Česká golfová federace

Aktuality

U Gordana Brixiho zvítězil golf před tenisem

U Gordana Brixiho zvítězil golf před tenisem

Jonáš Mencl, Sobota 19. ledna 2019

Gordan Brixi je synem bývalého tenisty Ivana Brixiho, ale stejně jako třeba sestry Kordovy upřednostil golf před tenisem, kterému se také dříve věnoval. Šestnáctiletý hráč žijící v americkém Marylandu zaznamenal loni řadu skvělých výsledků, což mu vyneslo nominaci do Národního týmu mužů a chlapců.

Kde momentálně žijete?

Posledních osm let bydlím ve Spojených státech v Marylandu nedaleko hlavního města Washington. Ale vyrůstal jsem v Číně. Během podzimu a jara trénuji na Floridě, ale doma se cítím v Čechách a na Moravě. Od narození jsem tu prožil vždy část roku na návštěvě u svých prarodičů, sestřenic a bratranců. Teď se ale do Čech moc nedostanu, středoškolská docházka mi umožňuje cestovat tři až čtyři měsíce v roce, takže mě tu čeká léto a část jara.

Nedávno jste dostal pozvánku do české reprezentace. Co to pro vás znamená?

Nominace do české reprezentace je pro mě ctí. Také proto - a to mě těší - že v Česku je čím dál více velice dobrých hráčů.

Váš otec byl skvělým tenistou.  Co vám radí v začátku vaší kariéry, pokud lze hovořit o začátku, jako bývalý vrcholový sportovec?

Táta klade důraz na můj dlouhodobý rozvoj. Zdůrazňuje zdravou životosprávu, systematický trénink a plné nasazení jak v tréninku, tak při každém turnajovém kole.

Je na vás přísný?

Není přísný ve smyslu zákazů a příkazů. Už od mala se mi spíš vždycky snažil vysvětlit, co a proč je pro mě dobré. Tak nějak mě většinou inspiroval, nebo přivedl k tomu, co bych měl dělat. Takže jsem vesměs udělal to, k čemu mě vedl, a přitom jsem měl (možná naivní) pocit, že si o svém konání rozhoduji sám.  Ve svých šestnácti teď už samostatnost a volnost rozhodování mám. Oceňuji, že mi věří.

Spojení otců tenistů a jejich dětí golfistů evidentně funguje. V golfové elitě jsou už obě sestry Kordovy, dcery bývalého tenisty Petra Kordy. Jakou cestu musí ujít Gordan Brixi, aby je v jejich cestě následoval? 

Obdivuji, že Jessica i Nelly dávají golfu vše. Mají skvělý přístup a koncentraci, jsou pozitivní a hodně je baví soutěžit. Jsou vyspělé ve všech stránkách, co se týče golfu. Zejména pak ve volbě strategie.

Jste s rodinou Kordů ve spojení?  

Táta se s Petrem Kordou zná a čas od času jsou v kontaktu. Petr má vždy dobré rady a nápady. Před pár lety jsem hrál stejný juniorský turnaj jako Nelly a byli jsme s ní a Petrem na večeři. Byla to skvělá diskuze o minulosti českého tenisu i budoucnosti golfu.

Chtěl jste od mala hrát golf, nebo vás otec vedl spíš k tenisu? Proč jste upřednostnil golf před tenisem?

V Číně mi rodiče dali příležitost k mnoha aktivitám. Hrál jsem tenis a fotbal, učil jsem se kung-fu, hrál na klavír i chodil do kroužku na kreslení. Také jsem začal hrát golf s dětskými holemi. Po přestěhování do Marylandu jsem získal lepší podmínky pro golf a ten mě také postupně čím dál více bavil, a tak jsem u něj zůstal.

Loni jste zaznamenal spoustu výborných výsledků. Byla to vaše nejlepší, přelomová sezóna?

Ano, loni jsem měl během léta v Evropě několik velice dobrých výsledků.  Myslím, že se postupně zlepšuji, ale i v minulých letech jsem měl dobré výsledky. Byly však v Americe, takže doma v Česku méně viditelné.

Golf hrajete osm let, za tu dobu jste se dostal na HCP +3.2. Co je vaší předností ve hře?

Mou předností je krátká hra, bavila mě trénovat už od mala. Teď už mě baví trénovat všechny údery.  Golf mi přináší radost. Rád trénuji i hraju turnaje. V letošním roce se chci každý den v něčem zlepšit.

Kdo je Gordan Brixi? 

  • syn bývalého tenisty Ivan Brixiho
  • člen Národního týmu mužů a chlapců
  • v roce 2018 se stal nejlepším amatérem turnaje WGM Czech Open v Berouně, kde obsadil 4. místo se skóre -11 (viz. FOTO)
  • v roce 2018 obsadil čtvrté místo na juniorském The Open
  • v roce 2018 vyhrál Kram Junior Open v Polsku
  • počátkem ledna 2019 obsadil dělené 4. místo na NEW YEAR'S Invitational

 

Autor: Jonáš Mencl 
Datum: Sobota 19. ledna 2019
Všechny články autora

Související články

Češi vezou ze Slovinska zlato a stříbro
Češi vezou ze Slovinska zlato a stříbro

23.04.2022 | Dvě cenné medaile vezou ze Slovinska čeští mladí golfisté z 8. European Olympic Hopes Trophy ve Slovinsku. Chlapecký tým prohrál těsně souboj o zlato, dívky svoji soutěž naprosto ovládly.

Mladí reprezentanti na EOHT znovu jasně vyhrávali
Mladí reprezentanti na EOHT znovu jasně vyhrávali

22.04.2022 | Dvě výhry nad italskými soupeři se stejným výsledkem 3:0. Také druhý den přinesl českým družstvům na European Olympic Hopes Trophy radost a klid před závěrečným hracím dnem.

Češi na EOHT zvládli úvodní den bez ztráty
Češi na EOHT zvládli úvodní den bez ztráty

21.04.2022 | Velmi vydařený den mají za sebou mladé české výběry startující v soutěži European Olympic Hopes Trophy, která odstartovala ve Slovinsku. Chlapecký i dívčí tým vyhrály proti Maďarsku i Slovensku, navíc v součtu prohrály jediný z dvanácti zápasů.

Liesera čeká další start, české trio hraje v  ...
Liesera čeká další start, české trio hraje v  ...

20.04.2022 | Bohatý program čeká na české golfisty v závěru týdne. Tři profesionálky startují v Austrálii, Ondřej Lieser bude hrát v rámci DP World Tour ve Španělsku a nejmladší české reprezentační výběry se představí na European Olympic Hopes Trophy ve Slovinsku.

Cafourek získal v Egyptě druhý titul na Pro Golf ...
Cafourek získal v Egyptě druhý titul na Pro Golf ...

14.04.2022 | Skvělá dvě kola a vítězné dvoujamkové play-off přineslo Janu Cafourkovi v Egyptě druhý titul na sérii Pro Golf Tour v kariéře. Český profesionál měl sice pozvolnější úvodní den (72), ale poté přišel fantastický finiš (67+66), vítězství a zisk pěti tisíc dolarů.

Český vrchol světových žebříčků zůstává beze změn
Český vrchol světových žebříčků zůstává beze změn

06.04.2022 | Nadále se českým hráčům daří z pohledu světových hodnocení mezi amatéry i profesionály. V první kategorii jsou těmi nejlepšími Jiří Zuska a Sára Kousková, profesionálům vládnou Ondřej Lieser a Klára Spilková, kterou však o výrazný náskok připravila Kristýna Napoleaová.

Amatérky se vytáhly ve Španělsku, do posledních ...
Amatérky se vytáhly ve Španělsku, do posledních ...

02.04.2022 | Českým profesionálkám hrajícím na turnaji LET v Jihoafrické republice finálová kola nevyšla, Kristýna Napoleaová a Šideri Váňová skončily s výsledkem +19 na děleném 63. místě. Dobré zprávy naopak přišly ze silně obsazeného amatérského turnaje ve Španělsku, kde obsadilo ženské družstvo druhé místo.

Na Augusta National Women’s Amateur Kousková cutem ...
Na Augusta National Women’s Amateur Kousková cutem ...

01.04.2022 | Start druhého kola byl na turnaji Augusta National Women’s Amateur kvůli počasí odložen a čtvrteční kolo se proto dohrálo až dnes. Sára Kousková (+12) cutem do finálového kola na Augusta National neprošla.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde