Česká golfová federace

Aktuality

Stanislav Matuš uzavře zvláštní sezónu na European Tour v jižní Africe

Stanislav Matuš uzavře zvláštní sezónu na European Tour v jižní Africe

Petr Halaburda, Pátek 27. listopadu 2020

V příštím týdnu bude mít český golf dvojí zastoupení na turnajích European Tour. Ondřej Lieser se představí v Dubaji, zatímco Stanislav Matuš využije v Jihoafrické republice sváteční možnost uplatnit svoji částečnou kartu série, která mu zůstane i pro příští rok.

Když před rokem díky výsledkům na kvalifikační škole získal Stanislav Matuš kartu European Tour s kategorií 22, dostávalo se mu ujištění, že několikrát si nejvyšší sérii starého kontinentu rozhodně vyzkouší. „Vycházelo to ve srovnání s předchozími roky na šest až sedm startů, nakonec to byl jen start na úvod roku v Jihoafrické republice a pak společný turnaj s Challenge Tour v Rakousku,“ rekapituluje český golfista před cestou na jih Afriky.

Přihlášen je do turnaje South African Open, který se bude hrát od čtvrtka do neděle (3. až 6. prosince) v Sun City. Přitom se nakonec mohl dosti nečekaně představit také v Dubaji po boku Ondřeje Liesera.

„Dal jsem na rady, že tam se ani nemusím hlásit, že se nemohu se svojí kartou dostat na startovku. Jenže teď ve středu jsem zjistil, že bych v Dubaji hrál,“ vysvětluje Matuš neobvyklou situaci. Jak sám připouští, stejně by nedokázal vydržet čekat do poslední chvíle, který turnaj vybrat, sázka na jistotu zvítězila. „Ještě před dvěma týdny to pro Dubaj vypadalo na patnácté místo pod čarou a já byl rád, že mohu hrát alespoň nějaký turnaj.“

Start v Jižní Africe přitom skýtá mnohá nebezpečí dané dobou. „V Africe mají trochu přísnější podmínky na testování proti koronaviru. Čekají mě postupně čtyři testy, navíc European Tour na rozdíl od americké PGA nepomáhá hráčům s náklady, pokud je nákaza vyřadí. Tady se musí platit všechny hotely, strava, a to se může v případě pozitivního testu prodloužit na dvoutýdenní pobyt…,“ připomněl Matuš, s jakým rizikem na konci týdne do Afriky odcestuje.

Jenže při vědomí současného počasí v tuzemsku a blížícím se závěrem sezóny bude chtít na všechny koronavirové potíže zapomenout. A pak v roce 2021 plánuje odehrát všechny turnaje Challenge Tour, rád by využil i své nynější karty na nejvyšší sérii - pokud bude ta možnost.

„Kdoví, kdy si zahraju zase další soutěž. Nejisté zprávy dostáváme z European Tour, od Challenge Tour máme informací ještě méně a přesné kalendáře nikdo nezná. Očekává se obecně snížení prize-money. Turnaje na úvod roku v Africe by se znovu mohly hrát, dokonce i za stejných podmínek, ale nikdo prý neví, do které série budou zařazeny. Takže i po návratu z nejbližší akce nebudu další program ještě nějaký čas znát,“ připomíná období nejistoty český profesionál.

Ale na to si již pomalu zvyká. Už letošní sezóna pro něj byla mimořádně náročná, v době jarní epidemie si musel na obživu přivydělávat na brigádách. A jak sám předpokládá, příští rok bude stejně složitý. „Snažím se rozšířit svoje partnery, i když také je čekají těžké chvíle. Zůstávám u ATT Investments, rozšířil jsem spolupráci s Green Village, rád jsem za pomoc ČGF i PGA,“ vyhlíží nejistou sezónu pro všechny profesionální hráče.

Ale až se sezóna rozjede, bude objíždět maximum akcí včetně Pro Golf Tour. „Mám to jiné než třeba Ondra (Lieser), který hraje spíše méně turnajů. Musím se více rozehrát, rád bych objel alespoň 15 až 20 soutěží, abych se do toho dostal a přivezl nějaké dobré výsledky,“ plánuje si od příštího roku dvaatřicetiletý český golfista. Třeba už ale právě příští týden udělá velký krok pro své další sportovní plány.

FOTO facebook.com

Datum: Pátek 27. listopadu 2020
Všechny články autora

Související články

Matuš ubránil TOP 20, Lieser skončil na 71. místě
Matuš ubránil TOP 20, Lieser skončil na 71. místě

09.05.2021 | Horší závěrečné kolo pokazilo Stanislavu Matušovi možnost získat lepší konečné umístění na turnaji Challenge Tour, z Jižní Afriky veze dělené 20. místo. Ondřej Lieser zůstal na European Tour na Tenerife na 71. místě.

Stanislav Matuš vyrazí do finále v závěrečném ...
Stanislav Matuš vyrazí do finále v závěrečném ...

08.05.2021 | Skvělé vystoupení Stanislava Matuše na Challenge Tour nemá konce, do finálového kola turnaje v Jihoafrické republice vstoupí z třetí pozice se ztrátou dvou úderů na lídra. Ondřej Lieser ubral na Tenerife ze svých předchozích výsledků, na turnaji European Tour je daleko od čelních pozic.

Matuš hraje v Africe o titul, Lieser prošel cutem
Matuš hraje v Africe o titul, Lieser prošel cutem

07.05.2021 | Oba čeští profesionálové na evropských sériích dnes dokázali zahrát pod par hřiště a zahrají si finálový víkend. Stanislav Matuš se na Challenge Tour (66) vyšvihnul už na čtvrté místo, Ondřeji Lieserovi (68) na European Tour dnešní výsledek stačil přesně na postup cutem.

Ondřej Lieser se Stanislavem Matušem jdou znovu ...
Ondřej Lieser se Stanislavem Matušem jdou znovu ...

05.05.2021 | Ondřej Lieser i Stanislav Matuš vstoupí ve čtvrtek do dalších turnajů European Tour a Challenge Tour. Lieser se bude snažit napotřetí zlomit „ostrovní“ prokletí cutu na Tenerife, Matuš jde do druhého turnaje v Jihoafrické republice, kde pokračuje i dámská Sunshine Ladies Tour se třemi Češkami.

Ondřej Lieser veze z Rakouska nejlepší český výslede ...
Ondřej Lieser veze z Rakouska nejlepší český výslede ...

18.07.2020 | Ondřej Lieser obsadil dělené třinácté místo na turnaji Euram Bank Open v Rakousku a znovu tak vylepšil nejlepší český výsledek na European Tour. Druhý zástupce Czech Golf Teamu Stanislav Matuš obsadil dělené 61. místo.

Stanislav Matuš vyhlíží příští sezónu na Challenge ...
Stanislav Matuš vyhlíží příští sezónu na Challenge ...

17.11.2021 | Přední český profesionál Stanislav Matuš už začíná plánovat novou sezónu, kterou hodlá strávit na Challenge Tour. Má jasno na co se zaměřit v zimní přípravě, ale přiznává, že méně jasno má o složení skupiny sponzorů.

Lieser znovu výborně odstartoval, Vahalová druhá ...
Lieser znovu výborně odstartoval, Vahalová druhá ...

16.09.2021 | Báječný čtvrtek za sebou má český golf na evropských profesionálních sériích. Ondřej Lieser startuje na European Tour a dalším vydařeným prvním kolem (-4) začal na děleném 13. místě. Skvělý den prožily také Češky na LET Access Tour: Agáta Vahalová dělí druhé místo, cutem prošlo šest Češek.

Lieser, Mrůzek a osm Češek na evropských sériích, ...
Lieser, Mrůzek a osm Češek na evropských sériích, ...

15.09.2021 | Osm českých hráček dnes odstartovalo do turnaje LET Access Series ve Švýcarsku, ve čtvrtek začínají mužské turnaje za účasti Ondřeje Liesera (European Tour) a Filipa Mrůzka (Challenge Tour). Do hry se vracejí po pauze také Klára Spilková (LPGA) a Karolína Vlčková (Symetra Tour).

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde