Česká golfová federace

Aktuality

Matěj Bača si letos plnil cíle

Matěj Bača si letos plnil cíle

Klára Kuchařová, Středa 22. prosince 2021

Loni se stal kadetem roku, letos již soutěžil ve starší kategorii chlapců do 18 let a hned v ní kraloval. Dorostenec roku Matěj Bača má za sebou svou doposud nejúspěšnější sezónu, během které si poprvé zahrál tři veliké turnaje, které byly jeho cílem pro letošní rok.

V loňském rozhovoru coby kadet roku prozradil, že by si v sezóně 2021 rád zahrál prestižní juniorský turnaj German Boys a také byl nominován do výběru pro ME družstev chlapců. Nejen to se mu podařilo – sedmnáctiletý Matěj Bača si letos dokonce zahrál také na turnaji ze série European Tour na Albatrossu a skvěle se předvedl během GolfAdvisor.Golf Czech Open v Berouně, kde proháněl přední české profesionály a byl nejlepším amatérem.

„Letošní sezónu hodnotím jako zatím svou nejúspěšnější. Udělal jsem progres ve hře železy a wedgemi. To mi umožnilo hrát lepší a konstantnější výsledky. Povedly se mi turnaje German Boys, Mistrovství Evropy týmů do 18 let, zahrál jsem rekord hřiště na Kácově při Extralize a nejvíc si cením druhého místa na Czech Open v Berouně mezi profesionály. Největším zážitkem byla možnost zahrát si Czech Masters na Albatrossu,“ shrnul mladý golfista končící rok.

Právě turnaj German Boys, kde se díky konzistentním výsledkům umístil na třináctém místě, je jedním z jeho nejoblíbenějších momentů tohoto roku. „Je to asi nejprestižnější turnaj v Evropě. Je tam skvělé zázemí, a i samotný turnaj je úplně na jiné úrovni, než jsme tady zvyklí. Doufám, že budu mít i v příští sezóně možnost si ho zahrát. Hřiště mi sedělo a hrál jsem tam dobrý golf. To se projevilo i do výsledků týmové soutěže, kterou jsme vyhráli.“

Skvělou formu si s dalšími členy reprezentace odvezl i na Mistrovství Evropy chlapců do 18 let, kde český výběr obsadil skvělé čtvrté místo. „Na mistrovství Evropy v Dánsku byla skvělá parta. Všem se nám tam dařilo a boje v jamkovce byly neskutečně napínavé až do závěrečných jamek. Medaile byla blízko, ale i čtvrté místo byl velký úspěch,“ je Bača přesvědčen.

Velké plány a cíle má český dorostenec roku samozřejmě i pro další sezónu, na kterou se nyní připravuje v ideálních podmínkách. „Momentálně trénuji na Mauriciu a v lednu musím dokončit pololetí ve škole,“ zmiňuje také školní povinnosti. „Poté bych se chtěl opět přesunout do tepla. Letošní zkušenost s tréninkem v Dominikánské republice byla skvělá a rád bych se tam vrátil,“ naznačil, kde se vzala jeho letní pohoda. 

A další krok by rád udělal v příštím roce. „Příští sezóna bude pro mě hodně nová. Budu hrát v Německu Bundesligu, a to mi zabere dost času. Určitě jeden z vrcholů sezóny bude German Boys. Také chci být členem výběru na mistrovství Evropy a letos mně svědčily společné turnaj s profesionály, takže pokud bude možnost získat nějakou kartu, byl bych moc rád. A v tomto směru je bezva nová Czech Open Golf Tour.“

Sedmnáctiletý člen národního týmu mužů a chlapců získal ocenění golfisty roku v příslušné věkové kategorii druhý rok v řadě a hattrick by se mu v další sezóně zamlouval. „Bylo by to krásné, ale je to hodně daleko. Samozřejmě pro to udělám udělám maximum.“

A dobře ví, že s úspěchy je spojeno hodně práce a přízně jeho nejbližšího okolí. „Je to ocenění práce po celou sezónu. Samozřejmě bych takových úspěchů nedosáhl nebýt podpory rodičů a také spoustě dalších přátel. Dále bych chtěl poděkovat domovskému Beskydskému Golfovému Klubu, Golf Clubu Čeladná, Valašskému Golfovému Klubu i Golfovému Clubu Horal za podporu a vytvořené podmínky k tréninku.“ 

FOTO Annie Krčmářová

Datum: Středa 22. prosince 2021
Všechny články autora

Související články

Dorostenka roku se už nemůže dočkat nadcházející ...
Dorostenka roku se už nemůže dočkat nadcházející ...

27.12.2021 | Dorostenkou roku byla na Večeru českého golfu oceněna Barbora Bujáková. Není divu, že sezónu jak na horské dráze hodnotí nakonec pozitivně. Těší se z ocenění, které ještě před dvěma roky svým kolegyním v různých kategoriích tak trochu záviděla a přála si je jednou napodobit.

Češi vezou ze Slovinska zlato a stříbro
Češi vezou ze Slovinska zlato a stříbro

23.04.2022 | Dvě cenné medaile vezou ze Slovinska čeští mladí golfisté z 8. European Olympic Hopes Trophy ve Slovinsku. Chlapecký tým prohrál těsně souboj o zlato, dívky svoji soutěž naprosto ovládly.

Mladí reprezentanti na EOHT znovu jasně vyhrávali
Mladí reprezentanti na EOHT znovu jasně vyhrávali

22.04.2022 | Dvě výhry nad italskými soupeři se stejným výsledkem 3:0. Také druhý den přinesl českým družstvům na European Olympic Hopes Trophy radost a klid před závěrečným hracím dnem.

Češi na EOHT zvládli úvodní den bez ztráty
Češi na EOHT zvládli úvodní den bez ztráty

21.04.2022 | Velmi vydařený den mají za sebou mladé české výběry startující v soutěži European Olympic Hopes Trophy, která odstartovala ve Slovinsku. Chlapecký i dívčí tým vyhrály proti Maďarsku i Slovensku, navíc v součtu prohrály jediný z dvanácti zápasů.

Liesera čeká další start, české trio hraje v  ...
Liesera čeká další start, české trio hraje v  ...

20.04.2022 | Bohatý program čeká na české golfisty v závěru týdne. Tři profesionálky startují v Austrálii, Ondřej Lieser bude hrát v rámci DP World Tour ve Španělsku a nejmladší české reprezentační výběry se představí na European Olympic Hopes Trophy ve Slovinsku.

Profesionálka roku Klára Spilková bilancuje sezónu ...
Profesionálka roku Klára Spilková bilancuje sezónu ...

31.12.2021 | Jako jednu ze svých lepších sezón vidí Klára Spilková rok 2021, byť si jeho závěr představovala jinak. Profesionálka, která znovu obhájila titul Golfistka roku ČGF, chce v roce 2022 hrát převážně ve Spojených státech, ale myslí rovněž na evropské turnaje.

Golfistka roku ČGF Sára Kousková před významným ...
Golfistka roku ČGF Sára Kousková před významným ...

26.12.2021 | Amatérka roku Sára Kousková má za sebou senzační sezónu s dvěma významnými triumfy na univerzitním a profesionálním turnaji, kterou nedávno završila šestým místem na LET Q-School. Po ocenění na Večeru českého golfu se ohlíží za úspěchy roku 2021 a odkrývá plány pro příští sezónu.

Úspěšná sezóna Filipa Jakubčíka přinesla výrazné ...
Úspěšná sezóna Filipa Jakubčíka přinesla výrazné ...

23.12.2021 | Před dvěma lety byl ohodnocen nejlepším hráčem do 16 let, letos si osmnáctiletý amatér Filip Jakubčík převzal již nejprestižnější ocenění Golfista roku ČGF. V této sezóně dominoval na tuzemských i zahraničních turnajích, nejlepší vzpomínky má však na týmové akce.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde