poplatků za hru?
Jsem o tom přesvědčen. Některé dotační tituly jsou vypisovány už nyní, jiné budou vyhlášeny v následujících měsících. Záleží to na tom, jak se daří uzavírat jednotlivé dotační kapitoly při jednáních mezi českou vládou a EU. Původně jsme počítali s tím, že první budou připraveny takzvané měkké tituly (tedy například vzdělávání), nakonec ale přijdou první právě ty zaměřené na úspory energií a nákladů, jako je budování fotovoltaických elektráren a nabíjecích míst pro elektromobily, retenčních nádrží, vodní management, ale i obměnu techniky a tak dále.

Před prázdninami jsme mluvili také o chystaných změnách v marketingu. Jak jsou daleko?
Podařilo se nám vybrat tři profesionální marketingové agentury, které se členské základně představí na přípravné konferenci. Úkolem té, kterou nakonec zvolíme, bude posunout naši komunikaci na výrazně vyšší úroveň. I to byl jeden z požadavků, který vyplynul z konference ČGF. Právě do práce této agentury se chceme v budoucnu skutečně opřít, zároveň ale platí, že nebudeme navyšovat rozpočet na marketing. Musím znovu zdůraznit, jak velmi si vážím dosavadní práce naší marketingové komise. Všichni v ní pracovali zdarma a ve svém volném čase. Věřím, že to přinese výsledky už během příští sezony.

V čem by měla být ta hlavní změna?
Naše komunikace musí získat moderní tvář i prostředky. Doposud bylo patrné, že – ač se všichni zainteresovaní snažili dělat vše s nasazením a nejlepší vůlí – nám trochu chyběla zkušenost. Chtěl bych, aby marketingová komunikace ČGF snesla srovnání s komerčními firmami. Podívejte se, jak svoji značku prezentuje třeba Kofola nebo Plzeňský Prazdroj. Podobně bychom chtěli vytvořit i novou tvář ČGF. To bez podpory profesionálů nedokážeme.

Když mluvíme o značce Česká golfová federace: Před pár týdny u nás proběhla bezesporu největší golfová událost roku v České republice a nejspíše i ve střední Evropě, turnaj nejvyšší evropské série DP World Tour Czech Masters na hřišti Albatross Golf Resort. Co takováto akce znamená pro český golf a ČGF?
Už samotné konání takto významného turnaje přináší českému golfu zviditelnění jak v zahraničí, tak tady u nás. Golf se na pár dní objevuje i v hlavních zprávách českých stanic. Čeští diváci mají možnost na vlastní oči sledovat golf na světové úrovni. Navíc je to obrovská příležitost pro české hráče poměřit se s absolutní evropskou špičkou. A k tomu všemu musíme přidat i ekonomický přínos, který má turnaj pro ČR, když přijede několik desítek hráčů se svými týmy a utrácí tu přirozeně nemalé peníze. Navíc mnoho hráčů pak šíří dobré jméno českého golfu ve světě. Rafa Cabrera-Bello se k nám vrátil po deseti letech, tehdy tu hrál ještě Challange Tour, dnes už je velká hvězda. Byl překvapen, jak dopředu se golf u nás posunul. Dokonce i Ian Poulter, který už za svou kariéru viděl hodně zemí, kvitoval, že takto malá země má 106 golfových hřišť. Když jsem mu říkal, že z asi 1300 členů v roce 1993 má ČGF dnes 55 tisíc, překvapeně poznamenal, že jsme patrně nejrychleji rostoucí golfová komunita na světě.

A roste i úroveň českých hráčů.
Kdybychom před osmi lety říkali, že cutem projede pět českých hráčů, všichni by si klepali na čelo. A povedlo se. Obrovsky se zvedá také ženský profesionální golf, který má za sebou jednu z nejúspěšnějších sezón v historii. Odborníci se zatím neshodují, jestli je to trend nebo jen výkyv. V každém případě jde český ženský golf kupředu. Snad je to jeden z důkazů správného nastavení tréninkového systému, který ČGF připravila.

Na Czech Masters poměrně často přijíždí nejen mladé, řekněme nastupující, hvězdy, ale také hodně zkušení hráči, kteří zde často zapíší dobrý výsledek. Řeč byla třeba o Ianu Poulterovi. Je to jedno ze specifik golfu, dá se hrát do vysokého věku. Jaká je situace se seniorským golfem u nás?
Když jsem se ucházel o pozici prezidenta ČGF, byla podpora seniorského golfu u nás jedním z bodů mého programu. Během prázdnin jsem se setkal se zástupci České seniorské golfové asociace (ČSGA) a shodli jsme se, že nás čeká ještě hodně práce. Musím toto prostředí lépe poznat, abychom je dokázali účinně podporovat. Nakonec skoro polovina naší členské základy je v seniorském věku, takže tato kategorie si rozhodně zaslouží pozornost.

Pomohl by zviditelnění i zasypání příkonů, kdyby se u nás konal turnaj některé z profesionálních seniorských sérií? Je to reálné?
Rozhodně ano a reálné to určitě je. Nevím, jestli to může být hned ta nejvyšší Senior Tour, ale připravit turnaj některé z nižších sérií je podle mého názoru zcela reálné.

Autor: Hana Topolovová 
Datum: Úterý 27. září 2022
Všechny články autora

Související články

Slovo prezidenta: Pokud se golf stane skutečně ...
Slovo prezidenta: Pokud se golf stane skutečně ...

18.05.2022 | Golf čeká změna. Podle Vratislava Jandy, prezidenta České golfové federace, bude tlak na větší udržitelnost golfu růst. A to jak ze strany legislativy, tak i veřejnosti a potenciálních hráčů. Nelze už tak otálet s přípravami projektů, které povedou k tomu, že golf bude skutečně zeleným sportem.

ČGF vyzvala EGA a další federace k následování
ČGF vyzvala EGA a další federace k následování

28.02.2022 | Česká golfová vyzvala v dnešním prohlášení mezinárodní golfové orgány, aby se přidaly k její výzvě odmítnout společné soutěžení se sportovci Ruska a Běloruska coby reakcí za napadení Ukrajiny. ...

Slovo prezidenta: Ukrajina potřebuje podpořit
Slovo prezidenta: Ukrajina potřebuje podpořit

28.02.2022 | Obracím se na vás ve velice složité době. V takové, o které jsem vůbec netušil, že ji někdy osobně sám nebo naše děti zažijeme. Došlo k bezprecedentnímu útoku na demokratickou Ukrajinu, k porušení mezinárodního práva, mírového soužití a všeho, co jsme posledních třicet let v Evropě budovali.

Slovo prezidenta: Plánovaný roční rozpočet snižujeme ...
Slovo prezidenta: Plánovaný roční rozpočet snižujeme ...

26.01.2022 | Obracím se na vás poprvé v novém roce, do kterého vám přeji hodně zdraví a úspěchů v soukromém i profesním životě. Ve svém premiérovém příspěvku bych se rád s vámi podělil o několik informací z činnosti Výboru ČGF, zejména vývoji hospodaření federace.

Slovo prezidenta: Čeká nás složitý rok 2022
Slovo prezidenta: Čeká nás složitý rok 2022

22.12.2021 | Navazuji na slib pravidelné komunikace s kluby a členskou základnou, kterou jsem odstartoval minulý měsíc. Od té chvíle se však udála řada dalších událostí, o kterých bych rád informoval. A musíme se zaměřit, jak správně zvládnout náročný rok 2022.

Slovo prezidenta: Přípravná konference překvapila ...
Slovo prezidenta: Přípravná konference překvapila ...

08.11.2021 | Na přípravné konferenci jsem slíbil, že budu v pravidelném kontaktu s kluby, a toto by měla být první pozvánka k pravidelnému kontaktu, který se nám ostatně osvědčil už v předvolebním období. Napoprvé bych vás chtěl seznámit podrobněji s mými postřehy z mé první přípravné konference ČGF.

Nový prezident našel ČGF v dobré kondici
Nový prezident našel ČGF v dobré kondici

31.10.2021 | V pondělí 1. listopadu to bude 100 dnů od chvíle, kdy vládne z pozice prezidenta Vratislav Janda českému golfu. O prvních zkušenostech s řízením sportovní organizace, o svých vizích, prvních krocích ve funkci a také seznamování s novými kolegy se svěřil v prvním rozhovoru pro web ČGF.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde