Česká golfová federace

Aktuality

Nejlepší česká amatérka má jasný plán: start v Augustě a přechod k profesionálkám

Nejlepší česká amatérka má jasný plán: start v Augustě a přechod k profesionálkám

Petr Halaburda, Středa 10. listopadu 2021

Další přední česká amatérka ohlásila chystaný přestup do profesionálního tábora. Nedávno potvrdila přelom své kariéry Tereza Melecká, v květnu příštího roku přejde k profesionálkám Sára Kousková. Ještě předtím by ale ráda stihla start na prestižním dámském turnaji ve slavné Augustě.

Sára Kousková je nejvýše hodnocenou Češkou na světovém amatérském žebříčku WAGR, v kterém aktuálně figuruje na 37. místě, nejvýše ve své kariéře. Cesta české dvaadvacetileté golfistky tak směřuje slibně k ohlášenému cíli, kterým bude na jaře přechod k profesionálkám.

Letos má za sebou výborné výsledky: vyhrála turnaj Amundi Czech Ladies Challenge na Konopišti, v silné konkurenci při Tipsport Czech Ladies Open v Berouně se dokázala umístit v TOP 20.

 „S domácí sezónou jsem spokojená a mám radost, že jsem organizátorům turnajů v Česku dokázala splatit jejich důvěru. Pro mě byly oba turnaje důležité zejména z toho důvodu, že jsem se utvrdila ve správnosti cesty, kterou jsme zvolili,“ vylíčila v tiskové zprávě svého vznikajícího týmu česká amatérka, která původně chystala zabojovat o vstup v kvalifikační škole LPGA.

Nakonec však vsadí na „evropskou“ cestu. „Rozhodla jsem se pro postupnější cestu, tedy jít přes kvalifikační školu Ladies European Tour a na ty nejlepší turnaje se ráda probojovala z Evropy, kde budu mít své zázemí. Rozhodování určitě nebylo jednoduché, ale přineslo mi klid – cítím se teď opravdu spokojená s plánem, který jsme si stanovili,“ popsala své plány hráčka Prague City Golf Clubu.

S rozhodnutím odcestovala k posledním měsícům působení v amerických univerzitních soutěžích, kde se při všech startech umístila vždy do 20. místa. Ve Stanfordu byla druhá a nad její síly byl největší ženský americký golfový talent posledních let Rose Zhang.

„V prvních dvou turnajích bylo důležité, že se mi povedlo vrátit do pohody po zdravotní stránce. S trenérským týmem jsme také zapracovali na technických aspektech hry, které mě trochu brzdily, takže i golfově jsem se cítila dobře. Ve Stanfordu se mi k tomu podařilo přidat i mentální nastavení, které přineslo kýžený výsledek,“ popisuje poslední podzim své amatérské sezóny Kousková v barvách University of Texas. A rychle se vcítila do role tahounky týmu.

Posun ve světovém žebříčku Sáru nabudil v plánu probojovat se na turnaj Augusta National Womens Amateur (31. března – 2. dubna 2022). „Snažím se zabojovat o účast na nejprestižnějším ženském amatérském turnaji na světě, kam se dostane pouze třicet nejlepších hráček,“ vysvětlila svůj první plán.

O případném postupu na turnaj do Augusty, který by byl vrcholem amatérské kariéry české golfistky, bude rozhodovat umístění na žebříčku WAGR v posledním prosincovém týdnu letošního roku.

Po případném startu už přijde čas na chvíli, kdy se Sára Kousková přesune do profesionálního tábora po ukončení studia, kde je podmínkou právě amatérský status. A poté půjde za dalším cílem, kterým je účast na olympiádě v Paříží (2024). Uděláme vše pro to, aby Sára měla možnost probojovat do Paříže. Může se to zdát jako poněkud smělý plán, ale celý náš tým tomu věří. Kvalita turnajů, které má možnost absolvovat v rámci studia na univerzitě, její přechod k profesionálům ulehčí,“ uvedl člen týmu české golfistky Jakub Mejzlík.

Ještě letos čeká na Kouskovou boj o kartu na profesionálním okruhu LET, který se uskuteční v prosinci ve Španělsku. „Ráda bych uhrála co nejlepší výsledek a zajistila si díky němu plynulejší přechod k profesionálkám po návratu z USA. Otevřelo by mi to cestu na více turnajů v Evropě, kde budu chtít právě začít bojovat o účast v Paříži,“ popsala své nejbližší cíle pro závěr končící sezóny.

FOTO Annie Krčmářová

Datum: Středa 10. listopadu 2021
Všechny články autora

Související články

Jana Melichová zaznamenala v zámoří historický ...
Jana Melichová zaznamenala v zámoří historický ...

24.05.2022 | Česká amatérka Jana Melichová zakončila svou univerzitní kariéru skvělým 13. místem na NCAA DI Women's Championship. Tímto výsledkem se zapsala do historie univerzity i celé konference. Sára Kousková skončila na děleném 57. místě.

Sára Kousková přípravu na Augustu spojila s pomocí ...
Sára Kousková přípravu na Augustu spojila s pomocí ...

14.03.2022 | Česká amatérka Sára Kousková vystoupala ve světovém žebříčku WAGR už na 26. místo a její příprava na dosavadní vrchol kariéry – účast na Augusta National Women‘s Amateur – finišuje. V golfovém ráji si stačila v závěru února i zatrénovat a návštěvy využila k charitativní akci na podporu Ukrajiny.

Sára Kousková výjimku pro LET nedostala, přednost ...
Sára Kousková výjimku pro LET nedostala, přednost ...

10.02.2022 | Sára Kousková sice v prosinci uhrála plné členství na Ladies European Tour, ale kvůli odloženému přestupu k profesionálkám se ho letos definitivně nedočká. Zůstává u plánu dokončit univerzitní studium v zámoří, do kolotoče evropských turnajů se chce zapojit v červnu po návratu.

Start americké univerzitní sezóny se blíží
Start americké univerzitní sezóny se blíží

19.01.2022 | Přes dvacet českých hráčů a hráček aktuálně studuje a hraje soutěžní golf na amerických univerzitách. Jarní sezóna tamních soutěží se již blíží. Většina týmů zahájila přípravu a na první turnaje bude vyrážet začátkem příštího měsíce.

Sára Kousková obdržela pozvánku na šampionát do ...
Sára Kousková obdržela pozvánku na šampionát do ...

18.01.2022 | Legendární hřiště v Augustě si zahraje první česká golfistka. Současné postavení ve světovém amatérském žebříčku podle očekávání vyneslo Sáře Kouskové pozvání na Augusta National Women’s Amateur, který se bude hrát na přelomu března a dubna.

Golfistka roku ČGF Sára Kousková před významným ...
Golfistka roku ČGF Sára Kousková před významným ...

26.12.2021 | Amatérka roku Sára Kousková má za sebou senzační sezónu s dvěma významnými triumfy na univerzitním a profesionálním turnaji, kterou nedávno završila šestým místem na LET Q-School. Po ocenění na Večeru českého golfu se ohlíží za úspěchy roku 2021 a odkrývá plány pro příští sezónu.

Čechům se na podzim v zámořských univerzitních ...
Čechům se na podzim v zámořských univerzitních ...

19.11.2021 | Více než dvě desítky českých hráčů a hráček aktuálně studuje a hraje golf v USA. Největší hvězdou ukončeného semestru byla v zámoří Tereza Melecká, ale česká vlajka vlála vysoko v leaderboardech i díky Sáře Kouskové, Jiřímu Zuskovi či Dagmar Urbánkové.

Sára Kousková v TOP 15 na univerzitním šampionátu
Sára Kousková v TOP 15 na univerzitním šampionátu

28.05.2021 | Sára Kousková se s jejím týmem z University of Texas probojovala až do závěrečné části univerzitního šampionátu NCAA DI Women's Championship. Česká golfistka se individuálně umístila na děleném 15. místě, v turnaji startovala také Patricie Macková, která se svým týmem cutem neprošla.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde