Česká golfová federace

Aktuality

Evropský golf v době koronaviru: On-line komunikace a poučení pro budoucnost

Evropský golf v době koronaviru: On-line komunikace a poučení pro budoucnost

Petr Halaburda, Pondělí 17. srpna 2020

Prezident ČGF Zdeněk Kodejš je v druhém funkčním období členem Výkonného výboru a šéfem centrální zóny Evropské golfové asociace (EGA). Velmi zblízka mohl sledovat, jak během epidemie byl ovlivněn evropský golf, jak se škrtalo v mezinárodním kalendáři a jak exekutiva EGA v této době komunikovala.

Jak se změnil způsob jednání exekutivy EGA během koronavirového období?

Změna způsobu jednání byla samozřejmě podstatná, protože jsme se osobně viděli naposledy v únoru při pravidelném zasedání Výkonného výboru EGA v Lausanne. Museli jsme o rok posunout pravidelné setkání, které se již několik let koná v některé členské zemi EGA a součástí je utkání členů obou orgánů, tedy EGA a místního národního. Letos mě to dost mrzelo, protože naplánována byla cesta do Irska, kde jsme měli jednat a hrát u Dublinu v Portmarnocku. To je samo osobě krásné hřiště a ještě když velký zájem o účast projevil otec Roryho McIlroye - který je členem vedení klubu a také vynikající golfista - tak nás tento posun samozřejmě všechny zamrzel. Ale snad není všem dnům konec. A jen připomenu, že první výjezdní zasedání Výkonného výboru EGA hostila před čtyřmi lety Praha.

Jak jste ale řešili aktuální problémy, jak často jste měli se svými kolegy jednání „na dálku“? 

Absolvovali jsme několik videokonferencí, které nahradily naše pravidelná zasedání, protože úkolů k řešení pochopitelně spíše přibývalo. Mimoto stále probíhají pravidelné páteční videokonference takzvaného subvýboru, což jsou všichni 3 prezidenti (Elect Prezident, Prezident a Past Prezident), šéf Championship Committee, Generální sekretář a případně někdo z nás ostatních. Úkolem těchto konferencí je především kalendář mistrovství Evropy, a mezinárodních utkání, která pořádáme a kde bylo a stále je nutno řešit posuny, či storna. Zatím bylo zrušeno minimum mistrovství Evropy, odnesla to ale velká část tradičních mezinárodních a mezikontinentálních utkání. Jednání a celé řízení těchto přesunů byla a stále je obrovská práce, ale nic jiného nezbývalo, pokud jsme nechtěli rezignovat na celou mistrovskou sezónu v Evropě. A to jsme od začátku krize nechtěli připustit. Díky zde patří pořadatelským zemím, které se ve většině případů velmi snažily vycházet vstříc a najít termíny a cesty, jak vše zvládnout.

Je možné, že nouzové řešení změní způsob komunikace do budoucna?

Ověřilo se, že jednání na dálku je možné a řada úkolů jde touto cestou vyřešit. Všichni se ale shodujeme, že nad osobní jednání a diskuzi není. Je tedy možné, že videokonference budou častější k operativním úkolům, ale základ způsobu řízení evropského golfu zůstane zachován v podobě pravidelných setkání vedení EGA.

Kdy byste měli mít první skutečné jednání napřímo - kdy jste se „naživo“ s kolegy viděl naposledy?

Jak jsem již zmiňoval, osobně jsme se viděli v únoru v Lausanne a nyní je naplánováno první zasedání Výkonného výboru na říjen tohoto roku opět v sídle EGA, tedy švýcarském Lausanne. Dalším termínem je listopadový Annual General Meeting, tedy Valná hromada členských zemí EGA, která je naplánována do Říma. Doufám, že budeme moci oba termíny dodržet.

Ovlivnila nastalá situace nějak financování organizace?

Nějaké dopady již vidíme, například vypadl sponzorský příspěvek od European Tour, bylo sníženo team fee pro start jednotlivých zemí na Mistrovstvích Evropy. Jinak k žádným zásadním změnám nedošlo. Uvedu však příklad, který může být vzorem našim státním orgánům: švýcarská armáda převzala na jaře jednoho z pracovníků sekretariátu EGA, do konce října ho bude platit, ale nechávají mu prostor pro práci pro EGA. Pěkné ...

Jak moc bylo složité řešení ohledně soutěží, které EGA pořádá? Bylo řešení situace složité, nebo jste měli na rušení a překládání akcí společný pohled?

Došlo ke změnám nejen v kalendáři EGA, ale také v organizaci jednotlivých mistrovství, která byla o jeden den zkrácena. Samozřejmě také samotný průběh celých turnajů musí být regulován a k tomu byl zpracován manuál opatření pro národní federace jako pořadatele těchto mistrovství. Nechceme a nesmíme vystavit žádnému nebezpečí ani účastníky akcí, ani jejich pořadatele.

Mělo nějaký ohlas mezi kolegy, že se v Česku soutěže rozběhly vzhledem k okolnostem velmi rychle, a že se podařilo zachránit velkou část tuzemské sezóny, když jinde se v Evropě soutěžní akce téměř zastavily? 

Jsem hrdý, že již po několikáté byl český golf v novodobé historii, tedy řekněme v posledních 25 - 30 letech, zdrojem pochvalných a obdivných reakcí z celé Evropy. A opět oprávněně, vždyť jsme byli s Dány první, kdo pustil golfisty na hřiště a následně zahájil také mistrovskou sezónu. Jaro bylo na jednání náročné, ale stálo to za to. Jednak se nám podařilo zachránit golfistům téměř celou sezónu a také jsme si zase posílili naši pozici na mezinárodním poli a ukázali, že něco umíme. 

Zajímaly kolegy tuzemské zkušenosti, například jak během epidemie spolupracovala ČGF se státními orgány?

Samozřejmě je to velice zajímalo a byl jsem rád, když jsem mohl referovat, že příčinou úspěchu byla spolupráce a podpora ze strany nové státní instituce odpovědné za řízení sportu v České republice, tedy Národní Sportovní Agentury. Již jsem několikrát děkoval Milanovi Hniličkovi za pomoc jeho a jeho kolegů a velice rád to opakuji ještě zde.

Budou se upravovat do budoucna nějaké krizové komunikace nebo předpisy pro případ, že by se podobná situace opakovala?

Byl bych velmi rád, aby to nebylo potřeba, ale všechno špatné je pro něco dobré. Naučili jsme se komunikovat zase jinak, možná jsme se naučili lépe rozlišovat, co je a není důležité, snad nás to trochu vrátilo na zem. Konkrétní změny předpisů nebo komunikace neplánujeme, ale způsob pohledu na věc se určitě změnil. A nejraději budu, když zůstane u poučení a nenastane žádné opakování.

FOTO Zdeněk Kodejš

Datum: Pondělí 17. srpna 2020
Všechny články autora

Související články

European Boys’ Team Championship 2025 bude hostit ...
European Boys’ Team Championship 2025 bude hostit ...

03.04.2024 | Radostná zpráva pro český golf přišla ze sídla Evropské golfové asociace (EGA). Po 7 letech a počtvrté v 46leté historii nejvýznamnější akce juniorských družstev v Evropě se její pořadatelství vrátí v roce 2025 do ČR. Mezi domácími resorty padla na výboru EGA už podruhé volba na brněnskou Kaskádu.

Přihlásit se do soutěží družstev lze jen do konce ...
Přihlásit se do soutěží družstev lze jen do konce ...

26.03.2024 | Soutěže družstev ČGF začnou o druhém květnovém víkendu, kdy startuje 1. a 2. liga družstev mužů a žen na Karlštejně a v Olomouci. Extraliga mužů a žen má své úvodní kvalifikační trojkolo na programu až na konci června v Telči. Novinkou sezóny je první ročník Czech Young Masters v srpnu na Ypsilonce.

Kurz maršálů golfových resortů 2024
Kurz maršálů golfových resortů 2024

25.03.2024 | Panorama Golf Resort přivítal 20. a 21. března 30 účastníků Kurzu maršálů golfových resortů s otevřenou náručí a nádherným jarním počasím. Česká Asociace Golfových Maršálů pořádala s podporou České golfové federace 15. kurz maršálů golfových resortů.

Konference ČGF schválila rozpočet pro rok 2024
Konference ČGF schválila rozpočet pro rok 2024

16.03.2024 | Již na tradičním místě, v pražském Wellness Hotelu Step, proběhla v sobotu 16. března konference České golfové federace. Delegáti rozhodli o rozpočtu pro rok 2024, který zahrnoval jak investici do nového IT systému nové generace, tak i návrat k marketingové podpoře golfu.

Kurz Trenér golfu ČGF III. třídy
Kurz Trenér golfu ČGF III. třídy

02.02.2024 | Česká golfová federace, CZECH GOLF CONSULTING s.r.o. a Profesionální golfová asociace hráčů a učitelů golfu v ČR vypisují kurz Trenér golfu ČGF III. třídy. Vzdělávací kurz má podobu základního trenérského kurzu v rozsahu 40 hodin. Více informací naleznete v odkaze.

Premiéra Czech Young Masters bude na Ypsilonce
Premiéra Czech Young Masters bude na Ypsilonce

01.02.2024 | Zástupci regionů se na pondělní schůzi STK ČGF dohodli na modelu soutěží družstev mládeže. Do kalendáře přibyla nová soutěž pod názvem Czech Young Masters, kterou bude hostit liberecká Ypsilonka. Finále soutěží družstev do 14 a 18 let se odehrají na Kaskádě.

Turnajová sezóna 2024 je (téměř) připravena
Turnajová sezóna 2024 je (téměř) připravena

03.01.2024 | Na konci minulého roku byly na webu a v mobilní aplikaci ČGF publikovány oba kalendáře akcí ČGF na rok 2024. V případě kalendáře hlavních akcí to je čtvrtá pracovní verze, kalendář akcí mládeže byl publikován poprvé.

Přejeme vám veselé Vánoce a šťastný nový rok
Přejeme vám veselé Vánoce a šťastný nový rok

23.12.2023 | Na konci roku přichází ohlédnutí za uplynulou sezónou, bilancování cílů, splněných či nesplněných úkolů. Snad každý golfový hráč si vzpomene na svoji podařenou jamku, skvěle zahraný putt nebo jiný golfový zážitek. Přejeme Vám šťastné a veselé Vánoce a mnoho příjemných chvil na golfu v příštím roce.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde