Česká golfová federace

Aktuality

Novinky turnajové sezóny ČGF podruhé

Novinky turnajové sezóny ČGF podruhé

Luboš Klikar, Sobota 6. března 2021

Přesně před měsícem jsme zveřejnili úvodní článek o novinkách v letošní turnajové sezóně. Další změny byly schváleny v pátek 5. března. Pojďme si některé z nich představit.

Ligové soutěže mužů a žen
V minulém článku jsme se věnovali změnám v Extralize mužů a žen a uvedli jsme, že STK ČGF vážně uvažuje o povolení startu omezeného počtu profesionálů v ligových soutěžích. Dnes tuto informaci můžeme potvrdit, neboť pro návrat profesionálů do ligových týmů se vyslovilo dvacet z jedenadvaceti delegátů pátečního jednání. Vedle dvou pilotních turnajů Czech Open Golf Tour to bude další důkaz přibližování amatérského a profesionálního golfu u nás.

Jen na upřesnění – jeden profesionál či profesionálka mohou být v sestavě ligového družstva mužů či žen od Extraligy až po 3. ligy. Pro start profesionálů v týmech platí stejné podmínky jako pro amatéry, to znamená, že profesionál musí mít nejpozději do 30. dubna členství v klubu, který bude reprezentovat. Pokud jeho členství v klubu není domovské, musí mít svolení svého domovského klubu s hostováním stejně jako ho musí mít amatéři. Je důležité vysvětlit, že klub může mít na soupisce např. extraligového družstva mužů víc než jednoho profesionála, ale do sestavy pro konkrétní kolo ve hře na rány nebo pro konkrétní utkání ve hře na jamky může zařadit právě jen jednoho.

Bude určitě velmi zajímavé sledovat, kolik profesionálních hráčů se v této sezóně rozhodne posílit svá klubová družstva mužů nebo žen.

MM ČR ve hře na jamky
Poměrně velká změna čeká od této sezóny také účastníky Mezinárodního mistrovství ČR ve hře na jamky. Program šampionátu bude zkrácen z pěti na čtyři hrací dny. Od loňského roku jsme shromažďovali názory odborníků, klubových estékářů, ale i hráčů Národních a Regionálních tréninkových skupin, jaký formát by mohl být ten nejatraktivnější. Největší podporu nakonec získala jednokolová kvalifikace na rány a následně tři dny jamkové hry v rozšířených pavoucích pro 64 mužů a 32 žen.

Věříme, že jsme se trefili do černého a že zájem o jamkové mistrovství znovu poroste. Dějištěm letošního ročníku bude západočeská Dýšina, hrát se bude od 27. do 30. května.

Nové výzvy pro mladé hráče
Hned tři změny se v této sezóně dotknou nejmladších nadějí českého golfu.

Aby dostála svému názvu Národní Golfová Tour Mládeže, budou její turnaje určeny primárně hráčům, kteří svou výkonností už na národní úroveň dosahují. V NGTM budou vypsány jen kategorie žáků do 14 let a kategorie kadetů do 16 let. Sníží se i dříve velmi štědrý hendikepový limit 28,0, a to na 18,0 pro žákovské kategorie a 15,0 pro kategorie kadetů. Základními odpališti budou žlutá a červená pro žáky a žákyně, bílá a modrá pro kadety a kadetky. Ve všech turnajích NGTM budou oceněni nejlepší hráč a hráčka do 12 let.

V NM ČR žáků a kadetů budou hodnoceny rovněž jen dvě kategorie – do 14 let a do 16 let. Hendikepové limity pro účast budou stanoveny ve výši 15,0 pro žáky a 12,0 pro kadety. Dějištěm letošního ročníku budou Mstětice, hrát se bude od 30. června do 2. července.

Sjednoceny budou od letošní sezóny formáty ve finálových částech soutěží družstev mládeže. Všechna čtyři finále – smíšených družstev žáků do 14 let, smíšených družstev mládeže do 16 let, chlapců a dívek do 18 let – se budou hrát v jamkové hře.

Chceme posílit význam regionálních turnajů při zajišťování výkonnostního růstu nejmladších hráčů. Na národní úrovni by měli začít hrát, až tomu budou odpovídat jejich výkonnost a herní dovednosti. Zatím to tak bohužel v řadě případů není. Děti jsou pod zbytečně velkým tlakem svého okolí už od útlého věku. Chceme-li vychovávat vynikající dospělé hráče, musíme tohle změnit.

Dá se předpokládat, že hru na jamky namísto dřívější hry na rány ve finále Memoriálu Hanuše Goldscheidera žákovských družstev do 14 let s nadšením přivítají hráči, jejich koučové a v neposlední řadě i kapitáni týmů. Turnajů na rány je v sezóně přehršel, ale jamkové hry je stále jako pověstného šafránu.

Odkaz na úvodní článek

Autor: Luboš Klikar 
Datum: Sobota 6. března 2021
Všechny články autora

Související články

Turnajová sezóna 2024 je (téměř) připravena
Turnajová sezóna 2024 je (téměř) připravena

03.01.2024 | Na konci minulého roku byly na webu a v mobilní aplikaci ČGF publikovány oba kalendáře akcí ČGF na rok 2024. V případě kalendáře hlavních akcí to je čtvrtá pracovní verze, kalendář akcí mládeže byl publikován poprvé.

V nové sezóně ČGF připravila více než 100 turnajů ...
V nové sezóně ČGF připravila více než 100 turnajů ...

28.03.2023 | Česká golfová federace cílí na děti prostřednictvím regionálních turnajů. V šesti kategoriích je myšleno i na úplné benjamínky. Ti mají možnost vyzkoušet si své první sportovní krůčky ze zkrácených odpališť. Celkem 105 turnajů na 73 hřištích odstartuje turnaj 14. 4. v Hluboké nad Vltavou.

STK hodnotila letošní sezónu a připravila návrh ...
STK hodnotila letošní sezónu a připravila návrh ...

29.10.2021 | Technický úsek STK ČGF rozšířený o regionální zástupce hodnotil sezónu 2021 a navrhl možnou podobu sezóny 2022 pro podzimní regionální schůze STK klubů a následně pro Celorepublikovou schůzi regionálních delegátů STK.

Lieser si na Mallorce polepšil, GC Brno veze sedmé ...
Lieser si na Mallorce polepšil, GC Brno veze sedmé ...

23.10.2021 | Dosud nejvydařenější kolo na turnaji European Tour má za sebou Ondřej Lieser a před finálovým kolem dělí 57. místo. Sedmí skončili na poháru pro národní šampióny v Portugalsku hráči GC Brno. President Trophy počtvrté získal Karel Štaubert, poslední profesionální titul pro Stanislava Matuše.

Evian Junior Cup: Po 1. kole Češi na sedmém místě
Evian Junior Cup: Po 1. kole Češi na sedmém místě

21.09.2021 | Na sedmém místě je český tým starších žáků v prestižní soutěži The Amundi Evian Junior Cup, která odstartovala dnes ve Francii. Mladí Češi však neztrácejí příliš na nejlepší družstva, od čtvrtého místa je dělí pouhé tři rány. Z jednotlivců zvládl nejlépe nástrahy prvního kola Louis Klein (+3).

Mistrovské soutěže družstev rozhodly o postupech ...
Mistrovské soutěže družstev rozhodly o postupech ...

02.08.2021 | V neděli byly završeny letošní mistrovské soutěže družstev mužů a žen. O šampiónech extraligy se rozhodlo už v sobotu, nižší ligové soutěže se dohrály v neděli. Postupy a sestupy najdete v konečných tabulkách od extraligy až po 3. ligu.

Mládežnické kvalifikace uzavřeny, známe všechny ...
Mládežnické kvalifikace uzavřeny, známe všechny ...

27.07.2021 | Závěrečná kvalifikace dnes definitivně určila složení mistrovství ČR družstev v mládežnických kategoriích. Poslední postupující určil dnešní turnaj smíšených družstev do 16 let regionu Východ B, který se uskutečnil v Ropici. Známe tak 40 týmů, které čekají závěrečné šampionáty.

MMČR, 2. kolo: Jakubčík a Siwy drží vedení, mezi ...
MMČR, 2. kolo: Jakubčík a Siwy drží vedení, mezi ...

16.07.2021 | Filip Jakubčík míří na Kaskádě za mistrovským dorosteneckým titulem, vedení po horším kole si udrželi David Siwy, Alexandra Šulíková a Agáta Vahalová. Mezi midy na Černém Mostě si mírný náskok vypracovala Silvie Ditterová, mužským lídrem je nově Dominik Pavouček.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde