Česká golfová federace

Aktuality

Karolína Vlčková plánuje změny v programu, cílem zůstává LPGA Tour

Karolína Vlčková plánuje změny v programu, cílem zůstává LPGA Tour

Petr Halaburda, Středa 4. prosince 2019

Druhou kompletní profesionální sezónu má za sebou Karolína Vlčková. Druhý rok na americké sérii Symetra Tour byl pro pětadvacetiletou českou profesionálku pořádně složitý, protože ji provázely zdravotní problémy, které se významně projevily na výsledcích. Proto chystá na příští rok změny v programu.

Symetra Tour je českým příznivcům vzdálena, obrázek si může dělat pouze z výsledků. Jaký to byl rok pro vás samotnou, co všechno máte za sebou?                    
Je pravda, že z výsledků samotných toho moc poznat nelze. Sezóna 2019 byla velice náročná po všech stránkách, každý vrcholový sportovec to poznal. Někdy se prostě nedaří podle představ, i když člověk dělá pro přípravu maximum, a konkrétní příčiny nakonec nejsou příliš podstatné.

Řídím se heslem „Co tě nezabije, to tě posílí.“ Proto se na končící rok dívám jako na velmi důležitý moment pro mou další golfovou kariéru. Byť to tak nevypadalo, stala se spousta pozitivních věcí a získala jsem mnoho zkušeností. Dá se říct, že mě nakopla do další systematické práce a přípravě. Vzhledem k tomu, že to byl teprve můj druhý rok na Symetra Tour a vůbec v pozici profesionálky, učím se stále co nejefektivněji pracovat.

Omezovaly vás zdravotní problémy, byť jste to příliš neventilovala. Jednou jsme se o nich dozvěděli až díky povzbuzujícím příspěvkům české kolegyně Šideri Váňové na sociálních sítích….
Nerada vystavuji na odiv své zdravotní a jiné problémy. Jednoduše mi to není moc příjemné. Uvědomuji si, že mně to v médiích a na sociálních sítích může ubírat body, ale učím se, že i tyto informace mohou být pro moje příznivce důležité. Šideri mě před jedním kolem potkala a já nevypadala zrovna jako „vyladěný sportovec“. Moc mně pak pomohlo její povzbuzení a nabilo energií z mého „rezervního fondu“. Jedna věc je zdravotní problém a druhou jeho dopady na psychiku sportovce, které mají vliv často mnohem zásadnější a dlouhodobější.

Zdravotní trable bývají i následkem náročného programu. Budete na základě těchto zkušeností jinak plánovat?
Zkušenost, kterou jsem získala, je k nezaplacení. Po příletů domů jsem si jen trochu vydechla a začala pracovat na fyzické přípravě, ale trochu jinak než v minulých letech. Připravuji své tělo na lepší zvládnutí náročného programu na Symetře a pomůže mi to i v eliminaci případných zranění. Spolupracuji s odborníky a spolupráce bude probíhat i v době, kdy budu v USA. I přesto, že jsem již letošní sezónu naplánovala lépe, pořád to nebylo ideální, provedu další změny. V rámci hospodaření s financemi jsem i letos objížděla většinu turnajů autem, ale po stovkách kilometrů za volantem hrát bez odpočinku není ideální. To bude moje první změna v turnajovém režimu – na část akcí budu létat, tedy i do některých míst, kam jsem dosud jezdila autem. Získám tak prostor na regeneraci.

Jak vypadá běžný turnajový týden?
Záleží na tom, zda se hrají tři, nebo čtyři kola. Začíná už v neděli po odehraném turnaji, kdy se obvykle vydám autem na cestu a ujedu vzdálenost, kterou jsem schopna zvládnout. Mám stanovenou hranici, někde se ubytuji a zbytek trasy dojedu v pondělí. Na úterý mám plánovánu tréninkovou rundu a další přípravu. Někdy jsou na programu komunitní aktivity typu dětská klinika. Ve středu hraji většinou Pro-Am, ve čtvrtek trénuji a v pátek se už hraje. Někdy si cvičné kolo rozdělím do dvou dnů.

Co musíte změnit ve hře, abyste si splnila cíl v podobě LPGA Tour?
Ten můj cíl nekončí tím, že se dostanu na LPGA - to je dílčí meta, odtud je třeba se zase posouvat dál. Dalším cílem je tam úspěšně působit. Všechny mé kroky minulé, současné i budoucí směřují k tomu, abych se stále zlepšovala, pracovala na sobě i své hře.

Jaký by byl ideální scénář příštího roku?
Konzistentní úspěšná sezóna, na jejímž konci bude zisk karty a úspěšný vstup na LPGA.

Jak plánujete nejbližší týdny před startem sezóny?
Příprava na další sezónu začala již příletem domů. Dala jsem si čtyřtýdenní odpočinek od holí kromě putteru, i když nutkání trénovat v domácím indooru jsem stále měla. Cílem pro první fázi domácí přípravy však bylo soustředit se na fyzickou a mentální přípravu, teprve v druhé fázi již budu zařazovat i trénink s holemi.

V Česku se letos hrály dvě turnajové akce LET a LETAS. Neláká vás se v příštím roce znovu po pauze představit českým divákům?
Samozřejmě, že mě to láká a moc, ráda hraji před domácím publikem! Proto mě hodně mrzelo, že to nevyšlo už letos. Momentálně musím počkat, až vyjdou turnajové kalendáře  Symetra Tour, LET a LETAS, pak bych určitě chtěla najít prostor a skloubit turnaje tak, abych si mohla zahrát také doma.

Příští týden se uskuteční v novém Večer českého golfu, budete přítomna? Kdy se vracíte do USA?
Večera se zúčastním. Už dlouho mně to nevyšlo, a tak jsem ráda, že letos to bude možné. Jsem ráda, že předvánoční čas trávím s rodinou a moc si to užívám. Dokonce jsme si již nazdobili vánoční stromek a domácí pohodu a atmosféru nasávám plnými doušky. Do Ameriky se vracím 26. prosince. Ráda bych popřála krásné prožití adventního času také všem golfovým fanouškům. Moc chci touto cestou poděkovat všem partnerům, kteří mi věří a podporují mě psychicky i finančně a také mě povzbuzují krátkými zprávami. Jsem za to moc ráda, těší mě to a také mě to popohání vpřed.

FOTO Symetra Tour

Datum: Středa 4. prosince 2019
Všechny články autora

Související články

Profesionálové za mořem nehrají, ale zatím mohou ...
Profesionálové za mořem nehrají, ale zatím mohou ...

16.03.2020 | Následky šíření koronaviru výrazně poznamenaly také zámořské golfové soutěže včetně nejvyšších profesionálních sérií. Na rozdíl od velké části Evropy zatím mohou hráči ještě trénovat, ale jak připouští česká golfistka Karolína Vlčková, co bude s další částí sezóny se nedá předvídat.

Kláře Spilkové se cesta na LPGA komplikuje
Kláře Spilkové se cesta na LPGA komplikuje

02.11.2019 | Dvě nevydařená kola Kláry Spilkové na Q-Series komplikují pojištění jejího návratu na LPGA Tour. V předposledním sedmém kole zahrála 77 ran a po dalším propadu leaderboardem má už minimální náskok na postupovou hranici.

Dvě kola před koncem Q-Series drží Spilková postupov ...
Dvě kola před koncem Q-Series drží Spilková postupov ...

01.11.2019 | Přes horší šesté kolo drží v závěrečné kvalifikaci Q-Series Klára Spilková nadějnou pozici pro potvrzení karty na LPGA Tour v příští sezóně. Se skóre -1 je na dělené 30. pozici, na hranici postupu má rezervu tří ran.

Spilková je tři kola od plné karty na LPGA Tour
Spilková je tři kola od plné karty na LPGA Tour

31.10.2019 | Již pouze tři kola zbývají Kláře Spilkové, aby naplnila své přání obhájit plnou kartu na LPGA Tour. Po pátém kole finálové kvalifikace Q-Series je na skóre -4, aktuálně by přitom na postup stačil výsledek o šest ran horší. Karolína Vlčková zůstává v deváté desítce pořadí.

Q-Series pokračuje, Spilková je na dobré cestě
Q-Series pokračuje, Spilková je na dobré cestě

29.10.2019 | Klára Spilková je na dobré cestě za plnou kartou pro LPGA Tour 2020. Ve středu startuje na hřišti Pinehurst No. 9 druhá část finálové Q-Series, na jejímž konci se bude radovat nejméně 45 golfistek. Česká profesionálka je na dělené sedmé příčce s náskokem sedmi ran na postupovou hranici.

Klára Spilková se na Q-Series dál neohroženě drží ...
Klára Spilková se na Q-Series dál neohroženě drží ...

27.10.2019 | Sedm ran náskoku na postupovou hranici znamenající zisk plné karty na LPGA Tour má v polovině osmikolové kvalifikace česká profesionálka Klára Spilková. Její krajanka Karolína Vlčková prožila nejhorší kolo turnaje a je již prakticky bez šancí.

Spilková spěchá za obhajobou plné karty pro LPGA
Spilková spěchá za obhajobou plné karty pro LPGA

26.10.2019 | Klára Spilková je na nejlepší cestě obhájit plnou kartu pro příští ročník LPGA Tour. Po třetím kole osmikolového turnaje Q-Series v Severní Kalifornii je už na sedmém místě s náskokem šesti ran na hranici postupu. Méně se stále daří Karolíně Vlčkové.

Klára Spilková má na Q-Series za sebou skvělé ...
Klára Spilková má na Q-Series za sebou skvělé ...

25.10.2019 | Klára Spilková má za sebou výborné druhé kolo (-3) na závěrečném kvalifikačním turnaji LPGA Tour. Poskočila už na 14. místo. Karolína Vlčková zopakovala trápení z úvodního kola a je aktuálně postupovým příčkám vzdálena šest ran. ...

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde