Česká golfová federace

Aktuality

R&A a USGA upřesňují pravidlový výklad

R&A a USGA upřesňují pravidlový výklad

Dalibor Procházka, Čtvrtek 7. února 2019

Od 1. ledna hrajeme podle nových Pravidel. Rozjela se většina profesionálních sérií a už během ledna a února došlo k celé řadě pravidlových incidentů, které vyvolaly rozruch a polemiku. V reakci na to přicházejí R&A a USGA se společným prohlášením upřesňujícím výklad příslušných ustanovení.

V tomto případě jde o Pravidlo 10.2b (4), které se týká pomoci při přípravě a zahrání rány, konkrétně toho, kdy může nosič stát za hráčem. Plné znění příslušných odstavců je následující:

10.2b (4) Omezení toho, kdy může nosič stát za hráčem

Od okamžiku, kdy hráč začne zaujímat postoj pro ránu, až po samotné zahrání rány:

  • Nesmí hráčův nosič úmyslně stát na místě v prodloužení směru hry dozadu za míč nebo blízko takového prodloužení, a to z jakéhokoli důvodu.

  • Jestliže hráč zaujme postoj v rozporu s tímto Pravidlem, nemůže se vyhnout trestu tím, že odstoupí od míče.

Výjimka – Míč na jamkovišti: Jestliže je hráčův míč na jamkovišti, pak hráč neobdrží trest podle tohoto Pravidla, jestliže odstoupí od míče a nezačne znovu zaujímat postoj, dokud jeho nosič neopustí dané místo.

Za porušení tohoto Pravidla byl v Dubaji penalizován Hoatong Li (VIDEO) a jen o pár dní později Danny McCarthy při Phoenix Open, kterému byl ale trest následně zrušen (VIDEO).

Okolo obou incidentů bylo hodně rozruchu a protože k podobným situacím bude nutně docházet i nadále, byly pravidlové autority okolnostmi přinuceny k tomu, aby jasně vymezily, jak by toto Pravidlo mělo fungovat v praxi. A jaké je tedy jejich stanovisko?

Jde v zásadě o vyjasnění jinde ne zcela jasné formulace „kdy hráč začne zaujímat postoj pro ránu“, zejména ve světle případného cvičného švihu a podobně. Aktuální (a závazná!) interpretace nyní určuje, že:

  • Hráč začne zaujímat postoj pro ránu, kterou následně odehraje, když má alespoň jednu nohu na místě finálního postoje.
  • Jestliže hráč ze svého postoje odstoupí, nezaujal ještě postoj pro finální ránu a druhá odrážka výše uvedeného pravidla neplatí.

V praxi to znamená, že ona druhá odrážka Pravidla v podstatě přestává existovat, protože hráč se případnému trestu prostě může vyhnout odstoupením od míče a opětovným zaujetím postoje, a to kdekoliv na hřišti. Což činí zbytečnou i příslušnou výjimku, která tuto možnost uváděla pouze pro jamkoviště.

Na druhou stranu se nijak nemění stanovisko a interpretace toho, kdy je nosič za hráčem, kde se do úvahy bere jednak samotný fakt pozice nosiče a dále úmysl hráče a nosiče resp. jejich povědomí o tom, že se tak děje. Za výjimky lze v tomto ohledu považovat například následující situace:

  • Nosič uhrabuje bunker a není si vědom toho, že se nachází v  prodloužení směru hry za míč
  • Hráč zahraje míč k jamce, kam dojde a míč doklepne, přičemž se nosič náhodou a nevědomky ocitne v prodloužení směru hry za míč toho krátkého dohrávaného puttu
  • Nosič sice stojí v prodloužení směru hry za míč, ale nevěnuje hráči pozornost (dívá se třeba jinam) a nevšimne si, že hráč začal zaujímat postoj k ráně
  • Nosič se zabývá něčím jiným (např. studuje yardage book) a nevšimne si, že hráč začal zaujímat postoj k ráně.

V uvedených případech ale musí nosič v okamžiku, kdy si svou pozici uvědomí, tuto co nejrychleji opustit. (Nejjistější by bylo hráče zastavit, nechat ho dostoupit a zaujmout postoj znovu, aby se předešlo jakýmkoli dohadům, ale to třeba nemusí nosič stihnout.)

Kromě toho se za pozici v rozporu s tímto Pravidlem nepovažuje, když hráč před ránou pomáhá hráči jiným způsobem než v rámci zaujímání postoje, např. když nad ním dočasně drží deštník nebo nějakým způsobem zkoumá pozici míče.

Jak vidíme, je daná interpretace shodná s konečným rozhodnutím obou výše uvedených incidentů.

Každopádně je to vždy na společné odpovědnosti hráče a nosiče, aby si ohlídali, že nedochází k porušení daného Pravidla.

Z čistě formálního pohledu je to tak trochu veletoč (část textu Pravidel je nyní vlastně zbytečná a zavádějící), ale asi se nedalo očekávat, že uvedení takto komplexního balíku změn do praxe bude úplně bezproblémové. Dost možná se podobných vyjasňujících výkladů dočkáme i pro některá jiná Pravidla.

Originální vyjádření R&A lze nalézt ZDE, kompletní text výkladu ZDE.

Datum: Čtvrtek 7. února 2019
Všechny články autora

Související články

Hlavní změny v nové edici Pravidel golfu
Hlavní změny v nové edici Pravidel golfu

07.11.2022 | Dnes bylo uvolněno znění nové edice Pravidel golfu, která vstoupí v platnost příští rok (2023). Tentokrát nejde o revoluční změny jako v posledním případě (2019), ale „jen“ o standardní změnovou edici, která se opakuje každé čtyři roky. I tak ale stojí za to si představit, na co se můžeme těšit.

Amatérem po 1. lednu 2022
Amatérem po 1. lednu 2022

12.11.2021 | Na konci října – po celosvětovém zveřejnění nové edice Pravidel amatérského statusu, která začnou platit od 1. ledna 2022 – jsme avizovali vydání druhého článku zabývajícího se konkrétními dopady všech přijatých změn na český golf. Tady je!...

Pravidla amatérského statusu od 1. ledna 2022
Pravidla amatérského statusu od 1. ledna 2022

26.10.2021 | V úterý 26. října byla publikována modernizovaná Pravidla amatérského statusu, kterými se golf globálně začne řídit od 1. ledna 2022. Pojďme si představit nejdůležitější změny.

Jak dobře znáte Pravidla golfu? Vyzkoušejte si ...
Jak dobře znáte Pravidla golfu? Vyzkoušejte si ...

12.04.2021 | Dnešním dnem spouští Česká golfová federace vlastní online platformu pravidlových testů. Bude sloužit jak široké veřejnosti k nezávaznému ověření, jak na tom kdo je se znalostí pravidel, tak i pro výukové a zkouškové účely rozhodčích golfu.

Pravidla golfu v češtině naleznete už také v aplikac ...
Pravidla golfu v češtině naleznete už také v aplikac ...

27.02.2021 | Více než dva roky jsou v platnosti nová Pravidla golfu, jejichž znění lze čerpat jak z několika tuzemských tištěných publikací, tak také z elektronických médií včetně mobilní aplikace ČGF. Nově lze hledat pravidla v českém jazyce také v celosvětově využívané aplikaci R&A.

Jaká budou Pravidla amatérského statusu od roku ...
Jaká budou Pravidla amatérského statusu od roku ...

22.02.2021 | Právě dnes oba řídící orgány golfu ve světě – R&A a USGA – publikovaly návrh modernizovaných Pravidel amatérského statusu, která by v nové podobě měla platit od 1. ledna 2022. Pro někoho nezáživné čtení, pro jiného bestseller. Pravidla amatérského statusu však ovlivňují golfový život každého z nás.

Jak na WHS? Metodické pokyny
Jak na WHS? Metodické pokyny

08.07.2020 | Nástup nového Světového hendikepového systému (WHS) byl zpomalen epidemií COVID-19. Ale golf naštěstí patřil k prvním aktivitám, které se dočkaly uvolnění, a tak jsou poslední týdny již ve znamení plnokrevného turnajového provozu. To s sebou samozřejmě přineslo první reálné zkušenosti s WHS.

Stručný průvodce Pravidly pro hendikepy
Stručný průvodce Pravidly pro hendikepy

10.04.2020 | Na webu ČGF v sekci DOKUMENTY byl publikován Stručný průvodce Pravidly pro hendikepy. Nový průvodce poskytuje jednoduchá vysvětlení a běžné aplikace Pravidel pro hendikepy, který je součástí Světového hendikepového systému (WHS).

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde