Česká golfová federace

Aktuality

Dokonáno jest: Ondřej Lieser znovu vyhrál a je členem European Tour

Dokonáno jest: Ondřej Lieser znovu vyhrál a je členem European Tour

Petr Halaburda, Neděle 22. listopadu 2020

Dlouho očekávaný moment českého golfu dnes nastal. Ondřej Lieser vyhrál druhý turnaj Challenge Tour v řadě, stal se vítězem celé série a bude členem European Tour pro sezónu 2021. Gratulujeme k jedinečnému úspěchu.

Devětadvacetiletý Ondřej Lieser se stal prvním českým profesionálem, který prošel na nejvyšší profesionální okruh, kde by měl obdržet celoroční kartu - podle posledních informací kategorie 17b, která by mu mohla umožnit start na většině turnajů. První ženou mezi elitou se stala před deseti lety Klára Spilková, která nejdříve pravidelně hrála na Ladies European Tour, nyní už je stálou hráčkou americké LPGA.

Pro Liesera to znamená také významný posun ve světovém žebříčku a dá se očekávat, že v nejbližším vydání redukovaného žebříčku bude také na pořadí, které by znamenalo účast na Olympijských hrách.

Gratulace přicházejí

K velkému úspěchu začaly Ondrovi přicházet okamžitě gratulace ze všech stran. K prvním gratulantům se zařadil mezi prvními i prezident Zdeněk Kodejš„Neuvěřitelné! Český golf má hráče s plnou kartou na European Tour, nemluvě o celkovém vítězi Challenge Tour.  Přiznám se, že přesto, že jsem optimista, nikdy bych nevěřil, že budeme mít do konce mého prezidentování řádného hráče na nejvyšší evropské golfové soutěži. Ondra Lieser dokázal, že je opravdu hráčem mezinárodního formátu a sen se stal skutečností. A to dalším efektem tohoto úspěchu je další výrazný krok k účasti na Olympijských hrách. Z tohoto místa srdečně Ondrovi blahopřeji a věřím, že to není poslední gratulace, kterou mu mohu jménem vedení českého golfu adresovat. Po všech potížích, které ho v minulosti trápily, se dokázal neuvěřitelně připravit a hlavně zkoncentrovat na pravou chvíli a vše, co odvedl v přípravě, prodat. Věřím také, že svým následovníkům pomohl ukázat, že je možné i z českých podmínek a hřišť dojít tak daleko. Ještě jednou Ondrovi gratuluji a přeji mnoho úspěchů v další kariéře.“

Že může Ondrův úspěch působit jako vzor pro další hráče doufá i sportovní ředitel ČGF Petr Šavrda. "Je to fantazie, co Ondra v posledních týdnech dokázal pro sebe i český golf. Nikdy nebylo pochyb, že je velkým talentem, ale potřeboval si to primárně utřídit v hlavě. Dokázat si, že má na to hrát špičkový golf a konkurovat nejlepším evropským hráčům. Myslím, že hodně udělalo zázemí, které nyní Ondra má. Vyspěl jak lidsky, tak golfově. Já jen doufám, že to nakopne i další české hráče, a že konečně padne ta pomyslná bariéra toho, že to zatím žádný Čech v mužském golfu nedokázal. Vidíme, že to možné je. Ondro, obrovská gratulace!"

Dramatický průběh se šťastným koncem

Klíčový den kariéry začal pro Liesera skvěle. Na úvodních dvou jamkách zahrál birdie a poprvé v turnaji se podíval do čela leaderboardu. Jenže pak teprve začalo pořádné drama, o kterém zřejmě na hřišti ani neměl tušení, protož nemohl sledovat, jak se vyvíjí projektované pořadí sezóny. Několikrát totiž vypadl z postupových pozic na 1.-5. místě, aby se pak do nich znovu vracel. V jednu chvíli bylo na prvním místě společně sedm hráčů a dalo se očekávat, že se bude rozhodovat až na závěrečných jamkách.

Český hráč ale zachoval obdivuhodný klid. Na klíčové 18. jamce znovu skóroval a jeho pronásledovatelé v posledním flightu už nedokázali reagovat. Konečné skóre -11 (70+69+66+68) stačilo na vítězství o jednu ránu, za které vyinkasuje 62.000 eur a především vyhrál celosezónní hodnocení Road to Mallorca, přestože odehrál pouhých pět turnajů.

LEADERBOARD
ROAD TO MALLORCA

FOTO facebook.com/challengetour/

Datum: Neděle 22. listopadu 2020
Všechny články autora

Související články

Lieser znovu výborně odstartoval, Vahalová druhá ...
Lieser znovu výborně odstartoval, Vahalová druhá ...

16.09.2021 | Báječný čtvrtek za sebou má český golf na evropských profesionálních sériích. Ondřej Lieser startuje na European Tour a dalším vydařeným prvním kolem (-4) začal na děleném 13. místě. Skvělý den prožily také Češky na LET Access Tour: Agáta Vahalová dělí druhé místo, cutem prošlo šest Češek.

Lieser, Mrůzek a osm Češek na evropských sériích, ...
Lieser, Mrůzek a osm Češek na evropských sériích, ...

15.09.2021 | Osm českých hráček dnes odstartovalo do turnaje LET Access Series ve Švýcarsku, ve čtvrtek začínají mužské turnaje za účasti Ondřeje Liesera (European Tour) a Filipa Mrůzka (Challenge Tour). Do hry se vracejí po pauze také Klára Spilková (LPGA) a Karolína Vlčková (Symetra Tour).

Zach s Lieserem začali nadějně, skvělé kolo Ráži ...
Zach s Lieserem začali nadějně, skvělé kolo Ráži ...

24.06.2021 | Skvělé kolo má za sebou Filip Ráža na ME ve Francii – zapisoval 66 ran a přiblížil se hranici cutu, na stejném celkovém výsledku (even par) je také Jiří Zuska. Slibný vstup do BMW International Open v Mnichově zaznamenali Šimon Zach (-2) a Ondřej Lieser (-1).

Matuš ubránil TOP 20, Lieser skončil na 71. místě
Matuš ubránil TOP 20, Lieser skončil na 71. místě

09.05.2021 | Horší závěrečné kolo pokazilo Stanislavu Matušovi možnost získat lepší konečné umístění na turnaji Challenge Tour, z Jižní Afriky veze dělené 20. místo. Ondřej Lieser zůstal na European Tour na Tenerife na 71. místě.

Stanislav Matuš vyrazí do finále v závěrečném ...
Stanislav Matuš vyrazí do finále v závěrečném ...

08.05.2021 | Skvělé vystoupení Stanislava Matuše na Challenge Tour nemá konce, do finálového kola turnaje v Jihoafrické republice vstoupí z třetí pozice se ztrátou dvou úderů na lídra. Ondřej Lieser ubral na Tenerife ze svých předchozích výsledků, na turnaji European Tour je daleko od čelních pozic.

Matuš hraje v Africe o titul, Lieser prošel cutem
Matuš hraje v Africe o titul, Lieser prošel cutem

07.05.2021 | Oba čeští profesionálové na evropských sériích dnes dokázali zahrát pod par hřiště a zahrají si finálový víkend. Stanislav Matuš se na Challenge Tour (66) vyšvihnul už na čtvrté místo, Ondřeji Lieserovi (68) na European Tour dnešní výsledek stačil přesně na postup cutem.

Ondřej Lieser se Stanislavem Matušem jdou znovu ...
Ondřej Lieser se Stanislavem Matušem jdou znovu ...

05.05.2021 | Ondřej Lieser i Stanislav Matuš vstoupí ve čtvrtek do dalších turnajů European Tour a Challenge Tour. Lieser se bude snažit napotřetí zlomit „ostrovní“ prokletí cutu na Tenerife, Matuš jde do druhého turnaje v Jihoafrické republice, kde pokračuje i dámská Sunshine Ladies Tour se třemi Češkami.

Týden volna mezi turnaji byl možná klíčem k vítězstv ...
Týden volna mezi turnaji byl možná klíčem k vítězstv ...

23.11.2020 | Ondřej Lieser má za sebou nejnáročnější turnaj své kariéry, především pak po psychické stránce. V rozhovoru pro náš web prohlásil, že se mu prý v závěru nedělního kola potvrdila správnost rozhodnutí minulý týden věnovat odpočinku. A prozradil, že na závěr roku ho možná čeká jeden významný turnaj.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde