Česká golfová federace

Aktuality

Celosvětový handicapový systém - WHS z pohledu hráče

Celosvětový handicapový systém - WHS z pohledu hráče

Dalibor Procházka, Čtvrtek 21. listopadu 2019

Po posledním díle už víme, jak se nové handicapy budou počítat. Ale jak se budou z pohledu hráče chovat? Kdy sníží, kdy zvýší? A o kolik?

Hned zkraje si nalijme čistého vína – dynamika změn bude podstatně jiná, než na jakou jsou hráči doposud zvyklí. Lze v tom právem vidět největší kámen úrazu z toho pohledu, jak nový systém hráči přijmou. Dnes, když záleželo jen na výchozím handicapu a právě uhraném výkonu, hráč hned po dohrání věděl, jak a o kolik se mu handicap upraví. A nově? Ani náhodou…

Samozřejmě pokud někdo bude mít po ruce svou kompletní handicapovou historii, dokáže si nový handicap spočítat. Ale kolik takových bude? Kromě toho, že si to prostě nějakou tu práci vyžádá, nebudou změny tak intuitivní, jako doposud. Špatné kolo nebude nutně znamenat zvýšení, naopak ani dobré kolo nebude nutně znamenat snížení. Proč? Protože záleží na celé té dvacítce výsledků, ze kterých se vybírá. Ta se sice po jednom kole zase tolik nezmění, ale i tak je potřeba mít na paměti nejen ten výsledek, který jsem právě uhrál, ale i ten, který mi díky tomu z té dvacítky vypadl.

Úplně hororový scénář může být takový, že sice zahraju nejlepší kolo roku (lepší, než svůj stávající handicap, Stablefordově tedy 37 a více bodů), ale přesto zhorším, když mi z té dvacítky zrovna vypadne ještě lepší kolo, které jsem uhrál před dvěma lety. Je to trochu extrém, ale pravděpodobnost je neúprosná a tak k takové situaci někdy nutně dojde.

Než se ale podíváme na typické scénáře, pojďme si říct něco o očekáváních. Jak často by vlastně hráč měl svůj handicap uhrát? Budeme pochopitelně hovořit o hráči s dlouhodobě vyrovnanou výkonností, který se tedy právě ani výrazně nezlepšuje, ani nezhoršuje.

V dosavadním EGA modelu byl očekávaný výsledek hráče – zhoršení! Jak to? No protože když se zvyšuje jen o desetinu za špatné kolo, v ochranné zóně se nic nemění a zlepšuje se o několik desetin za každou ránu (nikoli tedy kolo), pak pro dlouhodobě vyrovnaný handicap těch špatných kol, kdy hráč zvyšuje, musí být nutně většina. Takže statisticky očekávaný průměrný výsledek hráče byl někde těsně pod jeho ochrannou zónou. Změní na tom nový model něco?

Popravdě ani ne. Máme-li totiž 20 výsledků, z nichž vybereme 8 nejlepších a ty zprůměrujeme, je nutně těch 12 zbylých horších, než je ten průměr (zapomeňme na teoretické případy, kdy hráč bude mít skoro všechny výsledky stejné apod.). V té osmičce už to může být různé, může to být 4:4 (4 horší, 4 lepší), 5:3 i 6:2. Popravdě pouze opravdu vyrovnaní hráči budou mít 5 či více výsledků na úrovni svého aktuálního handicapu. I poměr 4:4 bude spíše vzácný.

Nejtypičtější pro většinu golfové populace bude poměr 5:3 nebo i 6:2, tedy 2 nebo 3 výsledky, kdy se mi všechno sešlo, a 6 nebo 5, kdy to ještě jakž takž šlo. Vztáhnu-li to na všech 20 výsledků, pak pouze ve 2, 3 nebo 4 z nich uhraju výsledek lepší, než je můj aktuální handicap. Tedy zpravidla tak v 1 kole ze 6, u vyrovnaných hráčů v 1 kole z 5. Převedeno na zpátky dnešní model to zhruba odpovídá 3x snížení, 5x udržení a 12x zvýšení. Překvapivě podobný výsledkový profil, že?

Pojďme se teď podívat na ty typické scénáře. Začneme tím jednodušším – že nám ze započítávaných 20 vypadne špatný výsledek, který není v aktuálním průměru zahrnut. V tom případě dobré kolo bude znamenat snížení – o kolik to bude, záleží na tom, jaký je rozdíl mezi aktuálním výsledkem a tím, který bude vytlačen z průměrované 8. I kolo na úrovni stávajícího handicapu bude v takovém případě znamenat snížení (cca 4. nejlepší výsledek vs. nyní 9. nejlepšímu), ještě lepší kolo bude znamenat výraznější úpravu. Každá rána navíc má přitom hodnotu 0,125 (tedy 1/8) – u dobrých hráčů to tak znamená výraznější zlepšování, než doposud, u vysokých handicapů právě naopak. Samozřejmě pokud mi zrovna vypadne nějaký započítávaný výsledek jiný, než ten 8. nejlepší, má to na nový handicap negativní vliv – s limitní hororovou podobou zmíněnou výše.

Naopak pokud zahraju špatné kolo, nestane se ve většině případů – nic! Nový výsledek se mi totiž nezapočítává, stejně jako se mi nezapočítával ten, který právě vypadl. Paráda, co říkáte?! Ale ne na dlouho. Pokud totiž předvedu sérii špatných kol, nutně mi z těch 20 začnou vypadávat i ty výylsedky, které se mi započítávaly. A když je nenahradím něčím podobně kvalitním, dojde nutně po pár kolech i na to zvyšování. Ale už ne jen o desetinku, jako doposud. Ten skok může být hodně dramatický, klidně i o ránu nebo i o víc (když mi třeba vypadne ten nejlepší výsledek).

Obecně lze říct, že nový WHS aktivněji reaguje na výkonnostní trend, ať už jde o snižování nebo zvyšování, naopak jednorázové nevydařené výkony dokáže celkem spolehlivě ignorovat.

V příštím díle si ukážeme, co by mělo být v hráčově handicapové historii a podíváme se i na nějaké praktické příklady.

Datum: Čtvrtek 21. listopadu 2019
Všechny články autora

Související články

Celosvětový handicapový systém - Seznámení s WHS ...
Celosvětový handicapový systém - Seznámení s WHS ...

13.11.2019 | V minulém díle jsme se začali zabývat novým WHS a vysvětlili si na něm prakticky to nejsložitější – jak se započítávají jednotlivé výsledky. Zbytek už je v podstatě triviální.

Celosvětový handicapový systém - Historie handicapu ...
Celosvětový handicapový systém - Historie handicapu ...

31.10.2019 | V minulém díle jsme se podívali na historii handicapů v celosvětovém měřítku, dnes si stejným způsobem probereme domácí scénu. A že bude na co se dívat!...

Celosvětový handicapový systém - Předmluva
Celosvětový handicapový systém - Předmluva

17.10.2019 | Od příštího roku začne platit nový jednotný Celosvětový handicapový systém. Stejně jako v loňském roce s novou edicí Pravidel golfu i tentokrát se v sérii článků budeme věnovat všemu, co je s tím spojeno.

Hlavní změny v nové edici Pravidel golfu
Hlavní změny v nové edici Pravidel golfu

07.11.2022 | Dnes bylo uvolněno znění nové edice Pravidel golfu, která vstoupí v platnost příští rok (2023). Tentokrát nejde o revoluční změny jako v posledním případě (2019), ale „jen“ o standardní změnovou edici, která se opakuje každé čtyři roky. I tak ale stojí za to si představit, na co se můžeme těšit.

Amatérem po 1. lednu 2022
Amatérem po 1. lednu 2022

12.11.2021 | Na konci října – po celosvětovém zveřejnění nové edice Pravidel amatérského statusu, která začnou platit od 1. ledna 2022 – jsme avizovali vydání druhého článku zabývajícího se konkrétními dopady všech přijatých změn na český golf. Tady je!...

Pravidla amatérského statusu od 1. ledna 2022
Pravidla amatérského statusu od 1. ledna 2022

26.10.2021 | V úterý 26. října byla publikována modernizovaná Pravidla amatérského statusu, kterými se golf globálně začne řídit od 1. ledna 2022. Pojďme si představit nejdůležitější změny.

Jak dobře znáte Pravidla golfu? Vyzkoušejte si ...
Jak dobře znáte Pravidla golfu? Vyzkoušejte si ...

12.04.2021 | Dnešním dnem spouští Česká golfová federace vlastní online platformu pravidlových testů. Bude sloužit jak široké veřejnosti k nezávaznému ověření, jak na tom kdo je se znalostí pravidel, tak i pro výukové a zkouškové účely rozhodčích golfu.

Pravidla golfu v češtině naleznete už také v aplikac ...
Pravidla golfu v češtině naleznete už také v aplikac ...

27.02.2021 | Více než dva roky jsou v platnosti nová Pravidla golfu, jejichž znění lze čerpat jak z několika tuzemských tištěných publikací, tak také z elektronických médií včetně mobilní aplikace ČGF. Nově lze hledat pravidla v českém jazyce také v celosvětově využívané aplikaci R&A.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde