Česká golfová federace

Aktuality

Profesionálové i přední amatéři v pilné přípravě (2.)

Profesionálové i přední amatéři v pilné přípravě (2.)

redakce, Středa 15. dubna 2020

Po otevření hřišť se vrhli do pilného tréninku, byť ještě netuší, kdy vstoupí do svých soutěží. Přední čeští profesionálové i amatéři se v pokračování naší ankety svěřují, jak se připravovali během vynucené pauzy a jak trénují nyní.

Hráči odpovídali na dvě stejné otázky:

Jak jste se vyrovnal(a) s tréninkovou pauzou v době, kdy byla hřiště zavřená?
Na co jste se vrhnul(a) poté, co už lze začít se speciální golfovou přípravou?

Filip Mrůzek (PRO)
V úvodu jsem především cvičil, ale naštěstí jsem mohl díky výjimce pro profesionální sportovce občas začít i s golfovou přípravou. Doma na zahradě jsem si navíc postavil svůj vlastní provizorní „simulátor“, kde jsem trénoval švih, nechyběl ani puttovací koberec.

No a od chvíle, kdy jsou otevřená hřiště, jsem vyrazil hrát a hrát. Pracuju na stejných věcech, jako před pauzou, není důvod zatím nic měnit.

Matyáš Zapletal
Od listopadu se připravuji nepřetržitě ve Španělsku. Zaměřuji se hlavně na techniku, ale také jsem hodně byl na hřišti s trenérem, s fitness koučem jsme jeli podle dlouhodobého plánu.

Na rozdíl od Česka hřiště zůstávají zavřena, nemůžeme v podstatě vůbec ven. Situace není dobrá, takže mám svůj „driving“ na terase a pokračuji v cvičeních od trenéra. Komunikuji s golfovým koučem i hlavním reprezentačním trenérem Staffanem Johanssonem. Teď pro mě ani není klíčová stávající sezóna, spíše se dívám do budoucnosti – jsem v procesu přípravy na profesionální kariéru.

Gabriela Roberta Vítů
Přípravu jsem v podstatě nepřerušila, dokonce jsem ještě před přerušením stihla trénink s Davidem Carterem, takže jsem věděla, na čem mám pracovat. Když zavřeli hřiště, tak jsem se přesunula do domácího indooru.

Po návratu se snažím být co nejvíce na hřišti a trochu se do toho dostat. Mrzí mě pouze, že jsme nemohli absolvovat plánované soustředění v Turecku, ale zdraví je teď přednější. Jen doufám, že se co nejdříve začnou hrát domácí turnaje.

Karolína Vlčková (PRO)

Už před omezením jsme nějaký čas pouze trénovaly, Symetra Tour je pozastavena.

Ale pak přišla různá opatření, trénink také zde na Floridě je omezený. A tak mám postavenou za domem síť a soustředím se hlavně na techniku. Mám svůj puttovací koberec, beru to navíc jako skvělé období pro práci na fyzické kondici. A také se snažím být zodpovědná, chránit sebe a ostatní, abychom se mohli brzy vrátit do normálního života.

Šimon Zach (PRO)
Všechna ta opatření mě zastihla na Grand Canaria, kde jsem měl být původně na dvoutýdenním soustředění. Nakonec se nějak protáhlo a stále jsem ještě na místě…. První dva týdny jsem mohl alespoň na výjimku pro profesionální hráče využívat tréninkové plochy, ale po zpřísnění padla i tato možnost.

Od té doby mně tak zbyl trénink krátké hry na zahradě a puttování na koberci. Ale už se mám konečně vracet domů, 19. dubna bych měl letět do Frankfurtu, kde mě s „radostí“ vyzvedne táta, takže stačím o den déle doma i svoje narozeniny. Doufejme, že to celé co nejrychleji přejde, abychom mohli otestovat svoji hru v turnajích.

Tereza Melecká
Jsem ráda, že jsem stačila včas odletět z Ameriky domů. Nedokážu si představit, že bych tam byla pět měsíců skoro sama… Trochu mě mrzí, že moje dobře rozjetá sezóna musela být přerušená, což jsem se dozvěděla přesně v den plánovaného odjezdu na můj oblíbený turnaj v Augustě na hřišti Forest Hill, ale s tím se nedá nic dělat, zdraví je teď přednější. Nejdříve jsem si dala týdenní pauzu, pak jsme postavili na zahradě síť a díky velké zahradě trénuji přihrávky do 50 metrů.

Protože v Olomouci zatím nemáme otevřené tréninkové plochy, tak se snažím chodit na hřiště a trénuji strategii hry i různé druhy ran. K přípravě patří i běh, cvičení třikrát až čtyřikrát týden a rovněž jóga. Už se nemohu dočkat, až se vrátíme do turnajů a stále věřím, že se v srpnu vrátím dostudovat do USA můj poslední univerzitní rok.

FOTO archív Filipa Mrůzka

Raiffeisen Bank - Partner České Golfové Reprezentace

Autor: redakce 
Datum: Středa 15. dubna 2020
Všechny články autora

Související články

Čechům se (nejen) ve světových žebříčcích nadále ...
Čechům se (nejen) ve světových žebříčcích nadále ...

22.07.2020 | Zatímco profesionální sezóna se teprve rozjíždí, amatéři se chystají na domácí vrchol sezóny. V čele českých hráčů a hráček ve světových žebříčcích jsou amatéři Sára Kousková a Jiří Zuska a profesionálové Klára Spilková s Ondřejem Lieserem. Jakub Janda je dokonce v čele evropského pořadí nadějí.

Golfové žebříčky - nejlepší Češi pořadí nemění
Golfové žebříčky - nejlepší Češi pořadí nemění

29.02.2020 | Nový systém ve světovém amatérském žebříčku WAGR způsobil výrazné změny, ale od té chvíle k velkým výkyvům nedošlo. Dlouhodobě nejlepší Klára Spilková a Ondřej Lieser i nadále vládnou českým profesionálům, v čele amatérů zůstávají Jiří Zuska a Tereza Melecká.

Jména nejlepších Čechů ve světových žebříčcích ...
Jména nejlepších Čechů ve světových žebříčcích ...

24.07.2019 | V polovině sezóny a s několika mezinárodními šampionáty za námi jsme také mohli zaznamenat některé změny v postavení českých hráčů na světových žebříčcích. Ti nejlepší však zůstávají stejní: Klára Spilková, Ondřej Lieser, Sára Kousková a Jiří Zuska.

Sára Kousková s nejlepším umístěním ve WAGRu
Sára Kousková s nejlepším umístěním ve WAGRu

30.10.2021 | Nejlepší česká amatérka Sára Kousková dosáhla kariérního maxima ve světovém amatérském žebříčku WAGR, aktuálně jí patří 37. místo. Mezi amatéry je nejlepší znovu Jiří Zuska (139.). Profesionálům nadále s přehledem vládnou Klára Spilková a Ondřej Lieser.

Výborný český rozjezd na Czech Masters: Lieser ...
Výborný český rozjezd na Czech Masters: Lieser ...

19.08.2021 | Hned na úvod Czech Masters na Albatrossu byl vidět skvělý golf a výborné výsledky českých golfistů potěšily spousty diváků. Nadšení vyvolával především flight, v kterém šli lídr Henrik Stenson (-5), Pádraig Harrington (-2) a také Ondřej Lieser (-4), který dělí třetí místo.

Tři Češi prošli cutem na Kaskáda Golf Challenge
Tři Češi prošli cutem na Kaskáda Golf Challenge

02.07.2021 | Do víkendových kol turnaje Kaskáda Golf Challenge ze série Challenge Tour se probojovali tři Češi. Nejlépe si vede Stanislav Matuš na děleném pátém místě. Cutem prošli také Jan Cafourek a Šimon Zach. Ve vedení je Němec Marcel Schneider. ...

Filip Mrůzek bere třetí místo z turnaje série ...
Filip Mrůzek bere třetí místo z turnaje série ...

13.02.2021 | Pro třetí místo si došel český profesionál Filip Mrůzek na dalším turnaji série Toro Tour ve Španělsku, kde startovalo pět českých golfistů a také amatérka Tereza Koželuhová.

Melecká přebírá post nejlepší české amatérky na ...
Melecká přebírá post nejlepší české amatérky na ...

23.01.2020 | Nový systém světového amatérského žebříčku WAGR výrazně zamíchal s pořadím nejen českých hráčů a hráček. Nejvýraznější změnou je posun Terezy Melecké do čela českých amatérek, Jiří Zuska si post české jedničky s přehledem drží. Ondřej Lieser a Klára Spilková vládnou nadále mezi českými profesionály.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde