Česká golfová federace

Aktuality

Českých studentů-golfistů v zámoří přibývá

Českých studentů-golfistů v zámoří přibývá

redakce, Čtvrtek 13. února 2020

Agentura Stipendia.cz patnáct let pomáhá českým studentům v cestě na americké univerzity a v řadě případů spolupracuje i s českými golfisty, kterých za oceánem každoročně přibývá. Zakladatelkou agentury je Monika Mertová, která shrnuje možnosti, jež se českým sportovním talentům v USA nabízejí.

Talentovaní sportovci obvykle znají možnosti pomaturitního vzdělávání v zahraničí. Jak jste přišla s nápadem založit agenturu?
První impulz přišel v době, když jsem se na studium za oceánem připravovala sama před více než dvaceti lety. V té době nebylo pro české sportovce studium na univerzitě v USA zdaleka takovým fenoménem jako dnes, dostupnost informací byla malá. Už v té době jsem zvažovala, že by bylo dobré se o zkušenosti s přijímacím procesem podělit. Celou dobu mého studia v USA jsem měla možnost využívat výhody sportovního stipendia, takže bylo potřeba znát a sledovat veškerá pravidla americké asociace NCAA zastřešující univerzitní sport. To vše mě tehdy vedlo k tomu, že jsem se ihned po mém návratu do ČR rozhodla agenturu založit.

Počet českých sportovců na univerzitách v USA každoročně narůstá. Čím to je způsobeno?
Díky internetu mají studenti přístup k neomezenému množství informací. Je však potřeba se umět v té záplavě orientovat a rozlišovat kvalitní informace od zavádějících či nepravdivých. Za patnáct let činnosti se nám podařilo získat spoustu silných partnerů - sportovních svazů, klubů, trenérů i funkcionářů. Společným cílem je poskytnout nadějným sportovcům naprosto korektní informace o možnostech studia a získání sportovního stipendia.

Takže dobrá informovanost studentů-sportovců je základem?
Ano. V naprosté většině případů jsme součástí jednoho z nejdůležitějších životních rozhodnutí mladých lidí a aby byla spolupráce úspěšná, musíme zohlednit veškeré požadavky našich klientů. Pokud chceme, aby sportovci-studenti dělali správná rozhodnutí, musíme jim zajistit co možná nejlepší podmínky. Studium za oceánem nemusí být pro každého, protože odloučení od rodiny a přátel bývá někdy - především v začátcích - psychicky náročné. Ale američtí univerzitní trenéři a celý realizační tým si to moc dobře uvědomují a snaží se svým svěřencům i po této stránce co nejvíce pomoci. Když však s odstupem času komunikujeme s našimi klienty, vidíme vyspělé, mentálně odolné a samostatné mladé lidi, kteří mají možnost získat to pověstné americké sebevědomí.

Americký univerzitní sportovní systém je koncipován do týmových soutěží. Jak do tohoto systému zapadá golf? Sama jako bývalá tenistka to můžete posoudit.
Celou mou kariéru jsem skutečně tenis vnímala jako individuální sport, ale na univerzitě se můj názor zcela změnil. Součástí týmu tam nejsou pouze hráči a trenér, ale také asistenti, fyzioterapeuti a další lidé, kteří se starají, aby vše fungovalo. Hráči jsou součástí celku, kde každý dělá maximum pro to, aby se obstálo v obrovské konkurenci ostatních univerzit a dosáhlo co nejlepších výsledků. Měla jsem štěstí, že se nám v roce 2001 podařilo získat titul NCAA a poznat, jaké to je, když se tým ocitne až na samotném vrcholu. Na základě zpětné vazby, kterou máme od našich golfistů studujících v USA, je naprosto stejná situace také v golfových univerzitních týmech. Golfisté mají také zpravidla tu výhodu, že bývají školou v období mimo hlavní univerzitní golfovou sezónu podporováni v účasti na různých turnajích.

Můžete stručně specifikovat vaše golfové klienty na univerzitách v USA?
Spolupracujeme nejen s golfisty z absolutní výkonnostní špičky, ale i s hráči, pro které je studium v USA splněním celoživotního snu. Naše agentura dává šanci i golfistům, jejichž výkonnost jim neumožňuje představit se trenérům amerických univerzitních týmů osobně během mezinárodních turnajů. Naši klienti tedy studují nejen na univerzitách, jejichž týmy spadají pod asociaci NCAA, ale i na školách z jiných soutěží, kde je ovšem také možnost získání golfového stipendia.

Jak to ale je se samotným studiem?
Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že v České republice je možné snadno sportovat a zároveň řádně studovat v žákovských kategoriích. Problémy nastávají nadějným sportovcům v dorosteneckém věku, kdy si chtějí udržet sportovní výkonnost na té nejvyšší úrovni a zároveň studovat kvalitní střední nebo vysokou školu. Chybějící systém - a často i neochota zástupců škol vyhovět individuálním potřebám sportovců - jsou mnohdy příčinou hledání alternativních řešení ve vzdělávání. Více než sto let budovaný, vládou podporovaný americký stipendijní univerzitní systém je velkým lákadlem pro nadané mladé lidi z celého světa, což přináší sportovcům velice konkurenční prostředí. A golf patří k tradičním americkým sportům, takže většina tamních univerzit může nabídnout sportovcům golfový program. Ale na americké univerzity se jezdí především studovat. Pokud sportovci nedosahují dostatečných studijních výsledků, mohou být dočasně vyřazeni z týmu. Pokud ovšem poctivě studují a dosahují dostatečného průměru, mohou využívat veškerých výhod, které univerzity sportovcům nabízejí. 

Mluvíme o amerických univerzitách, ale jak je to se studiem našich sportovců na středních školách v USA?
Také počet našich klientů studujících na středních školách v USA každoročně vzrůstá. Zájem o toto studium je především u mladých vyznavačů golfu, protože mnoho lokalit na jihu USA poskytuje možnost celoroční hry a tím mohou golfisté svou hru kontinuálně zlepšovat i v době, kdy ve střední Evropě nepanují příznivé klimatické podmínky. Po studijní stránce je pro naše golfisty na střední škole v USA obrovským bonusem každodenní kontakt s angličtinou, jejíž znalost později mohou využít pro následující studium.

Jak je to se studenty, kteří se naopak pro studium za oceánem rozhodnou o něco později?
V současné době spolupracujeme s celou řadou sportovců, kteří již studují vysokou školu v České republice nebo na Slovensku a chtějí vycestovat za studiem do USA. Velice často tedy studenti využívají možnost „transferovat“ z našich vysokých škol na některou z amerických univerzit. Díky historické dohodě s vládou Spojených států amerických si naše země navzájem uznávají dosažené vzdělání svých studentů. Je tedy možné v USA získat titul bakaláře a pokračovat v magisterském studiu v ČR nebo naopak.

Podle toho tak cestu za studiem do USA mohou najít sportovci téměř jakékoliv věkové kategorie…
Je to tak. Každý by měl na sobě neustále pracovat nejen po sportovní, ale především po studijní stránce. Pro studium za oceánem je potřeba zvládnout vstupní testy, na které každému doporučujeme se dostatečně připravit, a pro samotné vycestování je nutné absolvovat několik někdy časově náročných administrativních kroků. Celkově se tedy od studentů, kteří se rozhodnou pro studium v USA, očekává velice aktivní přístup.

FOTO Stipendia.cz

Autor: redakce 
Datum: Čtvrtek 13. února 2020
Všechny články autora

Související články

Nadace Hanuše Goldscheidera pomáhá autistickým dětem
Nadace Hanuše Goldscheidera pomáhá autistickým dětem

20.04.2024 | V pražském golfovém resortu GC Hodkovičky proběhla nebývalá akce na podporu dětí s autismem. Své síly ve snaze zapojit golf do dlouhodobého programu pomoci takto postiženým dětem spojily Nadace Hanuše Goldscheidera a pražský Rotary Klub. Výsledkem pilotní akce bylo nadšení dětí a dojetí rodičů.

Čeští amatéři si polepšili ve světovém žebříčku
Čeští amatéři si polepšili ve světovém žebříčku

09.04.2024 | Postavení českých amatérských golfistů na světovém žebříčku WAGR si udržuje za poslední rok vzestupnou tendenci. Stále více českých golfových nadějí, ať už se připravují v podmínkách českých klubových zázemí nebo na univerzitách v zámoří, prokazují výkonnost na úrovni minimálně širší světové špičky.

Petr Juráš z GC Hořehledy byl oceněn cenou fair play
Petr Juráš z GC Hořehledy byl oceněn cenou fair play

29.03.2024 | Český klub fair play a Český olympijský výbor ocenil v pražské Písecké věži mladého golfového hráče Petra Juráše z Golf Clubu Hořehledy cenou fair play. Cenu mu předal dvojnásobný olympijský vítěz, kanoista Martin Doktor.

Turnajová sezóna 2024 je (téměř) připravena
Turnajová sezóna 2024 je (téměř) připravena

03.01.2024 | Na konci minulého roku byly na webu a v mobilní aplikaci ČGF publikovány oba kalendáře akcí ČGF na rok 2024. V případě kalendáře hlavních akcí to je čtvrtá pracovní verze, kalendář akcí mládeže byl publikován poprvé.

Národní mistrovství ČR žáků a kadetů očima vítěze ...
Národní mistrovství ČR žáků a kadetů očima vítěze ...

21.11.2023 | Většina mládežnických hráčů má vedle vítězství v turnaji také za cíl vstoupit do světového amatérského žebříčku WAGR. Filip Lukáš si tento úkol splnil na NMČR žáků a kadetů. Jak prožíval chvíle na hřišti? Pojďte se společně s ním vrátit do červencového turnaje na hřišti Kunětická Hora.

Regionální Moravská Tour Mládeže – Region D
Regionální Moravská Tour Mládeže – Region D

17.11.2023 | Regionální Moravská Tour Mládeže (RMTM) vstupovala do nového ročníku 2023 po ukončení spolupráce s dlouholetým promotérem turnajů. Počáteční obavy se nenaplnily, letošní RMTM přinesla sérii 24 atraktivních turnajů na nejlepších moravských hřištích a také nového partnera pro novou vloženou minisérii...

Regionální Dětská Tour Severovýchod - REGION C
Regionální Dětská Tour Severovýchod - REGION C

10.11.2023 | Dětská Tour Severovýchod (DTSV) vstoupila letošním ročníkem do třetí dekády své existence posílena změnami. Hlavní dětská a mládežnická soutěž pro nově definovaný REGION C nabídla větší počet hřišť, atraktivnější turnajový kalendář a zaznamenala nárůst hráčského startovního pole.

Regionální soutěže – Regionální Tour Mládeže Regionu ...
Regionální soutěže – Regionální Tour Mládeže Regionu ...

03.11.2023 | V roce 2023 proběhl již 14. ročník Regionální Tour Mládeže Regionu B. Reorganizace regionů se nejvíce dotkla právě této mládežnické série. Přišla o více než 10 hřišť, i tak mladým hráčům nabídla možnost odehrát srovnatelný počet turnajů a kol jako minulé roky.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde