Česká golfová federace

Aktuality

STK hodnotila letošní sezónu a připravila návrh pro rok 2022

STK hodnotila letošní sezónu a připravila návrh pro rok 2022

Petr Halaburda, Pátek 29. října 2021

Technický úsek STK ČGF rozšířený o regionální zástupce hodnotil sezónu 2021 a navrhl možnou podobu sezóny 2022 pro podzimní regionální schůze STK klubů a následně pro Celorepublikovou schůzi regionálních delegátů STK.

Sezóna 2021
Sezónu se podařilo realizovat přes výrazná jarní koronavirová opatření podle oficiálních kalendářů a platí to jak o celostátních soutěžích, tak o akcích pořádaných regionálními STK. Podařilo se uskutečnit v náhradních termínech i řadu mládežnických akcí, u nichž to nebylo na jaře kvůli epidemii možné.

„Podle hodnocení všech zástupců z regionů se vše podařilo zvládnout bez komplikací. Nejvíce mě potěšilo, že i východní regiony se už dokážou hladce domluvit na hřištích pro společné kvalifikace, což dřív býval například kvůli velkým vzdálenostem problém,“ uvedl technický ředitel ČGF Luboš Klikar

Novinky se osvědčily

V letošní sezóně bylo zavedeno několik novinek:

  • Extraliga se hrála v kompaktnějším formátu s dřívějším dohráním na konci července.
  • Byly odehrány dva pilotní turnaje Czech Open Golf Tour (COGT).
  • Kluby mohly v týmových soutěžích mužů a žen mít v sestavě jednoho profesionála.
  • V kategorii MID mohli poprvé nastupovat hráči a hráčky od 25 let.
  • NGTM a NM ČR žáků a kadetů se hrály ve dvou věkových kategoriích (7-14 a 15-16).
  • MM ČR ve hře na jamky se hrálo podle nového zkráceného systému s pavouky pro 64 mužů a 32 žen.
  • Šampionáty mládežnických družstev se hrály výhradně na jamky, kategorie U14 a U18 premiérově v devítijamkových resortech.

„Nový model Extraligy se setkal s jednoznačně kladnou reakcí. A stejné to bylo s možností zařadit do týmů profesionály, i když ne všichni se nakonec zapojili do hry – na soupiskách ligových týmů bylo deset profesionálek a 64 profesionálů,“ vrátil se Klikar k týmovým soutěžím.

Omlazení kategorie MID možná nepotěšilo starší hráče, ale jednoznačně pomohlo navýšit počet startujících. „Rozrostlo se startovní pole a zvýšila kvalita turnajů,“ zaznamenal technický ředitel, podle kterého se osvědčila i o den zkrácená varianta jamkového šampionátu.

„U soutěží mládeže a rozdělení startovního pole do dvou věkových kategorií potřebujeme delší čas na prověření přínosu tohoto modelu,“ komentoval Luboš Klikar. Za pozitivní krok považuje zařazení týmových mládežnických šampionátů v kategoriích U14 a U18 na devítijamková hřiště.  „V říjnu nám vyšlo počasí, ale příští rok bychom chtěli raději využít dřívější zářijové termíny. Navíc kvůli logistickým potížím klubů rozdělíme termínově mistrovství čtrnáctiletých a osmnáctiletých,“ uvažuje Klikar, podle kterého jsou menší hřiště pro tyto turnaje vhodná. „Zvláště, pokud tam je odpovídající zázemí jako například v Terezíně. Děti poznají, že i na menších hřištích se dá hrát skvělý golf a poznají i kus naší golfové historie.“

Sezóna 2022
Následující sezóna se ponese v duchu rekonstrukce individuálních soutěží ČGF. Dřívější Czech Golf Amateur Tour bude nahrazena otevřenou sérií Czech Open Golf Tour, v níž budou mít možnost startovat společně amatéři a profesionálové včetně žen. Oblíbená série pro žáky a kadety - Národní Golfová Tour Mládeže - bude pokračovat ve stejném formátu jako letos.

„Loňské dva turnaje COGT ukázaly, že v našem prostředí pořádat jen mužskou soutěž není ekonomické, potřebujeme naplnit nejméně 140 startovních míst. Předpokládáme, že v každém z pěti turnajů bude zhruba 100 míst pro muže a 50 pro ženy,“ odtajnil hlavní novinku výkonnostního golfu Luboš Klikar.

Díky modernizovaným Pravidlům amatérského statusu budou mít možnost usilovat o finanční výhry i amatéři. Prize money se budou rozdělovat za umístění v TOP 10 u mužů a v TOP 5 u žen.

„Jelikož amatéři budou moci od ledna v takzvaných scratch soutěžích inkasovat až 1000 dolarů, bude to pro ně velmi zajímavá příležitost získat prostředky na další golfovou přípravu. Také častěji zažijí hru pod tlakem,“ předvídá technický ředitel. Očekává, že několikrát v sezóně dojde v případě předních profesionálů k termínovým kolizím mezi turnaji COGT a akcemi v zahraničí. „Tomu však nejde při aktuální neznalosti kalendářů profesionálních sérií na příští rok bohužel předejít,“ dodal Luboš Klikar.

První pracovní verze Oficiálního kalendáře ČGF 2022 byla zveřejněna 30. září, druhá je plánována na 31. října. První pracovní verze Kalendáře akcí mládeže 2022 bude zveřejněna 31. prosince.

 

FOTO Martin Žilka

Datum: Pátek 29. října 2021
Všechny články autora

Související články

Turnajová sezóna 2024 je (téměř) připravena
Turnajová sezóna 2024 je (téměř) připravena

03.01.2024 | Na konci minulého roku byly na webu a v mobilní aplikaci ČGF publikovány oba kalendáře akcí ČGF na rok 2024. V případě kalendáře hlavních akcí to je čtvrtá pracovní verze, kalendář akcí mládeže byl publikován poprvé.

V nové sezóně ČGF připravila více než 100 turnajů ...
V nové sezóně ČGF připravila více než 100 turnajů ...

28.03.2023 | Česká golfová federace cílí na děti prostřednictvím regionálních turnajů. V šesti kategoriích je myšleno i na úplné benjamínky. Ti mají možnost vyzkoušet si své první sportovní krůčky ze zkrácených odpališť. Celkem 105 turnajů na 73 hřištích odstartuje turnaj 14. 4. v Hluboké nad Vltavou.

Evian Junior Cup: Po 1. kole Češi na sedmém místě
Evian Junior Cup: Po 1. kole Češi na sedmém místě

21.09.2021 | Na sedmém místě je český tým starších žáků v prestižní soutěži The Amundi Evian Junior Cup, která odstartovala dnes ve Francii. Mladí Češi však neztrácejí příliš na nejlepší družstva, od čtvrtého místa je dělí pouhé tři rány. Z jednotlivců zvládl nejlépe nástrahy prvního kola Louis Klein (+3).

Mládežnické kvalifikace uzavřeny, známe všechny ...
Mládežnické kvalifikace uzavřeny, známe všechny ...

27.07.2021 | Závěrečná kvalifikace dnes definitivně určila složení mistrovství ČR družstev v mládežnických kategoriích. Poslední postupující určil dnešní turnaj smíšených družstev do 16 let regionu Východ B, který se uskutečnil v Ropici. Známe tak 40 týmů, které čekají závěrečné šampionáty.

MMČR, 2. kolo: Jakubčík a Siwy drží vedení, mezi ...
MMČR, 2. kolo: Jakubčík a Siwy drží vedení, mezi ...

16.07.2021 | Filip Jakubčík míří na Kaskádě za mistrovským dorosteneckým titulem, vedení po horším kole si udrželi David Siwy, Alexandra Šulíková a Agáta Vahalová. Mezi midy na Černém Mostě si mírný náskok vypracovala Silvie Ditterová, mužským lídrem je nově Dominik Pavouček.

Nabitý kalendář mládežnických regionálních sérií
Nabitý kalendář mládežnických regionálních sérií

13.07.2021 | Pořádně napilno mají od začátku prázdnin účastníci mládežnických regionálních sérií po celé republice. Není příliš volných dnů, v kterých by nebylo kde startovat. V regionech se letos uskuteční jen během prázdnin 48 turnajů.

Známe letošní šampiony mezi žáky a kadety
Známe letošní šampiony mezi žáky a kadety

02.07.2021 | Bez velkých dramat si vedoucí hráči a hráčky po druhém kole došli pro tituly národních mistrů ČR mezi žáky a kadety. Ve Mstěticích si v deštivém počasí trofeje vybojovali Jakub Hejlek, Denisa Vodičková, Václav Švub a Ester Otiepková.

Šampionát žáků a kadetů: Louis Klein jako jediný ...
Šampionát žáků a kadetů: Louis Klein jako jediný ...

30.06.2021 | Mistrovství ČR žáků a kadetů začalo dnes ve Mstěticích. Náročné středočeské hřiště hned na úvod prověřilo připravenost celého startovního pole. Jako jediný se pod jeho par (72) dostal žák Louis Klein (71), v dalších kategoriích je pořadí hodně vyrovnané.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde