Česká golfová federace

Aktuality

Mistrovství ČR družstev dorostenců v Bitozevsi: titul pro Beskydský GK

Mistrovství ČR družstev dorostenců v Bitozevsi: titul pro Beskydský GK

Luboš Klikar, Pátek 23. září 2022

Titul národních mistrů družstev dorostenců pro rok 2022 získali hráči z Beskyd, kteří až v rozehrávce porazili chlapce z Albatrossu. Po pěti zápasech finálové utkání skončilo nerozhodně 2,5:2,5 bodu. S bronzovými medailemi z posledního turnaje ČGF v této sezóně odjížděli hráči z Brna.

Neděle 25. září – den 3
Dramatičtější zápletku snad ani nejde vymyslet. Nádherný slunečný den se odpoledne pokazil. Dokonce natolik, že v 16,30 hod. musela být hra přerušena pro nebezpečí blesků, které mnohokrát udeřily v těsné blízkosti hřiště. V té době byla naštěstí dohrána už všechna utkání s výjimkou toho nejdůležitějšího – o zlaté medaile mezi chlapci z Beskyd a Albatrossu. Po remíze po dopoledních čtyřhrách tahali v době přerušení dvouher za delší konec hráči Albatrossu, kteří vedli ve dvou zápasech. Po obnovení hry v 18 hod. svůj zápas rychle ukončil Matěj Bača, který porazil Davida Tomiho 5/3. Matouš Zach, který vedl o jednu, půlil 16. a 17. jamku a na poslední jamku šel dormie. Jenže Jakub Sutor se nevzdal a stav zápasu „za minutu dvanáct“ srovnal na „all square“ díky parádnímu birdie. Jakub Hejlek porazil Matyáše Rumpíka na 16. jamce a bylo jasné, že oba týmy musejí do rozehrávky. Ta začala v 18.40 hod. znovu na jamce č. 1. Beskydský kapitán Dušan Adamčík dal důvěru dvojici Matěj Bača a Jakub Sutor, jeho protějšek David Carter poslal do boje "hop, nebo trop" Jakuba Hejlka a Matouše Zacha. A s kvapem ubývajícím světlem se naštěstí pro pořadatele rozhodlo hned na první dodatečné jamce. Na grýnu jedničky pevnější nervy prokázali hráči z Beskyd a mohli se začít radovat. 
 
 
Mistři z Beskydského GK
 
V utkání o 3. místo Brno přesvědčivě porazilo Kunětickou Horu 4:1. Vítězem spodní poloviny pavouka se překvapivě stali jen tři mladíci z Royal GC Beroun, kteří v utkání o 5. místo porazili papírově mnohem silnější hráče Hodkoviček 3,5:1,5. Sedmí skončili hráči Black Bridge, kteří se s Bitozevsí rozloučili vítězstvím 4:1 nad Valachy.
 
Šampionát se podle reakcí většiny přímých účastníků vydařil. Největší poděkování patří hostitelskému hřišti v Bitozevsi a zdejšímu týmu pod vedením prezidenta klubu Ivana Kolára.
 
Sobota 24. září – den 2
Hráči z Beskyd a Albatrossu si o poslední zářijové neděli v Bitozevsi zahrají o titul národního mistra ČR družstev dorostenců. O bronzové medaile se utkají hráči Brna a Kunětické Hory. Rozhodla o tom dvě napínavá sobotní semifinále. 
 
Další slunečný a teplý den na dohled od Českého středohoří byl svědkem dramatických zápasů jak ve skupině o 1. až 4. místo, tak i ve spodní části pavouka, v níž se hraje o 5. až 8. místo. Mnohem vyrovnanější bylo moravské semifinále, v němž hráči z Beskyd těsně 3:2 zdolali hráče z brněnské Kaskády. Kapitán poraženého týmu Milan Mojžíš: „Soupeř byl dnes lepší, o tom není sporu. Bohužel jsme mu to spoustou nevynucených chyb usnadnili. Kluci jsou na konci sezóny unaveni a bohužel se zhoršuje jejich průměr skórování. Proto to dopadlo, jak to dopadlo. Hřiště v Bitozevsi se nám přitom velmi líbí, je tu spousta jamek, na kterých se musí přemýšlet. A taky grýny jsou při některých pin pozicích hodně těžké.“
 
Hráči GC Brno po semifinálové porážce...
 
Ve druhém semifinále favorité z Albatrossu svou roli potvrdili, ale ani hráči Kunětické Hory se za svůj výkon nemusejí stydět. Hlavně v ranních foursomech statečně „kousali“ a byli blízko aspoň jednomu vítězství. Kapitán a kouč vítězného týmu David Carter: „Dnes to bylo o poznání těžší než včera, což jsme čekali. Kluci hráli znovu velmi dobře, nemám jim moc co vytknout. Hřiště je pro jamkovou hru jako dělané, hraje se tady hodně svižně. Těšíme se na nedělní finále.“
 
Čtyřhra Albatrossu Jakub Hejlek a Petr Pololáník po neproměněném birdie puttu na jamce č. 7...
 
Ve skupině o 5. až 8. místo Hodkovičky v pražském derby porazily Černý most 3,5:1,5 bodu. Trio bojovníků z Berouna přes odevzdaný bod ve čtyřhře přehrálo Valašský GK 3:2. 

Kapitáni a koučové Hodkoviček a Černého mostu - Rudolf Nechanický a Vojtěch Dostál...
 
Pátek 23. září – den 1
Osm nejlepších družstev chlapců do 18 let z celé ČR přijelo do Bitozevse, aby tu usilovalo o poslední letošní mistrovský titul. Po pátku je jasné, že boj o medaile se zúžil na čtyři týmy reprezentující Beskydský GK, GC Brno, Albatross GC Praha a GC Kunětická Hora.

Velmi silný výběr do Bitozevse přivezl obhájce loňského vítězství z Terezína Albatross GC Praha. Kapitán a kouč David Carter říká: „Chlapci dnes předvedli skvělý golf. Třeba Matouš Zach, to je golfová mašina. Počasí bylo fantastické, co víc si přát. Chceme obhájit titul, ale víme, že těžké zápasy teprve přijdou.“ V dobrém světle se ukázali i další vítězové pátečního čtvrtfinále – hráči Beskydského GK, GC Brno a GC Kunětická Hora. Naopak nejvíc smutní byli chlapci z Hodkoviček. Jako vítězové západní kvalifikace podlehli v rozehrávce Beskydskému GK, v jehož barvách září hlavně reprezentant Matěj Bača.   
 
Sobota bude ve znamení utkání dvou moravských a dvou českých týmů ve skupině o 1.-4. místo. Beskydský GK poměří síly s GC Brno, Albatross GC Praha s GC Kunětická Hora. Ve skupině o 5.-8. místo Hodkovičky hrají proti Černému Mostu, Valašský proti Berounu.
 
Finále řídí soutěžní výbor ve složení ředitel Luboš Klikar a hlavní rozhodčí Dalibor Procházka. Dalším rozhodčím je „domácí“ Ondřej Jílek, který všechny zápasy rovněž startuje.
 
Hlavní rozhodčí Dalibor Procházka s kapitánem Brňanů Milanem Mojžíšem...
 
V neděli 25. září večer budeme vědět, kdo se připojil k už známým vítězům z Rožnova pod Radhoštěm a Bechyně, tj. žákům Park GC Ostrava a dorostenkám GC Brno.
 
Foto: Zdeněk Sluka, Luboš Klikar
 
Odkazy:
Autor: Luboš Klikar 
Datum: Pátek 23. září 2022
Všechny články autora

Související články

Turnajová sezóna 2024 je (téměř) připravena
Turnajová sezóna 2024 je (téměř) připravena

03.01.2024 | Na konci minulého roku byly na webu a v mobilní aplikaci ČGF publikovány oba kalendáře akcí ČGF na rok 2024. V případě kalendáře hlavních akcí to je čtvrtá pracovní verze, kalendář akcí mládeže byl publikován poprvé.

Národní mistrovství ČR žáků a kadetů očima vítěze ...
Národní mistrovství ČR žáků a kadetů očima vítěze ...

21.11.2023 | Většina mládežnických hráčů má vedle vítězství v turnaji také za cíl vstoupit do světového amatérského žebříčku WAGR. Filip Lukáš si tento úkol splnil na NMČR žáků a kadetů. Jak prožíval chvíle na hřišti? Pojďte se společně s ním vrátit do červencového turnaje na hřišti Kunětická Hora.

Regionální Moravská Tour Mládeže – Region D
Regionální Moravská Tour Mládeže – Region D

17.11.2023 | Regionální Moravská Tour Mládeže (RMTM) vstupovala do nového ročníku 2023 po ukončení spolupráce s dlouholetým promotérem turnajů. Počáteční obavy se nenaplnily, letošní RMTM přinesla sérii 24 atraktivních turnajů na nejlepších moravských hřištích a také nového partnera pro novou vloženou minisérii...

Regionální Dětská Tour Severovýchod - REGION C
Regionální Dětská Tour Severovýchod - REGION C

10.11.2023 | Dětská Tour Severovýchod (DTSV) vstoupila letošním ročníkem do třetí dekády své existence posílena změnami. Hlavní dětská a mládežnická soutěž pro nově definovaný REGION C nabídla větší počet hřišť, atraktivnější turnajový kalendář a zaznamenala nárůst hráčského startovního pole.

Regionální soutěže – Regionální Tour Mládeže Regionu ...
Regionální soutěže – Regionální Tour Mládeže Regionu ...

03.11.2023 | V roce 2023 proběhl již 14. ročník Regionální Tour Mládeže Regionu B. Reorganizace regionů se nejvíce dotkla právě této mládežnické série. Přišla o více než 10 hřišť, i tak mladým hráčům nabídla možnost odehrát srovnatelný počet turnajů a kol jako minulé roky.

Regionální soutěže – Dětská Tour Západ A
Regionální soutěže – Dětská Tour Západ A

27.10.2023 | Regionálními soutěžemi mládeže rozvíjí Česká golfová federace odspodu a od útlého věku hráčskou základnu v ČR. V roce 2023 přišla ČGF se změnou regionálního uspořádání a s pozitivními novinkami vstoupily do sezony čtyři regionální mládežnické okruhy. Dětská Tour Západ A vyhlásila v září své vítěze.

Mistrovství ČR družstev chlapců do 18 let ovládl ...
Mistrovství ČR družstev chlapců do 18 let ovládl ...

24.09.2023 | Poslední letošní finále družstev se odehrálo na hřišti Svobodné Hamry. Na Mistrovství ČR družstev chlapců do 18 let zvítězili hráči z Albatross Golf Clubu Praha, kteří si ve finálovém boji poradili se zástupci RGA Greensgate.

Finále Mistrovství ČR družstev chlapců do 18 let ...
Finále Mistrovství ČR družstev chlapců do 18 let ...

21.09.2023 | Předposlední záříjový víkend se odehraje další z vrcholů týmových soutěží vypsaných Českou golfovou federací. Na programu je finále Mistrovství ČR družstev chlapců do 18 let, které od 22.-24. září hostí Golf & Country Club Svobodné Hamry na Vysočině. ...

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde