Devět pravd o golfu / 4. pravda: Přispívá psychickému zdraví

Golf usnadňuje nejen vzájemné souznění mezi generacemi, ale vytváří také možnosti k obnovení společenských vztahů i dosažení sebevědomí během a po léčbě různých nemocí. Stále přibývá důkazů o tom, že hraní golfu, zvláště spojené s pohybem v přírodě, jednoznačně souvisí s duševní pohodou.

Studie ve Spojených státech zjistila zvýšení soběstačnosti, sebevědomí a úrovně fyzické aktivity u 814 účastníků s různým postižením poté, co začali hrát golf. Golf je stále více vnímám jako vhodný sport pro svůj přínos pomáhat lidem, kteří se vypořádávají s rozsáhlým postižením a dysfunkcemi včetně demence.

Výzkumníci na britské univerzitě v Essexu objevili pozitivní účinky při fyzických aktivitách v přírodě a přišli tak s termínem Zelené cvičení.

Během experimentu byly či nebyly různé skupiny vystaveny sérii městských a venkovských výjevů, které jim byly promítány na zdi během jejich cvičení na běžeckém pásu.

Skupina, která neměla možnost sledovat záběry, zaznamenala pozitivní vliv na krevní tlak a také zvýšení psychologických aspektů: sebevědomí a dobré nálady.

Účastníci experimentu, kteří podstoupili stejná cvičení - a měli zároveň možnost sledovat příjemné městské či venkovské scenérie - však zaznamenali výrazně lepší pozitivní účinky, než první skupina.

Závěr výzkumu na mimořádný význam golfu byl proto jednoznačný:
Zelené cvičení - fyzická aktivita vykonávaná s vjemy přírodního prostředí - působí vhodně na duševní pohodu.


Zajímavosti

Jak začít s golfem? Na co se ptáte, před první návštěvou.

Předpokládejme, že jste v golfovém prostředí naprostý nováček. A v duchu možná trochu tápete, co vlastně je nutné splnit, než se poprvé pokusím odpálit golfový míček? Na co se máte zeptat, až zavoláte na recepci...

všechny zajímavosti

Víte, že

Barevné kolíky

Všude na světě se používají k označení překážek na hřišti kolíky stejné barvy. Na hřišti nejčastěji najdete kolíky bílé barvy značící hranici hřišti, tzv. out ouf bounds, kolíky červené barvy vymezující podélnou vodní překážku nebo kolíky žluté barvy ohraničující příčnou vodní překážku. Během sportovních turnajů se mohou hranice překážek zdůrazňovat barevným sprejem nastříkaným na zemi.

číst další

Hřiště

Navštivte jedno z 117 hřišť

Navštivte jedno
z 117 hřišť

Zde nalezneš golfová hřitě zapojená do Bav se golfem...

všechna hřiště
© Bav se golfem 2024

 

Zadej lokalitu

 

Po zadání tvé lokality ti zobrazíme nabídku nejbližších golfových hrišť. Najdi si svůj balíček a začni hrát golf!

Loading...

Pokračujte zde