Česká golfová federace

Aktuality

České týmy na mistrovství Evropy družstev

České týmy na mistrovství Evropy družstev

Petr Šavrda, Pondělí 4. července 2022

Šestičlenné reprezentační týmy mužů, žen, chlapců a dívek odcestovaly v sobotu na evropské šampionáty družstev. Turnaje v Anglii, Walesu, Německu a na Islandu začnou prvním ostrým kolem v úterý 5. července.

Mistrovství Evropy družstev mají každoročně stejný scénář. Po dvou tréninkových kolech, kdy si hráči mohou zmapovat hřiště a nastavit si s realizačním týmem odpovídající strategii, jsou na programu dvě kvalifikační kola na rány. V obou kolech se počítá pět nejlepších výsledků ze šesti. Následuje rozřazení do „výkonnostních košů“ pro jamkovou hru. Prvních osm týmů z kvalifikace na rány hraje vyřazovacím způsobem o medaile (čtvrtfinále, semifinále, finále). Týmy od devátého do šestnáctého místa pak bojují o umístění, případně o sestup do divize II. To se liší podle jednotlivých mistrovství. Cílem je tedy vždy umístění se mezi nejlepšími osmi týmy.

Mužský tým se loni po roce vrátil do první divize a tam bude chtít jistě setrvat. Do Anglie odcestoval v sestavě Filip Jakubčík, Petr Hrubý, Filip Ráža, Dominik Pavouček, Václav Tichý a David Benák. Koučem týmu je David Carter. Kapitánskou premiéru si odbude kondiční trenér ČGF Milan Kotrba. Hrát se bude na hřišti The Royal St. George's.

Ženy odehrají svůj šampionát ve Walesu. Loni se Češkám v Irsku velmi dařilo, nicméně letošní tým prošel kompletní obměnou. Hlavní oporou měla být Jana Melichová, ale ta se po nečekaném úspěchu na turnaji Ladies European Tour v Berouně rozhodla přestoupit mezi profesionálky. Na poslední chvíli jí tak nahradila Anna Andrýsová. Spolu s ní tvoří ženský tým Patricie Macková, Denisa Vodičková, Natálie Saint Germain, Agáta Vahalová a Karolína Stará. Koučem týmu je Harry Scott a kapitánem Svatopluk Býma.

Velmi úspěšný byl loni tým chlapců do 18 let, který bojoval do poslední chvíle o medaile a nakonec obsadil 4. místo. Je tedy na co navazovat. Na rozdíl od žen, kostra chlapeckého týmu zůstala stejná. V Německu na hřišti St. Leon Rot znovu nastoupí Matěj Bača, Jakub Janda, Timotej Formánek a David Tomi. Nováčky v týmu jsou Jakub Hejlek a teprve dvanáctiletý Louis Klein. Ten má na tamější hřiště výborné vzpomínky, protože jen několik týdnů zpět zde skončil na děleném 4. místě na prestižním dorosteneckém turnaji German Boys Open. Realizační tým tvoří kouč Petr Němeček a kapitán Petr Šavrda.

Tým dívek do 18 let čeká prověrka v drsných podmínkách Islandu. Hřiště v Oddur Golf Clubu je velmi specifické a náročné. Nepředvídatelné je především tamější počasí. Dlouhé dny, zima a silný vítr, to je denní chléb této severské krajiny. Poprat se s tím bude chtít tým ve složení Barbora Bujáková, Veronika Kedroňová, Klára Hurtová, Sofie Hlinomazová, Agáta Křenková, a Lucie Váchová. Na Češky budou na Islandu dohlížet kouč Lukáš Pavelka a kapitán Milan Mojžíš.

Všechna mistrovství začínají 5. července a jejich průběh bude možné sledovat online viz odkazy níže.

 

Odkazy:

European Amateur Team Championship

European Ladies Team Championship

European Boys Team Championship

European Girls Team Championship

Autor: Petr Šavrda 
Datum: Pondělí 4. července 2022
Všechny články autora
Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde